Konjuktivitis kod beba – Sveobuhvatni vodič o simptomima, uzrocima, lečenju i prevenciji

Konjuktivitis kod beba

Konjuktivitis („crveno oko“) kod beba je relativno čest i obično se lako leči.

Međutim, hajde da vidimo šta sve možete da preduzmete ukoliko mislite da vaša beba ima konjuktivitis.

Kapak vašeg mališana je crven i natečen, sa malo žute kore u uglu (koja je posledica sekrecije). Inače, vaša beba je zadovoljna – nema groznicu, niti očiglednu nelagodnost.

Šta se onda događa? Da li je to samo iritirano oko, ili nešto ozbiljnije? Mogu li bebe imati bolest „crvenih očiju“? Da li je to konjuktivitis?  Ako jeste, koliko je ozbiljan konjuktivitis kod beba?

Ukoliko se osećate zabrinuto i zbunjeno zbog crvenila ili otoka u oku vaše bebe, nadamo se da će tekst pred vama da vam pomogne da dobijete osnovne informacije koje će vam biti od koristi. Svakako, uvek savetujemo da se obratite lekaru.

Šta je konjuktivitis?

Konjuktivitis, je zapaljenje dela oka koji se naziva konjuktiva, a to je membrana koja oblaže unutrašnjost kapka, kao i očnu jabučicu.

Zove se i „bolest crvenog ili ružičastog oka“, jer kapak i očna jabučica poprimaju crvenkastu nijansu kada su upaljeni i iritirani.

Upalu konjunktive obično izazivaju virusi, bakterije, hemikalije, alergije ili drugi iritanti. Kod beba, konjuktivitis takođe može biti uzrokovan začepljenim suznim kanalom.

Koji su mogući uzroci za konjuktivitis kod beba?

Konjuktivitis kod beba se može podeliti u dve kategorije:

 • Konjuktivitis koje se javlja u prvih nekoliko nedelja života
 • Konjuktivitis koje se dešava kasnije u životu bebe

Kada beba ima konjuktivitis u prvih nekoliko nedelja života, on je često uzrokovan nečim što se dogodilo tokom procesa porođaja.

Najčešće se radi o hemikalijama koje se koriste za lečenje očiju pri rođenju, ili je u pitanju infekcija koja je prešla od majke u porođajni kanal.

Da li je konjuktivitis kod beba opasan?

Iako konjuktivitis kod novorođenčadi najčešće nije ozbiljan razlog za brigu, ipak zahteva brzu medicinsku procenu, jer može biti znak ozbiljne infekcije. Ako se ne leči, bakterijski konjuktivitis kod novorođenčadi može izazvati ozbiljne infekcije u drugim delovima tela ili u slučaju herpesa slepilo i probleme sa vidom.

Konjuktivitis koji se javi kasnije u bebinom životu obično je uzrokovan virusima i bakterijskim infekcijama i uglavnom ne zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Konjuktivitis kod novorođenčadi

Ako kod vašeg novorođenčeta dođe do pojave ružičastog oka, to će se obično desiti u roku od 1 do 2 nedelje nakon rođenja.

Evo šta bi sve trebalo da znate o svakom od ovih uzroka.

Blokiran suzni kanal

Ponekad bebe imaju začepljen suzni kanal. Ovaj problem obično prolazi kako beba sazreva. To je relativno česta, benigna pojava, ali uvek bi trebalo da je pregleda vaš lekar kako biste isključili nešto ozbiljnije.

Kapi za oči

Kapi za oči koje se daju vašoj bebi pri rođenju da bi se sprečile bakterijske infekcije mogu izazvati stanje koje se zove „hemijski konjunktivitis“, gde oko postaje iritirano. Ove iritacije se obično lako uklanjaju i ne smatraju se hitnim slučajevima.

Bakterijske infekcije stečene pri rođenju

Ako majka ima bakterijsku infekciju u vreme rođenja, ta infekcija se može preneti na njeno novorođenče tokom porođaja. Najčešće, bakterije koje izazivaju ove infekcije uključuju hlamidiju i gonoreju.

Ređe, i herpes se prenosi tokom porođaja. Nažalost, ova infekcija ne utiče samo na oko i može postati veoma ozbiljna ako se ne leči na vreme.

Druge virusne ili bakterijske infekcije

Pored bakterijskih infekcija stečenih pri rođenju, vaše novorođenče može dobiti bakterijsku ili virusnu infekciju koja utiče na njihovo oko i izaziva simptome ružičastog oka.

Ove infekcije mogu izazvati i druge simptome u telu, najčešće respiratorne simptome ili groznicu. Bilo koju bakterijsku ili virusnu infekciju kod novorođenčeta treba shvatiti ozbiljno i one zahtevaju hitnu medicinsku procenu.

Konjuktivitis kod starijih beba

Starije bebe mogu imati konjuktivitis iz nekih od istih razloga kao i novorođenčad.

Tu se misli na:

 • Konjuktivitis uzrokovan bakterijskim infekcijama (iako ove infekcije neće biti one koje se dobijaju rođenjem)
 • Starije bebe mogu imati konjuktivitis od uobičajenih virusnih infekcija i možda ćete primetiti da im oči postaju iritirane kada imaju prehladu i druge respiratorne infekcije
 • Starije bebe takođe mogu da imaju konjuktivitis kao rezultat alergija
 • Iako je manje uobičajeno nego kod novorođenčeta, starija beba može da ima ima konjuktivitis kao rezultat začepljenih suznih kanala.

Simptomi konjuktivitisa kod beba

Simptomi su generalno prilično očigledni. Primetićete da je kapak vaše bebe roze i natečen, može da se nakupi kora izazvana sekretom u uglovima očiju, a sama očna jabučica može izgledati ružičasto.

U zavisnosti od uzroka, konjuktivitis kod beba se može da se manifestuje na nešto drugačije načine. Ono što je najvažnije, ako je konjuktivitis praćen drugim simptomima bolesti, to bi moglo signalizirati da beba ima ozbiljniji problem.

Blokirani suzni kanali

Simptomi su:

 • vlažnost oka
 • crvenilo ili oticanje oka
 • nakupljanje kore u uglu oka

Većina beba preraste začepljene suzne kanale u prvih nekoliko meseci života, ali u retkim slučajevima ovi simptomi mogu da traju tokom cele prve godine. Razgovarajte sa svojim lekarom ako začepljeni suzni kanal vaše bebe nije pročišćen do prvog rođendana.

Konjuktivitis koji je posledica kapi za oči

Ako je konjuktivitis vašeg novorođenčeta nastao zbog kapi za oči koje je primilo pri rođenju, njegovi simptomi mogu uključivati:

 • blago crveno oko
 • mali otok očnih kapaka

Konjuktivitis uzrokovan antimikrobnim sredstvima obično se povlači sam od sebe, bez tretmana u roku od 24 do 36 sati.

Bakterijske infekcije stečene pri rođenju

Simptomi bakterijskih infekcija izazvanih bakterijama kao što su hlamidija, gonoreja (i ređe herpes) uključuju:

 • oticanje očnih kapaka
 • pojavu gnoja
 • crvene oči

Simptomi infekcije hlamidijom se obično javljaju 5 do 12 dana nakon rođenja, a simptomi infekcije gonoreje se javljaju oko 2 do 4 dana nakon rođenja.

Bez lečenja, ove infekcije mogu uključivati ozbiljne simptome koji utiču na druge delove tela novorođenčeta. Hlamidija utiče na pluća i nazofarinks.

Gonoreja može izazvati: infekciju krvotoka, kičmene moždine i sluznice mozga.

Ako se ne leči, herpes ponekada uzrokuje gubitak vida ili slepilo.

Druge bakterijske infekcije

Bakterijski uzroci za konjuktivitis kod beba su:

 • oticanje kapaka
 • ružičasti kapci i očne jabučice

Ova vrsta infekcije je često povezana sa sekretom. Iscedak iz oka može uzrokovati da se očni kapci zalepe. Ujutru su detetovi kapci često spojeni sasušenim sekretom i ono bez pomoći ne može da otvori oči.

Bakterijske infekcije često prate i infekcije uha.

Virusne infekcije

Virusno konjuktivitis obično se poklapa sa respiratornim infekcijama poput prehlade ili gripa.

Simptomi su:

 • upala očnog kapka
 • ružičasta očna jabučica
 • iscedak iz oka (koji je često tanji nego iscedak kod bakterijske infekcije)

Infekcija može da pređe sa jednog oka na drugo.

Alergije

Konjuktivitis kod beba uzrokovan alergijama obično uključuje druge simptome alergije kao što su:

 • kijanje
 • svrab
 • suzenje očiju
 • grebanje u grlu
 • kašalj
 • simptomi astme

Konjuktivitis kao rezultat alergije obično uključuje oba oka.

Dijagnostikovanje i lečenje konjuktivitisa kod beba

Svaki znak konjuktivitisa kod novorođenčeta treba odmah preneti lekaru.

Često će uzrok biti nešto manje ozbiljno, poput začepljenog suznog kanala ili iritacije od kapi za oči. Ali ponekad konjuktivitis kod novorođenčeta može biti opasan, poput bakterijske infekcije stečene pri rođenju ili znaka virusne infekcije. Bilo koji simptom na bakterijsku ili virusnu infekciju kod novorođenčeta treba shvatiti ozbiljno, jer je novorođenče podložnije opasnim simptomima nego starija beba.

Ako imate nešto stariju bebu sa natečenim, otečenim ili crvenim kapcima ili očnim jabučicama, pozovite lekara da razgovarate o tome da li je potrebno da se beba odvede na pregled. Obično, ukoliko vaša beba nema druge ozbiljne simptome ili ako je konjuktivitis ne smeta previše, poseta može da sačeka do sledećeg dostupnog termina.

Kako se dijagnostikuje konjuktivitis kod beba?

Kada posetite lekara, vaša beba će biti detaljno pregledana i lekar će vam postavljati pitanja o tome kada su se pojavili simptomi konjuktivitisa, koje druge simptome vaša beba ima i može vam postaviti pitanja o njenoj opštoj medicinskoj istoriji.

U nekim slučajevima, vaš lekar će uzeti uzorak očnog iscedka vaše bebe za testiranje. Ovo se radi, da bi se utvrdilo da li je bakterijska infekcija prisutna, i ako jeste, kakva bi infekcija mogla biti.

Antibiotski lekovi se zatim mogu koristiti za borbu protiv određenih bakterija. Ova procedura neće povrediti vašu bebu, iako bi mogla da bude iritantna.

Koji se lekovi koriste za lečenje konjuktivitisa kod beba?

Nakon što dobijete odgovarajuću dijagnozu za vašu bebu, lečenje može da počne.

U nastavku teksta saznajte kako se tretiraju različiti uzroci koji uzrokuju konjuktivitis kod beba.

Bakterijski

U zavisnosti od toga koja bakterija izaziva infekciju, vaš lekar će propisati antibiotske kapi ili masti. U slučaju bakterijskih infekcija novorođenčadi stečenih pri rođenju, kao što su hlamidija i gonoreja, mogu biti potrebni oralni ili IV antibiotici. Pored antibiotika, tople obloge mogu pomoći u smirivanju antibiotskih infekcija.

Virusni

Nažalost, ne postoje lekovi za lečenje konjuktivitisa uzrokovanog virusnim infekcijama. Međutim, u nekim slučajevima se razvija sekundarna bakterijska infekcija i propisuju se antibiotske kapi. Mogu se preporučiti tople obloge. Važno je praktikovati dobru higijenu ruku kako se virusne infekcije oka ne bi širile.

Alergijski

U slučaju alergijskog konjuktivitisa, mogu se propisati lekovi za alergije ili kapi. Morate se konsultovati sa svojim lekarom pre nego što date lek za alergiju bebi, jer ovi lekovi obično nisu bezbedni za bebe mlađe od dve godine.

Blokiran suzni kanal

Začepljeni suzni kanali mogu se smiriti toplim oblogama koje se stavljaju nekoliko puta dnevno. Vaš lekar vam takođe može savetovati da masirate kanal. Ovo je nešto što treba da radite samo uz uputstva svog pedijatra i nikako na svoju ruku.

Da li se konjuktivitis može sprečiti?

Najbolji način da sprečite bakterijske infekcije izazvane rođenjem je da se uverite da ste bili testirani i lečeni na uobičajene bakterijske infekcije kao što su: hlamidija, gonoreja i herpes. Kapi sa antibiotikom koje bebe dobijaju na rođenju su takođe važne kao preventivna mera.

Kada su u pitanju sve virusne i bakterijske infekcije novorođenčadi i starijih beba, dobra higijena je najvažnija. Često perite ruke ako je neko u vašem domaćinstvu bolestan. Operite i ruke svoje bebe. Temeljno očistite sve što može doći u kontakt sa okom vaše bebe. Kada je moguće, obeshrabrite bebu da dodiruje oči.

Zapamtite da se infekcije mogu širiti sa jednog oka na drugo ili sa vašeg oka na oko vaše bebe. Ako se vaša beba leči od infekcije, oko može i dalje biti zarazno 24 do 48 sati nakon početka lečenja, i još uvek se može širiti sa jednog oka na drugo u to vreme.

Rezime

Može biti šokantno i uznemirujuće ako primetite otečeni, crveni kapak ili očnu jabučicu kod vaše bebe. Možda ćete prebrzo donositi zastrašujuće zaključke o tome šta može biti uzrok ovog problema. Obično uzroci konjuktivitisa nisu veoma ozbiljni i lako se mogu lečiti. Međutim, ako ste nedavno rodili, važno je isključiti bilo kakve bakterijske infekcije uzrokovane porođajem.

U svakom slučaju, o svakom novom otoku ili crvenilu oka treba razgovarati sa svojim pedijatrom. Dok se pripremate za konsultacije sa pedijatrom, može biti od pomoći da prethodno napišete listu pitanja, jer ponekad nećete moći u trenutku da se setite šta vas sve brine.

Opet, iako konjuktivitis kod beba može biti neprijatan za gledanje, obično nema razloga za brigu. U većini slučajeva se lako leči, i pre nego što to shvatite, oči vaše bebe će biti dobro.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci