Uticaj hormona na kožu – Veza između hormonskih promena i kože

Uticaj hormona na kožu

Uticaj hormona na kožu je ogroman i određene životne faze mogu pokrenuti hormonalne promene koje utiču na kožu. Unošenje promena u ishrani i načinu života može vam pomoći da upravljate tim fluktuacijama.

Svi hormoni koji rade za vas, i dalje su obavijeni misterijom – ne možete ih videti.

Hormoni su hemijski prenosnici koje luče žlezde i usmeravaju funkciju različitih procesa u vašem telu, kao što su:

 • rast i razvoj
 • metabolizam
 •  polna funkcija i reprodukcija
 • raspoloženje

Nekoliko bitnih hormona: štitnjača, insulin, kortizol, estrogen, progesteron i testosteron.

Hormoni na razne načine utiču na zdravlje kože

Vaši hormoni ne kontrolišu samo kako se osećate – oni mogu uticati i na zdravlje vaše kože. Hormoni igraju ključnu ulogu u zdravlju kože. To znamo jer se određeni hormonalni poremećaji manifestuju i na koži i kosi, pored toga što su i interni.

Nivoi hormona uglavnom ostaju neprimećeni ukoliko se nešto ne isključi. Na primer, nizak nivo tiroidnih hormona, koji se naziva hipotiroidizam, može doprineti debljanju, lošem raspoloženju, zatvoru, pa čak i suvoj koži. Višak androgena – koji se smatra tipičnim muškim hormonima, a koje imaju i žene – može stimulisati lojne žlezde u koži da ispumpavaju ulje, jedan od faktora koji doprinosi razvoju akni.

Još jedan veliki hormonalni igrač u zdravlju kože je estrogen. Čak i pre menopauze, kako starimo, nivo estrogena može početi da opada. Estrogen pomaže u stimulisanju prave količine proizvodnje ulja koja će biti gipka, glatka i gusta. Ali kako se estrogen smanjuje, koža postaje suvlja i pojavljuje se svrabež. To vidimo kod pacijenata sa suvom kožom uopšte, kao i kod pacijenata sa ekcemom tokom osipa.

Zapravo, redovne posete dermatologu mogu biti presudne za vaše hormonalno zdravlje. Jedna od najneverovatnijih stvari u dermatologiji je da koža može da služi kao prozor u zdravlje tela. Mnogi endokrini i drugi unutrašnji poremećaji dijagnostikuju dermatolozi. Dermatolog može da posumnja da li je određeni hormonski sistem van ravnoteže. Zatim laboratorijski testovi mogu da potvrde da li je to slučaj. Ipak, naučnici ne razumeju u potpunosti kako određeni hormoni doprinose uobičajnim kožnim stanjima.

Da li biste trebali pokušati da „resetujete hormone“ radi boljeg zdravlja kože?

Brzom Google pretragom pronaći ćete mnoge takozvane zdravstvene stručnjake koji obećavaju da će vam „resetovanje hormona“. Najčešće putem stvari poput promena u ishrani ili dodataka. I tako ćete poboljšati zdravlje kože. Ali to nisu zdravstveni radnici i njihove tvrdnje su uglavnom neutemeljene. Ipak, nemojte se osećati loše zbog toga. Neki pacijenti smatraju da je koncept „resetovanja hormona“ zaista privlačan, ali prkasa još nije dokazala da je ovo moguće u potpunosti izvesti.

Istina je da će vaš lekar možda razmotriti hormonalno stanje ako imate simptome poput specifičnog kožnog problema. Ako imate: neredovne menstruacije, akne duž vilice i višak dlaka na usni i bradi, lekar će možda posumnjati na sindrom policističnih jajnika ili PCOS. Prekomerni nivoi „muških hormona“ zvanih androgeni, kao i visok nivo insulina mogu igrati ulogu u uzroku PCOS-a. U ovom slučaju, lečenje smanjenjem telesne težine ili lekovima na recept, poput kontraceptivnih pilula ili spironolaktona, može pomoći u regulaciji hormona.

Promena hormona utiče na vašu kožu tokom godina

Slično tome, vaš lekar može postati sumnjičav da su u igri i drugi hormonski faktori, ako vaša koža ne reaguje na isprobane tretmane. Na primer, akne u velikoj meri izazvane hormonskim disbalansom verovatno se ne bi značajno popravile topikalnim antibakterijskim pranjem. Ako vaša koža ne reaguje na lečenje, lekar može zatražiti laboratorijsko testiranje.

Pubertet može pokrenuti hormonske akne

Pubertet je verovatno prvi period kada ste primetili kako fluktuirajući hormoni utiču na vašu kožu. Tokom puberteta, kada se jajnici žene „uključe“ dolazi do porasta estrogena kao i testosterona (to nije hormon koji je isključiv za muškarce). Receptori u koži su osetljivi na testosteron, što ispumpava sebum i može dovesti do akni. S obzirom na to da muškarci proizvode više testosterona, imaju tendenciju da njihovo stanje sa aknama bude veoma problematično. Za žene su hormonske pilule za kontrolu rađanja opcija, jer „uspavaju jajnike“ i kao rezultat toga, zaustavljaju proizvodnju testosterona.

Hormonske promene u trudnoći povezane su sa melazmom

Tokom trudnoće, promene na koži kod žena se veoma razlikuju. Jedna od značajnih promena na koži je melazma, stanje koje karakterišu tamne promene boje kože na vašem licu. Trudnoća je stanje visokog estrogena, što čini kožu osetljivijom na sunce. Da bi ste smanjili rizik od razvoja melazme, budite u hladu i uvek nanosite kremu za sunčanje širokog spektra.

Perimenopauza i menopauza mogu promeniti strukturu kože

I ne zaboravimo na perimenopauzu i menopauzu. Zbog gubitka estrogena, menopauza je svuda povezana sa suvoćom, uključujući vaginu i kožu. U ovom periodu, takođe možete osećati svrab i nelagodnost.

Ako imate perimenopauzu, možda razmišljate o hormonskoj terapiji (HT), koja se naziva i hormonsko-zamenskom terapijom (HRT). Ovo je lek koji sadrži ženske hormone, bilo estrogen sam, bilo estrogen i progestin zajedno, da bi zamenio one koje telo više ne proizvodi.

Neki ljudi uzimaju bioidentične hormone (BHT), koji imaju istu hemijsku i molekularnu strukturu kao i hormoni koje telo stvara. Ponekad je ovo složeni BHT, koji je kombinacija hormona koji se izrađuje u apoteci.

Zajedno sa smanjenom hidratacijom kože, nedostatak estrogena takođe je uključen u razgradnju kolagena i elastina, proteina koji koži daju strukturu. Kombinacija suvoće i gubitka kolagena dovodi do istaknutijih bora.

Prošla istraživanja sugerišu da žene na HT-u i BHT-u imaju kožu mlađeg izgleda sa manje bora i opuštenosti. Uprkos tome, lekari naglašavaju da je potrebno obaviti više istraživanja kako bi se procenila njegova upotreba kao terapija protiv starenja, posebno kada je reč o složenom BHT. Zapravo, u ovom trenutku ne postoje naučni dokazi koji podržavaju upotrebu složenih hormona u odnosu na standardne formulacije.

Nekoliko metoda hormonske terapije je sigurno, mada svaka terapija i dalje dolazi sa rizicima koje lekari moraju proceniti.

Metode primene hormonske terapije uključuju sistemsku terapiju poput:

 • tableta
 • flastera
 • gelova
 • krema
 • sprejeva

Lokalne vaginalne estrogenske terapije bave se samo vaginalnim simptomima i neće uticati na vaše opšte zdravlje kože.

Pored toga, zdravstveni radnici se slažu da žene koje nemaju problematične simptome menopauze, poput navala vrućine i problema sa spavanjem, ne bi smele da koriste hormonske terapije samo za dobrobit kože. Ali ako se borite sa suvoćom kože, takođe ćete verovatno imati suvoću vagine i moguće druge simptome, poput navala vrućine. Sistemska terapija estrogenom pružaće dvostruku korist za kožu i ostale simptome menopauze. Smatrajte to bonusom.

Generalno, ako postoji hormonski uzrok dermatološkog problema, vraćanje stvari u ravnotežu je pravi put. U mogućnosti ste da koristite lekove koji pomažu u normalizaciji nivoa hormona za poboljšanje zdravlja kože. Ali imajte na umu da je lečenje specifično za to stanje.

Ishrana i način života koji mogu optimizovati vaše hormonalno zdravlje i zdravlje kože

Zdravlje kože možete poboljšati:

 • spavanjem
 • uravnoteženom ishranom
 • redovnim vežbanjem
 • smanjenjem konzumacije alkohola
 • izbegavanjem pušenja.

Ovo je dobar, zdrav život. Preskočite ozbiljne dijete i produženo čišćenje, jer to može dovesti do hormonske neravnoteže ako previše opterete vaše telo.

Govoreći o stresu, upravljanje njime je jedan od načina da poboljšate zdravlje svog hormonskog sistema i potencijalno poboljšate zdravlje kože. Manje poznatim mehanizmom, stres može uticati na nivo kortizola, što može dovesti do pojave akni. Takođe, posledice stresa mogu biti psorijaza, pojava ekcema i drugih autoimunih bolesti.

Da li je osnovni problem stres? U tom slučaju promene životnog stila su rešenje. Dobri primeri bi bili:

 • čitanje
 • šetnja u prirodi
 • igranje sa decom ili kućnim ljubimcima
 • druženje sa prijateljima
 • nalaženje hobija
 • putovanja

Sve ovo može indirektno pomoći da se vaša koža smiri i očisti.

Podaci citirani u prošlim istraživanjima sugerišu da nagomilavanje hrane bogate magnezijumom – poput zelenog lisnatog povrća i orašastih plodova – takođe može pomoći vašem telu da se bolje nosi sa stresom. Kada nivo kortizola poraste, telo troši puno magnezijuma. Ipak, potrebno je više studija kako bi se bolje razumeo odnos između kortizola i magnezijuma.

Na kraju, hormoni utiču na svaku funkciju koju naše telo ima. Što uključuje [razvoj ili pogoršanje] kožnih bolesti i oni su važni za održavanje ravnoteže kože. Iako hormoni mogu igrati ključnu ulogu, osim medicinskog tretmana za određeni hormonalni nedostatak, resetovanje kod kuće neće poboljšati vaše zdravlje kože. Održavanje zdrave ishrane, redovno treniranje, vežbanje smanjenja stresa i adekvatno spavanje su najbolja rešenja.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj