Diskus hernija simptomi – Koji su sve potencijalni simptomi?

Diskus hernija simptomi

Diskus hernija je čest uzrok bolova u leđima, a simptomi su: različite vrste bola, utrnulost, slabost mišića, peckanje u zahvaćenom području…

Diskus hernija je promenjeno stanje diskusa nastalo usled degenerativnih promena, a ređe nakon trauma.

Do nje dolazi, kada meki centar diska isklizne iz njegovog kućišta. Ovo može uticati na obližnje nerve, što dovodi do bola, utrnulosti ili slabosti udova.

Neki ljudi ne osećaju bol zbog diskus hernije, posebno ako disk ne pritiska nijedan živac. Diskus hernija je zapravo prolaps diska.

Iako ponekad izaziva jak bol, diskus hernija ima mnogo opcija za lečenje. Bol se obično smanjuje ili nestaje nakon nekoliko nedelja, ali u nekim slučajevima će možda biti potrebna operacija, ukoliko se intenzitet bola poveća ili bolovi potraju.

Koji su mogući uzroci prolapsa diska?

Do diskus hernije, odnosno prolaps diska dolazi kada se međupršljenski disk koji se nalazi između dva kičmena pršljena pomeri iz svog ležišta I dovede do pritiska na živac ili kičmenu moždinu.

Ovo se najčešće događa u vratnom (cervikalnom) ili lumbalnom (slabinskom) delu kičme. Međutim, do pomeranja diska može da dođe u bilo kom drugom delu kičme.

Uzrok diskus hernije je obično postepeno trošenje i prekomerna upotreba kao rezultat ponovljenih pokreta tokom vremena. Kod starijih ljudi, kičmeni diskovi postaju suvi i slabiji, što povećava šansu za povredom.

Podizanje teških predmeta, takođe može dovesti do velikog opterećenja na donja leđa, što dovodi do klizanja diska.

Diskus hernija simptomi

Usled prolapsa unutrašnjeg dela diska oslobađaju se hemikalije koje mogu iritirati nerve u okolnom području i izazvati upalu i bol. Diskus hernija takođe može izvršiti pritisak na nerve i izazvati bol kroz kompresiju.

U nekim slučajevima, pacjent neće imati simptome.

Uobičajeni simptomi diskus hernije su:

 • Utrnulost ili peckanje

Utrnulost možete da osetite duž ruku i nogu, najčešće na jednoj strani tela.

 • Slabost mišića

Kada diskus pritisne nerv, mišići povezani sa nervom mogu postati slabiji. Ovo izazva posrtanje prilikom hodanja i neobjašnjivu slabost mišića.

 • Bol

Intenzitet bola zavisi od jačine pritiska diska na nerv ili kičmenu moždinu, odnosno stepena oštećenja nervnog korena koji izlazi iz tog segmenta kičme.

Bol se obično javlja u leđima i može se širiti na ruke ili noge. Pacjenti ponekad kažu da bol prati neprijatno peckanje.

Diskus hernija pored bola, slabosti mišića i utrnulosti ima još simptoma, a ti simptomi se mogu razlikovati u zavisnosti od lokacije problema.

Diskus hernija u bilo kom delu leđa može potencijalno izazvati probleme sa kontrolom creva ili bešike. Ako pacjent ima bolove u leđima i iznenadne promene u kontroli bešike ili creva, to je obično znak da je potrebno da mu se ukaže hitna medicinska pomoć.

Donji deo leđa (lumbalni region)

Ako je diskus hernija u donjem delu leđa, bol često pogađa zadnjicu, butine i listove. Bol koji putuje duž putanje išijadičnog nerva, od zadnjice i niz noge, poznat je kao išijas.

Vrat (cervikalni region)

Ako se problem javlja u vratu, verovatniji je bol u ramenima i rukama. Diskus hernija u predelu vrata takođe može izazvati ukočenost, slabost i utrnulost u nogama.

Grudi (torokalni region)

Diskus hernija u srednjem delu leđa će verovatno izazvati bol oko lokacije prolapsa diskusa. Bol se može širiti oko grudnog koša do prednjeg dela tela. Ovo je najmanje uobičajeno područje gde može da dođe do prolapsa diska.

Diskus hernija i drugi potencijalni simptomi

Pored navedenih simptoma, postoje i prateći simptomi prolapsa diskusa.

To mogu da budu:

 • bol koji se proteže na vaše ruke ili noge
 • glavobolja
 • vrtoglavica
 • zujanje u ušima
 • problemi sa potencijom
 • bol pri hodanju na kratkim udaljenostima
 • bol koji se pogoršava nakon stajanja ili sedenja
 • bol koji se pogoršava noću ili sa određenim pokretima

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci