Search
Close this search box.

Crno vino – Mogući zdravstveni benefiti od konzumiranja vina

Crno vino

Crno vino sadrži moćne antioksidante, a mnogi stručnjaci tvrde da njegovo pijenje ima zdravstvene prednosti.

Šta kažu istraživanja na ovu temu?

Istraživači su detaljno proučavali vino – posebno crno vino, zbog njegovih mogućih zdravstvenih koristi.

Ovaj članak razmatra dokaze o prednostima crnog vina, zajedno sa zdravstvenim upozorenjima i raspravlja o tome da li ljudi treba da ga piju i u kojoj meri.

Crno vino i zdravstveni benefiti

Crno vino je deo društvenih, verskih i kulturnih događaja hiljadama godina. Srednjovekovni manastiri verovali su da su njihovi monasi živeli duže delom i zbog redovnog, umerenog pijenja vina.

Poslednjih godina nauka je pokazala da bi u ovim tvrdnjama moglo biti istine.

Prema studiji iz 2018. godine (iako ne postoje zvanične preporuke oko ovih prednosti), umereno pijenje crnog vina ima pozitivne efekte na:

  • kardiovaskularne bolesti
  • aterosklerozu
  • hipertenziju
  • određene vrste raka
  • dijabetes tipa 2
  • neurološke poremećaje
  • metabolički sindrom

Kako crno vino može poboljšati zdravlje?

Crno vino može uzrokovati zdravstvene benefite zahvaljujući svojim antioksidativnim i antiinflamatornim efekatima. Kao i regulacijom lipida.

Crno vino, napravljeno od zgnječenog tamnog grožđa je relativno bogat izvor resveratrola, prirodnog antioksidansa u kožici grožđa.

Antioksidansi smanjuju oksidativni stres u telu. Oksidativni stres ima jasne veze sa mnogim bolestima, uključujući rak i bolesti srca.

Postoji mnogo zdravih namirnica bogatih antioksidansima, uključujući:  voće, orašaste plodove i povrće.

Celo grožđe i bobice su bolji izvori resveratrola od crnog vina, a zbog zdravstvenih rizika povezanih sa konzumiranjem alkohola, dobijanje antioksidanata iz hrane će verovatno biti zdravije od pijenja vina.

Pojedinci će možda želeti da piju puno crnog vina da bi dobili dovoljno resveratrola, ali to bi moglo doneti više štete nego koristi.

Međutim, kada birate između alkoholnih pića, crno vino može biti dosta zdravije od mnogih drugih mogućnosti.

Sledeći odeljci detaljnije razmatraju moguće zdravstvene prednosti crnog vina.

Svakako vam savetujemo da se prvo konsultujete sa svojim lekarom, koliko crnog vina je preporučljivo da pijete. Ovo se najviše odnosi na ljude koji su terapiji.

Crno vino i mogući pozitivni efekti koje ime kod različitih bolesti

U nastavku teksta ispitujemo vezu između crnog vina i mnogih bolesti. Dobićete odgovore na sledeća pitanja.

  • Koje su uzročno-posledične veze konzumiranja crnog vina i različitih bolesti?
  • Kada je dobro piti crno vino, a kada ne?
  • Šta kažu ispitivanja, studije, naučnici, lekari?

Sve to i još mnogo toga vas čeka na narednim stranicama.

1. Kardiovaskularno zdravlje

Mnoge studije tokom godina pokazale su pozitivnu vezu između umerenog pijenja crnog vina i dobrog zdravlja srca.

Nedavno je u jednoj studiji iz 2019.-e objavljeno da je pijenje crnog vina povezano sa manjim rizikom od koronarne bolesti srca. Podsetićemo vas da je to vodeći uzrok bolesti i smrti u Sjedinjenim Državama i Evropi. Nije koronavirus, niti bilo koja druga „popularna bolest“. Bolesti srca su vodeći uzročnik smrti u svim zemljama razvijenog sveta!

Autori su zaključili da crno vino može imati kardioprotektivne efekte.

Međutim, „Američko udruženja za srce“ (AHA) kaže da takve studije ne pokazuju uzročno-posledične veze. Drugi faktori mogu igrati ulogu. Na primer, ljudi koji piju crno vino u umerenim količinama mogu takođe slediti zdraviji način života ili mediteransku ishranu.

Takođe ističu da višak alkohola može direktno štetiti srcu. Da bi ostali bezbedni, ljudi bi trebalo da se pridržavaju zvaničnih smernica koje je propisalo ministarstvo zdravlja date zemlji ili eventualno američkih „Centra za bolesti i prevenciju“ (CDC), koje definišu umereno pijenje kao:

  • 1 čaša vina dnevno za žene
  • 2 čaše vina na dnevnom nivou za muškarce

Jedna čaša vina ima 2dl, najčešće 12% alkohola i okvrino oko 175 kalorija.

2. Zdravlje creva

Naučnici navode da polifenoli iz crnog vina i grožđa mogu poboljšati mikrobiotu creva, doprinoseći zdravom crevu.

Prema istraživanju iz 2012. godine, jedinjenja crnog vina mogu takođe delovati kao prebiotici, jedinjenja koja podstiču zdrave crevne bakterije.

Neki od naučnika koji su radili na ovim ispitivanjima su sugerisali da bi crno vino moglo da smanji rizik od srčanih bolesti kroz svoje efekte na mikrobiom creva.

Međutim, istraživanja su ograničena i lekarima je potrebno više dokaza pre nego što shvate prave efekte crnog vina na zdravlje creva.

3. Dijabetes tipa 2

Jedna studija iz 2015. godine pokazala je da ispijanje čaše crnog vina uz večeru „umereno smanjuje kardiometabolički rizik“ kod ljudi sa dijabetesom tipa 2 i da je mali unos crnog vina obično bezbedan.

Naučnici veruju da etanol u vinu igra ključnu ulogu u metabolizmu glukoze i da bezalkoholni sastojci takođe mogu pomoći. Oni pozivaju na dodatna istraživanja kako bi potvrdili nalaze.

Svako ko ima dijabetes trebalo bi prvo da se konsultuje sa svojim lekarom pre nego što popije bilo koju vrstu alkohola. Ni crno vino ne predstavlja izuzetak.

4. Krvni pritisak

Prema „Američkom udruženju za srce“ (AHA), resveratrol  (antioksidans u crnom vinu) može smanjiti krvni pritisak i povećati nivoe HDL (dobrog) holesterola.

U 2006. godini, naučnici su izvestili da jedinjenja crnog vina nazvana procijanidini pomažu u održavanju zdravlja krvnih sudova.

Mnogi ljudi smatraju da ih alkoholno piće opušta, ali rezultati mnogih studija pokazuju da bezalkoholno crno vino takođe može smanjiti krvni pritisak. Ovo bi mogla biti zdravija opcija.

Važno je, međutim, napomenuti da previše alkohola može izazvati visok krvni pritisak i aritmiju, ili nepravilan srčani ritam.

5. Oštećenje mozga nakon moždanog udara

Istraživanja navode da resveratrol može pomoći u zaštiti od sekundarnog oštećenja mozga nakon moždanog udara ili povrede centralnog nervnog sistema. To je zbog njegovih pozitivnih efekata na upalu, oksidativni stres i smrt ćelija.

Međutim, ove studije pokazuju efekte resveratrola, a ne samog crnog vina.

6. Gubitak vida

Resveratrol takođe može pomoći u sprečavanju gubitka vida smanjenjem upale i oksidativnog stresa.

Mnogi oblici očnih bolesti povezanih sa godinama uzrokuju gubitak vida.

To najčešće spadaju:

  • glaukom
  • katarakta
  • dijabetična retinopatija
  • makularna degeneracija

7. Rak

Neka istraživanja kažu da umereno pijenje crnog vina može smanjiti rizik od određenih karcinoma.

Međutim, američki „Nacionalni institut za rak“ kaže da postoje jaki dokazi da konzumiranje alkohola može izazvati određene vrste raka. Ovo se posebno odnosi na višegodišnje neumereno konzumiranje alkohola.

To je delimično zato što alkohol stvara toksine u telu, oštećuje telesna tkiva i stvara oksidaciju. To znači da potencijalni štetni efekti alkohola mogu nadmašiti svaku korist od resveratrola.

Upotreba alkohola sa povezuje sa nizom karcinoma, uključujući rak

  • usta
  • grla
  • jetre
  • dojke
  • debelog creva

Za većinu ljudi umereno uživanje u crnom vinu je bezbedno, ali je važno imati na umu da je prekomerno konzumiranje alkohola štetno.

Neke studije, međutim, povezuju umereni unos crnog vina sa smanjenim rizikom od raka ili boljim ishodima kod lečenja. Sledeći odeljci razmatraju uzročno-posledične veze konzumiranja crnog vina i nekih oblika karcinoma.

Karcinom dojke

Alkohol povećava estrogen u telu, hemikaliju koja podstiče rast ćelija raka.

Međutim, sve su češća mišljenja naučnika da inhibitori aromataze (AI) u crnom vinu i u manjoj meri u belom vinu mogu smanjiti nivoe estrogena i povećati testosteron kod žena koje se približavaju menopauzi.

Istraživači kažu da je to možda razlog zašto je crno vino manje povezano sa povećanim rizikom od raka dojke nego druge vrste alkohola.

Rak pluća

Istraživanja iz 2017. navode da resveratrol ima zaštitne efekte protiv raka. Barem kada su rezultati u laboratorijskim studijama u pitanju. Mehanizmi uključuju sprečavanje proliferacije ćelija i rasta tumora, izazivanje ćelijske smrti u ćelijama raka i inhibiranje metastaza.

Međutim, opet, ovi efekti su pre za resveratrol nego za samo crno vino.

Karcinom prostate

Studija iz 2019. godine ja pokazala da su muškarci koji su pili alkohol imali nešto manji rizik od smrtonosnog oblika karcinoma prostate. I da je crno vino imalo veze sa manjim rizikom od napredovanja bolesti.

Autori ovih studija kažu da predočeni rezultati znače da je umerena konzumacija alkohola bezbedna za ljude sa rakom prostate.

8. Demencija

Prema izveštaju iz 2018-e godine, istraživači su otkrili povećan rizik od demencije kod ljudi koji su se uzdržavali od pijenja vina.

Autori kažu da je to možda zbog neuroprotektivnih efekata polifenola i drugih jedinjenja u vinu koja mogu da smanje upale i promene lipidni profil u telu.

9. Depresija

Studija iz 2013. godine na 5.505 ljudi tokom 7 godina pokazala je da su oni koji su pili između 2-7 čaša vina svake nedelje imali manji nivo depresije.

Takođe su izvestili da su ljudi koji su pili više nego što se preporučje, izloženiji riziku od depresije.

10. Bolesti jetre

Alkohol je čest uzrok bolesti jetre. Međutim, umereni unos crnog vina ima veze sa dobrim zdravljem jetre u nekim kontekstima.

Prema studiji iz 2018. godine, skroman unos alkohola (ovo se posebno odnosi na crno vino i vina generalno) povezan je sa nižom fibrozom jetre kod ljudi sa nealkoholnom masnom bolešću jetre.

Međutim, uticaj crnog vina na zdravlje jetre je komplikovano. Iako obezbeđuje antioksidante i smanjuje oksidativni stres, piće takođe može povećati mokraćnu kiselinu i trigliceride, što oštećuje jetru.

Istraživači moraju da urade više studija kako bi utvrdili kompleksne efekte umerenog unosa crnog vina na zdravlje jetre.

Međutim, pacjenti koji trenutno imaju bolest jetre treba da izbegavaju alkohol u potpunosti.

11. Duži životni vek

Konzumiranje crnog vina u umerenim količinama može smanjiti rizik od nekih hroničnih bolesti, kao što je gore navedeno, pa iz toga sledi da može pomoći ljudima da žive duže.

Zaista, jedna popularna studija iz 2000. godine je objavila da „muškarci starosti od 45 do 64 godine koji piju oko 2 pića dnevno imaju duži životni vek od onih koji piju povremeno ili su alkoholičari“.

Međutim, to je verovatno zbog zbunjujućih faktora, kao što može da bude ishrana. Na primer, crno vino je uobičajen dodatak mediteranskoj ishrani, načinu ishrane koji je povezan sa dobrim zdravljem i dugim životom.

Crno vino ili belo vino?

Čini se da se resveratrol nalazi u osnovi mnogih zdravstvenih prednosti crnog vina.

Crno vino sadrži više resveratrola nego belo jer je fermentisano sa ljuskom, dok belo vino nije. Većina resveratrola u grožđu nalazi se u semenkama i kožici.

Bezalkoholna crna vina takođe mogu uključivati resveratrol.

Upozorenja kod konzumacije vina

Konzumacija vina može imati neke zdravstvene koristi, ali previše konzumiranja bilo koje vrste alkohola može povećati zdravstvene rizike.

Američki „Centri za kontrolu i prevenciju bolesti“ (CDC) pružaju smernice o zdravstvenim rizicima konzumiranja previše alkohola.

Oni navode da je prekomerna upotreba alkohola dovela do oko 88.000 smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama između 2006-2010. Uz to, trebalo bi napomenuti da nemurenost u alkoholu značajno skraćuje životni vek.

Dalje, oni navode da je 10% smrtnih slučajeva među odraslim osobama starosti od 20 do 64 godine povezan sa prekomernom upotrebom alkohola.

Rizici prekomerne upotrebe alkohola uključuju:

  • srčane probleme
  • moždani udar
  • bolest masne jetre
  • oštećenje jetre
  • različita stanja mentalnog zdravlja
  • određene vrste raka
  • pankreatitis

Ljudi takođe mogu doživeti trovanje alkoholom. Obilno pijenje je posebno štetno po zdravlje.

Da li da pijem crno vino?

Za većinu ljudi, uživanje u čaši ili dve crnog vina svakog dana može biti deo zdrave ishrane.

Ključ je umerenost. Bez obzira na moguće zdravstvene koristi, konzumiranje previše alkohola može doneti više štete nego koristi.

Uprkos svim mogućim prednostima, lekari ne preporučuju da ljudi počnu da piju ili da piju više iz bilo kog razloga.

Na kraju, mnoge prednosti povezane sa crnim vinom su posledica korisnih svojstava resveratrola. Konzumiranje grožđa može biti dosta zdravija opcija.

Crno vino: Rezime

Umereno pijenje crnog vina nosi sa sobom određene zdravstvene prednosti, uključujući: jačanje zdravlja srca, creva i mozga… To je zato što sadrži jedinjenja sa antioksidativnim, antiinflamatornim i lipidnim efektima.

Konzumiranje alkohola nije bezbedno za sve, a pijenje više od umerene količine može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj