Search
Close this search box.

Gluten – Da li je zdrav ili ne?

Gluten

Iako se gluten nalazi u žitaricama poput: pšenice, raži i ječma, može se naći i u mnogim namirnicama od kojih to ne biste očekivali.

Gluten je vrsta proteina koji deluje kao vezivo ili “lepak” za održavanje određene hrane zajedno.

Nalazi se u nekoliko zrna, a tu pre svega spadaju:

  • Pšenica (uključujući durum, griz, speltu…)
  • Raž
  • Ječam
  • Tritikale (hibrid pšenice i raži)

Iako zob prirodno ne sadrži gluten, mnoge komercijalne sorte zobi i zobenih proizvoda izložene su glutenu tokom skladištenja, transporta ili prerade.

Tragovi glutena mogu postojati u mnogim namirnicama od kojih to ne očekujete, pa ako ga izbegavate iz zdravstvenih razloga, pažljivo pogledajte sve navedene sastojke.

Osim hrane, neki lekovi, tablete i pilule sadrže gluten.

Američka „Nacionalna medicinska biblioteka“ nudi dve baze podataka koje vam omogućavaju da potražite sastojke u lekovima: Pillbox i DailyMed.

Ipak, svi lekovi ne mogu biti navedeni, pa razgovarajte sa svojim lekarom o tome da li neki lekovi koje uzimate mogu sadržati gluten.

Dijeta bez glutena

Dijeta bez glutena je ona koja eliminiše sav gluten iz ishrane. Nedavno je postala je dodatno popularna kada su neki poznati sportisti otkirli da je se pridržavaju.

Ova vrsta ishrane prvenstveno se koristi za lečenje celijakije, autoimunog stanja u kojem imunološki sistem tela napada tanko crevo.

Kada ljudi sa celijakijom jedu gluten, njihovo tanko crevo postaje upaljeno.

Vremenom, ova upala može oštetiti sluznicu tankog creva, što dovodi do malapsorpcije hranljivih materija.

Nedostatak hranljivih materija može dovesti do zdravstvenih komplikacija, poput:

  • Osteoporoze
  • Neplodnosti
  • Oštećenja nerva

Ljudi sa osetljivošću na gluten, stanje koje nije celijakija, ali izaziva gastrointestinalne tegobe, takođe osećaju olakšanje kada ga izbace iz svoje ishrane.

Poslednjih godina postoji rastući trend da se ishrana bez glutena uzima iz različitih razloga koji nisu povezani sa celijakijom ili osetljivošću na gluten.

Neki od ovih razloga uključuju:

  • Gubitak težine
  • Povećanje nivoa energije
  • Lečenje autizma
  • Osećaj zdravlja

Da li je neophodno izbaciti gluten iz ishrane?

Nema mnogo istraživanja ili dokaza koji bi podržali bilo kakvu vezu između ishrane bez glutena i ovih zdravstvenih benefita.

Bez obzira da li želite da izbegnete gluten iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga, važno je da prvo razgovarate sa svojim lekarom.  Mnoge namirnice koje sadrže gluten takođe obezbeđuju esencijalne hranljive materije, poput:

  • Vitamina B
  • Folne kiseline
  • Vlakana

Znanje kako da dobijete ove hranljive materije iz druge hrane važno je za održavanje zdravlja ako ste na dijeti bez glutena.

Hrana koja ne sadrži gluten

Sledeća hrana je prirodno bez glutena ako nije obrađena i ne sadrži nikakve aditive ili konzervanse koji ga sadrže.

Tu spadaju:

  • Pasulj, grašak i sočivo
  • Semenje
  • Orasi i kikiriki
  • Jaja
  • Meso
  • Riba
  • Voće i povrće
  • Mlečni proizvodi

Sledeći skrobovi su bez glutena ako se ne pomešaju sa žitaricama koje sadrže gluten:

  • Brašno bez glutena (pirinač, soja, kukuruz, krompir, pasulj…)
  • Amarant
  • Heljda
  • Kukuruz i kukuruzno brašno
  • Lan
  • Kukuruz
  • Proso
  • Krompir i slatki krompir
  • Kuinoa
  • Pirinač
  • Soja

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj