Search
Close this search box.

Antibiotik za urinarne infekcije – Postoji nekoliko opcija, ali koja je najbolja?

Antibiotik za urinarne infekcije

Antibiotik je jedino pravo rešenje za urinarne infekcije i uobičajen tretman podrazumeva terapiju antibioticima u trajanju od tri do sedam dana.

Infekcije urinarnog trakta počinju kada mikrobi uđu u urinarni sistem, prevaziđu prirodne odbrambene mehanizme tela i umnože se.

Za mnoge pacijente, ove infekcije su veoma neprijatne.

Iako gljivice ili virusi mogu izazvati urinarnu infekciju, bakterije su primarni uzrok većine infekcija.

Najbolji način za lečenje bakterijske urinarne infekcije su antibiotici. Pacijenti koji uzimaju antibiotik za urinarne infekcije često prijavljuju olakšanje u roku od samo nekoliko dana.

Hajde da vidimo koje su to sve različite opcije antibiotika na raspolaganju za lečenje urinarne infekcije.

Koji je najbolji antibiotik za urinarne infekcije?

Ako tražite najbolji antibiotik za urinarne infekcije, odgovor će u velikoj meri zavisiti od vrste bakterijske infekcije koju imate.

Nekoliko antibiotika može lečiti urinarne infekcije, ali vaš lekar će vam propisati onaj koji je najprikladniji za vaše opšte zdravlje, težinu i prirodu vaše infekcije i vrstu bakterija koje se nalaze u vašem urinarnom traktu.

Neki antibiotici koje lekari radije prepisuju za lečenje urinarne infekcije su:

  • Trimetoprim-sulfametoksazol (Bactrim, Septra)

Ovaj lek kombinuje dva antibiotika koji rade zajedno u lečenju infekcija prekidajući procese koji su bakterijama potrebni da prežive.

  • Amoksicilin-kalijum klavulanat (Augmentin)

Ovaj antibiotik se koristi za različite infekcije, uključujući i infekcije urinarnog trakta, i deluje tako što zaustavlja rast bakterija.

Amoksicilin/kalijum klavulanat je još jedan kombinovani lek koji pripada penicilinskoj klasi antibiotika.

Amoksicilin ubijaj bakterije uništavajući jednu od njihovih najvažnijih komponenti (ćelijski zid), koji normalno održava bakterije strukturno netaknutim.

  • Nitrofurantoin (Nitrofinn)

Ovo je još jedan efikasan antibiotik za urinarne infekcije.

Ovaj antibakterijski agens dobro deluje u urinu i koristi se za lečenje infekcija urinarnog trakta koje izazivaju E. Coli, Enterobacter cystitis, Enterococcus, Klebsiella i Staphylococcus.

  • Fosfomicin (Monurol)

Ovaj lek se koristi i za lečenje akutnih nekomplikovanih infekcija donjih mokraćnih kanala prouzrokovanih mikroorganizmima osetljivim na fosfomicin, kod osoba starijih od 12 godina.

Koristi se za prevenciju urinarnih infekcija pri transuretralnim hirurškim i dijagnostičkim zahvatima donjeg urinarnog trakta kod odraslih osoba oba pola i poprilično je efikasan za lečenje bolesti urinarnog trakta.

Deluje tako što ubija bakterije koje izazivaju infekciju urinarnog trakta i takođe sprečava da se bakterije zalepe za sluznicu urinarnog trakta.

  • Cefalexin

Cefalexin je često prepisivan antibiotik za urinarne infekcije.

Lekari koriste ovaj antibiotik za zaustavljanje rasta bakterija i lečenje različitih bakterijskih infekcija, uključujući infekciju urinarnog trakta.

Cefalexin se primenjuje isključivo oralno.

  • Ciprofloksacin (Cipro)

Ovaj lek sprečava razmnožavanje bakterija i deluje samo na određene sojeve. Može se uspešno koristiti za lečenje infekcija urinarnog trakta, ali dolazi sa većim rizikom od neželjenih efekata (kao što je ruptura tetiva). Stoga, to nije tipičan izbor lekara za lečenje urinarne infekcije.

U Srbiji ne možete kupiti antibiotike bez lekarskog recepta. Dostupni su samo na recept.

Vaš lekar će da odluči koja vrsta antibiotika je najbolja za vas.

Koliko dugo smeju da se uzimaju antibiotici?

Za veoma teške ili komplikovane slučajeve urinarne infekcije može biti potrebno da antibiotike uzimate do 14 dana, ali većini pacijenata koji imaju blaže slučajve urinarne infekcije potrebno je samo 3-7 dana lečenja, da bi se njihova infekcija u potpunosti iskorenila.

Tačan broj potrebnih doza zavisi od toga koji antibiotik uzimate.

Uvek treba da budete sigurni da ste u potpunosti završili sa terapijom koju vam je lekar propisao, da biste izbegli rezistenciju na antibiotike u budućnosti. Ovo važi čak i ako se simptomi povuku pre nego što završite sa lečenjem.

Lekovi za urinarne infekcije koji se izdaju bez recepta

Antibiotik za urinarne infekcije

Antibiotik je najčešće prvi izbor za lečenje urinarne infekcije, ali postoji nekoliko lekova koji se izdaju bez recepta (OTC) i koji ublažavaju simptome urinarne infekcije.

Takođe uvođenjem nekih promena u svoj način života možete učiniti da se osećate bolje ili da sprečite buduće ili ponavljajuće urinarne infekcije.

Vaš lekar vam može preporučiti fenazopiridin (Pyridium) za ublažavanje bolova i osećaja neprijatnog peckanja. Još jedno uobičajeno OTC sredstvo za ublažavanje bolova za Cystex.

Imajte na umu da ovo nisu zamene za antibiotike i da ovi lekovi samo privremeno ublažavaju bol dok čekate da dobijete trajno rešenje, a to je antibiotik.

Fenazopiridin će učiniti da vaš urin bude svetlo narandžaste ili plave boje i trebalo bi da ga koristite najviše 2 dana uzastopno.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj