Lubrikant – Da li ovaj gel može da promeni vaš seksualni život nabolje?

Lubrikant

Lubrikant može da se koristi da seksualni čin – poput seksa, masturbacije ili igranja seks igračkama učini prijatnijim. Oni utiču na smanjenje trenja između vaše kože i osobe/predmeta/ili dela tela koji koristite, tako što eliminišu bol, iritaciju kože i neprijatno trljanje.

Zašto bih trebao/la da koristim lubrikant?

Zašto ne koristite lubrikante? Korišćenje lubrikanata nije nešto zbog čega biste trebali da se osećate neprijatno, naprotiv, to može biti odličan dodatak vašem seksualnom iskustvu. Mnoge žene koje proizvode velike količine vaginalne tečnosti i dalje biraju da koriste lubrikant kako bi dodatno povećali svoje seksualno zadovoljstvo.

Vaginalna sekrecija (izlučena vaginalna tečnost) obezbedjuje lubrikaciju (podmazanost) vagine, održava njenu čistoću i kiselost koja sprečava infekcije.

Otprilike polovina žena u postmenopauzi ima vaginalnu suvoću i nelagodnost kada upražnjava seks. Nakon menopauze, genitourinarni trakt (uključujući vaginu i vulvu) može se promeniti i atrofirati zbog smanjenja nivoa estrogena. Bez viših nivoa estrogena, ova tkiva postaju tanja, manje fleksibilna, dobijaju manji protok krvi i proizvode manje prirodne vaginalne tečnosti. Upotreba lubrikanta pomaže u smanjenju nelagodnosti pri seksu kada se oseti suvoća vagine, ali ne sprečava osnovni problem atrofije vaginalnog tkiva.

Suvoća vagine dovodi do nelagodnosti ili bola tokom odnosa. Takođe, žene koje doje, uzimaju lekove (uključujući antihistaminike i antidepresive), osobe koje su preživele rak dojke i pacjenti sa Sjogrenovim sindromom često mogu da imaju probleme sa suvoćom vagine. U ovim situacijama, lubrikant zna da bude od velike pomoći.

Tečnosti koje proizvodi vaše telo

Postoje mnoge tečnosti koje vaše telo proizvodi i koje mogu delovati kao lubrikant.

Ovde spadaju:

  • Menstrualna krv se može koristiti kao lubrikant za masturbaciju ili seks na početku ciklusa.
  • Cervikalna tečnost, posebno u vreme ovulacije, omogućiće vam klizanje (samo zapamtite da nezaštićeni heteroseksualni seks u vreme ovulacije donosi najveće šanse da zatrudinite).
  • Vaginalna tečnost kada se uzbudite vam je na raspolaganju tokom celog meseca da vam pomogne da navlažite vaginu. Obavezno odvojite dovoljno vremena za predigru, kako biste omogućili vašem telu da proizvede dovoljno tečnosti.
  • Pljuvačka se takođe može koristiti kao lubrikant. Korišćenje sopstvene pljuvačke za samozadovoljavanje može zapravo biti zaštita od razvoja vulvovaginalne kandide.

Istraživači smatraju da bi to moglo biti zbog nekih zaštitnih bakterija i antifungalnih svojstava koja se nalaze u pljuvački, plus nedostatak imunološkog odgovora na sopstvene tečnosti. U poređenju sa tim, primanje kunilingusa, može zapravo povećati vaše šanse da dobijete infekciju kandidom.

Sama reč kunilingus potiče od latinskih reči ‘cunnis’ (vulva) i ‘lingis’ (lizati), što znači da je reč o oralnom seksu, gde muškarac zadovoljava partnerku.

Kako da odaberete pravi lubrikant za vas?

U nastavku teksta ćemo da vidimo koji lubrikanti sve postoje na tržištu i u kojim situacijama je najbolje da ih koristite. Pa da počnemo od najboljeg za poćetnike.

Lubrikanti na bazi vode

Ovo je verovatno najsigurnija opcija za početak. Mogu se koristiti za sve vaše seksualne potrebe: vaginalni seks, masturbaciju i igru sa seks igračkama. Lubrikanti na bazi vode su takođe idealni za osobe sa osetljivom kožom ili za one žene koje imaju probleme sa iritacijom vagine, a mogu se koristiti sa kondomima i seksualnim igračkama. Takođe se veoma lako čiste sa posteljine i odeće i neće ostaviti tragove.

Lubrikanti na bazi vode ipak imaju neke nedostatke. Nisu dobri za seks u vodi (prilikom tuširanja), jer će se samo isprati. Takođe, imaju tendenciju da postanu lepljivi i zahtevaju čestu ponovnu primenu.

Dakle, ako planirate da imate maratonski seks, možemo li predložiti drugu vrstu lubrikanata?

Lubrikanti na bazi silikona

Predstavljaju idealnu opciju za dugotrajan seks. Zahtevaju manje podmazivanja, a ređe je potrebna ponovna primena. Lubrikant na bazi silikona je takođe odličan za seks ili masturbaciju pod tušem ili u kadi, jer se ne ispira tako lako. Potencijalni problem leži u tome, što se lubrikanti na bazi silikona malo teže skidaju, pa će vam ponekada zatrebati sapun i voda za čišćenje. (Upozorenje: nikada ne prosipajte lubrikant na bazi silikona na podove od tvrdog drveta – to će ih zaprljati i ostaviti vaš pod lagano klizavim mesecima.)

Lubrikanti na bazi silikona ne bi trebalo da se koriste sa seks igračkama koje su napravljene od silikona, jer vremenom mogu uticati na gumu. Međutim, to se ne odnosi na sve seks igračke. Postoje mnogi modeli seks igračaka koji su napravljeni od drugih materijala.

Lubrikanti na bazi ulja

Oni takođe pružaju bolje klizanje, koji traje duže od lubrikanta na bazi vode. Idealni su za masturbaciju (ruke ili igračke), penetrativni seks (bez kondoma) i igru u vodi. Lubrikanti na bazi ulja mogu se koristiti i za senzualnu masažu.

Lubrikanti na bazi ulja (ili bilo koji drugi uljni proizvodi poput vazelina ili mineralnog ulja) ne bi trebalo da se koriste sa kondomima od lateksa, jer mogu da rastvore lateks kondoma i da izazovu pucanje kondoma. Seks igračke od lateksa takođe treba držati dalje od lubrikanata na bazi ulja. Kondomi bez lateksa (poput onih od poliizoprena) su takođe osetljivi na ovaj tip lubrikanta, pa proverite pakovanje pre upotrebe.

Još jedna njihova mana je da ih je teže očistiti sa posteljine i vašeg tela.

Lubrikant za analni seks

Lubrikanti se preporučuju za analni seks, jer analni kanal ne proizvodi tečnost koja bi olakšala penetraciju. Osim toga, čvrsti mišićni sfinkter na ulazu u anus pruža mnogo veći otpor od vagine, koja je puna nabora i rastegljivog tkiva.

Korišćenje lubrikanta takođe može učiniti analni seks bezbednijim. Upotreba lubrikanta na bazi vode smanjuje šanse za pucanje kondoma tokom analnog seksa, za razliku od lubrikanta na bazi ulja ili pljuvačke, koji povećavaju šanse za pucanje kondoma tokom seksa. Šanse da kondom isklizne tokom analnog seksa takođe imaju veze sa podmazivanjem. Nanošenje lubrikanta na spoljašnji deo kondoma može smanjiti šanse za klizanjem, dok nanošenje na unutrašnjost kondoma može povećati šanse za klizanjem.

Dobro je još znati pre kupovine

Generalno, izbegavajte bilo koji lubrikant koji sadrži veštačke arome, boje, šećere, esencijalna ulja, dodatne aditive ili glicerin – nikad ne znate kako ćete reagovati na ove aditive. Naročito ako prvi put koristite lubrikant – neke od tih dodatnih funkcija kao što su „zagrevanje“ ili „peckanje“ mogu biti neodoljivije nego što se očekivalo. Takođe, samo zato što je proizvod „prirodan“ ne znači nužno da je bolji za vas. Proverite listu sastojaka, pročitajte recenzije proizvoda ili idite u seksi šop i tamo pitajte za savet.

Glicerin ili glicerol je šećerni alkohol koji se ponekad nalazi u lubrikantima. Još uvek postoji rasprava o tome da li postoji veza između lubrikanata koji sadrže glicerin/glicerol i bakterija u vašoj vagini. Neki dokazi sugerišu da lubrikanti koji sadrže glicerin mogu povećati šanse za vaginalne infekcije, dok drugi zapravo smatraju da glicerin uopšte ne utiče na mikrofloru vagine. Svakako su potrebna dodatna istraživanja.

Ponekad se velika količina glicerola (i drugih sličnih jedinjenja) koristi u lubrikantima, da bi se obezbedila posebna svojstva, poput osećaja zagrevanja ili dodatne klizavosti. Lubrikant sa visokom koncentracijom glicerola zapravo može negativno uticati na analno i vaginalno tkivo, izazivajući oštećenje i dehidraciju ovih tkiva. Ovo oštećenje tkiva nije samo neprijatno, već može i povećati rizik od prenošenja polnih bolesti.

Kada birate lubrikant na bazi vode, pokušajte da izaberete onaj koji odražava kiselost zdrave vagine (oko pH 3,8 do 4,5), da biste sprečili povećan rizik od bakterijske vaginoze. Anus ima neutralniji nivo kiselosti (pH 5,5 do 7), tako da i ovde pokušajte da izaberete odgovarajući lubrikant.

Neki lubrikanti takođe mogu da sadrže hemikalije spermicida, koje mogu izazvati iritaciju vagine i stoga se ne preporučuju za upotrebu. Ako pokušavate da zatrudnite i koristite lubrikant, obavezno kupite onaj koji je specifičan za začeće, jer neki lubrikanti mogu smanjiti pokretljivost spermatozoida.

Bolan seks — oprez

Ako osećate bol prilikom seksa, povećano podmazivanje nije uvek rešenje. Mnoge bolesti ili infekcije mogu se manifestovati kao bol tokom seksualnog odnosa, posebno vaginalnog seksa.

Ovde spadaju: poremećaji na koži, upale, infekcije, hormonske promene, traume i mnogi drugi uzroci. Ako osetite ponavljajući ili pogoršavajući bol tokom seksa, obavezno se obratite svom lekaru.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci