Search
Close this search box.

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše oštećenjem optičkog živca koji prenosi informacije iz oka do mozga. Glaukom može napredovati polako, bez izraženih simptoma, što čini rano otkrivanje i lečenje veoma važnim.

Definicija glaukoma

Glaukom se definiše kao grupa očnih bolesti koje mogu uzrokovati oštećenje optičkog živca. Oštećenje se obično javlja usled povećanog očnog pritiska, koji može prouzrokovati kompresiju (pritisak) na optički živac. Postoje različite vrste glaukoma, ali najčešći oblik je primarni glaukom otvorenog ugla.

Uzroci glaukoma

Glaukom može biti uzrokovan različitim faktorima. Najčešći uzrok je povećani očni pritisak, koji se javlja kada tečnost u oku (vodica) ne može normalno da se drenaži. Ovo može biti rezultat blokade u drenažnom sistemu oka ili prekomerne proizvodnje tečnosti. Uzrok glaukoma može biti i nasledni faktor, kao i drugi faktori rizika kao što su starija životna dob, visok krvni pritisak, dijabetes i miopija.

Redovni oftalmološki pregledi su ključni za otkrivanje glaukoma u ranim fazama. Ukoliko primetite bilo kakve promene u vidu ili imate povećan rizik od razvoja glaukoma, važno je da se obratite svom oftalmologu radi pregleda i daljih saveta.

Za više informacija o drugim bolestima oka, posetite naše članke o kataraktikonjunktivitisuupalama okasuvom oku i iritaciji oka.

Značaj zaštite očiju

Kada je u pitanju zdravlje očiju, zaštita je od izuzetne važnosti. Jedna od bolesti očiju koja može ozbiljno ugroziti vid jeste glaukom. Razumeti značaj zaštite očiju i preduzeti preventivne mere može imati veliki uticaj na kvalitet života.

Važnost prevencije glaukoma

Prevencija glaukoma je od suštinske važnosti za očuvanje vida. Glaukom je progresivna bolest koja može dovesti do trajnog oštećenja vidnog živca i gubitka vida ako se ne prepozna i ne leči na vreme. Redovni oftalmološki pregledi su ključni za ranu dijagnozu i kontrolu očnog pritiska. Na taj način, očni stručnjaci mogu pratiti zdravlje vaših očiju i preduzimati neophodne korake u prevenciji glaukoma.

Uticaj na kvalitet života

Glaukom može značajno uticati na kvalitet života. Gubitak vida ili smanjenje vidnog polja mogu otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Osim toga, glaukom može izazvati i emocionalne i psihološke stresove. Stoga, prepoznavanje rizika od glaukoma i preduzimanje preventivnih mera može pomoći u očuvanju vida i održanju kvaliteta života.

Kako biste sačuvali zdravlje očiju, važno je da se pridržavate uputstava za prevenciju glaukoma i redovno posećujete oftalmologa. Pored toga, zaštita očiju od štetnosti kao što su sunčeva svetlost, računari i mobilni telefoni takođe ima značajan uticaj. Za više informacija o raznim oboljenjima oka kao što su kataraktakonjunktivitisupala okasuvo oko i iritacija oka, posetite našu stranicu o simptomima očnih oboljenja.

Najbolji načini sprečavanja glaukoma

Kako biste smanjili rizik od glaukoma, važno je primenjivati preventivne mere. Evo nekoliko najboljih načina da sprečite glaukom:

Redovni oftalmološki pregledi

Redovni oftalmološki pregledi su ključni za otkrivanje glaukoma u ranoj fazi. Oftalmolog će moći da proceni zdravlje vaših očiju, izmeri očni pritisak i prati eventualne promene tokom vremena. Preporučuje se da se odrasle osobe pregledaju svake 2 do 4 godine, a osobe starije od 40 godina ili sa faktorima rizika trebaju češće pregledati oči. Pored toga, ukoliko primetite bilo kakve simptome ili promene u vidu, odmah se obratite oftalmologu.

Kontrola očnog pritiska

Visok očni pritisak može biti pokazatelj rizika od razvoja glaukoma. Kontrola očnog pritiska se obično vrši tokom oftalmoloških pregleda. Ukoliko je očni pritisak povišen, oftalmolog može preduzeti odgovarajuće mere kako bi sprečio ili usporio napredovanje glaukoma. Redovno praćenje očnog pritiska je ključno, posebno za osobe sa većim rizikom od glaukoma, kao što su starije osobe i osobe sa porodičnom istorijom ove bolesti.

Zdrava ishrana i fizička aktivnost

Zdrav način života igra važnu ulogu u prevenciji glaukoma. Pravilna ishrana bogata voćem, povrćem, celovitim žitaricama, ribom i zdravim mastima može imati pozitivan uticaj na zdravlje očiju. Fizička aktivnost takođe može pomoći u održavanju zdravlja očiju, jer poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od različitih bolesti oka. Pokušajte da uključite bar 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti u svoju svakodnevnu rutinu, kao što su šetnja, trčanje ili plivanje.

Uz redovne oftalmološke preglede, kontrolu očnog pritiska i zdravu ishranu i fizičku aktivnost, možete smanjiti rizik od razvoja glaukoma. Vaše zdravlje očiju je od ključne važnosti, stoga se posvetite preventivi i brizi o očima. Ukoliko imate bilo kakve simptome ili pitanja, obratite se oftalmologu kako biste dobili adekvatne informacije i preporuke za očuvanje zdravlja očiju.

Zaštita očiju od štetnosti

Kako biste sprečili ili smanjili rizik od glaukoma i očuvati zdravlje svojih očiju, važno je primeniti određene mere zaštite. Evo nekoliko ključnih načina kako možete zaštititi svoje oči od štetnosti:

Nošenje zaštitnih naočara

Nošenje zaštitnih naočara je jedan od najefikasnijih načina zaštite očiju od štetnih sunčevih zraka. Ove naočare su dizajnirane da blokiraju štetne UVA i UVB zrake sunca koje mogu oštetiti oči. Pri odabiru zaštitnih naočara, obratite pažnju da imaju oznaku 100% UV zaštite. Osim što štite od sunčevih zraka, zaštitne naočare mogu takođe sprečiti ulazak prašine, vetra i drugih čestica u oči.

Smanjenje izloženosti suncu

Smanjenje izloženosti očiju direktnom sunčevom svetlu može pomoći u zaštiti od oštećenja i potencijalnih problema, uključujući glaukom. Kada je sunce najjače, između 10 časova ujutru i 4 časa popodne, pokušajte da ostanete u hladu ili nosite šešir sa širokim obodom koji može pružiti dodatnu zaštitu očima od sunca.

Pravilno korišćenje računara i mobilnih telefona

Dugotrajno gledanje u ekran računara ili mobilnog telefona može uzrokovati umor očiju i suvoću. Da biste smanjili ove efekte, pravilno koristite računar i mobilni telefon. Postavite ekran na nivou očiju kako biste smanjili napor očiju. Uzimajte redovne pauze tokom dugotrajnog gledanja u ekran kako biste dali odmor svojim očima. Takođe, pokušajte da smanjite sjaj ekrana i koristite filtere za plavo svetlo kako biste smanjili potencijalno štetno zračenje.

Zaštita očiju od štetnosti je važan korak u očuvanju zdravlja očiju i sprečavanju glaukoma. Pored toga, redovni oftalmološki pregledi, kontrola očnog pritiska i zdrav način života takođe mogu biti od ključnog značaja. Za više informacija o drugim bolestima oka, kao što su kataraktakonjunktivitisupala okasuvo oko i iritacija oka, posetite našu stranicu.

Saveti za očuvanje zdravlja očiju

Kako biste očuvali zdravlje svojih očiju i smanjili rizik od različitih očnih problema, važno je voditi brigu o njihovoj higijeni i pravilno koristiti digitalne uređaje. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći:

Održavanje higijene očiju

Redovno održavanje higijene očiju ključno je za sprečavanje infekcija i očnih problema. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

 • Perite ruke pre nego što dodirnete oči ili koristite kontaktne sočiva kako biste sprečili unošenje bakterija u oči.
 • Izbegavajte trljanje očiju jer to može iritirati oči i povećati rizik od infekcija.
 • Redovno čistite kontaktne sočiva prema uputstvima oftalmologa kako biste sprečili nakupljanje mikroba i infekcije. Takođe, izbegavajte spavanje sa sočivima ukoliko vam to nije preporučeno.
 • Izbegavajte deljenje kozmetike za oči kako biste izbegli prenošenje bakterija na oči.

Pauze tokom dugotrajnog gledanja u ekran

Dugotrajno gledanje u ekran može izazvati zamor očiju i suvoću očiju. Evo nekoliko saveta kako da smanjite umor očiju:

 • Pravite redovne pauze tokom dugih perioda gledanja u ekran. Preporučuje se pauza od 20 sekundi svakih 20 minuta, tokom kojih gledate u nešto udaljeno.
 • Vežbajte vežbe za oči kako biste održali fleksibilnost očnih mišića. Na primer, pomerajte oči gore-dole i levo-desno, i rotirajte ih ukrug.
 • Koristite “pravilo 20-20-20” – svakih 20 minuta, gledajte nešto udaljeno 20 sekundi kako biste smanjili naprezanje očiju.

Održavanje zdravog načina života

Zdrav način života može imati pozitivan uticaj na zdravlje očiju. Evo nekoliko saveta kako da održavate zdravlje svojih očiju:

 • Ishrana bogata antioksidansima kao što su voće, povrće i riba može pomoći u očuvanju zdravlja očiju.
 • Nosite zaštitne naočare tokom izlaganja suncu kako biste zaštitili oči od štetnih sunčevih zraka.
 • Redovno vežbajte kako biste poboljšali cirkulaciju krvi i održali zdravlje očiju.
 • Izbegavajte pušenje jer pušenje može povećati rizik od određenih očnih problema, kao što su katarakta i glaukom.
 • Redovno posećujte oftalmologa kako biste obavili kontrolne preglede očiju i održavali njihovo zdravlje.

Ovi saveti mogu vam pomoći da očuvate zdravlje svojih očiju i smanjite rizik od različitih očnih problema. Međutim, ukoliko primetite bilo kakve simptome ili promene u vidu, preporučuje se da se obratite oftalmologu kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i tretman.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci