Search
Close this search box.

Limunov sok – 7 benefita

Limunov sok

Znate da limun (limunov sok) daje ukusan, citrusni efekat svemu, od preliva za salatu do koktela. Možda ste čuli za njegove impresivne zdravstvene prednosti. Limun sadrži antibakterijska svojstva i može ojačati vaš imuni sistem. Limun takođe nudi ogromnu dozu vitamina C i drugih antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala i mogu vam pomoći da izgledate i osećate se mlađe.

Ali limun nudi i neke neočekivane načine upotrebe kod spremanja obroka.

Evo sedam načina kako ovo zdravo voće može da reši vaše najzahtjevnije kuhinjske dileme i da poboljša vaše obroke:

1. Limunov sok sprečava da drugo voće i povrće postane smeđe

Samo malo limunovog soka može učiniti čuda za: avokado, jabuke, banane i oguljeni sirovi krompir. Zato što je limunov sok dovoljno kiseo da spreči oksidaciju koja postaje braon. Isprobajte ovaj trik sledeći put kada budete pripremali obrok ili kada stavite tanjir svežeg isečenog voća.

2. Limunov sok vam pomaže da izbegnete lepljivi pirinač

Imate problem sa zgrudvanim pirinčem? Ako je odgovor potvrdan – dodajte nekoliko kapi limunovog soka u vodu za kuvanje. Ovo sigurno pomaže da se pirinač ne lepi. Testirajte ovaj metod za kuvanje već prilikom sledeće pripreme ručka.

3. Kora limuna održava smeđi šećer mekim

Sok nije jedini korisni deo limuna. Limun ima super vlažnu i ukusnu koru koja može učiniti čuda i u kuhinji. Dodajte komad kore (sa potpuno uklonjenom pulpom) u kutiju sa smeđim šećerom da se ne zgrudva i  ne stvrdne.

4. Limunov sok čini vašu zelenu salatu ukusnijom

Nema potrebe da bacate zelenu salatu! Malo limunovog soka i vode mogu pomoći da vaša salata ponovo oživi. Da biste ispekli listove, potopite ih u posudu hladne vode i ½ šolje limunovog soka, a zatim stavite u frižider na oko sat vremena. Listovi će biti spremni za jelo.

Isprobajte ovaj trik na delu kada budete pravili salatu od povrća.

5. Limunov sok vam pomaže da kuvate savršeno tvrdo kuvana jaja

Čak i ako ste savladali pripremu savršeno tvrdo kuvanih jaja, pokušajte da ih prelijete limunovim sokom pre nego što ih stavite u lonac. Limunov sok pomaže u sprečavanju pucanja ljuski dok se kuvaju, a takođe ih čini lakšim za guljenje kada budu spremne za jelo. Kao što vidite, limun uvek nudi nova iznenađenja u kuhinji.

6. Limunov sok omekšava meso i čini ga još ukusnijim

Limunov sok je odličan omekšivač mesa. Kiselost nežno razlaže proteinska vlakna u mesu, ostavljajući ga ukusno mekim. Okusite razliku kada sledeći put budete pravili šnicle ili biftek.

7. Limunov sok poboljšava ukus vaše hrane – nema potrebe za dodavanjem soli

Limun u maloj količini može u potpunosti da transformiše obrok, poboljšavajući ukus mnogih jela i balansirajući ukus morskih plodova. Takođe pruža odličnu zamenu za so bez natrijuma. Ovo je savršeno za one sa visokim krvnim pritiskom i sve koji žele da kuvaju zdravija jela bez žrtvovanja ukusa. Iscedite limun preko mediteranske pečene ribe ili pečenog odrezaka sa feta krem ​​sosom i sigurno ćete biti oduševljenji rezultatima.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj