Search
Close this search box.

Manuka med – Za šta se sve koristi i na šta bi trebalo da se obrati pažnja?

Manuka med

Manuka med se koristi kao prirodna mast za lečenje svih vrsta rana. Bio je hvaljen kao borac protiv klica u doba otpornosti na konvencionalne antibiotike. Pojednici takođe tvrde da Manuka med može lečiti druga stanja, od akni do problema sa sinusima.

Manuka med se ne koristi dugo kao tradicionalni lek. To je proizvod novozelandske piling biljke po kojoj je dobio ime. Evropske medonosne pčele uvele su ga u ovu oblast početkom 19. veka. Kada pčele oprašuju ovu biljku, njihov med je moćniji od standardnog meda. To je zato što ima veću koncentraciju metilglioksala (MGO).

Koje su prednosti Manuka meda?

Što se tiče superhrane, sirovi med je povezan sa mnogim zdravstvenim prednostima. Manuka nije sirovi med, ali je specijalizovan. Ima antibakterijska svojstva i otporan je na bakterije. To znači da bakterije ne bi trebale da budu u stanju da izgrade toleranciju na njegovo antibakterijsko dejstvo.

Za Manuka med se kaže da je efikasan u lečenju svega, od upale grla do uklanjanja mrlja na koži.

Druge navodne prednosti meda su:

  • pomaže u lečenju posekotina i ogrebotina
  • čišćenje infekcija
  • ublažavanje bolova u stomaku
  • poboljšanje varenja
  • jačanje imunološkog sistema
  • davanje energije

Šta kažu istraživanja za Manuka med?

Za razliku od većine alternativnih tretmana, postoje naučni dokazi koji podržavaju lekovite prednosti Manuka meda.

Ove prednosti uključuju:

Lečenje rana

Kao i kod drugih medova, Manuka med može pomoći u zacjeljivanju rana. Svi oblici meda su kiseli i imaju pH između 3,2 i 4,5. Pokazalo se da kisela svojstva meda pospešuju zarastanje.

Kiselost takođe blokira enzime koji razgrađuju proteine i peptide koje telo treba da popravi. Visoka koncentracija šećera u medu takođe pomaže u zaštiti rana.

Med ima malo vlage i izvlači tečnost iz rane. Ovo pomaže u uklanjanju otpada i ubrzava proces zarastanja. Med takođe izvlači vodu iz ćelija bakterija koje napadaju organizam. Bakterijama je potrebna voda za rast i opstanak. Izvlačenje vode iz invazivnih bakterija će ih ubiti.

Antivirusna svojstva

Sve vrste meda su se vekovima koristile kao prirodni antibiotici. Poslednjih godina istraživači su otkrili da moć meda da ubija klice dolazi od vodonik -peroksida proizvedenog uz pomoć pčelinjeg enzima.

Manuka med ide korak dalje napadajući klice supstancom koja se zove MGO. Ova supstanca koja se nalazi u nektarima nekih biljaka Manuka pomaže u zarastanju manjih i hroničnih rana.

Zbog toga je američka „Uprava za hranu i lekove“ (FDA) odobrila zavoje infuzirane sa Manuka medom za prodaju bez recepta i na recept.

Što više MGO ima u medu, to ima više antivirusnih i antibakterijskih svojstava.

Antibakterijska svojstva

Desetine vrsta bakterija su podložne za Manuka med, uključujući Staphylococcus aureus i Streptococcus. Čini se da je Manuka takođe efikasan protiv Clostridium difficile, organizma koji se teško leči i koji se često nalazi u zdravstvenim ustanovama.

Istraživače posebno zanima podatak, da se čini da Manuka med napada infekcije koje formiraju biofilm, tanak, klizav sloj bakterija.

Do danas nema izveštaja o otpornosti mikroba na med. To sugeriše da bi mogao biti uspešan protiv otpornih organizama i dugotrajnih infekcija rana koje se ne leče redovnom terapijom antibioticima. Iz tog razloga, med se smatra poslednjom opcijom za borbu protiv infekcija.

Kako se koristi Manuka med?

Proizvođači Manuka meda označavaju svoje proizvode jedinstvenim Manuka faktorom (UMF). Ovaj broj opisuje nivoe MGO i prekursora, Dihidroksiacetona.

Raspon za bodovanje UMF -a je sledeći:

  • 0 do 4: prisutna je najminimalnija količina
  • 5 do 9: prisutni su niski nivoi
  • 10 do 15: prisutni su korisni nivoi
  • 16: prisutni su vrhunski, visoki nivoi

Što je veći UMF broj, to je veći nivo ovih jedinjenja. Da biste dobili najviše koristi, koristite Manuka med sa visokim UMF -om.

Manuka med i nega kože

Manuka med bi mogao smanjiti upale i iritacije povezane s aknama. Da biste to uradili, nanesite ga direktno na kožu. Pokrijte zahvaćeno područje tankim slojem meda.

Ovu masku treba ostaviti najmanje 15 minuta da odstoji na vašoj koži. Možda ćete imati još bolje rezultate ako ostavite masku jedan sat ili duže.

Takođe možete da koristite Manuka med za ublažavanje ekcema. Prema istraživanju predstavljenom na „HealVithFood.org“, verovatno ćete postići uspeh koristeći mešavinu: meda, maslinovog ulja i pčelinjeg voska. Preporučuje se nanošenje smeše tri puta dnevno.

Varenje i imunologija

Da biste iskoristili probavne prednosti Manuka meda, trebalo bi da uzimate 1 do 2 kašike svakog dana. Možete ga jesti direktno ili ga dodati u hranu.

Ako želite da u svoj obrok uključite Manuka med, razmislite o tome da ga rasporedite na krišku tosta od celog zrna ili dodate u jogurt. Oni koji piju čaj mogu dodati i kašiku meda u šolju.

Ako imate upalu grla ili samo želite da budete proaktivni, pokušajte da uzimate 1/2 do 1 kašiku Manuka meda svaki dan. Ukoliko niste bolesni, ovo može pomoći u jačanju imunološkog sistema i sprečiti da se razbolite. Ako već imate upalu grla, to vam može olakšati simptome.

Nega rana

Možda ćete moći da tretirate manje ogrebotine i posekotine sa Manuka medom. Ozbiljne ili duboke posekotine treba da proceni vaš lekar, jer će možda biti neophodna hirurška intervencija ili ćete morati da se lečite antibioticima.

Odredite potrebnu količinu meda procenom količine tečnosti koja curi iz rane. Što više rana curi, to više meda biste trebali da koristite za to područje.

Da biste to uradili, nanesite med na zavoj. Zatim stavite zavoj na ranu. Med ne treba nanositi direktno na ranu.

Takođe, možda ćete morati da menjate zavoj i češće nanosite med. To je zato što prekomerno curenje može razblažiti med i smanjiti njegove efekte.

Rizici i upozorenja za Manuka med

Za većinu ljudi Manuka med je siguran za konzumiranje. Obično nema ograničenja u količini Manuka meda koji možete da pojedete. Ali ako imate dijabetes, razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što

dodate Manuka med u svoj režim ishrane. Manuka med, kao i svaki drugi med, ima visok sadržaj šećera. To može izazvati skok nivoa šećera u krvi.

Neki istraživači takođe postavljaju pitanje da li Manuka med usporava zarastanje hroničnih rana kod ljudi sa dijabetesom. To je zato što, kada se koristi sam, MGO je toksičan za žive ćelije. Međutim, postoje brojni izveštaji o uspešnom lečenju hroničnih rana Manuka medom. Ali potrebno je još istraživanja da bi se izveo konačan zaključak.

Ako ste alergični na druge vrste meda, obratite se svom lekaru. U tom slučaju, verovatno nećete moći da koristite Manuka med.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine Manuka meda?

Manuka med je široko dostupan na Internetu i u prodavnicama zdrave hrane. Prilikom kupovine važno je da tačno razumete šta uzimate, pošto nije svaki Manuka med isti.

Ova vrsta meda često se označava kao „aktivni Manuka med“, što kupce može dovesti u zabludu. Ovaj izraz se odnosi na antibakterijske efekte koje proizvodi vodonik -peroksid. Ovi antibakterijski efekti nalaze se u svim vrstama meda.

Da biste bili sigurni u jedinstvena lekovita svojstva Manuka meda, potražite referencu na „ne-peroksidnu antibakterijsku aktivnost (NPA)“ ili UMF ocenu. UMF rejting meri količinu NPA prisutnu u medu.

Takođe se držite brendova koje sadrže MGO, jedinstveni antibakterijski faktor u Manuka medu. Što više MGO, to bolje.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj