Search
Close this search box.

Histamin – Intolerancija na histamin i saveti vezani za ishranu

Histamin

Histamin je važna biohemijska supstanca, koja je neophodna za adekvatno funkcionisanje organizma. Histamin je neurotransmiter (hemikalija koja prenosi poruke između ćelija nervnog sistema) i uključen je u regulaciju procesa varenja (želudačne kiseline), propustljivosti krvnih sudova, funkcije mozga i kontrakcije mišića.

Visoki nivoi histamina mogu izazvati zdravstvene probleme.

On se proizvodi u ćelijama u celom telu kao deo inflamatornog odgovora na alergiju, infekciju ili povredu.

Kada su oštećene ili izložene alergenima, ćelije u koži, nosu, grlu i plućima oslobađaju histamin, što dovodi do bola, svraba, crvenila, curenja iz nosa i piskanja.

Histamin takođe igra važnu ulogu u varenju tako što pomaže u proizvodnji želudačne kiseline, kao i reguliše san.

Intolerancija na histamin

Intolerancija na histamin se javlja kada dođe do nakupljanja histamina u telu. Mnoge namirnice sadrže visoke nivoe histamina, a različita zdravstvena stanja i lekovi mogu doprineti intoleranciji.

Nivo histamina od 0,3-1,0 nanograma po mililitru u plazmi se smatra normalnim.

Kao što smo već rekli, histamin je hemikalija koja šalje poruke mozgu, signalizira oslobađanje želudačne kiseline za varenje i oslobađa se kao deo odgovora imunog sistema na povredu ili alergijsku reakciju.

Intolerancija na ovu hemikaliju se dešava kada telo ne može da je razgradi dovoljno u crevima, što dovodi do porasta nivoa histamina u krvi.

Ovo obično rezultira niskim nivoom enzima zvanog diamin oksidaza (DAO), koji je primarni agens koji razgrađuje probavljeni histamin.

Intolerancija na histamin je relativno retka i pogađa oko 1–3% ljudi. Najčešći je kod odraslih ljudi u srednjim godinama. Simptomi netolerancije histamina mogu se razlikovati od osobe do osobe.

Netolerancija histamina oponaša mnoge simptome alergijske reakcije i može se kretati od blage do teške. Iz tih razloga lekar može imati problema sa definisanjem i dijagnostikovanjem intolerancije na histamin. To može biti zato što se simptomi mogu pojaviti u mnogim različitim delovima tela i preklapati se sa simptomima drugih stanja i bolesti. U tom slučaju se pogrešno postavlja dijagnoza kao što je alergiju na hranu ili gastrointestinalni poremećaj.

Simptomi intolerancije na histamin

Simptomi mogu uticati na pluća, kožu i mozak, ali gastrointestinalni simptomi, kao što je nadimanje, su najčešći.

Najčešći simptomi su:

  • začepljen nos
  • curenje iz nosa
  • bol u grudima
  • piskanje
  • glavobolja
  • dijareja
  • svrab
  • tahikardija
  • koprivnjača ili crvenilo kože
  • nizak krvni pritisak
  • anafilaksija
  • konjuktivitis
  • umor, nervoza, razdražljivost
  • nadimanje
  • bol u stomaku
  • mučnina
  • crvenilo, posebno glave i grudi
  • crvene, svrbežne ili suzne oči
  • vrtoglavica
  • ubrzano lupanje srca

Manje uobičajeni simptomi uključuju:

  • nizak krvni pritisak
  • bronhospazam
  • šok

Intolerancija na histamin može se lečiti ishranom bez histamina i antihistaminskim lekovima.

Histamin u hrani

Skoro sva hrana i pića sadrže malo histamina. Količina se obično povećava kako hrana stari, kvari se ili fermentira. Neka hrana i pića takođe sadrže jedinjenja koja pomažu u oslobađanju histamina u telu ili blokiraju proizvodnju ili efikasnost enzima DAO i HNMT.

Hrana i piće koji su bogati histaminom su:

  • alkohol
  • stari sirevi
  • konzervisana, kisela i fermentisana hrana (kiseli kupus, dimljeni proizvodi, kobasice, šunka, slanina ili salama…)
  • spanać
  • plavi patlidžan
  • kečap
  • sirće
  • vino
  • konzervirane ribe, kao što su skuša i tunjevina
  • proizvodi od kvasca (kao što su pivo i neke vrste hleba takođe su bogati histaminom)
  • spanać

Neke namirnice, iako same po sebi imaju malo histamina, poznate su kao oslobađači histamina. To znači da pomažu u oslobađanju histamina.

Namirnice sa svojstvima oslobađanja histamina uključuju:

  • citruse
  • kikiriki
  • ribu
  • školjke
  • belanca
  • kakao i čokoladu
  • paradajz
  • belanaca
  • ribu
  • kikiriki

Namirnice koje mogu ometati nivoe ili radnje DAO i HNMT uključuju:

  • alkohol
  • energetska pića
  • zeleni čaj
  • crni čaj

Mnoge vrste bakterija, uključujući uobičajene zagađivače hrane, takođe mogu proizvesti histamin u crevima. Pored proizvodnje histamina, određene bakterije mogu uticati na zdravlje crevnih zidova. Ovo može dovesti do disfunkcije crevne barijere kod ljudi sa netolerancijom na histamin.

Ako sumnja na netoleranciju, lekar može preporučiti ishranu sa niskim sadržajem histamina. Obično to znači da se ograniči unos hrane bogate histaminom, a ne da se on u potpunosti isključi. Studije su otkrile da isprobavanje ovog tipa ishrane može biti važno u potvrđivanju dijagnoze netolerancije.

Međutim, ne bi ste trebali da imate ishranu sa niskim sadržajem histamina na duži rok. Jedino ako to ne preporuči lekar.

Svako ko je na ishrani sa niskim sadržajem histamina treba da se fokusira na raznovrsnost ishrane.

Koje su namirnice sa niskim sadržajem histamina?

Namirnice sa niskim sadržajem histamina uključuju:

  • sveže meso
  • svežau ribu
  • kuvana žumanca
  • povrće (osim paradajza i patlidžana)
  • voće (osim citrusa, jagoda i trešanja)
  • sveže, pasterizovano mleko i mlečne proizvodi

Nekoliko vitamina i minerala je neophodno da bi DAO pravilno funkcionisao. Neki čak mogu povećati aktivnost DAO. Iz tog razloga, ljudi sa netolerancijom na histamin mogu imati koristi od konzumiranja više hrane i pića bogatih ovim hranljivim materijama.

Takođe možete imati koristi od uzimanja suplemenata.

Vitamini i minerali koji mogu biti od koristi osobama sa netolerancijom na histamin uključuju:

  • vitamin B6
  • vitamin C
  • bakar
  • magnezijum
  • cink
  • kalcijum
  • vitamin B1
  • vitamin B12

Međutim, ograničeni laboratorijski eksperimenti su pokazali da i vitamini C i B1 mogu imati inhibirajući efekat na DAO.

Primer plana ishrane sa niskim sadržajem histamina

Sledi primer plana ishrane sa niskim sadržajem histamina.

Opcije za doručak

  • ovsena kaša napravljena sa vodom
  • pirinač sa kokosovim mlekom
  • voćna salata od jabuke, dinje i kruške sa seckanim pistaćima
  • smoothie napravljen od manga, kokosovog mleka, čia semenki i kelja

Opcije za ručak

  • salata od piletine i kelja sa seckanim grožđem
  • sendvič sa piletinom, zelenom salatom i rendanom šargarepom
  • sveži sir i krastavac na tostu
  • salata od kinoe i bilja

Opcije za večeru

  • Riba sa niskim sadržajem histamina, kao što su pastrmka ili bakalar. Da je sveže ulovljena i servirana sa tikvicama i pečenom šargarepom.
  • Piletina sa mladim krompirom, brokolijem i boranijom.
  • Testenina sa maslinovim uljem, belim lukom, začinskim biljem i piletinom ili pasuljem.
  • Domaći ćureći burger sa kriškama slatkog krompira.

Grickalice i užina

  • borovnice
  • šargarepa
  • švapski sir
  • grožđe
  • celer
  • jabuka
  • prirodni puter od kikirikija

Dodatni saveti za zdravu ishranu

Svežina utiče na količinu histamina u hrani. Dobra je ideja da naučite kako različite metode proizvodnje i skladištenja utiču na nivoe histamina u hrani.

Takođe je bitno kako kupujete i pripremate hranu.

Osoba sa netolerancijom na histamin može pratiti i potencijalno smanjiti svoje simptome:

  • planiranjem obroka unapred
  • kupovinom sveže hrane (što češće kupujute hranu)
  • ako jede hranu što je pre moguće nakon kupovine
  • ukoliko se informiše u restoranu o njihovim sastojcima (kada jede van kuće)
  • vođenjem dnevnika ishrane za beleženje simptoma i pokretača

Neki lekovi i suplementi takođe utiču na nivoe histamina. Ako osoba sumnja da nešto što uzima pogoršava njene simptome, treba da razgovara sa svojim lekarom.

Uticaj lekova na nivo histamina

Obično diamin oksidaza (DAO) i, u manjoj meri, enzim koji se zove histamin-N-metiltransferaza (HNMT) razgrađuju uneti histamin. Ali nekoliko faktora može ometati kako funkcionišu DAO i HNMT.

Kada telo ne razgradi histamin iz hrane, histamin može da procuri kroz crevnu sluznicu i uđe u krvotok. Ovo izazva odgovor imunološkog sistema. Neki lekovi oslobađaju histamin, drugi mogu da smanje efikasnost enzima koji ga razgrađuju.

Mnogi lekovi na recept mogu uticati na nivoe DAO i HNMT u telu.

To spadaju:

  • antibiotici
  • antidepresivi
  • gastrointestinalni lekovi
  • antiaritmici (koji leče nepravilnosti srčanog ritma)
  • antihipertenzivi (koji leče visok krvni pritisak)
  • relaksanti mišića
  • narkotici
  • lokalni anestetici
  • neki diuretici

U međuvremenu, nesteroidni antiinflamatorni lekovi koji se izdaju bez lekarskog recepta kao i na recept mogu uticati na to kako telo metaboliše histamin.

Neki primeri ovih lekova, poznatih kao NSAIL, uključuju:

  • ibuprofen (Advil, Motrin)
  • aspirin
  • indometacin (Indocin)
  • diklofenak (Voltaren)

Pored toga, velika konzumacija alkohola i bolesti koje oštećuju sluznicu creva mogu dovesti do netolerancije na histamin.

Medicinski tretmani i lečenje

Osim promena u ishrani, ne postoji utvrđen lekarski tretman za osobe sa intolerancijom na histamin.

Međutim, jedan ili više od sledećih pristupa može pomoći:

  • uzimanje antihistaminika
  • uzimanje suplemenata DAO enzima
  • izbegavanje lekova povezanih sa netolerancijom na histamin
  • uzimanje kortikosteroida

Studije iz 2020. godine su otkrile da je dodatak DAO dao pozitivne rezultate u većini slučajeva. Međutim, naučnici pozvaju na rigoroznija istraživanja kako bi se utvrdilo koliko je efikasan ovaj dodatak u lečenju netolerancije na histamin.

Da li postoji test intolerancije na histamin?

Medicinski stručnjaci često dijagnostikuju netoleranciju na histamin nakon što isključe stanja koja izazivaju slične simptome. Oni mogu započeti testiranjem na alergije na hranu.

Za ljude sa hroničnim simptomima creva, gastroenterolog može takođe testirati:

  • celijakiju
  • netolerancija na laktozu
  • sindrom iritabilnog creva
  • zapaljensku bolest creva

Lekar obično traži od svakog ko možda ima intoleranciju na histamin da vodi dnevnik ishrane. Ovo može pomoći da se identifikuju simptomi.

Lekar takođe može da proveri nivoe DAO i nivoe aktivnosti enzima kroz analizu krvne slike.

Rezime

Mnoge namirnice sadrže visok nivo histamina. Ako telo nije u stanju da adekvatno razgradi ovu hemikaliju, to može dovesti do različitih simptoma, koji su često gastrointestinalni.

Kontrolisanje netolerancije na histamin obično uključuje:

  • promene u ishrani
  • uzimanje antihistaminika ili enzimskih suplemenata
  • izbegavanje ili ograničavanje upotrebe lekova koji pokreću oslobađanje histamina

Ishrana fokusirana na svežu, minimalno obrađenu hranu sa malo konzervisanih ili fermentisanih proizvoda prirodno sadrži manje histamina.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj