Pancef lek, antibiotik – Kako se pije, čemu služi, trudnoća, neželjena dejstva

pancef lek

Pancef lek je cefalosporin antibiotik koji se koristi za lečenje bakterijskih infekcija koje utiču na pluća, grlo i urinarni trakt – bubrege, bešiku i uretru. Takođe se koristi za lečenje polno prenosive infekcije izazvane bakterijama „Neisseria gonorrhoeae“ koja može da inficira i muškarce i žene. Ovaj lek ubija ili zaustavlja rast bakterija koje izazivaju infekciju. Nije efikasan protiv infekcija izazvanih virusima.

Uobičajena neželjena dejstva Pancefa su: dijareja, bolovi u stomaku, glavobolja, slabost, mučnina i povraćanje. Nemojte uzimati ovaj lek ako ste prethodno bili alergični na njega. Verovatno će izazvati alergijske reakcije kože kod nekih ljudi.

Jednom kada počnete da uzimate antibiotik, uvek se preporučuje da se završite terapiju do kraja (naravno po savetu lekara). Pancef lek bi trebalo da se koristi samo za lečenje ili sprečavanje infekcija koje su izazvane bakterijama. Uzimanje antibiotika kada to nije neophodno, može ga učiniti manje efikasnim kod lečenja budućih infekcija. Pancef antibiotik možete uzeti sa hranom ili na prazan stomak. Uzimajte lek otprilike u isto vreme svakog dana.

Koja je cena ovog leka?

Cena leka se kreće oko 600,00 RSD u Srbiji.

Da li je moguća pojava alergije na Pancef lek?

Izbegavajte uzimanje Pancefa ako ste prethodno bili alergični na njega. Neki pacijenti mogu imati alergijske reakcije na ovaj lek. Potražite hitnu lekarsku pomoć ako primetite bilo kakve simptome alergijskih reakcija, kao što su: osip na koži, svrab/otok (naročito lica/jezika/grla), ozbiljne vrtoglavice, poteškoće sa disanjem itd.

Da li Pancef izaziva alergijske reakcije kože?

Pancef će verovatno će izazvati alergijske reakcije kože kod nekih ljudi. Potražite hitnu medicinsku pomoć, ako primetite bilo kakve simptome kao što su osip na koži, ili jak svrab/otok, naročito na licu.

Da li se Pancef izdaje na lekarski recept?

Da, Pancef lek se izdaje na lekarski recept.

Gde može da se kupi?

Pancef lek se može kupiti u apoteci, ali samo uz lekarski recept.

Kako se uzima Pancef lek?

Pancef lek se može piti sa ili bez hrane. Nikad ne uzimaj više od propisane doze. Poželjno je da lek pijete u isto vreme svakoga dana. Ne dajte lek drugim ljudima, čak i ako vam se čini da je njihovo stanje isto kao i vaše.

Dokazano je da je upotreba Cefixime tableta veoma efikasna u lečenju bakterijskih infekcija. Cefixime tablete su obično dostupne u različitim dozama.

Za lečenje kojih bolesti se koristi Pancef lek?

Pancef lek služi i prepisuje se za različite probleme kao što su:

Infekcija urinarnog trakta

Infekcija u bilo kom delu vašeg mokraćnog sistema (bubrezi, bešika, uretra) naziva se infekcija urinarnog trakta. To je najčešća infekcija kod ljudi, a žene su u većem riziku da dobiju ovu infekciju. Ove infekcije su uzrokovane bakterijama, a u nekim slučajevima virusima ili gljivicama. Pancef lek se koristi za lečenje infekcija urinarnog trakta izazvanih bakterijama.

Gonoreja

Gonoreja je polno prenosiva bolest izazvana bakterijama „Neisseria gonorrhoeae“ koje mogu da inficiraju i muškarce i žene. Prenosi se vaginalnim, oralnim ili analnim seksom bez kondoma. Pancef tablete od 200 mg se koriste za lečenje gonokokne infekcije.


Faringitis/Tonsilitis (Upala ždrela i krajnika)

Faringitis i tonsilitis su infekcije koje izazivaju otok i bol u grlu i krajnicima. Ako infekcija utiče i na grlo i na krajnike, onda bi se to zvalo faringotonsillitis. Pancef lek od 200 mg se koristi za lečenje faringitisa, tonsilitisa i/ili faringotonsillitisa.

Akutni bronhitis

Bronhitis je otok i iritacija bronhijalnih cevi koje regulišu prolaz vazduha u plućima. Pancef od 200 mg u tabletama se koristi za lečenje akutnog bronhitisa izazvanog bakterijama.

Da li Pancef lek smeju da uzimaju trudnice?

Pancef je generalno bezbedan i u trudnoći se uzima za lečenje bakterijskih infekcija. Nije poznato da izaziva porođajne probleme kada ih uzimaju trudnice. Stoga je prihvatljiv za upotrebu, naravno samo po preporuci vašeg lekara.

Pancef i potencijalna neželjena dejstva leka

Potencijalna neželjena dejstva Pancefa mogu da budu:

  • Dijareja
  • Bolovi u stomaku
  • Tamne ili glinena stolica
  • Vrtoglavica
  • Kiselina u želucu
  • Gasovi u stomaku
  • Gorušica
  • Osećaj konfuzije
  • Kašalj
  • Upala grla

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika