Lek za bol u vratu – Šta je najbolje da preduzmete ako imate ovaj problem?

lek za bol u vratu

Lek za bol u vratu može da bude samo mirovanje ili primena određenih masti, ali u nekim slučajevima lekar izdaje recept za mnogo ozbiljnije medikamente. Operacija je uvek krajnja opcija.

Mnogi ljudi osećaju bol u vratu ili ukočenost zbog povrede ili upale. Postoji mnogo opcija za lečenje i lekove kod bolova u vratu, u zavisnosti od toga šta ga uzrokuje.

Vrat se sastoji od sedam pršljenova. To su međusobno povezane kosti, odvojene diskovima, koje omogućavaju kretanje i stabilnost.

Vrat je manje zaštićen od ostatka kičme. Iz tog razloga, može biti skloniji povredama ili stanjima koja izazivaju bol.

Mnogi slučajevi bolova u vratu su blagi i sami će se povući u roku od nekoliko dana. Ponekad, međutim, bol u vratu može biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Opcije lečenja za bol u vratu

Preporučeni tretmani za bol u vratu variraju u zavisnosti od uzroka vašeg bola. Generalno, ciljevi lečenja su ublažavanje bolova i poboljšanje funkcije.

Većina oblika blagog do umerenog bola u vratu dobro reaguje na samonegu i konzervativne tretmane. Obično u roku od dve do tri nedelje. Ako vaš bol i dalje nije nestao, lekar može da vam preporuči i druge tretmane.

Opcije koje mogu pomoći u rešavanju bolova u vratu uključuju:

 • Uzimanje lekova protiv bolova bez lekarskog recepta
 • Korišćenje toplote ili leda
 • Nežno istezanje i vežbe za vrat
 • Odmor
 • Masti i kreme

Kada bi bilo dobro da posetite doktora?

Trebalo bi da pozovete svog lekara ako imate uporni bol u vratu koji ometa vaš rad ili svakodnevne aktivnosti.

Iako bol u vratu obično nije preterano opasan, trebalo bi da potražite hitnu medicinsku pomoć ako se nešto od sledećeg odnosi na vaš bol:

 • Razvija se nakon nesreće ili traume.
 • Pojavljuje se utrnulošću ili trncima u rukama, ramenima ili nogama.
 • Pojavljuje se sa slabošću u rukama ili nogama.
 • Osećate glavobolju, vrtoglavicu, mučninu ili povraćanje.
 • Doživite gubitak kontrole bešike ili creva.
 • Imate groznicu ili neobjašnjiv gubitak težine.

Koji je najbolji lek za bol u vratu?

Uobičajeni OTC lekovi koji pomažu u ublažavanju bolova u vratu uključuju acetaminofen i nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAID), kao što su aspirin ili ibuprofen.

Ako OTC opcije lekova nisu dovoljno jake za vaš bol, lekar može razmisliti o prepisivanju ili primeni sledećih lekova:

 • Relaksanti mišića
 • Triciklični antidepresivi
 • Injekcije steroida

Fizikalna terapija kao lek za bol u vratu

Neka stanja koja uzrokuju bol u vratu, a uključujući naprezanje mišića, mogu imati koristi od fizikalne terapije.

Fizioterapeut može da vas nauči vežbama koje će vam pomoći da ojačate mišiće na vratu, kao i da vam pomogne da ispravite svoje držanje.

Sledeće tretmane takođe može primeniti fizioterapeut ili drugi terapeut:

 • Transkutana električna stimulacija nerva (TENS). Ova terapija isporučuje električne impulse kroz kožu kako bi se ublažio bol.

To je postupak koji neopozivo vrši blokadu bola i zamenjuje do sada upotrebljavane blokade nerava lekovima anesteticima ili akupunkturom.

Prema rečima lekara, aparati za mrežnu struju izazivaju prijatan nadražaj koji smanjuje bolove kod lumbalnog i cervikalnog sindroma, degenerativnih i zapaljenskih oboljenja i povrede perifernih nerava.

Intenzitet impulsa podešava se tako da izaziva senzorne i motorne nadražaje, dok je fizijatar taj koji određuje trajanje, frekvenciju i mesto postavljanja elektroda. Broj terapija je individualana stvar i zavisi od stanja pacijenta. Jednu seriju čini deset terapija, dok se nekim pacijentima propisuje i do 30 terapija bez prekida.

 • Trakcija. Ova terapija koristi specijalizovani uređaj za nežno istezanje vrata i može pomoći ako je iritacija nervnog korena uzrok vašeg bola.

Hirurgija

Ako nijedan lek za bol u vratu ne pomaže, opracija ostaje poslednja opcija. Hirurgija je retko potrebna za bol u vratu, ali se može preporučiti ako imate kompresiju nervnog korena ili kičmene moždine. Za ova stanja, operacija uključuje uklanjanje tkiva koje pritiska nerve.

Operacija se može obaviti radi popravke oštećenih ili komprimovanih diskova u kičmi ili spajanja pršljenova kada popravka diskova nije moguća.

Alternativne terapije za bol u vratu

Ako je vaš bol u vratu uzrokovan artritisom ili srodnim stanjem zglobova, moguće je da će uzimanje dodatka kurkume (kurkumina) pomoći. Ovo može da bude dobar prirodan lek za bol u vratu. U stvari, neke studije su pokazale da suplementi kurkume mogu biti slični po efikasnosti određenim NSAID lekovima za ovu svrhu.

Druge alternativne terapije koje mogu pomoći kod bolova u vratu su:

 • Akupunktura
 • Kiropraktička nega
 • Masaža

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci