Kako prepoznati ujed krpelja? – Načini kako da identifikujete ujed krpelja (sa slikama)

Kako prepoznati ujed krpelja

Kako prepoznati ujed krpelja, može da bude izuzetno bitno, pogotovo ukoliko vas ujede krpelj koji je zaražen.

Ubod krpelja nikada nije nešto što treba ignorisati ili prosto ostaviti za kasnije. Mnogi krpelji nose mikrobe koji mogu izazvati razne bolesti.

Ako se bolesti uzrokovane ubodom krpelja ne leče, mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema koji potencijalno utiču na vaše:

 • mišiće
 • zglobove
 • mozak
 • srce
 • vid
 • nervni sistem

Većina bolesti koje prenose krpelji mogu da ostave veoma ozbiljne posledice po vaše zdravlje, koje mogu da uzrokuju korenite promene u vašem životnom stilu i da utiču na vašu aktivnost ograničavajući mobilnost i ukupan kvalitet života.

Znanje kako da identifikujete ubod krpelja i prepoznavanje opštih simptoma bolesti koje prenose krpelji može da vas upozori na moguće zdravstvene rizike ranije, tako da se možete konsultovati sa svojim lekarom o odgovarajućim koracima za lečenje što je pre moguće.

Ali krenimo od početka…

Kako izgleda krpelj?

Pre nego što naučite kako je najlakše prepoznati ujed krpelja, važno je da znate kako krpelji izgledaju.

Krpelji će izgledati drugačije u svakoj fazi svog životnog ciklusa. Pripadaju klasi arahnida (isto kao i škorpioni, pauci, grinje), krpelji se izležu iz jaja, a zatim se izlegu kao larva, koja prerasta u nimfu i na kraju odraslog krpelja. Postoji na desetine vrsta krpelja, ali su sve slične po izgledu.

Krpelji uglavnom imaju četiri faze života: jaje, larva, nimfa i odrasla jedinka. Krpelji napreduju kroz svaku od ovih faza linjanjem, procesom tokom kojeg odbacuju svoju spoljašnju kožu.

Kako izgleda i kako prepoznati ujed krpelja?

Ako ste zabrinuti da ste možda bili izloženi bolesti koju prenose krpelji, očigledno je da se pitate kako izgleda ugriz krpelja. Osim ako se ne pojavi osip, ubod krpelja će verovatno izgledati kao bilo koji drugi ujed neke bube.

Pa kako onda da znate da li vas je ujeo krpelj?

Sledeće slike ujeda krpelja mogu vam biti od velike pomoći. Odvojite trenutak da pažljivo pregledate svaku od njih i pročitajte i propratne opise kako biste bolje uočili i identifikovali potencijalne ujede krpelja na vama ili vašim najmilijima.

Na ovoj fotografiji, krpelj je još uvek pričvršćen, pošto je zabio glavu u kožu da bi se hranio. Crvenilo oko krpelja ukazuje na upalu na koži.
Na ovoj fotografiji, krpelj je još uvek pričvršćen za kožu i izgleda malo veće, jer se duže hrani. Ovo je primer natopljenog krpelja, nazvanog tako, jer se napio krvi.

Ujedi nekih drugih buba ponekad mogu da liče na ujed krpelja, pa stoga nije uvek lako znati da li je krpelj ujeo vas ili voljenu osobu.

Kako prepoznati ujed krpelja, je ovde jako bitan faktor.

Sledeće smernice vam mogu pomoći, ali uvek je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom, ako sumnjate na ujed krpelja.

 • Ujedi krpelja nisu ispunjeni tečnošću, dok ugrizi mrava i drugih insekata uzrokuju pojavu gnoja.
 • Lokacija ponekad može pomoći u razlikovanju ujeda krpelja od ujeda drugih insekata, jer krpelji najčešće grizu: zadnji deo vrata, vlasište, prepone i noge.
 • Ujedi drugih buba, posebno oni od buva ili stenica, mogu biti višestruki. Krpelji obično ugrizu jednom, a zatim zabiju glavu pod kožu.

Da li ujed krpelja boli?

Ujedi krpelja su bezbolni, tako da je verovatno da nećete odmah znati da ste ugriženi. Krpelj ubrizgava anestetik u kožu na mestu ulaska, što mu pomaže da izbegne otkrivanje kako bi mogao da nastavi da se hrani. Mnogi pacijenti sa lajmskom bolešću koju prenose krpelji ne sećaju se da su ujeda krpelja.

Da li se krpelji potpuno uvlače ispod kože?

Uopšteno govoreći, krpelji se ne uvlače u potpunosti ispod kože. Oni zarivaju delove glave u kožu dok se hrane i ovaj proces može da traje i do 10 dana.

Osip može (ili ne mora) ukazivati na infekciju koju prenose krpelji

Osip u obliku oka često je znak koji pokazuje – ne samo ujed krpelja, već i potencijalne infekcije lajmskom bolešću. Ujedi drugih buba obično ne proizvode ovako karakterističan osip.

Kako prepoznati ujed krpelja, neći biti pitanje koje ćete postavljati, kada budete videli ove slike.

Koža je crvenija u predelu koji neposredno okružuje ubod krpelja na ovoj slici. Pogledajte pažljivo i takođe ćete videti još jedan „prsten“ crvenila dalje od lokacije uboda. Ovo se zove bikovo oko – takođe tehnički poznato kao osip eritema migrans (EM) – i pojavljuje se samo kod oko 33 procenta osoba koje su zaražene lajmskom bolešću.
Na ovoj fotografiji vidite osip (EM), ali ne i krpelja.
Na ovoj fotografiji vidite osip koji izaziva Bartonella.

Osip takođe može ukazivati na druge vrste bolesti koje prenose krpelji, uključujući:

 • povratnu groznicu koju prenose krpelji
 • pegavu groznicu Stenovitih planina
 • erlihiozu
 • bartonelozu

Ako vidite ovaj ili bilo koji drugi osip u blizini lokacije ujeda, odmah obavestite svog lekara.

Koliko dugo traje ujed krpelja?

Ovo zavisi od nekoliko faktora, uključujući jednostavne individualne razlike, kao i prisustvo ili odsustvo infekcije. Ugriz krpelja može izazvati malu, crvenu kožnu reakciju ne veću od veličine novčića i ona  može trajati nekoliko dana do nedelja. Ovo ne mora da ukazuje na infekciju, ali bi bilo dobro da to proveri vaš lekar.

Međutim, osip eritema migrans (koji je rani znak Lajmske bolesti) će rasti u veličinu tokom nekoliko dana i može se razviti i rasti u prvih nekoliko nedelja od infekcije.

Kako bezbedno da uklonite krpelja?

Sada kada smo ustanovili kako izgleda i kako prepoznati ujed krpelja, važno je i da znamo, kako da pravilno uklonima krpelja sa kože (svoje, od naših najmilijih ili sa naših kućnih ljubimaca).

Ako vidite krpelja koji je i dalje pričvršćen za kožu, odmah ga uklonite. Postoji mnogo načina za uklanjanje krpelja, ali neki su efikasniji od drugih.

Prvo, čuvanje krpelja koji vas je ujeo može pomoći vašem lekaru da utvrdi da li nosi potencijalnu bolest u slučaju da razvijete bilo kakve simptome nakon ujeda.

Komadanje ili kidanje krpelja koji je pričvršćen za vašu kožu može da uzrokuje da krpelj oslobodi više toksina u vaše telo, što vas može dodatno izložiti potencijalnim zaraznim bolestima. Dakle, iako vaša instiktivna reakcija može da bude želja da zgnječite krpelja koji vam se zakačio za kožu, pokušajte da ga ne dirate.

Sledeći koraci mogu vam pomoći da brzo i pažljivo uklonite krpelja:

 • Uhvatite krpelja pincetom blizu kože gde se zakačio.
 • Nemojte stiskati krpelja – to može prouzrokovati da više pljuvačke sa patogenima uđe u vaše telo.
 • Povucite ga nagore sa stabilnim, ujednačenim pritiskom. Nemojte uvrtati ili trzati krpelja; ovo može prouzrokovati da se delovi njegovih usta odlome i ostanu u koži. Uklanjanje krpelja može biti teško, ako se telo krpelj raspadne prilikom uklanjanja. Ako se to dogodi, pokušajte da izvadite ostatak tela krpelja ili ga ostavite u datom stanju i neka ga onda bolje lekar ukloni (što je pre moguće).
 • Možda ćete čuti pucakanje kada se krpelj ukloni.
 • Stavite krpelja u čašicu sa zatvaračem i dobro je zatvorite. Držite ga u zamrzivaču.
 • Očistite kožu alkoholom i operite ruke.
 • Ne koristite opuške ili šibice.
 • Ako je moguće, pošaljite krpelja na analizu, da se testira na bolest. Ovo može pomoći u određivanju vaše izloženosti bolesti i takođe pomaže u opštem nadzoru krpelja.

Slika

Uhvatite krpelja šiljatom pincetom blizu kože gde se zabio.

Koji su opšti simptomi bolesti koje prenose krpelji?

Ako ste zaraženi bolešću koju prenosi krpelj, simptomi obično počinju da se pojavljuju nekoliko dana nakon ujeda. Iako se simptomi razlikuju u zavisnosti od vrste krpelja i bolesti koju može da nosi, opšti znaci na koje treba obratiti pažnju uključuju sledeće:

 • Blagi svrab
 • Crvenilo na koži
 • Veoma specifičan tip osipa za Lajmsku bolest
 • Groznica

Neke od bolesti koje prenose krpelji uključuju:

 • Boreliozu (lajmsku bolest i povratnu groznicu koju prenose krpelji—TBRF)
 • Babeziozu
 • Erlihiozu
 • Bartonelozu
 • Anaplazmozu
 • Tularemiju
 • Rikeciozu (uključujući pegavu groznicu Stenovitih planina)

Kod određenih bolesti, simptomi se vremenom mogu pogoršati.

To može da podrazumeva:

 • Gubitak pamćenja
 • Slabost mišića
 • Umor
 • Groznicu koja dolazi i prolazi i opadanje kognitivnih funkcija

Pažljivo posmatranje je važan prvi korak nakon identifikovanja ujeda krpelja. Zapišite datume i okolnosti svih ujeda sa kojima ste se susreli vi ili voljena osoba, zajedno sa svim simptomima koji se pojavljuju odmah ili tokom određenog vremena.

Ako primetite znake potencijalne bolesti koju prenose krpelji, obavezno podelite ove informacije sa svojim lekarom. U mnogim slučajevima, pacijenti i njihovi lekari jednostavno ne shvataju da je ujed krpelja od pre nekoliko nedelja ili meseci odgovoran za njihovu bolest. Odlazak kod lekara (što je brže moguće) prilikom bilo kakve izloženosti krpeljima može doprineti postavljanju dijagnoze na vreme.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci