Bol u ramenu – Uzroci i povrede

Bol u ramenu

Bol u ramenu predstavlja jednu od najčešćih povreda. Bilo da ste profesionalni ili rekreativni sportista ili ste samo fizički aktivni, bol u ramenu može da bude simptom za veći broj povreda. Bez obzira na uzrok, želite olakšanje bola. Stručnjaci za sportsku medicinu govore o  uobičajenim uzrocima bolova u ramenima i koji tretmani najbolje deluju.

Biti fleksibilan je sjajno na časovima joge, plesnom podijumu i dok igrate Nintendo Vii sa svojom decom. Ali to ume da bude problem kada je u pitanju vaše rame.

To je zato što vrlo fleksibilni zglobovi, poznati kao hipermobilnost, uzrokuju nestabilnost u ramenu i povećavaju rizik od povreda i bola. Takođe ste u opasnosti i ako ceo dan sedite za stolom.

Žene u tradicionalnim administrativnim ulogama koje provode sate pogrbljene nad stolom često razvijaju bolove u ramenima zbog lošeg držanja.

Porođaj kod žena takođe može izazvati hronični bol u ramenu. Neke studije pokazuju da hormonske promene tokom trudnoće, posebno oslobađanje relaksina, hormona koji opušta mišiće zglobova u pripremi za porod mogu učiniti rameni zglob elastičnijim i manje stabilnim.

Dakle, kako pronaći način da bol u ramenu postane prošlost? Ili šta je najbolja prevencija za bol u ramenu? Čitajte dalje o najčešćim uzrocima bolova u ramenima i tretmanima koje preporučuju lekari.

Smrznuto rame kao uzročnik za bol u ramenu

Osećate li oštar bol prilikom podizanja ruke? Bol vam otežava da otvorite vrata, počešljate kosu, dohvatite nešto sa police? To je znak smrznutog ramena ili adhezivnog kapsulitisa. Stanje uzrokuje zadebljanje i ukrućenje prstena mekog tkiva koje okružuje zglob, nazvanog kapsula, koja se zatim upali.

Smrznuto rame može nastati: bez razloga, od povrede ili zato što ograničavate kretanje zbog bola.

Žene u dobi od 45 do 55 godina su u najvećoj opasnosti za ovo stanje, ali stručnjaci ne znaju zašto.

Dijabetičari se takođe suočavaju sa većim rizikom, verovatno zbog abnormalno visokih naslaga kolagena, proteina koji je osnovni gradivni element vezivnog tkiva u ramenu.

  • Lečenje

Ne odlažite lečenje. Rano tretirano, smrznuto rame može zaceliti za 4-6 nedelja. Ukoliko sačekate nekoliko meseci, oporavak može potrajati i do godinu dana.

Potrebno je više vremena da se izleči kada napreduje već nekoliko meseci.

Tretman može uključivati antiinflamatorne lekove, kao što su Celebrex i Anaprox i/ili injekcije kortizona za ublažavanje upale. Druga mogućnost za bol u ramenu ove vrste je fizikalna terapija.

Fizioterapeut će ručno pomeriti zglob kako bi ga rastegao i pokrenuo [sinovijalnu] tečnost u zglobu.

Sinovijalne tečnosti hrane vaše rame i pomažu mu da zaceli.

Bol u ramenu od naprezanja i suze rotacione manžetne

Za razliku od smrznutog ramena, naprezanje rotacione manžetne izaziva bol, ali ne ograničava vaš raspon pokreta.

Možete pomeriti ruku iznad glave ili u stranu, ali boli kada to radite.

Tipični znakovi problema sa mišićima rotatorne manžete, koji stabilizuju rameni zglob, uključuju: bol u toku noći, bol pri posezanju za zadnjim sedištem vašeg automobila ili bol dok uvlačite košulju u zadnji deo pantalona.

Naprezanja i povrede često se javljaju kod sportova koji zahtevaju pokrete iz ruke, poput tenisa ili odbojke.

Oni takođe mogu biti rezultat lošeg držanja, kao što je dugoročno pogrbljenjen položaj nad tastaturom računara.

Ali i samo starenje može izazvati ovaj bol u ramenu. Povrede rotacione manžetne takođe mogu biti posledica istrošenosti i starosti.

U stvari, ljudi stariji od 60 godina češće imau povrede rotatorne manšete nego druge starosne grupe.

  • Lečenje

Lek zavisi od obima povrede. Nekima je potreban odmor, led i antiinflamatorni lekovi, poput acetaminofena, ali za potpuni oporavak mišića potrebna je hirurška intervencija.

Bez obzira na težinu povrede, lekari obično savetuju da se odmarate i nekoliko meseci fizikalne terapije pre nego što pribegnu operaciji.

Impingement sindrom

Ovo stanje se naziva i rame plivača (ili bacača) jer udaljavanje od tela izaziva bol.

To je jedan od najčešćih uzroka za bol u ramenu, koji se javlja kada se prednja strana lopatice trlja ili udara o rotatornu manžetnu.

Obično je pored bola i kretanje ograničeno, ali rame nije slabo ili nestabilno. Bol bi se mogla pogoršati noću. Nelečeni impingement sindrom može napredovati do smrznutog ramena.

  • Lečenje

Početni tretman uključuje terapiju ledom: obloge sa ledom, masažu ledom, odmor, izbegavanje podizanja ruku iznad glave.

Lekar bi mogao da prepiše i antiinflamatorne lekove ili injekcije kortizona, kao i fizikalnu terapiju sa vežbama prilagođenim za rešavanje uzroka za bol u ramenu.

Udaranje uzrokovano [hiper-fleksibilnim] ramenima, zahteva stabilizacione vežbe kako bi rameni zglob ostao na mestu.

Tendenitis bicepsa

Glavni znak tendonitisa bicepsa je bol i osetljivost ispred ramena, koja se pogoršava aktivnostima podizanja glave. Bol takođe može prolaziti niz kost nadlaktice, a možda ćete osetiti povremeno pucanje ili „klik“ u ramenu.

Tendenitis bicepsa uzrokovan je upalom tetive koja pričvršćuje vaš gornji biceps za kosti ramena. Često se događa usled ponavljajućih pokreta iznad glave, pri plivanju ili igranju tenisa.

U isto vreme možete imati i druge probleme sa ramenima, poput oštećenja rotatorne manžetne.

  • Lečenje

Kao i kod većine povreda ramena, najčešći recept uključuje: led, odmor i lekove protiv upale. Za teže povrede i intezivniji bol u ramenu možda će biti potrebna fizikalna terapija i injekcije kortizona.

Osteoartritis ramena

Degenerativna bolest zglobova, osteoartritis ramena uzrokuje habanje hrskavice.

Starost, prethodna povreda i genetika mogu izazvati ovo stanje.

To nije ni približno uobičajeno kao artritis kuka i kolena, jer rame nije zglob koji nosi težinu.

Najverovatnije ćete osećati bol u ramenu tokom ili nakon njegovog pomeranja.

Može se aktivirati dok se češlja kosa i poseže za predmetima iznad glave.

Ostali znaci uključuju: ukočenost nakon dugih perioda neaktivnosti, poput spavanja i „krckanja“ prilikom pomeranja ramena.

  • Lečenje

Prvo ćete morati da posetite lekara radi dijagnostičkih pregleda, uključujući testove krvi i sinovijalne tečnosti.

Fizikalna terapija (uključuje vežbe za održavanje fleksibilnosti zglobova i/ili terapiju toplotom i ledom) povećava raspon pokreta.

Vaš lekar može takođe razmotriti injekcije hijaluronske kiseline za ublažavanje kostiju. Gusta tečnost koja se prirodno nalazi u sinovijalnoj tečnosti, hijaluron pomaže u podmazivanju zglobova i deluje kao amortizer između kostiju.

Anti-inflamatorni lekovi i injekcije kortizona mogu pomoći kod bolova.

Iako ne postoji lek, pravilan tretman može smanjiti bol u ramenu i usporiti napredovanje osteoartritisa.

Ozbiljno pogoršanje zglobova i ekstremni bol mogu zahtevati operaciju.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci