Klimaks kod muškaraca – Veza između starenja i niskog nivoa testosterona

Klimaks kod muškaraca

Klimaks kod muškaraca nije tema kojoj se posvećuje dovoljno pažnje. Uglavnom se govori o klimaksu kod žena i menopauzi, a problemi sa kojima se susreću sredovečni muškarci kao da se guraju pod tepih.

Promene hormona povezane sa starenjem kod muškaraca se razlikuju od onih kod žena.

Hormonske promene su prirodni deo starenja. Za razliku od dramatičnijeg pada reproduktivnog hormona koji se dešava kod žena tokom menopauze, promene polnih hormona kod muškaraca se dešavaju postepeno.

Klimaks kod muškaraca – razotkrivanje mita

Termin “muška menopauza” se koristi da opiše smanjenje nivoa testosterona koje je povezano sa starenjem. Ali promene hormona koje dolaze sa starenjem kod žena i muškaraca su različite.

Kod žena, ovulacija se završava i proizvodnja hormona opada tokom relativno kratkog vremenskog perioda. To se naziva menopauza. Kod muškaraca, proizvodnja testosterona i drugih hormona opada tokom dugogodišnjeg perioda i posledice nisu nužno jasne. Ovaj postepeni pad nivoa testosterona naziva se hipogonadizam ili nizak nivo testosterona koji je povezan sa starenjem.

Prepoznavanje niskog nivoa testosterona

Nivoi testosterona kod muškaraca opadaju u proseku za oko 1% godišnje nakon 40. godine. Ali većina starijih muškaraca i dalje ima nivoe testosterona u granicama normalnog, a samo 10% do 25% ima nivoe koji se smatraju niskim.

Nizak nivo testosterona kod starijih muškaraca često ostaje neprimećen. Nivo testosterona se može proveriti analizom krvne slike, ali testovi se ne rade rutinski. I mnogi muškarci koji imaju nizak nivo testosterona nemaju nikakve simptome. Pored toga, znaci i simptomi povezani sa niskim nivoom testosterona nisu specifični. Oni takođe mogu biti uzrokovani godinama, upotrebom lekova ili drugim uslovima, kao što je indeks telesne mase od 30 ili više.

Ipak, znaci i simptomi koji ukazuju na nizak nivo testosterona (klimaks kod muškaraca) su:

  • Smanjena seksualna želja i aktivnost
  • Smanjena spontana erekcija ili erektilna disfunkcija
  • Nelagodnost ili otok grudi
  • Neplodnost
  • Niska mineralna gustina kostiju
  • Naleti vrućine ili znojenje

Drugi mogući simptomi uključuju:

  • Smanjenje energije, motivacije i samopouzdanja
  • Depresivno raspoloženje
  • Lošu koncentraciju

Takođe je moguće da imate: pospanost, poremećaj spavanja, blagu neobjašnjivu anemiju, smanjenu mišićnu masu i snagu, povećanu telesnu masnoću…

Stručnjaci preporučuju testiranje starijih muškaraca, samo ako imaju znakove ili simptome koje smo malopre pomenuli. Ako početni test pokaže nizak nivo testosterona, test treba ponoviti da bi se potvrdili rezultati. Ako se potvrdi nizak nivo testosterona, preporučuje se dalje ispitivanje hipofize kako bi se utvrdio uzrok i isključili drugi nedostaci hormona. Hipofiza je žlezda veličine zrna pasulja koja se nalazi u dnu vašeg mozga. Predstavlja deo endokrinog sistema vašeg tela, koji se sastoji od svih žlezda koje proizvode i regulišu hormone.

Preporuke za lečenje starijih muškaraca sa niskim nivoom testosterona

Preporuke o terapiji testosteronom za muškarce sa niskim nivoom testosterona (koji je uzrokovan godinama) variraju.

Neki lekari preporučuju da se ponudi tretman testosteronom muškarcima sa niskim nivoom testosterona i bez prisustva znakova ili simptoma.

Za neke muškarce, terapija testosteronom ublažava znake i simptome nedostatka testosterona. Za druge, koristi nisu jasne i postoje određeni rizici.

Iako su potrebna dalja istraživanja na temu „klimaks kod muškaraca“, terapija testosteronom može stimulisati rast metastatskog raka prostate i dojke. Terapija testosteronom takođe može povećati rizik od srčanog i moždanog udara i doprineti stvaranju krvnih ugrušaka u venama.

Vaš lekar će verovatno preporučiti da ne započnete terapiju testosteronom ukoliko želite da dobijete dete u bliskoj budućnosti ili ako imate rak dojke ili prostate, nelečenu opstruktivnu apneju u snu, nekontrolisanu srčanu insuficijenciju ili trombofiliju, ili ako ste nedavno imali srčani ili moždani udar.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci