Trudnoća po nedeljama – Osnovne informacije o trudnoći

Trudnoća po nedeljama

Trudnoća po nedeljama je zanimljiva tema za sve buduće mame i zato saznajte šta vas i vašu bebu čeka u svakoj nedelji trudnoće.

Nerođena beba provede oko 38 nedelja u materici, ali prosečna dužina trudnoće (gestacije) se računa kao 40 nedelja. To je zato što se trudnoća računa od prvog dana poslednje menstruacije žene, a ne od datuma začeća, što se obično dešava dve nedelje kasnije.

Trudnoća je podeljena na tri trimestra:

  • Prvi trimestar – začeće do 12 nedelja
  • Drugi trimestar – 12-24 nedelje
  • Treći trimestar – 24 do 40 nedelja.

Začeće

Jajna ćelija se iz jajnika oslobađa sredinom ciklusa, u najidealnijim uslovima 14. dana od prvog dana poslednje menstruacije.

Sa druge strane kod muškaraca spermatozoidi su uvek spremni za akciju, pod uslovom da ih ima u dovoljno i da su svi pokretni. Kada prežive prolazak kroz vaginalni kanal, dolaze do materice u kojoj mogu opstati 48-72 sata.

Trenutak začeća je kada je ženino jaje oplođeno muškom spermom.

U nastavku teksta “trudnoća po nedeljama” vam dajemo osnovne podatke o trudnoći koji su bitni za vas i vašu bebu.

Prva nedelja

Iako tehnički još uvek niste trudni, najbolje je da se ponašate kao da jeste tokom ove dve nedelje kada planirate da zatrudnite. Rešite se loših navika, a započnite sa uzimanjem prenatalnih vitamina i folne kiseline i nastojte da se hranite zdravo i da se dovoljno krećete.

Pošto se vaš očekivani datum rođenja računa od prvog dana vaše poslednje menstruacije, ova nedelja se računa kao deo vaše 40-nedeljne trudnoće, iako vaša beba još nije začeta.

2. nedelja

Oplodnja vašeg jajeta spermom će se desiti krajem ove nedelje.

3. nedelja

U trećoj nedelji trudnoće – beba je na putu.

4. nedelja

Beba u razvoju je sitnija od zrna pirinča. Ćelije koje se brzo dele su u procesu formiranja različitih sistema tela, uključujući sistem za varenje.

5. nedelja

Neuralna cev koja se razvija će na kraju postati centralni nervni sistem (mozak i kičmena moždina).

6. nedelja

U 6-oj nedelji trudnoće kod bebe se formiraju organi (srce počinje da funkcioniše, formiraju se mozak i kičmena moždina), a takođe se pojavljuju i prvi obrisi lica, kao i začeci udova.

7. nedelja

Embrion je razvio posteljicu i amnionsku kesu. Placenta se uvlači u zid materice kako bi pristupila kiseoniku i hranljivim materijama iz krvotoka majke.

8. nedelja

Embrion je sada dugačak oko 1,3 cm. Brzo rastuća kičmena moždina izgleda kao rep. Glava je neproporcionalno velika.

9. nedelja

Oči, usta i jezik se formiraju. Sićušni mišići omogućavaju embrionu da se kreće.

10. nedelja

Embrion je sada poznat kao fetus i dugačak je oko 2,5 cm. Svi telesni organi su formirani. Ruke i stopala (koji su ranije izgledali kao šake ili lopatice), sada razvijaju prste.

Mozak je aktivan i ima moždane talase.

11. nedelja

U 11. nedelji trudnoće mozak i glava bebe i dalje čine skoro polovinu dužine njenog tela. Bebine uši dolaze na svoje mesto, kao i prsti na rukama i nogama koji se konačno odvajaju.

Beba je sve aktivnija, a malo srce se dalje razvija.

12. nedelja

Prsti na rukama i nogama su prepoznatljivi, ali su i dalje spojeni kožom. U ovom periodu se može uraditi kombinovani skrining test u prvom tromesečju (analiza krvne slike majke + ultrazvuk bebe). Ovaj test proverava trizomiju 18 (Edvardov sindrom) i trizomiju 21 (Daunov sindrom).

13. nedelja

Fetus može prilično snažno plivati. Sada je dužina više od 7 cm.

14. nedelja

Kapci su spojeni preko potpuno razvijenih očiju. Beba sada može nemo da plače, jer ima glasne žice. Možda čak i počne da sisa palac. Na prstima ruku i nogu rastu nokti.

16. nedelja

Dužina fetusa je oko 14 cm. Pojavile su se trepavice i obrve. Bebino telo intenzivno jača, cirkuliše krvni sistem, možda ćete osetiti prve pokrete od bebe…

18-20. nedelja

Oko 18. nedelje trudnoće veličina bebe i posteljice su gotovo pa izjednačene. U ovom periodu vas očekuje novi ultrazvuk. Na njemu ćete moći da vidite kako se beba pokreće, proveriće se potencijalne abnormalnosti kod bebe, položaj placente i da li je možda višeplodna trudnoća.

20. nedelja

Dužina fetusa je oko 21 cm. Uši su potpuno funkcionalne i beba može čuti prigušene zvukove iz spoljašnjeg sveta. Vrhovi prstiju imaju otiske. Sada se genitalije mogu razlikovati ultrazvučnim pregledom.

24. nedelja

Dužina fetusa je oko 33 cm. Spojeni očni kapci se sada razdvajaju na gornje i donje kapke, omogućavajući bebi da otvori i zatvori oči. Beba pravi pokrete disanja svojim plućima.

26-28. nedelja

Vaša beba sada teži oko 1 kg i dugačka je oko 25 cm. Veličina tela je sada sustigla veliku glavu i beba izgleda proporcionalnije.

32. nedelja

Beba uglavnom spava. Njeni pokreti su snažniji. Verovatno je do sada zauzela položaj sa glavom prema dole, pripremajući se za rođenje.

36 nedelja

Beba je dugačka oko 46 cm. Verovatno se ugnezdila glavom u majčinu karlicu, spremna za rođenje. Ako se sada rodi, šanse za preživljavanje su odlične. Razvoj pluća je brz u narednih nekoliko nedelja.

40 nedelja

Trudnoća po nedeljama

Beba je dugačka oko 51 cm i spremna je za rođenje. Ne zna se tačno šta uzrokuje početak porođaja. Najverovatnije je to kombinacija fizičkih, hormonalnih i emocionalnih faktora između majke i bebe.

Trudnoća po nedeljama – rezime

Trudnoća traje 40 nedelja, počevši od prvog dana poslednje menstruacije majke.

Vaš procenjeni termin za porođaj je tu samo da vam pruži orjentaciono okvir. Bebe dolaze kada su spremne i morate biti strpljivi.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika