Kuvano vino može da vam pruži mnoge zdravstvene benefite i upravo o njima ćemo da govorimo u ovom članku.
Dok pijuckate kuvano vino da biste se zagrejali ove zime, nakon čitanja ovog teksta, verujemo da ćete u njemu da uživate još više i češće.
Kraj godine se bliži, Božić kuca na naša vrata. Ovo samo po sebi predstavlja razlog za slavlje, a kakvo je to slavlje bez čaše vina?
Ako ste neko ko voli vino, onda morate probati začinjeno ili kuvano vino. Kuvani začin ima cimet, karanfilić, muškatni oraščić, đumbir, biber u zrnu ili kardamom, a tradicija je da se ovo vino pije tokom Božića, posebno na zapadu.
Ali osim tradicije, ovo toplo i prijatno piće nudi i mnogo zdravstvenih benefita.
Pregled sadržaja:
1. Usporava starenje
„Stari kao dobro vino“, sigurni smo da ste ovo čuli mnogo puta, a to se zaista može desiti kada konzumirate vino. Ne verujete nam? Ovo je takođe podržano studijom sprovedenom na istraživačkom institutu u Virdžiniji. Istraživači su otkrili da kuvano vino sadrži resveratrol, polifenolno jedinjenje koje pomaže u usporavanju procesa starenja vašeg tela.
2. Pogodno je za srce
Ako vam je kuvano vino pri srcu, onda znajte da je ono zapravo dobro za vaše srce. Kada konzumirate vino u umerenim količinama, ono se može pokazati kao dobar izvor antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju kardiovaskularnog stresa.
3. Može poboljšati vaše pamćenje
Sadržaj resveratrola u vinu je takođe koristan za vaše pamćenje. Studija sprovedena na „Medicinskom centru Univerziteta Džordžtaun“ otkrila je da ovo jedinjenje može da vas zaštiti od Alchajmerove bolesti.
4. Kuvano vino vas štiti od hladnoće
Zima je godišnje doba kada se češće razboljevamo od virusa i gripa. Ali dobra vest je da čaša kuvanog vina (2-3 puta nedeljno) može da pozitivno da utiče na naš imuni sistem. I treba da se zahvalite njegovom bogatom sadržaju antioksidanata, jer upravo to pomaže da se infekcije drže podalje od vas.
Studija objavljena u „American Journal of Epidemiology“ takođe je otkrila da je rizik od prehlade smanjen za skoro 40% kada su učesnici pili kuvano vino tokom zimskih meseci. Obavezno praktikujte umerenost, jer prekomerna konzumacija takođe može oslabiti vaš imuni sistem.
5. Kuvano vino ima pozitivne efekte na vaše kosti
Ako sve ove zdravstvene prednosti nisu bile dovoljne, prema studiji objavljenoj u „American Journal of Epidemiology“ otkriveno je da su žene koje su konzumirale oko pola čaše kuvanog vina dnevno imale bolju mineralnu gustinu kostiju u poređenju sa onima koji ne piju ili puno piju.
Crno vino u umerenim količinama takođe je povezano sa smanjenjem rizika od osteoporoze koja oslabljuje kosti, tako što može doprineti povećanju mineralne gustine kostiju. Veruje se da je to zbog resveratrola (polifenolno biljno jedinjenje) u crvenom vinu, koje ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu u zaštiti od gubitka koštane mase.
6. Detoksikacija
Muškatni oraščić u kuvanom vinu može pomoći u čišćenju jetre i bubrega od toksina, a posebno je efikasan za jetru. Muškatni oraščić takođe može pomoći u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu.
7. Kuvano vino pomaže u borbi protiv upale
Pokazalo se da cimet u kuvanom vinu ima snažan antiinflamatorni efekat, da smanjuje otok i vraća normalnu funkciju tkiva. Ovo može pomoći kod artritisa. Antioksidansi u crnom vinu i karanfiliću takođe mogu pomoći u smanjenju upale.
8. Poboljšava zdravlja creva
Smatra se da karanfilić koji možete da stavite u kuvano vino pomaže u povećanju pokretljivosti creva i da poboljšava varenje. Kao rezultat toga, smatra se da karanfilić doprinosi u redukciji probavnih problema, uključujući loše varenje, gasove i zatvor.
- Crno vino – Mogući zdravstveni benefiti od konzumiranja vina
- Bol u stomaku kod dece – Mogući uzroci, dijagnostikovanje, lečenje i još mnogo toga
- Jak bol u stomaku – Uzroci za akutni, hronični i progresivni bol u abdomenu
- Prirodni lek za proliv – 5 načina kako da sprečite dijareju
- Ujed krpelja kod dece – Kućno lečenje i mere prevencije