Analni seks – Ultimativni vodič, saznajte sve što vas je možda bilo sramota da pitate druge

Analni seks

Ako dodajete analni seks u svoj repertoar telesnih zadovoljstva, bezbednost treba da vam bude prioritet. Dobra stvar u vezi sa tim (podrazumeva se da su partneri već zdravi) – jeste da možete biti bezbedni bez žrtvovanja zadovoljstva. Pokazaćemo vam kako.

Šta je analni seks?

Mislite da analni seks nije ništa drugo do analna penetracija penisom? E pa grešite. To je mnogo više od toga! Penis u anusu zaista jeste analni seks, ali i: prst, seks igračka ili jezik se takođe računaju.

Analni seks je i dalje tabu, uprkos činjenici da je sve popularnija seksualna aktivnost. Kako sve više ljudi eksperimentiše sa ovom vrstom seksa, važno je da razumete rizika, benefite i da znate kako da se pripremite.

Da li je analni seks bezbedan?

Analni seks se smatra donekle rizičnijim od drugih vrsta seksa, ali verovatno ne iz razloga na koji prvo pomislite.

Na primer, ovaj tip seksa vam neće proširiti anus do te mere da izazove analno curenje ili neku sličnu neprijatnost.

Bilo koja vrsta seksa bez kondoma povećava rizik od zaraze ili prenošenja polno prenosivih bolesti. Ono što analnu igru čini malo rizičnijom je to što kod nežne kože anusa dolazi do povećanog rizika od sitnih pucanja kože. Zbog toga postoji veća mogućnosti za prenošenjem polno prenosivih bolesti.

Postoji verovatnoća da dođe do kontakta sa bakterijama koje potencijalno mogu dovesti do drugih infekcija, kao što su infekcije urinarnog trakta (UTI) ili gastrointestinalne bolesti.

Opet, možete prilično eliminisati ove rizike uz određenu pripremu.

Stvari na koje bi trebalo da obartite pažnju

Doći ćemo do bezbednosnih i mera predostrožnosti kod analnog seksa za koji minut. Prvo, vam donosimo nekoliko informacija koje takođe mogu da vam budu značajne.

Pa da počnemo.

1. Za razliku od vagine, anusu je neophodno podmazivanje

Vagina se navlaži kada se uzbudite pripremajući se za seks. Anus sa druge strane ne proizvodi neki vid prirodnog lubrikanta. Ali bez brige, svakako možete kupiti lubrinaknt u najbližoj apoteci ili seksi šopu. I to možete da birate koji želite, za koju namenu, sa kojim ukusom, mirisom…

Lubrikant je izuzetno bitan ukoliko želite da upražnjavate analni seks. Njega jednostavno morate da imate. Pomaže za lakšu penetraciju i smanjuje rizik od pucanja kože i na taj način umanjuje rizik od infekcije.

Prilikom odabira lubrikanta za anal, poželjna je gušća konzistencija silikonskog maziva, ali i lubrikanti na bazi vode takođe mogu da vam pomognu. Oba su bezbedna za upotrebu sa kondomima od lateksa.

Nedostatak lubrikanta na bazi silikona je što može vremenom da ošteti silikonske igračke, pa imajte to na umu kada birate lubrikant.

Ulja su odlična za analni seks, ali nisu bezbedna za upotrebu sa kondomima.

Stavljajte što više lubrikanta i često ga ponovo nanosite!

2. Kao i kod vaginalnog tkiva, tkivo unutar anusa je osetljivije od tkiva izvan anusa

Spoljašnje tkivo i koža funkcionišu kao zaštitna barijera koja pomaže u sprečavanju bakterija i drugih neželjenih organizama van vašeg tela da dođu do vas. Ovo je i uloga kože i tkiva oko analnog otvora. S druge strane, unutrašnje tkivo je mnogo tanje i stoga sklonije pucanju i (mikro) krvarenju.

Kao što je gore pomenuto, sve ovo povećava verovatnoću prenošenja infekcija između partnera i to ne samo polno prenosivih bolesti. Čak i ako partneri nemaju polno prenosive bolesti, oni i dalje mogu prenositi bakterije koje izazivaju bolesti kroz te mikro pukotine u koži.

Da biste smanjili rizik od povreda i prenosa bakterija, koristite puno lubrikanta i trudite se da penetracija bude sporija i blaža. Ne zaboravite da pomažu i kondomi.

3. Poput vagine, anus ima mišić koji se mora opustiti da bi omogućio komfornu penetraciju

Zamislite analni sfinkter kao „izbacivača“ vašeg rektuma. Najbolji način da ga prođete je da se opustite i budete strpljivi. Pomaže i podmazivanje izbacivača. (Govorimo o zadnjici u slučaju da je niste shvatili.)

Mišić sfinktera treba da bude opušten, da bi analni seks bio prijatan i da ne bi došlo do pucanja kože ili krvarenja. Biti dovoljno uzbuđen je dobar početak. Takođe tuširanje ili kupanje toplom vodom neposredno pre analnog seksa može da pomogne da se napeti mišići opuste.

4. Kao i vagina, anus ima bakterije

Još jednom za one koji vole analni seks. Bakterije koje žive u i oko anusa mogu se lako proširiti na druge delove tela. Ovo uključuje: genitalije, usta, oči… shvatate suštinu.

Da biste sprečili prenošenje, temeljno operite sve što dolazi u kontakt sa anusom kada završite ili pre nego što pređete na drugu aktivnost. Ovo uključuje vaše: ruke, genitalije i seks igračke.

Ako koristite kondome, navucite novi pre nego što pređete na vaginalni ili oralni seks. Bakterije iz anusa koje dospeju u uretru mogu izazvati infekciju urinarnog trakta.

Govoreći o seks igračkama, dobro operite igračke sapunom i vodom i osušite pre i posle upotrebe. Koristite kondom preko igračke da bi bila čista, ako je delite sa drugima.

Često postavljana pitanja vezana za analni seks

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja koji bi mogli da vas zanimaju. Zato ostanite sa nama i postanite ekspert za seks.

Hoće li boleti?

Moglo bi da boli, ali ako koristite lubrikant i penetracija nije previše intenzivna, trebalo bi da sve bude ok.

Očekivano je malo nelagodnosti dok se vaš anus navikava na penetraciju. Ako budete uzbuđeni i opušteni, i počnete prvo da se zadovoljavate prstom ili vibratorom, to će vam verovatno biti od koristi.

Da li je normalno da se krvari prilikom analnog seksa?

Da i ne. Ako se pojavi malo krvi prvi put, to nije nešto neobično. Pogotovo ukoliko ne stavite dovoljno lubrikanta.

Ukoliko doživite ozbiljno ili kontinuirano krvarenje, prestanite sa analnim seksom i kontaktirajte zdravstvenog radnika što je pre moguće.

Da li analni seks utiče na to da nakon njega ne mogu normalno da obavim veliku nuždu?

Ne, to je samo mit. Analni seks neće uticati na vašu sposobnost da kakite ili da imate neki problem sa zatvorom.

Mala napomena – možda ćete imati osećaj kao da morate da kakite ubrzo posle penetracije ili nakon što završite sa seksom, ali je malo verovatno da ćete doživeti neki zdravstveni problem.

Rizici od analnog seksa

U nastavku teksta vam donosimo informacije o potencijalnim rizicima od analnog seksa i načinima da ih ublažite.

Ovo je od izuzetne važnosti za vaše zdravlje i zato obavezno ostanite sa nama.

Prenošenje polno prenosivih bolesti

Analni seks može preneti iste infekcije i bolesti kao i vaginalni odnos. Ovde spadaju:

 • gonoreja
 • hlamidija
 • herpes
 • HIV

U stvari, analni seks nosi najveći rizik od prenošenja ili zaraze HIV-om u poređenju sa drugim oblicima seksa.

Evo kako možete da smanjite rizik od polno prenosivih bolesti tokom analnog seksa:

 • Koristite kondome ispravno – svaki put.
 • Koristite lubrikant, u što većim količinama.
 • Često se testirajte na polno prenosive bolesti.
 • Razgovarajte sa svojim partnerom(ima) o polno prenosivim bolestima i testiranju.

Analne fisure

Analna fisura je oštećenje ili rascep kožne obloge analnog kanala ili trauma anusa i analnog kanala.

Analne pukotine su male, ali mogu biti dovoljno duboke da izazovu jak bol i svetlo crveno krvarenje tokom i nakon analnog seksa i pražnjenja creva.

Analne fisure obično zarastaju same od sebe za nekoliko nedelja. Da biste ubrzali stvari, napravite pauzu od analnog seksa dok se lečite. Ako je potrebno, uzmite omekšivač stolice (laxomucil) kako biste sprečili da tvrdi izmet dodatno iritira fisuru.

Perforacija debelog creva

Perforacija debelog creva od analnog seksa je retka, ali teoretski moguća. Poznavanje znakova je važno, jer je perforirano debelo crevo je stanje koje može da bude smrtonosno.

Idite u najbližu hitnu pomoć ako imate jako rektalno krvarenje i bol u stomaku nakon analnog prodora penisa, igračke ili drugog predmeta.

Kako praktikovati sigurniji analni seks?

U sledećem poglavlju vam donosimo mnogo saveta i metoda kako da upražnjavate siguran analni seks. Biće reči o: razumevanju sa partnerom, higijeni, zaštiti, pozama… Drugim rečima sve, samo ne dosadno.

1. Razgovarajte sa svojim partnerom

Analni seks nije oblik seksa koji bi trebali da praktikujete samoinicijativno.

Recite svom partneru/partnerki da je analna igra nešto što želite da isprobate i pitaj ga/je kako se oseća u vezi sa tim. Kao i kod svakog fizičkog čina, oboje morate biti uključeni i pristati pre nego što igra počne. Samo tako je fer.

Budite spremni da prihvatite i poštujete izbor partnera, čak i ako je odgovor negativan. Postoji mnogo drugih delova tela i aktivnosti u kojima možete uživati.

Ako ste obostrano za, dobrodošli u svet blaženstva analnog seksa!

Ne zaboravite da postavite jasne granice, pre nego što se prepustite zadovoljstvu.

2. Razmotrite klistir

Sapun i voda će biti dovoljni, ali ako ste zabrinuti zbog higijene do te mere da bi to moglo ometati vaše zadovoljstvo, razmislite o korišćenju klistira.

Temeljni klistir služi za ispiranje, pražnjenje i čišćenje celog debelog creva. Za razliku od njega, običan klistir samo otklanja fekalne materije iz područja bliže rektumu.

3. Isecite nokte

Prsti su odličan način da počnete sa analnim seksom, ali čisti, isečeni nokti su obavezni. Neuređeni nokti povećavaju verovatnoću povreda tanke i nežne kože oko anusa i širenja bakterija.

Isecite nokte, a zatim dobro operite i istrljajte prostor ispod noktiju pre i posle analnog seksa.

4. Koristite kondom kada imate analni seks

Rizik od prenošenja polno prenosivih bolesti je veći tokom analnog seksa, ali korišćenjem kondoma u velikoj meri smanjujete taj rizik.

Obavezno koristite novi kondom ako prelazite sa vaginalnog na analni seks ili obrnuto.

5. Nađite pravu pozu za analni seks

Većina seksualnih poza može da funkcioniše kod analnog seksa (uz nekoliko manjih prilagođavanja).

Sa sledećim pozama bi mogli da eksperimentišete:

 • Dogi je najpopularnija poza kod analnog seksa, jer pruža muškarcu lak pristup, a ženi mogućnost da podigne ili spusti svoju zadnjicu.
 • Obrnuta misionarska poza, gde žena leži na leđima, ali joj je muškarac okrenut leđima, suprotno od klasične misionarske poze gde bi partneri mogli da ostvare kontak očima.
 • Misionarska poza najbolje funkcioniše za analni seks, kada koristite jastuk.

6. Korišćenje lubrikanta je obavezno

Hajde da još jednom naglasimo važnost lubrikanta za sigurnost i uživanje u analnom seksu.

Odlučite se za lubrikant na bazi vode ili silikona. Preskočite silikon ako koristite silikonske igračke.

Klonite se ulja, ako koristite kondom.

I za kraj, nemojte da štedite na lubrikantu.

7. Neka penetracija ne bude previše intenzivna

Analni seks bez prethodnog zagrevanja imaće isti efekat na stezanje sfinktera kao i skakanje u hladno jezero.

Dajte sebi vremena da se dovoljno uzbudite kako biste opustili te napete mišiće i pripremili se za igru.

Da biste ubrzali taj proces, možete:

 • masturbirati — solo ili sa partnerom
 • da koristite topao tuš
 • da koristite prst, igračku ili da pitate partnera da vas oralno zadovolji kako bi ste se brže uzbudili

8. Prihvatite verovatnoću da može da dođe do neprijatnosti

Problemi sa higijenom uvek predstavljaju potencijalni problem, kada imate analni seks. To je potpuno prirodno, ali razumemo zašto biste mogli biti zabrinuti zbog toga.

Rektum je dizajniran da drži izmet u debelom crevu dok ne budete spremni za pražnjenje creva.

Klistir je opcija, ali nije neophodna. Temeljno pranje rektuma pre seksa, sapunom i vodom je sasvim u redu.

Stavite tamni peškir ili čaršav, da bi svaki potencijalni nered bio diskretan i van posteljine.

9. Vodite računa o higijeni

Zapamtite da je mikroskopska fekalna materija tu čak i nakon temeljnog čišćenja. Ovo čini pravilno čišćenje pre i posle analne igre izuzetno važnim.

Ovo je posebno važno, ako želite da pređete na vaginalni ili oralni seks, nakon analnog.

Može li analni seks da dovede do orgazma?

Analni seks apsolutno može dovesti do orgazma, ali i dalje zna da bude neverovatno ugodan ako i do njega ne dođe.

Analna igra može dovesti do orgazma na nekoliko načina.

Kod muškaraca stimulisanje ili masaža prostate (prstom ili igračkom) često dovdi da jakog uzbuđenja.

Dok kod dama, do analnog orgazama dolazi indirektnom stimulacijom A-tačke, na prednjem zidu vaginalnog kanala.

Dodavanje nekog spoljašnjeg stimulansa takođe može dovesti do orgazma tokom analnog seksa. Zamislite da istovremeno dodirnete klitoris ili dobijete „ručni rad“.

A za partnera koji vrši penetraciju, čvrsto stiskanje anusa oko penisa može prouzrokovati neverovatan osećaj.

Analni seks – rezime

Sve dok se obe strane slažu, analni seks može da vam otvori potpuno novu dimenziju uživanja u seksu. Da biste bili sigurni, prvo odvojite malo vremena da se pripremite kako biste imali sve što vam je potrebno pri ruci.

Pričajte sa partnerom, postavite garnice, koristite lubrikant i kondom, vodite računa o higijeni i mala je šansa da će dobra zabava da izostane.

A onima koji su trenutno usamljeni mogu da preporučim da se opuste uz neki erotski film i da citiram legendarnog Noleta (ne tenisera, već seksomana) – gledajte, uživajte i dobro se zabavite.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci