Mandarina, klementina i pomorandža imaju impresivne zdravstvene prednosti, a možda ćete se zapitati da li su sve varijacije istog voća.
Ovaj članak objašnjava sve što treba da znate o mandarinama. Šta su, njihovu nutritivnu vrednost i zdravstvene benefite, kao i kako ih najbolje čuvati.
Pregled sadržaja:
Šta je mandarina?
Mandarina je voće koje pripada rodu citrusa i bogata je vitaminom C. Veruje se da potiče iz drevne Kine, po čemu je i dobili ime.
Kora joj je narandžasta, kožasta i štiti slatke, sočne segmente iznutra.
Mandarine rastu na cvetnim stablima citrusa malih do umerenih veličina. Kako sazrevaju, menjaju se iz tamnozelene u svoju prepoznatljivu narandžastu boju i rastu do širine od oko 4–8 cm.
Iako imaju narandžastu spoljašnjost, mandarine su različite vrste citrusa od pomorandže, koje pripadaju Citrus sinensis.
Za razliku od pomorandže, mandarine nisu okrugle. Umesto toga, one su duguljaste, nalik na sferu sa spljoštenim vrhom i dnom. Takođe ih je lakše oguliti.
Tipovi mandarina
Postoji nekoliko popularnih vrsta mandarina, uključujući Satsuma mandarine ili Unshiu. Ovaj tip se obično povezuje sa Japanom, iako takođe brzo raste u regionu obale Meksičkog zaliva i drugim oblastima južnih Sjedinjenih Država.
Obična mandarina, poznata i kao „Citrus reticulate Blanco“, je još jedna popularna vrsta. Rasprostranjena je u toplim umerenim do tropskim klimama, uključujući delove Kine, Brazila, Španije i Filipina.
Možda ste čuli i za Citrus mandarine (eng. Tangerines), koje imaju više crvenkasto-narandžastu koru. Smatra se da potiču iz Tangera u Maroku, gde su i zaradile svoj nadimak.
Štaviše, postoji mnogo hibrida ili ukrštanja mandarina i drugih članova iz roda Citrusa.
Klementine su najmanje u grupi, sa dubljom narandžastom, sjajnom kožom i obično unutrašnjošću bez semena.
Iako ne postoji čvrst konsenzus o tome koliko tačno sorti i hibrida mandarina postoji, veruje se da između 162 i 200 raste širom sveta.
Mandarina – kalorije i nutritivni profil
Mandarina se može pohvaliti impresivnim nutritivnim profilom.
Jedna srednja mandarina (88 grama) sadrži sledeće hranljive materije:
Kalorije: 47
Ugljeni hidrati: 12 grama
Proteini: 0,7 grama
Masti: 0,3 grama
Vlakna: 2 grama
Vitamin C: 26% dnevne vrednosti (DV)
Magnezijum: 2,5% DV
Kalijum: 3% DV
Bakar: 4% DV
Gvožđe: skoro 1% DV
Ovo moćno malo voće donosi preko četvrtine dnevne vrednosti za vitamin C, koji je važan za zdravlje kože, zarastanje rana i pravilnu imunološku funkciju.
Mandarina takođe obezbeđuju važne minerale. Iako ne predstavlja bogat izvor bakra, može se pohvaliti da ga ipak ima više od većine voća. Bakar je neophodan za zdravlje, jer pomaže proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i apsorpciju gvožđa. Dakle, pomaže u transportu kiseonika do tkiva.
Zajedno sa vitaminima i mineralima, jedna srednja (88 grama) mandarina sadrži 8% dnevnih vrednosti za vlakna. Vlakna koriste bakterije u crevima, koje pomažu varenju i mogu čak pomoći u smanjenju rizika od hroničnih stanja kao što su dijabetes i bolesti srca.
Prednosti konzumiranja mandrina
Kao i većina citrusnog voća, mandarine su pune vitamina, vlakana i korisnih biljnih jedinjenja. Njihovo redovno konzumiranje može doneti mnoge zdravstvene koristi.
Lako ih je spakovati kao užinu, ubaciti u smutije i voćne salate ili spremiti kao desert.
Mandarina je bogata antioksidansima
Mandarina je bogata biljnim jedinjenjima koja pozitivno utiču na zdravlje, poput flavonoida.
Flavonoidi se često nalaze u hrani. Oni su vrsta antioksidansa koji pomažu u odbrani vašeg organizma od neravnoteže slobodnih radikala, što bi inače moglo dovesti do oksidacije. Oksidacija može podstaći starenje i nastanak bolesti poput raka i srčanih bolesti.
Drugi način na koji flavonoidi mogu pomoći u zaštiti od raka je suzbijanje gena koji podržavaju rast raka i inaktivacija jedinjenja koja promovišu rak.
Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima da bi se utvrdilo koliko citrusnog voća treba da jedete da biste postigli ove efekte.
Osnažuje vaš imuni sistem
S obzirom na visok sadržaj vitamina C, mandarine mogu ojačati vaš imuni sistem.
Vitamin C je antioksidans koji jača funkciju vaših imunih ćelija u borbi protiv oksidativnog oštećenja. Takođe promoviše smrt štetnih mikroba.
Štaviše, poboljšava integritet kože i tkiva. U stvari, suplementacija visokim dozama vitamina C može skratiti vreme zarastanja rana u određenim situacijama.
Konzumiranje mandarina jača zdravlje creva i smanjuje rizik od formiranja kamena u bubregu
Vlakna pogoduju varenju. Nalazi se u dva oblika – rastvorljivom i nerastvorljivom.
Agrumi, uključujući mandarine, posebno su bogate rastvorljivim vlaknima. Rastvorljiva vlakna formiraju gel u vašem digestivnom traktu. On uvlači vodu u vaša creva i omekšava stolicu, potencijalno olakšavajući pražnjenje creva.
Mandarine takođe imaju nerastvorljiva vlakna. U stvari, imaju više ovih vlakana nego mnoga druga voća. Nerastvorena vlakna prolaze kroz creva bez razlaganja.
Obe vrste vlakana su povezane sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti i mogu vam čak pomoći da izgubite težinu.
Velika populacijska studija povezala je ishranu bogatu citrusnim voćem poput mandarina sa smanjenim rizikom od kamena u bubregu (koji su kristalizovani minerali koje vaše telo izlučuje urinom). Oni prouzrokuju izuzetan bol dok se ne izbace (mokrenjem).
Nizak nivo citrata u urinu može izazvati nastanak određenih vrsta kamena u bubregu. Na sreću, redovno konzumiranje citrusa može povećati nivo citrata, za koji se smatra da smanjuje rizik od kamena u bubregu.
Ipak, ovo zahteva dalja istraživanja.
Kako čuvati mandarine?
Možete čuvati mandarine na sobnoj temperaturi do 1 nedelje.
Kada se oljušte, moraju se čuvati u frižideru. Cele mandarine čuvane u frižideru čuvaju se do 6 nedelja (neki ljudi čak više vole da ih jedu hladne).
S obzirom na to da mandarina ima tanku kožu i 85% vode, nije preporučljivo da se čuva na temperaturama ispod (0°C).
Možete ih prethodno oguliti i podeliti na segmente. Takođe ih treba čuvati u zatvorenoj posudi ili vrećici u frižideru.
Mandarina – rezime
Širom sveta postoji okvirno 200 sorti i hibrida mandarina.
Imaju mnogo hranljivih materija, kao što su vitamin C i vlakna. Ovo pozitivno utiče na imunitet i zdravlje creva.
Čuvajte ih na sobnoj temperaturi ili u frižideru. U svakom slučaju, mandarine uvek predstavljaju ukusnu i hranljivu užinu.