Nadutost i gasovi predstavljaju jednu od najneprijatnijih smetnji koji možete da imate. Da li često podrigujete, ispuštate gasove ili se osećate naduto? Koliko ste se samo puta osećali nekomforno u društvu zbog ovih problema?
Telo prirodno proizvodi gasove, a proizvodiće ih još više ako jedete određenu hranu. Posebno ako ste upravo povećali količinu vlakana u ishrani. Čak i ako osećate da patite od problema sa gasovima, to je verovatno normalno. Ali ako vam nadutost i gasovi često uzrokuju da se osećate neprijatno, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste prilagodili svoju ishranu i smanjili ovaj problem.
Pregled sadržaja:
Nadutost i gasovi: šta je uopšte gas?
Gas se sastoji od:
- ugljen -dioksida
- vodonika
- metana
- azota
- kiseonika
koji prolaze kroz telo.
Gas može izazvati bol i grčeve u abdomenu, kao i neke bučne zvučne efekte:
Podrigivanje
Neki gasovi se mogu osloboditi iz tela kroz usta podrigivanjem. Kada progutate mnogo vazduha dok jedete, on putuje u vaš stomak. Podrigivanje omogućava vašem telu da oslobodi višak vazduha.
Nadutost
Do prolaska gasa kroz rektum dolazi kada telo ne može da svari svu hranu koju jedete. Šećeri, neka vlakna i skrob mogu biti posebno teški za razgradnju i stvaranju gasove.
Nadimanje
Nadutost je uzrokovana nakupljanjem gasova zbog kojih se možete osećati veoma neugodno. Čak i u tom slučaju, osećaj nadutosti ne mora nužno značiti da imate prevelik problem sa gasovima. To može samo značiti da ste osetljiviji od drugih ljudi.
Većina ljudi proizvodi do četiri litre gasa dnevno, što dovodi do propuštanja gasa ili podrigivanja više od 20 puta dnevno. Dakle, podrigivanje ili ispuštanje gasova nakon obroka ne znači nužno da vas muče nadutost i gasovi. To što doživljavate je uglavnom sasvim normalno i prirodno. Znatno više gasova od toga, ili konstantna nadutost ili bol, mogu značiti prekomerne gasove.
Nadutost i gasovi: zašto se dešavaju?
Gasovi se mogu pojaviti zbog hrane koju jedete ili zato što unosite previše vazduha dok jedete. Postoji niz namirnica zbog kojih se mogu manifestovati nadutost i gasovi, a svaka od njih može različito uticati na svakog pojedinca.
Uobičajeni pokretači gasova uključuju:
- mlečne proizvode
- određene šećere
- veštačke zaslađivače, poput sorbitola
Gutanje previše vazduha može se dogoditi ako:
- pijete kroz slamčicu
- jedete ili pijete prebrzo
- često žvaćete žvaku
Oko 50 odsto gasa koji dovodi do nadutosti dolazi iz gutanja vazduha, a ne iz hrane.
Kontrola gasova
Ako vam nadutost i gasovi stvaraju nelagodu i želite da pronađete način da ih kontrolišete, čak i ako to nije preterano, pokušajte da promenite neke stavke u ishrani i način života. Izbegavajte određenu hranu za koju znate da vam izaziva gasove i pokušajte da jedete sporije. Nadutost možete kontrolisati i lekovima koji se izdaju bez recepta koji pomažu varenju i smanjuju gasova.
Prekomerni gasovi mogu biti znak određenih zdravstvenih problema u varenju, poput:
- sindroma iritabilnog creva (IBS) ili
- gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).
Ako je višak gasa uzrokovan hroničnim poremećajem, lekovi na recept mogu pomoći u kontroli. Ukoliko primetite preterano podrigivanje ili nadutost na koje vaša ishrana ne utiče, razgovarajte o svojim simptomima sa lekarom.