Search
Close this search box.

Celijakija – Nasledna bolest uzrokovana netolerancijom na gluten

celijakija

Ceijakija je nasledna imunološki posredovana bolest uzrokovana netolerancijom na gluten. To je protein koji se nalazi u žitaricama: pšenici, raži, ječmu i u manjoj koncentraciji u ovsu.

Ishrana bez glutena je najbolji način da se simptomi celijakije drže pod kontrolom, prema studiji objavljenoj u julu 2016. u časopisu „Nutrients“.

U početku će možda biti teško čuti vesti o dijagnozi celijakije. Za neke bi to moglo značiti potpuno preispitivanje i promenu ishrane. Ali rad sa lekarom ili nutricionistom može pomoći u prelasku na ishranu bez glutena, a istovremeno jesti zdravu i hranljivu hranu.

Bićete upućeni kako da:

  • Koristite etikete za hranu i proizvode da biste identifikovali sastojke koji sadrže gluten
  • Shvatite koja hrana prirodno ne sadrži gluten
  • Pronađite i uklonite skrivene izvore glutena iz ishrane
  • Odlučite se za zdravu hranu
  • Dizajnirajte planove obroka

na periodičnim pregledima kako bi se uverile da se stanje poboljšava. Mnogi lekari preporučuju naknadnu posetu četiri do šest nedelja nakon početka dijete.

Postoje li suplementi koji su dobri?

Ljudi sa celijakijom su izloženi riziku od nutritivnih nedostataka, jer bolest može ograničiti sposobnost tankog creva da apsorbuje hranljive materije iz hrane, prema „Fondaciji za bolesti celijakije“. Vaš lekar može da testira nutritivne nedostatke jednostavnim testom krvi.

Ljudi sa celijakijom često imaju nizak nivo:

  • Kalcijuma
  • Vitamina B12
  • Folata
  • Vitamina A.
  • Vitamina E.
  • Vitamina D
  • Vitamina K

Uzimanje multivitaminskih ili nutritivnih dodataka može vam pomoći da izgradite nivo osnovnih esencijalnih hranljivih sastojaka.

Ali imajte na umu da neki vitamini, minerali i biljni suplementi sadrže sastojak zvan lecitin. Lecitin može biti skriveni izvor glutena. Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što uzmete bilo koji dodatak u ishrani kako biste bili sigurni da ne sadrži gluten.

Dijeta bez glutena ponekad ima malo vlakana, što može dovesti do zatvora. Dodatak vlakana sa ljuskom semena psilijuma takođe može pomoći, kao i hrana bogata vlaknima, poput voća i povrća.

Može li uzimanje lekova pomoći u lečenju?

Mali procenat ljudi sa celijakijom otkriva da se njihovi simptomi ne poboljšavaju, čak i uz strogu dijetu bez glutena.

Simptomi u početku mogu nestati, ali se potom vrate, čak i u odsustvu glutena. Nejasno je zašto se to događa. Lekari ovo nazivaju vatrostalnom celijakijom. Ako imate vatrostalnu celijakiju, lekar vam može propisati steroidne lekove.

Steroidi se obično uzimaju za kratak vremenski period da bi se potisnuo imuni sistem i zaustavio štetan imuni odgovor tela.

Kako razviti ishranu bez glutena za suzbijanje celijakije?

Gluten se nalazi u mnogim često voljenim namirnicama, uključujući: tradicionalnu picu, više vrsta sendvič hleba, testenine, tortilje, kolače, slatkiše, pa čak i soja sos.  Ali za ljude sa celijakijom, znanje o hrani i proizvodima u kojima gluten vreba, a zatim i izbegavanje iste je ključno za održavanje simptoma pod kontrolom.

Hrana koju treba izbegavati ako imate celijakiju

Bilo koja hrana napravljena od pšenice, ječma ili raži sadrži određenu količinu glutena. To znači da ljudi sa celijakijom ne bi trebalo da jedu većinu žitarica za doručak: hleb, testenine i prerađenu hranu.

Prerađena hrana koja može sadržati gluten uključuje:

  • Sirup od smeđeg pirinča
  • Slatkiše
  • Žvakaće gume
  • Čips
  • Tortilju
  • Hladni narezci, salame i kobasice
  • Pomfrit
  • Mešavine pirinča
  • Soja sos
  • Pića od slada i piva
  • Supe i sosovi su uobičajeni izvori skrivenog glutena, jer se pšenica često koristi kao sredstvo za zgušnjavanje. Posebno obratite pažnju na soseve ili supe na bazi kreme.

Hrana bez glutena

Izbacivanje glutena iz vaše ishrane može se činiti teškim zadatkom, ali mnogo hrane prirodno ne sadrži gluten.

Generalno, sledeće grupe hrane prirodno ne sadrže gluten:

  • Voće
  • Povrće
  • Sveže meso
  • Riba i morski plodovi
  • Mleko bez glutena
  • Pasulj
  • Mahunarke
  • Orasi

Imajte na umu da pripremljene ili obrađene verzije bilo koje od gore navedenih namirnica, poput kobasica ili sladoleda, mogu sadržati gluten.

Postoji mnogo žitarica i skroba bez glutena koje možete zameniti proizvodima od pšenice, ječma ili raži:

  • Pirinač
  • Kukuruz
  • Krompir (ali ne i čips)
  • Soja
  • Kuinoa
  • Proso
  • Lan
  • Chia
  • Zob bez glutena
  • Heljda
  • Brašno od orašastih plodova
  • Brašno od pasulja

Saveti za večeru ako ste na ishrani bez glutena

Sledeće strategije mogu vam pomoći da se pridržavate dijete bez glutena kada jedete van svoje kuće:

Izaberite restoran koji nudi hranu bez glutena. To znači odabrati mesto koje služi prirodnu hranu bez glutena ili ima poseban meni bez glutena.

Obavestite svog konobara. Objasnite im da imate celijakiju i da ne smete da jedete bilo šta što sadrži gluten, uključujući: brašno, mrvice hleba ili soja sos. Takođe ih zamolite da obaveste kuvara. Na ovaj način ćete imati više samopouzdanja da ništa na vašem tanjiru nije dodirnulo gluten.

Postavljajte pitanja. Ne pretpostavljajte da je išta bez glutena. Omletima se, na primer, smeša za palačinke može dodati u smešu jaja kako bi postala mekša, a pečeni krompir može se premazati brašnom kako bi kože postale smeđe i hrskave.

Suplementi kao izvori glutena

Neki lekovi i dodaci ishrani, poput vitamina, sadrže gluten.

Pitajte svog farmaceuta ako niste sigurni da li lek, dodatak ili lek koji se izdaje bez recepta sadrži gluten. Neke sorte sjaja za usne, ruževa i balzama za usne takođe sadrže gluten.

Celijakija i koja je prevencija za ovu bolest?

U ovom trenutku ne postoji dokazani način za sprečavanje celijakije.

Najbolji način da se simptomi celijakije drže pod kontrolom je održavanje ishrane bez glutena.

Celijakija i moguće komplikacije

Lečenje bolesti i promena životnih navika, poput pridržavanja ishrane bez glutena, mogu pomoći u sprečavanju dugoročnih komplikacija.

Ako se ne leči, iz američke „Fondacije za celijakiju“ primećuju da dugoročne komplikacije celijakije mogu da uključuju:

  • Pothranjenost
  • Anemijau (nizak broj crvenih krvnih zrnaca – eritrocita)
  • Osteoporozu (slabe kosti uzrokovane gubitkom gustine kostiju)
  • Neplodnost ili pobačaj
  • Određene karcinome (crevni limfom, rak tankog creva)
  • Netoleranciju na laktozu
  • Dermatitis herpetiformis (svrabljivi osip sa kvrgama i plikovima) ili druga obolenja kože

Istraživanje i statistika: Koliko je česta celijakija?

Bez obzira na životnu dob, celijakija je nedovoljno dijagnostikovana. Verovatno zato što se njeni simptomi manifestuju različito.

Na primer, neki ljudi sa ovom bolešću imaju probavne probleme, posebno dijareju, dok drugi imaju probleme u drugim delovima tela, poput anemije, umora, glavobolje i bolova u zglobovima.

Najpreciznije procene su, da probleme sa ovom bolešću ima 1 na 100 ljudi, ili oko 1 procenat od ukupne populacije.

Celijakija i srodne bolesti

Nažalost, postavljanje dijagnoze celijakije može biti teško za mnoge ljude jer se njeni simptomi često mešaju sa simptomima drugih bolesti. Ali važno je znati da se celijakija razlikuje od tih stanja, uključujući intoleranciju na gluten i alergiju na pšenicu, zbog svog autoimunog statusa, pri čemu imuni sistem napada tanko crevo, što dovodi do malapsorpcije.

Da li bi vaši simptomi mogli biti rezultat alergije na pšenicu?

Ako ste testirani na celijakiju i rezultati se pokažu negativnim, postoji šansa da jednostavno imate alergiju na pšenicu.

Alergije na pšenicu pogađaju desetine miliona ljudi širom sveta, a simptomi uključuju:

  • Glavobolju
  • Zapušen nos ili curenje iz nosa
  • Koprivnjaču ili osip na koži
  • Mučninu i gastrointestinalne simptome, uključujući dijareju ili povraćanje
  • Astmu
  • Anafilaksiju (mada je ovo dosta ređe)

Ovi simptomi se mogu pojaviti nakon konzumiranja hrane sa pšenicom, uključujući hleb, žitarice ili granolu. Budući da ova hrana takođe sadrži gluten, alergija na pšenicu obično se naziva „alergija na gluten“, iako takva stvar zapravo ne postoji.

Lekar može da uradi test krvi kako bi vam dijagnostikovao alergiju na pšenicu.

Lečenje uključuje izbegavanje hrane sa pšenicom i upotrebu kortikosteroida ili antihistaminika. Takođe biste trebali imati pri ruci epinefrin u slučaju alergijskog napada.

Necelijačna osetljivost na gluten

Intolerancija na gluten, koja se naziva i necelijačna osetljivost na gluten, postoji ako ste testirali negativno i na celijakiju i na alergiju na pšenicu. Ali nažalost, ne postoji dobar test za dijagnozu ovog stanja.

Ako vaš lekar sumnja da imate intoleranciju na gluten, on ili ona može predložiti test krvi, a zatim biopsiju. Ako je biopsija normalna, vaš lekar može sumnjati na necelijačnu osetljivost na gluten, primetio je članak objavljen u maju 2014. u „The American Journal of Gastroenterology“.

Glavni tretman za necelijačnu osetljivost na gluten je dijeta bez glutena. Ali kao i kod celijakije, budite sigurni da radite u skladu sa savetima vašeg lekara, kako biste bili sigurni da pravilno negujete svoje telo.

Da li biste trebali izbegavati gluten ako se testirate negativno na ova stanja?

Verovatno ne, kažu stručnjaci. U stvari, istraživanje sugeriše da usvajanje dijete bez glutena bez čvrstog medicinskog razloga za to može biti loše za vas. Na primer, povezano je sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, anemije i osteoporoze, primetilo je istraživanje objavljeno u maju 2017. godine.

Celijakija i COVID-19

Do danas nema dokaza ili izveštaja koji ukazuju na to da su osobe sa celijakijom u većem riziku od razvijanja težih oblika bolesti COVID-19 od osoba bez tog stanja.

Američka „Fondacija za celijakiju“ prikuplja podatke o lekarima i pacijentima o ljudima sa celijakijom kojima je dijagnostikovana COVID-19. Ovi podaci će pomoći da se pokaže stvarni uticaj COVID-19 na ljude sa celijakijom.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj