Search
Close this search box.

Crveno vino – Koliko je zdravo?

Crveno vino

Mnogi veruju da crveno vino (jedna čaša svakog dana) nudi mnoge zdravstvene benefite, dok drugi smatraju da je vino donekle precenjeno.

Studije su u više navrata pokazale da umerena konzumacija crvenog vina smanjuje rizik od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca.

Međutim, postoji tanka linija između umerenog i prekomernog unosa.

U ovom članku ćemo detaljano da analiziramo crveno vino i njegove efekte na zdravlje.

Šta je crveno vino i kako se pravi?

Crveno vino

Crno grožđe se obere, izgnječi, fermentiše pa presuje da se izdvoji vino od komine. Ovo je najuopšteniji prikaz proizvodnje vina.

Postoji mnogo vrsta crvenog vina, koje se razlikuju po ukusu i boji. Uobičajene sorte su:

  • Shiraz
  • Merlot
  • Cabernet sauvignon
  • Pinot noir
  • Zinfandel

Sadržaj alkohola obično se kreće od 12-15%.

Pokazalo se da konzumiranje umerenih količina crvenog vina ima zdravstvene koristi. To je uglavnom zbog visokog sadržaja moćnih antioksidanata.

Francuski paradoks

Često se veruje da je crveno vino odgovorno za „francuski paradoks“.

Ova fraza se odnosi na zapažanje da Francuzi imaju nisku stopu srčanih bolesti, uprkos tome što konzumiraju mnogo zasićenih masti i holesterola.

Neki stručnjaci su verovali da je crveno vino dijetetski agens koji štiti francusko stanovništvo od štetnih efekata ovih hranljivih materija.

Međutim, nove studije su pokazale da holesterol i zasićene masti u ishrani ne izazivaju srčana oboljenja kada se konzumiraju u razumnim količinama.

Pravi razlog za dobro zdravlje Francuza je verovatno činjenica da jedu više raznovrsne hrane i da žive zdravijim načinom života.

Crveno vino sadrži moćna biljna jedinjenja i antioksidante, uključujući resveratrol

Grožđe je bogato mnogim antioksidansima. Tu spadaju: resveratrol, katehin, epikatehin i proantocijanidine.

Veruje se da su ovi antioksidansi, posebno resveratrol i proantocijanidini, odgovorni za zdravstvene prednosti crvenog vina.

Proantocijanidini mogu smanjiti oksidativna oštećenja u telu. Oni takođe pomažu u prevenciji srčanih bolesti i raka.

Resveratrol je prirodno prisutan u pokožici i semenkama grožđa, kikirikiju, bobičastom voću (borovnica, ribizla, malina, kupina). Sadržaj rezveratrola je veći u crnom nego u belom grožđu, a sadrže ga takođe i  kakao prah i crna čokolada.

Vino sadrži velike količine rezveratrola, a crveno vino je bogatije ovim jedinjenjem od belog vina pošto fermentacija tokom tehnološkog procesa proizvodnje traje duže kod crnog vina. Sadržaj rezveratrola u grožđu varira u zavisnosti od načina gajenja, geografskog porekla i izloženosti gljivicama.

Ovaj antioksidans je povezan sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući borbu protiv upala i zgrušavanja krvi, kao i smanjenje rizika od srčanih bolesti i raka.

Međutim, sadržaj resveratrola u crvenom vinu je prilično nizak. Morali biste da konzumirate nekoliko boca dnevno da biste dostigli količinu korišćenu u studijama na životinjama. Ovo se naravno ne preporučuje, iz očiglednih razloga.

Ako pijete vino samo zbog sadržaja resveratrola, onda bi uzimanje  suplemenata mogla da bude dosta bolja ideja.

Crveno vino može smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i rane smrti

Male količine crvenog vina nude više zdravstvenih prednosti nego bilo koje drugo alkoholno piće.

Ljudi koji piju približno 150 ml crvenog vina dnevno imaju 32% manji rizik od srčanih problema od onih koji ne piju.

Međutim, veći unos vina dramatično povećava rizik od srčanih oboljenja.

Konzumiranje malih količina crvenog vina može smanjiti rizik od srčanih oboljenja tako što pomaže u zadržavanju “dobrog” HDL holesterola u krvi. Oksidativna oštećenja i oksidacija „lošeg“ LDL holesterola takođe mogu biti smanjeni do 50%.

Neke studije pokazuju da određene kategorije stanovništva koje su već pod visokim rizikom od srčanih oboljenja (poput starijih ljudi), mogu imati još više koristi od umerene konzumacije vina.

Štaviše, ispijanje 1-3 čaše crvenog vina dnevno, 3-4 dana u nedelji, može smanjiti rizik od moždanog udara kod muškaraca srednjih godina.

Jedna studija je takođe pokazala da konzumiranje 2-3 čaše dekoholizovanog crvenog vina dnevno može smanjiti krvni pritisak.

Mnoga istraživanja su pokazala da ljudi koji umereno piju vino imaju manji rizik od smrti od srčanih bolesti, u poređenju sa onima koji ne piju ili piju druga (pogotovo jača) alkoholna pića.

Druge zdravstvene prednosti od konzumiranja crvenog vina

Crveno vino se povezuje i sa nekoliko drugih zdravstvenih prednosti, od kojih se mnoge pripisuju njegovim moćnim antioksidansima.

Umereno konzumiranje crvenog vina je dobro, zato što:

  • Smanjuje rizik od raka. Studije su pokazale da je umerena konzumacija vina povezana sa smanjenim rizikom od nekoliko karcinoma, uključujući: rak debelog creva, bazalnih ćelija, jajnika i prostate.
  • Smanjuje rizik od demencije. Ispijanje 1-2 čaše vina dnevno povezano je sa smanjenim rizikom od demencije i Alchajmerove bolesti.
  • Smanjuje rizik od depresije. Studija na sredovečnim i starijim ljudima pokazala je da oni koji piju crveno vino (2-7 čaša nedeljno) imaju manje šanse da postanu depresivni. Međutim, depresija takođe može da utiče da se lako i pretera sa alkoholom. Bežanje od realnosti, tuga, nezadovoljstvo su često glavni okidači zašto ljudi počinju da konzumiraju alkohol u prevelikim količinama. Zato ovde dobro povedite računa, da ne bi stvorili još veći problem.
  • Smanjena insulinska rezistencija. 2 čaše dnevno (redovnog ili bezkoholnog crvenog vina) tokom 4 nedelje može smanjiti insulinsku rezistenciju.
  • Smanjen rizik od dijabetesa tip 2 kod žena. Umerena konzumacija crvenog vina povezana je sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tip 2 kod žena. Mada i ovo uzmite sa rezervom, pošto vino sadrži šećer. Ukoliko crveno vino pijete u nešto većim količinama, budite sigurni da će to da dovede do ozbiljnijeg povećanja šećera u krvi.

Čini se da je jasno da umerene količine crvenog vina mogu biti dobre za vas. Međutim, postoje i neki važni negativni aspekti koje treba uzeti u obzir i upravo o njima ćemo da govorimo u nastavku teksta.

Negativni zdravstveni efekti konzumiranja previše alkohola

Dok crveno vino u umerenim količinama može doneti neke zdravstvene koristi, konzumiranje previše alkohola izazva razorne posledice po zdravlje.

Tu se pre svega misli na:

  • Zavisnost od alkohola: Redovno uzimanje alkohola može da izmakne kontroli i dovesti do alkoholizma. Posledice toga su katastrofalne. Ovde se ne misli samo na zdravstvene posledice, već se alkoholizam odražava na sve aspekte života.
  • Cirozu jetre. Kada se konzumira više od 30 grama alkohola (oko 2-3 čaše vina) svakog dana, povećava se rizik od razvoja bolesti jetre. Bolest jetre (ciroza), je opasna po život.
  • Povećan rizik od depresije. Ljudi koji piju imaju mnogo veći rizik od depresije nego oni koji ne piju. Ovde posebno povedite računa ukoliko imate ili ste već imali problme sa depresijom ili anksioznošću.
  • Povećanje telesne težine. Crveno vino sadrži dvostruko više kalorija od piva i slatkih bezalkoholnih pića. Zbog toga prekomerna konzumacija dovodi do toga da dobijete na težini. Uživajte u čaši dobrog vina, 2-3 puta nedeljno i to sigurno neće uticati na vašu telesnu težinu.
  • Povećan rizik od smrti i bolesti. Pijenje puno vina, čak i samo 1-3 dana u nedelji, može povećati rizik od dijabetesa kod muškaraca. Visok unos alkohola je takođe povezan sa povećanim rizikom od prerane smrti.

Da li treba da pijete crveno vino? Ako da, koliko?

Crveno vino

Ako volite da pijete crveno vino, nema potrebe da brinete, osim ako ne preterujete. Kao što i latinska poslovica kaže: “Ničega previše“.

U Evropi i Americi umerenom potrošnjom crvenog vina smatra se:

  • 1-1,5 čaša dnevno za žene
  • 1-2 čaše dnevno za muškarce

Mnogi lekari preporučuju da 1-2 dana nedeljno ne konzumirate nikakav alkohol.

Imajte na umu da se ovo odnosi na ukupan unos alkohola. Ispijanje ove količine crvenog vina uz druga alkoholna pića lako bi moglo da vas stavi u opseg prekomerne konzumacije.

Ako ste u prošlosti već imali problema sa alkoholizmom, onda bi verovatno trebalo u potpunosti da izbegavate crveno vino kao i bilo koje drugo alkoholno piće. Takođe budite veoma oprezni ako imate porodičnu istoriju alkoholizma.

Rezime

Crveno vino se povezuje sa mnogim zdravstvenim prednostima i nije sporno da je konzumiranje 2-3 čaše na nedeljnom nivou za većinu ljudi zdravo i poželjno.

Međutim, vodite računa da ne preterate. Koliko vino nudi benefita za vaše zdravlje, još više negativnih posledica može da ostavi, ukoliko se sa njim preteruje.  

Postoji mnogo drugih efikasnih načina da poboljšate svoje zdravlje koji ne zahtevaju da konzumirate nešto što potencijalno može da bude štetno.

Međutim, ako već pijete i volite crveno vino, onda nema potrebe da prestanete (osim ako ne pijete previše).

Sve dok ne pijete više od 1-2 čaše dnevno, to bi trebalo da bude sasvim ok.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj