Search
Close this search box.

Kapi za oči – Suočavanje sa suvim očima

Kapi za oči

Kapi za oči mogu da leče niz problema sa očima.

Na primer, možete da ih koristite prepisane od vašeg lekara za lečenje infekcije, manje povrede oka ili stanja kao što je:

 • lečenje infekcije
 • manje povrede oka
 • stanja kao što je glaukom

Ili, možete koristiti kapi bez recepta za ublažavanje suvih ili crvenih očiju. U zavisnosti od toga zašto ih uzimate, možda ćete morati da koristite kapi na kratko ili za duži period.

Suve oči

Suve oči mogu biti simptom različitih stanja. Biti napolju tokom vetrovitog dana ili predugo gledanje u računar može vam isušiti oči. Takođe možete osetiti nelagodu suvih očiju zbog zdravstvenog problema ili novog leka koji koristite. Kad se suočite sa peckanjem suvih očiju, sve što želite je malo olakšanja.

Na sreću, tu su razne kapi za oči koje mogu pružiti trenutnu pomoć. Postoje i neki proizvodi koje verovatno treba izbegavati u korist onih koji su sigurniji i efikasniji. Pre nego što pročitate o kapima , odvojite trenutak da saznate šta izaziva suvoću očiju i šta treba da očekujete od njih.

Uzroci suvih očiju

Bolest suvog oka je vrlo česta hronična bolest, kod koje suze prebrzo isparavaju sa površine oka ili se ne stvaraju dovoljno efikasno. Oči su zato izloženije faktorima okoline jer ih suze vlaže, štite i omogućuju jasan vid.

Nedostatak vlage takođe može biti povezan sa kvalitetom vaših suza. Bez dovoljno vlage, rožnjača može postati iritirana. Rožnjača je jasan pokrivač prednjeg dela oka, koji uključuje dužicu i zenicu. Normalno, vaše suze prekrivaju rožnjaču svaki put kada trepnete, održavajući je podmazanom i zdravom.

Sve vrste bioloških i ekoloških uslova mogu dovesti do suvih očiju.

To može uključivati:

 • trudnoću
 • žene koje primaju hormonsku terapiju
 • uzimanje određenih dekongestiva, antihistaminika i lekova za krvni pritisak, koji mogu izazvati suvoću očiju kao nuspojavu
 • nošenje kontaktnih sočiva
 • laserska operacija oka, kao što je LASIK
 • naprezanje očiju uzrokovano nedovoljnim treptanjem
 • sezonske alergije

Postoje i mnogi drugi uzroci. Bolesti imunološkog sistema, poput: lupusa, mogu izazvati suvoću očiju, kao i bolesti očiju ili kože oko kapaka. Suve oči takođe postaju češće kako starite.

Kapi za oči koje se izdaju bez recepta i na recept

Kapi koje se izdaju bez lekarskog recepta

Većina kapi za oči bez recepta sadrži ovlaživače (supstance koje pomažu u zadržavanju vlage), maziva i elektrolite, poput kalijuma. Kapi za oči koje se izdaju bez recepta dostupne su u tradicionalnim kapima za oči, kao i gelovima i mastima. Gelovi i masti se zadržavaju duže u očima, pa se preporučuju za upotrebu preko noći. Preporučeni gelovi su:

 • GenTeal Severe Dry Eye
 • Refresh Celluvisc

Kapi koje se izdaju sa lekarskim receptom

Kapi za oči na recept mogu takođe uključivati lekove za lečenje hroničnih očnih problema. Cyclosporine (Restasis) su kapi za oči na recept koja leči upalu koja izaziva suvoću očiju. Ova vrsta upale obično potiče od stanja poznatog kao suvi keratokonjunktivitis, koji se naziva i sindrom suvog oka. Kapi se obično koriste dva puta dnevno kako bi se povećala proizvodnja suza.

Cyclosporin se preporučuje za dugotrajnu upotrebu. Dostupan je samo na recept i može izazvati neželjene efekte.

Kapi sa konzervansima i bez konzervansa

Sa konzervansima

Kapi dolaze u dva oblika: one sa konzervansima i one bez njih. Kapima za oči dodaju se konzervansi koji sprečavaju razvoj bakterija. Nekim ljudima kapi sa konzervansima iritiraju oči. Uopšteno se ne preporučuju ljudima sa ozbiljnijom suvoćom očiju.

Kapi sa konzervansima uključuju:

 • HypoTears
 • Soothe Long Lasting
 • Eye Relief

Bez konzervansa

Kapi za oči bez konzervansa preporučuju se osobama sa umerenim ili izraženim suvim očima. Ponekad se pakuju u bočice za jednokratnu upotrebu. Kao što možete očekivati, one su i skuplje.

Neki primeri kapi bez konzervansa uključuju:

 • Refresh
 • TheraTear
 • Systane Ultra

Ako je suvoća očiju rezultat smanjenja sloja ulja u suzama, vaš lekar može preporučiti kapi koje sadrže ulje. Rosacea u kapcima, na primer, može smanjiti zalihe ulja u vašem oku.

Neke efikasne kapi sa uljem uključuju:

 • Systane Balance
 • Sooth XP
 • Refresh Optive Advanced

Kako se koriste kapi za oči?

Osim kapi za oči, za čišćenje ruku treba će vam sredstvo za dezinfekciju ruku ili sapun i voda. Možda će vam trebati i neka maramica da obrišete višak kapi sa očiju.

Šta će vam trebati?

Osim kapi za oči, za čišćenje ruku treba će vam sredstvo za dezinfekciju ruku ili sapun i voda. Možda će vam trebati i neka maramica da obrišete višak kapi sa očiju.

Uputstva korak po korak

Ova uputstva vam mogu pomoći da stavite kapi za oči u svoje oči na pravilan i bezbedan način. Ako ste roditelj ili staratelj, ovi koraci vam takođe mogu pomoći da date lek drugoj osobi. Ukoliko imate problema sa stavljanjem kapi u svoje oči, zamolite člana porodice ili prijatelja da vam pomogne.

Priprema

 • Prikupite sve što vam je neophodno. Ovo uključuje: bočicu kapi za oči, kao i maramicu ili drugu krpu za brisanje viška kapi.
 • Operite ruke sapunom i vodom i osušite ih čistim peškirom ili papirnim ubrusom. Ako sapun i voda nisu dostupni, možete koristiti dezinfekciono sredstvo za ruke.
 • Ako je navedeno na etiketi ili su vam vaš lekar ili farmaceut rekli, nežno protresite bočicu.
 • Uklonite čep sa boce i postavite ga sa strane na čistu površinu.
 • Proverite vrh kapaljke da biste se uverili da je čist. Ako je prljava, bacite bocu kapi i uzmite novu.

Stavljanje kapi

 1. Nagnite glavu unazad ili lezite ravno na leđa. Povucite donji kapak prstom prema dole kako biste formirali vrećicu ili džep u koji će pasti kapi.
 2. Držite bočicu oko oka, sa vrhom kapaljke okrenutim nadole. Vrh kapaljke treba da bude što bliže oku, ali da ga ne dodiruje.
 3. Stisnite bočicu tako da jedna kap padne u kesicu ispod oka.
 4. Lagano zatvorite oko i nagnite lice prema podu dva do tri minuta. Pokušajte da izbegnete treptanje, pomeranje očne jabučice ili čvrsto stisnute kapke.
 5. Dok je vaše oko zatvoreno, jednim prstom lagano pritisnite unutrašnji ugao oka. Ovo sprečava da se lek izbaci u nosne prolaze i uđe u usta ili grlo.
 6. Maramicom ili drugom krpom obrišite višak tečnosti oko očiju.
 7. Ako trebate da stavite drugu kap u isto oko, sačekajte najmanje pet do 10 minuta nakon što ste stavili prvu kap.
 8. Vratite čep na bočicu. Ne dodirujte vrh kapaljke niti pokušavajte da je očistite.
 9. Operite ruke da biste uklonili sve lekove koji su došli na njih.
 10. Bočicu čuvajte kako je opisano na etiketi ili kako vam je savetovao lekar ili farmaceut.

Šta smete da radite, a šta ne?

Smete da:

Znate li koliko dugo se vaše kapi za oči mogu bezbedno koristiti nakon što otvorite bočicu. Za kapi za oči na recept, pitajte svog farmaceuta o datumu isteka. Ako koristite dve vrste lekova za oči, koristite ih pravilnim redosledom.

Ako koristite i rastvor za oči i suspenziju za oči, prvo koristite rastvor. Zatim koristite suspenziju. Vaš lekar ili farmaceut mogu vam reći razliku između ovih vrsta lekova. Ako koristite kapi za oči i mast za oči, prvo koristite kapi za oči. Zatim nanesite mast najmanje 10 minuta kasnije.

Shvatite da je normalno da tečnost iscuri na kožu oko očiju nakon upotrebe kapi za oči. To ne znači da vam treba još jedna kap.

Nemojte da:

Ne dozvolite da vrh kapaljke dodirne vaše oko ili bilo koju drugu površinu. Ako vrh kapaljke dodirne bilo koju površinu, mogao bi pokupiti bakterije ili druge klice koje bi mogle izazvati infekciju u vašem oku.

Ne nosite kontaktna sočiva tokom nanošenja kapi za oči osim ako vaš lekar ili farmaceut ne kaže da je to u redu. Sačekajte najmanje 15 minuta nakon upotrebe kapi pre nego što stavite kontaktna sočiva. Međutim, ako koristite hidratantne kapi za oči sa kontaktima, ne morate čekati.

Ne delite kapi za oči sa drugom osobom. Deljenje kapi može širiti klice i infekcije.

Oči me bole nakon što sam stavio kapi za oči. Šta da radim?

Neke kapi će izazvati pečenje ili peckanje očiju kada ih prvi put stavite. To obično nije zabrinjavajuće. Međutim, ako nelagodnost ne nestane za 10 do 15 minuta ili ako se stalno pogoršava, trebalo bi da pozovete svog lekara. Takođe treba da kontaktirate svog lekara ako imate otekline u očima nakon upotrebe kapi.

Razgovarajte sa svojim lekarom

Da bi vaše kapi za oči delovale dobro, sledite uputstva sa etikete ili savete od svog lekara ili farmaceuta. Ovi koraci će vam pomoći da lako i bezbedno koristite kapi na recept ili bez recepta. Ako imate pitanja o upotrebi kapi, obratite se svom lekaru ili farmaceutu. Na ovaj način će te izbeći potencijalne komplikacije.

Suve oči shvatite ozbiljno

Određeni proizvodi privremeno uklanjaju crvenilo, ali ne leče uzroke suvoće očiju. Ako vam je cilj da lečite suve oči, izbeći ćete kapi koje obećavaju uklanjanje crvenila, poput „Visine“ i „Clear Eyes“.

Uopšteno, mnogi uzroci blage suvoće očiju mogu se lečiti lekovima koji se izdaju bez lekarskog recepta (kapi za oči, gelovi i masti). Ali kao što je gore pomenuto, suve oči mogu biti rezultat ozbiljnih zdravstvenih problema. Trebalo bi jednom godišnje posetiti oftamologa. Osim provere vida, recite svom lekaru ako osetite suvoću u očima. Poznavanje uzroka suvoće pomoći će vama i vašem lekaru da napravite najbolji izbor za kapi i drugih tretmana.

Dostupni su mnogi proizvodi za lečenje suvoće očiju, ali dobijanje saveta oftalmologa je najbolji potez koji možete da uradite za zdravlje vaših očiju.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj