Search
Close this search box.

Katarakta: Borba sa Mutnim Vidom i Pritisak Rešena

Dobrodošli u naš vodič o katarakti – stanju koje može uzrokovati mutan vid i uticati na vaš vidni kapacitet. U ovoj sekciji ćemo vam pružiti osnovne informacije o katarakti, uključujući definiciju i faktore rizika.

Šta je Katarakta?

Katarakta je progresivno stanje koje utiče na prirodnu leću oka. Kada se formira katarakta, leća postaje mutna, što otežava prolazak svetlosti do retine. Kao rezultat, vaš vid može postati zamagljen, mutan ili izobličen. Katarakta se najčešće javlja kod starijih osoba, ali može se pojaviti i kod mlađih ljudi iz drugih razloga.

Uzroci i Faktori Rizika Katarakte

Postoji nekoliko faktora koji mogu povećati rizik od razvoja katarakte. Evo nekih od najčešćih uzroka i faktora rizika:

 • Starenje: Starenje je glavni faktor rizika za kataraktu. S godinama, prirodna leća oka postaje manje prozirna i gubi svoju elastičnost, što može dovesti do formiranja katarakte.
 • Genetika: Nasledni faktori takođe mogu igrati ulogu u razvoju katarakte. Ako je neko u vašoj porodici imao kataraktu, veća je verovatnoća da ćete je i vi razviti.
 • Hronične bolesti: Određene hronične bolesti poput dijabetesa, hipertenzije ili glaukoma mogu povećati rizik od katarakte.
 • Očne povrede: Povrede oka, posebno one koje utiču na leću, mogu povećati rizik od formiranja katarakte.
 • Pušenje i alkohol: Pušenje cigareta i konzumacija alkohola takođe su povezani sa većim rizikom od katarakte.

Razumevanje uzroka i faktora rizika katarakte je važno kako biste mogli preduzeti mere prevencije i brinuti o zdravlju vaših očiju. U nastavku ćemo se fokusirati na simptome, dijagnozu, lečenje i prevenciju katarakte.

Simptomi i Dijagnoza Katarakte

Kada je u pitanju katarakta, važno je prepoznati simptome i pravilno dijagnostikovati ovu bolest oka kako bi se pravovremeno preduzele potrebne mere.

Glavni Simptomi Katarakte

Simptomi katarakte mogu se postepeno razvijati tokom vremena i mogu varirati u intenzitetu. Evo nekih od glavnih simptoma koji mogu ukazivati na prisustvo katarakte:

 1. Mutan vid: Jedan od najčešćih simptoma katarakte je zamagljeni vid. Vaša vizija može postati mutna ili zamućena, kao da gledate kroz zamagljen prozor.
 2. Otežano noćno viđenje: Osobe sa kataraktom često imaju teškoće sa noćnim viđenjem. Vizija tokom vožnje u mraku može biti posebno otežana.
 3. Povećana osetljivost na svetlost: Katarakta može uzrokovati preosetljivost očiju na svetlost. Osobe sa kataraktom mogu osećati nelagodnost ili bol pri izlaganju jakom svetlu.
 4. Promene u boji: Katarakta može uticati na percepciju boja. Boje mogu izgledati izbledelo ili manje jasno.
 5. Dupli vid: U nekim slučajevima, katarakta može uzrokovati pojavu dvostrukog vida u jednom oku.

Kako se Dijagnostikuje Katarakta

Dijagnoza katarakte obično se vrši posetom oftalmologu, specijalisti za očne bolesti. Oftalmolog će obaviti detaljan pregled očiju kako bi potvrdio prisustvo katarakte i procenio njenu težinu. Evo nekih uobičajenih metoda koje se koriste pri dijagnostikovanju katarakte:

 1. Vizuelni pregled: Oftalmolog će pažljivo pregledati vaše oči kako bi otkrio promene u leći koje su karakteristične za kataraktu.
 2. Test vida: Oftalmolog će obaviti test vida kako bi procenio vašu sposobnost da jasno vidite objekte na različitim udaljenostima. To može uključivati testiranje vaše vizije sa i bez naočara.
 3. Pupilarni refleks: Oftalmolog će proveriti reakciju vaših zenica na svetlost kako bi isključio druge moguće uzroke simptoma.

U zavisnosti od rezultata pregleda, oftalmolog će postaviti dijagnozu katarakte i preporučiti dalje korake u lečenju. Redovni pregledi očiju su ključni za otkrivanje katarakte u ranim fazama. Ukoliko imate bilo kakve simptome koji ukazuju na probleme sa vidom, važno je da se javite oftalmologu kako biste dobili pravilnu dijagnozu i odgovarajuću terapiju.

Sledeći korak nakon dijagnoze je razmatranje različitih metoda lečenja katarakte, o čemu ćemo detaljnije govoriti u narednom odeljku.

Lečenje Katarakte

Kada je Potrebno Lečenje Katarakte?

Lečenje katarakte se obično razmatra kada simptomi postanu dovoljno izraženi i počinju da ometaju vaš svakodnevni život. Važno je napomenuti da rani stadijumi katarakte mogu biti asimptomatski ili uzrokovati samo blagu zamagljenost vida. U tim slučajevima, redovni oftalmološki pregledi su od suštinske važnosti kako bi se pratilo napredovanje katarakte i donela odluka o pravom trenutku za lečenje.

Simptomi kao što su mutan vid, otežano noćno viđenje, pojačana osetljivost na svetlost, dupli vid ili promene u boji vida mogu biti indikatori da je lečenje katarakte potrebno.

Različite Metode Lečenja Katarakte

Kada se odluči za lečenje katarakte, postoji nekoliko različitih metoda koje se mogu primeniti. Najčešća metoda lečenja je hirurško uklanjanje katarakte. Hirurgija katarakte se obično izvodi kao fakoemulzifikacija, gde se mutni deo prirodnog sočiva oka uklanja i zamenjuje veštačkim sočivom. Ovaj postupak je veoma efikasan i obično se izvodi ambulantno, uz minimalan oporavak.

U zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja i individualnih potreba, oftalmolog će vam preporučiti najbolju metodu lečenja. Važno je da se konsultujete sa stručnjakom kako biste razumeli sve opcije i doneli informisanu odluku o lečenju katarakte.

Uz lečenje katarakte, takođe je važno da redovno pratite svoje opšte zdravlje očiju. Posetite oftalmologa redovno kako biste otkrili i tretirali druge bolesti oka, kao što su glaukomkonjunktivitisupala okasuvo oko ili iritacija oka. Pravilan tretman i prevencija mogu pomoći u očuvanju zdravlja vaših očiju i održavanju dobrog vida.

Prevencija Katarakte

Kako biste smanjili rizik od razvoja katarakte, važno je voditi zdrav životni stil i preduzeti mere za zaštitu očiju od štetnih uticaja.

Zdravi Životni Stil

Vaš način života može imati značajan uticaj na zdravlje vaših očiju. Evo nekoliko saveta kako biste očuvali zdrave oči:

 1. Uravnotežena ishrana: Uvrstite u svoju ishranu hranu bogatu antioksidansima kao što su voće, povrće, orašasti plodovi i riba. Ovi nutritivni sastojci pomažu u održavanju zdravlja očiju.
 2. Redovna vežba: Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju i snabdevanje kiseonikom u celom telu, uključujući i oči. Pokušajte da se redovno bavite aktivnostima poput šetnje, trčanja ili plivanja.
 3. Kontrola krvnog pritiska i šećera: Visok krvni pritisak i nekontrolisana šećerna bolest mogu povećati rizik od razvoja katarakte. Redovno pratite ove vrednosti i posavetujte se sa svojim lekarom o njihovom održavanju unutar preporučenih granica.
 4. Izbegavanje pušenja: Pušenje cigareta može povećati rizik od razvoja očnih bolesti, uključujući kataraktu. Ako pušite, razmotrite mogućnosti za prestanak pušenja.

Zaštita Očiju od Štetnih Uticaja

Kako biste zaštitili oči od štetnih uticaja, posebno trebate obratiti pažnju na sledeće:

 1. Nošenje zaštitnih naočara: Kada se izlažete sunčevim zracima, nosite sunčane naočare sa UV zaštitom kako biste smanjili izloženost štetnom UV zračenju. Takođe, prilikom obavljanja poslova koji mogu izazvati povrede očiju, kao što su rad u bašti ili upotreba hemikalija, nosite zaštitne naočare.
 2. Smanjenje naprezanja očiju: Dugotrajno gledanje u ekran računara, mobilnih telefona ili televizora može izazvati umor očiju. Redovno pravite pauze i vežbajte oči tako što ćete fokusirati pogled na objekte u daljini. Ovo će pomoći da se smanji naprezanje očiju.
 3. Korišćenje zaštitnih naočara prilikom sportova: Ako se bavite sportovima koji mogu izazvati povrede očiju, kao što su tenis, košarka ili hokej, nosite zaštitne naočare kako biste sprečili povrede.

Redovni pregledi očiju takođe su važni za održavanje zdravlja očiju. Posetite oftalmologa ili optometristu barem jednom godišnje kako biste proverili zdravlje vaših očiju i identifikovali moguće probleme u ranoj fazi.

Održavanje zdravlja očiju zahteva doslednost i brigu. Uz pravilan životni stil i zaštitne mere, možete smanjiti rizik od razvoja katarakte i očuvati dobar vid.

Saveti za Održavanje Zdravih Očiju

Da biste održali zdravlje vaših očiju i smanjili rizik od različitih očnih problema, važno je da redovno brinete o njima. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da održite zdrave oči:

Redovni Pregledi Očiju

Redovni pregledi očiju su ključni za održavanje zdravlja vaših očiju. Preporučuje se da se pregledaju oči bar jednom godišnje kako bi se otkrile potencijalne bolesti ili probleme u ranoj fazi. Oftalmolog će pregledati vaše oči, proveriti vid i identifikovati bilo kakve promene u očima. Redovni pregledi očiju su posebno važni ako imate veći rizik od određenih bolesti oka, kao što su glaukomkonjunktivitisupala oka ili suvo oko.

Pravilna Ishrana za Zdravlje Očiju

Pravilna ishrana igra važnu ulogu u održavanju zdravlja očiju. Ishrana bogata hranljivim sastojcima može pomoći u zaštiti očiju od oštećenja i očuvanju vida. Hranu bogatu antioksidansima, kao što su vitamini A, C i E, kao i omega-3 masne kiseline, treba uključiti u ishranu radi očuvanja zdravlja očiju. Evo nekoliko namirnica koje su dobre za zdravlje očiju:

NamirnicaHranljivi Sastojci
ŠargarepaBeta-karoten, vitamin A
SpanaćLutein, zeaksantin, vitamin C, vitamin E
LososOmega-3 masne kiseline
OrasiVitamin E, omega-3 masne kiseline

Odmor za Oči i Održavanje Higijene

Da biste održali zdrave oči, važno je da im pružite odmor i održavate higijenu. Kada dugo koristite računar ili gledate u ekran, preporučuje se da svakih 20 minuta pravite pauzu od 20 sekundi i gledate u udaljeni objekat kako biste smanjili zamor očiju. Osim toga, ne zaboravite da često trepćete kako biste očistili oči i održali vlažnost oka.

Takođe je važno da pazite na higijenu očiju. Perite ruke pre dodirivanja očiju i izbegavajte trljanje ili grebanje očiju kako biste sprečili iritaciju ili infekciju. Takođe, izbegavajte deljenje šminke za oči sa drugima i redovno menjanje kontaktnih sočiva.

Prateći ove savete za održavanje zdravih očiju, možete smanjiti rizik od različitih očnih problema i očuvati dobar vid. Ako primetite bilo kakve promene u vidu ili simptome iritacije oka, obratite se oftalmologu kako biste dobili pravilan tretman.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj