Search
Close this search box.

Najčešća pitanja o konjunktivitisu: Sve što ste želeli znati

Šta je konjunktivitis?

Konjunktivitis je upala konjunktive, tankog i prozirnog sloja koji pokriva prednju površinu oka i unutrašnjost kapaka. Ova upala može biti uzrokovana različitim faktorima kao što su infekcije, alergije ili iritacije. Konjunktivitis je česta bolest oka koja može uticati na ljude svih uzrasta.

Definicija i uzroci konjunktivitisa

Konjunktivitis se definiše kao upala konjunktive, a može biti uzrokovan različitim faktorima. Neki od najčešćih uzroka konjunktivitisa su:

 1. Infekcije: Bakterijske i virusne infekcije su česti uzroci konjunktivitisa. Bakterijski konjunktivitis se obično javlja kao rezultat širenja bakterija na oko, dok se virusni konjunktivitis često javlja kao posledica prehlade ili gripa.
 2. Alergije: Alergijski konjunktivitis se javlja kao reakcija na alergene poput polena, prašine ili dlake kućnih ljubimaca. Ova vrsta konjunktivitisa obično uzrokuje svrab, crvenilo i suzenje očiju.
 3. Iritacije: Iritacija oka može biti uzrokovana različitim faktorima kao što su izloženost hemikalijama, dimu, prašini ili stranim telima u oku. Ova iritacija može dovesti do upale konjunktive i simptoma konjunktivitisa.

Vrste konjunktivitisa

Postoje različite vrste konjunktivitisa koje se mogu razlikovati prema uzroku i simptomima. Neke od najčešćih vrsta konjunktivitisa su:

 1. Bakterijski konjunktivitis: Ova vrsta konjunktivitisa uzrokovana je bakterijskom infekcijom i često se javlja kao rezultat širenja bakterija na oko.
 2. Virusni konjunktivitis: Virusni konjunktivitis je uzrokovan virusnom infekcijom, često kao posledica prehlade ili gripa.
 3. Alergijski konjunktivitis: Alergijski konjunktivitis se javlja kao reakcija na alergene poput polena, prašine ili dlake kućnih ljubimaca.
 4. Hemijski konjunktivitis: Hemijski konjunktivitis može se javiti kao posledica izlaganja hemikalijama koje iritiraju oči, kao što su kiseline ili alkalije.
 5. Iritativni konjunktivitis: Iritativni konjunktivitis može se javiti kao posledica izlaganja dimu, prašini, stranim telima ili drugim iritantima koji izazivaju upalu konjunktive.

Razumevanje uzroka i vrsta konjunktivitisa može pomoći u pravilnom dijagnostikovanju i lečenju ove upale oka. Ukoliko imate bilo kakve simptome konjunktivitisa, važno je posetiti lekara kako bi se utvrdila tačna dijagnoza i preporučio odgovarajući tretman.

Kako se prenosi konjunktivitis?

Konjunktivitis, ili upala oka, može se preneti na različite načine. Važno je biti upoznat sa najčešćim načinima prenosa i preduzeti odgovarajuće mere prevencije.

Najčešći načini prenosa

Konjunktivitis se može preneti direktnim kontaktom sa očima zaražene osobe ili preko predmeta koji su došli u dodir sa zaraženim očima. Evo nekoliko najčešćih načina prenosa konjunktivitisa:

 1. Direktan dodir: Kada dođete u kontakt sa očima osobe koja ima konjunktivitis, na primer, prilikom rukovanja ili brisanja očiju.
 2. Deljenje predmeta: Korišćenje zajedničkih predmeta kao što su peškiri, maramice, naočare za sunce ili kontaktna sočiva može dovesti do prenosa infekcije. Važno je izbegavati deljenje ovih predmeta sa zaraženim osobama.
 3. Kapljice iz vazduha: Konjunktivitis se može preneti i kapljicama iz vazduha koje se oslobađaju kada zaražena osoba kija ili kašlje. Ove kapljice mogu sadržati virus ili bakterije koje mogu izazvati infekciju očiju.

Mere prevencije

Da biste smanjili rizik od prenošenja konjunktivitisa, evo nekoliko mera prevencije koje možete preduzeti:

 1. Perite ruke: Redovno perite ruke sapunom i toplom vodom, posebno pre dodirivanja očiju. Ovo će pomoći u sprečavanju prenosa bakterija i virusa.
 2. Izbegavajte dodirivanje očiju: Pokušajte da izbegnete dodirivanje očiju rukama, posebno ako niste oprali ruke.
 3. Koristite sopstvene predmete: Izbegavajte deljenje peškira, maramica, naočara za sunce ili kontaktnih sočiva sa drugim osobama.
 4. Čistite i dezinfikujte predmete: Ako koristite zajedničke predmete, kao što su naočare za sunce ili kontaktna sočiva, redovno ih čistite i dezinfikujte.
 5. Održavajte higijenu: Redovno čistite lice i oči toplom vodom i blagim sapunom. Ovo će pomoći u uklanjanju bakterija i virusa sa kože oko očiju.

Poznavanje načina prenosa konjunktivitisa i preduzimanje odgovarajućih mera prevencije može vam pomoći da smanjite rizik od infekcije. Ako imate simptome konjunktivitisa ili želite saznati više o drugim bolestima oka poput katarakteglaukomaupalama okasuva oka ili iritacije oka, posetite lekara za dalje savete i lečenje.

Simptomi konjunktivitisa

Konjunktivitis, poznat i kao upala oka, karakteriše se različitim simptomima koji mogu ukazivati na prisustvo ove bolesti. Očni simptomi i dodatni simptomi mogu se javiti kod osoba koje pate od konjunktivitisa.

Očni simptomi

Kada imate konjunktivitis, možete primetiti različite simptome koji se odnose na oči. Ovi simptomi mogu uključivati:

 • Crvenilo očiju: Oči mogu postati crvene ili roze boje, što je jedan od glavnih pokazatelja konjunktivitisa.
 • Suzenje: Oči mogu početi suziti više nego obično, što može biti neprijatno i iritirajuće.
 • Osećaj peckanja ili svraba: Konjunktivitis može izazvati nelagodan osećaj peckanja ili svraba u očima.
 • Osetljivost na svetlost: Osobe sa konjunktivitisom mogu biti osetljivije na svetlost nego obično.

Dodatni simptomi

Pored očnih simptoma, konjunktivitis može izazvati i druge simptome koji se mogu javiti zajedno sa simptomima oka. Ovi dodatni simptomi mogu uključivati:

 • Izlučivanje sekreta: Konjunktivitis može izazvati izlučivanje gustog ili vodenastog sekreta iz očiju.
 • Otečene kapke: Kapci mogu postati otečeni ili naduti usled upale koja se javlja sa konjunktivitisom.
 • Zamagljen vid: Kod nekih osoba zamagljen vid može biti prisutan kao posledica konjunktivitisa.

Ako primetite ove simptome, važno je da se posavetujete sa lekarom kako biste dobili pravilnu dijagnozu i odgovarajuće lečenje. Osim konjunktivitisa, simptomi oka mogu biti i znak drugih očnih problema kao što su kataraktaglaukomupala okasuvo oko ili iritacija oka. Pravovremena poseta lekaru može pomoći u dijagnostikovanju i adekvatnom lečenju problema sa očima.

Kada posetiti lekara?

Kada se suočite sa simptomima konjunktivitisa, važno je znati kada je potrebno potražiti medicinsku pomoć. Iako većina slučajeva konjunktivitisa prolazi samostalno, postoje situacije u kojima je neophodno konsultovati lekara. Takođe, nelečeni ili nepravilno tretirani konjunktivitis može dovesti do komplikacija.

Kada je potrebno tražiti medicinsku pomoć

Postoje određeni simptomi konjunktivitisa koji zahtevaju posetu lekaru. Ukoliko primetite sledeće, trebali biste se obratiti oftalmologu:

 • Jako crvenilo oka koje ne prolazi ili se pogoršava.
 • Intenzivna bol u oku koja ometa vašu svakodnevnu aktivnost.
 • Zamućenje vida ili smanjenje oštrine vida.
 • Osetljivost na svetlost (fotofobija).
 • Izrazito oticanje kapaka koje otežava normalno otvaranje oka.
 • Izlučivanje gnoja ili drugih neobičnih sekreta iz oka.
 • Pojava novih simptoma koji nisu karakteristični za konjunktivitis.

Uz to, ukoliko imate druge zdravstvene probleme sa očima poput katarakteglaukomaupale okasuvoog oka, ili iritacije oka, važno je konsultovati se sa oftalmologom kako bi se izbegle komplikacije i obezbedilo pravilno lečenje.

Komplikacije koje mogu nastati

Nelečeni ili nepravilno tretirani konjunktivitis može dovesti do određenih komplikacija. Iako su ove komplikacije retke, važno je biti svestan mogućih problema. Evo nekoliko komplikacija koje se mogu javiti:

 • Infekcija rožnjače – U težim slučajevima bakterijskog ili viralnog konjunktivitisa, infekcija može zahvatiti rožnjaču, što može dovesti do ozbiljnih problema sa vidom.
 • Keratitis – Ovo je upala rožnjače koja može nastati kao posledica nelečenog konjunktivitisa. Keratitis može izazvati bol, zamućenje vida i osetljivost na svetlost.
 • Konjunktivalni čepovi – U nekim slučajevima, konjunktivitis može dovesti do nakupljanja sluzi i formiranja čepova na površini oka. Ovo može izazvati nelagodnost i ometati normalno funkcionisanje oka.

Budući da se konjunktivitis može manifestovati na različite načine, važno je pratiti svoje simptome i obratiti se lekaru ako primetite bilo kakve promene ili komplikacije. Pravovremena medicinska pomoć će obezbediti adekvatno lečenje i brže oporavak.

Lečenje konjunktivitisa

Kućno lečenje i olakšanje simptoma

Kada se suočite sa simptomima konjunktivitisa, postoje neke mere koje možete preduzeti kod kuće kako biste ublažili nelagodnost i olakšali simptome.

Jedna od prvih stvari koje možete učiniti je pranje očiju. Pažljivo operite oči blagim sapunom i mlakom vodom da biste uklonili sekret i smanjili iritaciju. Vodite računa da koristite čistu tkaninu ili maramicu za svako oko kako biste sprečili širenje infekcije.

Takođe je važno izbegavati dodirivanje očiju prljavim rukama kako biste sprečili dalje širenje infekcije. Redovno perite ruke sapunom i vodom, posebno pre i posle kontakta sa očima.

Kod kuće možete primeniti hladne obloge kako biste smanjili otok i crvenilo. Koristite čiste, ohlađene obloge ili vlažne čajeve od kamilice ili nevena da biste umirili oči.

Lekovi i terapije

U nekim slučajevima, kućno lečenje možda neće biti dovoljno efikasno, posebno ako su simptomi izraženi ili se ne poboljšavaju. U takvim situacijama, može biti potrebno konsultovati lekara radi procene stanja i propisivanja odgovarajućeg lečenja.

Lekar može preporučiti upotrebu kapi za oči koje sadrže antihistaminike, kortikosteroide ili antibiotike, u zavisnosti od uzroka konjunktivitisa. Ovi lekovi mogu pomoći u ublažavanju simptoma i borbi protiv infekcije.

U nekim slučajevima, ukoliko je konjunktivitis uzrokovan virusom, lekar može preporučiti simptomatsko lečenje, kao što su vlažne komprese, kapi za oči za vlaženje ili lubrikante koji mogu pružiti olakšanje od suvoće i nelagodnosti.

Važno je napomenuti da samo lekar može pravilno dijagnostikovati i propisati odgovarajući tretman za konjunktivitis. Ne zaboravite da se konsultujete sa stručnjakom kako biste dobili pravilnu negu i lečenje za svoje oči.

U nastavku su neki drugi česti problemi oka o kojima možete pročitati više:

Najčešća pitanja o konjunktivitisu

Konjunktivitis može biti neugodno stanje koje zahteva odgovarajuće razumevanje i brigu. Evo odgovora na neka najčešća pitanja koja se javljaju u vezi konjunktivitisa:

Koliko dugo traje konjunktivitis?

Trajanje konjunktivitisa može varirati u zavisnosti od uzroka i vrste infekcije. U većini slučajeva, konjunktivitis traje oko 7 do 14 dana. Međutim, kod nekih ljudi simptomi mogu trajati i duže. Važno je napomenuti da je pridržavanje uputstava za lečenje i higijenskih mera ključno za brže ozdravljenje. Ukoliko simptomi konjunktivitisa traju duže od očekivanog ili se pogoršavaju, trebali biste posetiti svog lekara radi dalje procene.

Da li je konjunktivitis zarazan?

Da, konjunktivitis je zarazna bolest koja se lako može preneti s osobe na osobu. Infekcija može biti uzrokovana virusima, bakterijama ili alergenima. Virusni i bakterijski konjunktivitis se mogu preneti direktnim kontaktom s očima, kao i putem deljenih predmeta kao što su peškiri, naočare za sunce ili jastučnice. Alergijski konjunktivitis nije zarazan i obično se javlja kao reakcija na alergene poput polena ili prašine.

Kako sprečiti širenje konjunktivitisa?

Da biste sprečili širenje konjunktivitisa, važno je preduzeti određene mere opreza:

 1. Izbegavajte dodirivanje očiju – Često dodirivanje očiju može preneti infekciju s ruku na oči. Pokušajte izbegavati dodirivanje očiju bez prethodnog pranja ruku.
 2. Izbegavajte deljenje predmeta – Nemojte deliti peškire, naočare za sunce, jastučnice ili druge predmete koji dolaze u direktan kontakt s očima s drugim osobama.
 3. Održavajte higijenu – Perite ruke temeljno sapunom i vodom pre i posle dodirivanja očiju. Koristite papirne maramice za brisanje suza i izbegavajte upotrebu istih maramica za obrisavanje oba oka.
 4. Držite se kod kuće – Ako ste zaraženi konjunktivitisom, najbolje je ostati kod kuće dok simptomi ne prođu kako biste smanjili rizik od prenošenja infekcije na druge ljude.
 5. Izbegavajte šminku i kontaktna sočiva – U toku infekcije, preporučljivo je izbegavati nošenje šminke i kontaktnih sočiva, jer mogu pogoršati simptome i produžiti trajanje konjunktivitisa.

Pravilna higijena i sprovođenje preventivnih mera mogu pomoći u sprečavanju širenja konjunktivitisa na druge osobe. Ukoliko imate bilo kakve sumnje ili dodatna pitanja, posetite svog lekara radi dalje procene i saveta.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj