Search
Close this search box.

Osip po telu – 8 najčešćih kožnih oboljenja koja mogu da izazovu osip

Osip po telu

Osip po telu može biti posledica brojnih kožnih oboljenja.

Bolesti kože nije uvek lako identifikovati. Da li je to dermatitis ili koprivnjača? Osip ili infekcija? Pošto bi osip trebalo tretirati na određeni način, ako ne znate da ga imate, možda ćete nehotice pogoršati stanje. Bilo da se radi o manjoj smetnji ili noćnoj mori epidermisa, postoje načini da umirite kožu – kada znate sa čime imate posla.

Kod većine kožnih oboljenja, ili imate genetsku predispoziciju za njih ili ne. Mogu se pogoršati stresom, bilo emocionalnim (smrt bliske osobe, gubitak posla, razvod..), ili faktorima okoline (alergeni).

Neka stanja kože (na primer, atletsko stopalo) mogu se izlečiti, ali većina je hronična ili se ponavlja. Može ih izazvati bilo šta, od vremenskih prilika (kao u slučaju atopijskog dermatitisa) do parfema (kao kod kontaktnog dermatitisa). Mnogi od ovih osipa dolaze i vremenom prolaze sami od sebe.

U nastavku teksta ćete saznati o osam uobičajenih stanja kože, koja često uzrokuju osip po telu i njihovim simptomima i okidačima. Videćete i fotografije svakog od njih, kao pomoć pri identifikaciji. Na kraju svakog dela teksta vam dajemo nekoliko jednostavnih i umirujućih saveta.

Zapamtite: važno je da posetite lekara (dermatologa) ako imate problema sa kožom. Posebno ako način života i tretmani ne daju adekvatne rezultate.

1. Ekcem (atopijski dermatitis)

Najčešći tip ekcema je atopijski dermatitis. Simptomi atopijskog dermatitisa se često mešaju sa simptomima psorijaze; ali nisu isti. I jedna i druga bolest mogu da izazvu crvene, podignute naslage koje svrbe, na rukama i vlasištu, ali ekcem obično dolazi sa zaista intenzivnim svrabom. Međutim, one imaju različite uzročnike. Psorijaza je autoimuna bolest, dok ekcem može biti rezultat genetskih ili ekoloških faktora.

Sa ekcemom, barijera vaše kože je oštećena i gubite vlagu. Ovo stanje se upoređuje sa krovom koji prokišnjava. Kada imate ekcem, sve što iritira može lakše da uđe u kožu. To vas čini sklonijim da imate osip po telu i infekcije.

Oko 20 posto beba ima ekcem, prema „Johns Hopkins Medicine“. Mnoga deca prerastu ekcem, iako se ponekad zadržava u adolescenciji ili odraslom dobu.

Često zahvaćena područja uključuju:

 • kapke
 • laktove
 • ruke
 • stopala
 • kolena
 • gležnjeve

Okidači za ekcem uključuju faktore okoline, kao što su:

 • toplo vreme
 • kontakt sa određenim proizvodima (hemikalije ili deterdženti)

Od vitalnog je značaja da nosite rukavice kada radite sa hemikalijama i obavezno koristite deterdžent za pranje veša koji je hipoalergen i nežan za kožu.

Saveti za negu kože za osip po telu i ekcem

Prvo, prestanite da se češete!

Ekcem stvara začarani ciklus svraba i češanja. Suvoća kože izaziva svrab, zbog čega se češete. Češanje čini vašu kožu debljom, što znači da više svrbi.

Preporučuju se kombinacija tretmana i promena životnih navika:

 • Koristite kremu protiv svraba, kao što je lokalni steroid sa 1 procentom hidrokortizona, koji je dostupan u slobodnoj prodaji. Ako proizvodi koji se izdaju bez lekarskog bez recepta ne deluju, dermatolog može propisati kreme koje regulišu svrab i pomažu kada se javi osip po telu. Ali dugotrajna upotreba steroidnih tretmana se ne preporučuje, jer mogu istanjiti kožu.
 • Izaberite blagi sapun koji ne sadrži boje ili mirise i obavezno ga temeljno isperite sa tela.
 • Kupujte proizvode za negu kože bez mirisa.
 • Izbegavajte dugo tuširanje vrućom vodom. Umesto toga se okupajte sa sodom bikarbonom i koristite malku vodu. Zatim osušite kožu i nanesite hidratantnu kremu dok je koža još vlažna. Ako stavite tanak sloj na vlažnu, a ne suvu kožu, brzo će nestati.

2. Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je drugačija vrsta ekcema, izazvanog fizičkim dodirom nečega što iritira ili izaziva alergijsku reakciju. Ovo je definicija „Američke akademije dermatoloških udruženja (AAD)“. Intenzivan svrab, koji prati osip po telu sa plikovima ispunjenim tečnošću, je obeležje ove kožne bolesti, prema AAD.

Postoje dve vrste kontaktnog dermatitisa:

 • Iritirajući, koji je češći i javlja se kada vaša koža reaguje na neki  hemijski sastojak (poput parfema ili deterdženta)
 • Alergijski kontaktni dermatitis, koji je uzrokovan reakcijom na neku supstancu.

Uobičajeni okidači kontaktnog dermatitisa su:

 • nakit od nikla
 • boje za kosu
 • kozmetika
 • proizvodi za negu kože
 • lak za nokte
 • formaldehid
 • alkohol za trljanje
 • otrovni bršljan

Obično se osip po telu ne pojavi odmah.Potrebno je nekoliko dana da se kontaktni dermatitis pojavi na vašoj koži prvi put. Drugi put, može se pojaviti ranije.

Prevencija kontaktnog dermatitisa koji uzrokuje osip po telu

Za iritirajući i alergijski kontaktni dermatitis koristiti se topikalni kortizon koji se izdaje bez lekarskog recepta ili na recept.

Nažalost, ne postoji lek za alergijsku osetljivost, iako neki mogu poboljšati stanje vremenom. Prevencija kontaktnog dermatitisa, međutim, može biti jednostavna. Izbegavajte ono što vam iritira kožu, ako ste u mogućnosti da sami identifikujete krivca. Mada to nije uvek baš tako lako.

Identifikacija alergijske reakcije može zahtevati test. Kod takvih testova lekar stavlja mali flaster sa alergenima da vidi da li vaša koža reaguje na neki od njih.

3. Seboreični dermatitis

Seboroični dermatitis je gljivica koja se obično pojavljuje na masnim područjima kao što su:

 • vlasište
 • lice
 • gornji deo grudi i leđa

prema istraživanju objavljenom u „Pharmacy and Therapeutics“.

Studija je primetila da je ova bolest kože izuzetno česta i pogađa oko 12 procenata populacije i do 70 procenata beba u prva tri meseca života. Čini se da je uzrokovana gljivicama koji pripadaju rodu Malassezia, napisali su autori. Osip po telu, tačnije njegovim delovima je manifestacija ovog problema.

Šamponi i lekovi za seboreični dermatitis i osip po telu

Seboreični dermatitis na koži glave često se leči šamponima protiv peruti koji se mogu kupiti bez lekarskog recepta (sa sastojcima koji smanjuju populaciju gljivica na koži).

Potražite šampone sa cinkom, selenom ili ketokonazolom i ostavite šampon na koži glave pet minuta pre ispiranja, preporučuje „Harvard Health Publishing“. U zavisnosti od vašeg tipa kose, pokušajte da šamponirate zahvaćeno područje svakodnevno, dok se stanje ne poboljša. Kod većih zadebljanja kože, može se dodati mineralno ulje da omekša tvrdokorne ljuspice.

Ako to ne uspe, vaš lekar može da vam prepiše jače šampone i lekove.

Osip na telu i licu može se lečiti lokalnim kortikosteroidima ili antifungalnim lekovima.

Pokušajte i da promenite način života. Pre svega maksimalno umanjite stres. Stres je jedan od faktora koji može izazvati seboroični dermatitis.

4. Gljivična infekcija

Svrab, atletsko stopalo, lišajevi… Svi oni pripadaju porodici infekcija poznatih kao tinea, uključujući gljivice koje uspevaju u toplim, vlažnim područjima, kao što su prepone, prsti na nogama i pazuh.

Ova topla, tamna, vlažna područja stvaraju savršeno okruženje za razmnožavanje gljivica.

Simptomi zavise od toga gde se na telu pojavljuje infekcija, navodi „MedlinePlus“. Crveni prstenasti osip može biti lišaj, dok se svrab atletskog stopala uzrokuje pečući osip na koži.

Kako se najlakše dobija ovo kožno oboljenje? Dolaskom u kontakt sa zaraženom osobom ili zaraženom površinom, kao što je zajednički pod za tuširanje.

Takođe je moguće da dobijete gljivice deljenjem stvari poput cipela i peškira. Gljivice koje izazivaju svrab, opstaju na vlažnim peškirima i znojavoj opremi za vežbanje i lako se pokupe u svlačionici.

Osip po telu i gljivične infekcije kože –  saveti za prevenciju

Najbolji izbor za lečenje gljivičnih infekcija su antifungalne kreme i oralni lekovi. Obavezno operite ruke pre i posle nanošenja kreme kako biste sprečili dalje širenje gljivica.

Preporučuje se za sprečavanje infekcije, da dobro osušite kožne nabore, stopala i područje prepona, kao i nošenje čistog donjeg veša. Nosite čarape od mikrovlakana, koje su dizajnirane da odvode vlagu sa kože.

Takođe, koristite japanke na javnim tuševima i oko bazena ili drugih vlažnih mesta i pokušajte da nosite što više različitih parova cipela/patika kako biste umanjili nakupljanje vlage i gljivica, savetuje „Johns Hopkins Medicine“.

5. Bakterijske infekcije

Bakterijske infekcije mogu početi mali, ali prerasti u veliki problem ako se ne leče. Rana, ugriz insekata ili pukotina na koži može dozvoliti bakterijama da se uvuku u vašu kožu i zagnoje. Rezultirajuća infekcija može biti veličine male tačke ili se može proširiti po celom telu, i ozbiljnost infekcije takođe može da varira od „ništa strašno“ do opasno po život.

Ako je u pitanju mala infekcija, antibiotska mast se može naneti na područje da bi se očistila. Ali ako utiče na veću površinu kože, možda će biti potrebni oralni ili intravenski antibiotici.

Nažalost, primećuje Svetska zdravstvena organizacija, prekomerna upotreba antibiotika je stvorila bakterije koje više ne reaguju na te lekove.

Zbog rezistencije na antibiotike, bakterijske infekcije postaju virulentnije.

U najgorem slučaju, infekcija može ući u krv i biti fatalna. Ljudi zaista umiru od posekotina. Posebno ako se nalaze u području gde nije lako naći adekvatnu medicinsku negu.

Prevencija za bakterijsku infekciju kože

Vaš lekar će verovatno početi sa primenom oralnih antibiotika. Odmah posetite lekara ako primetite:

 • žuti gnoj ili drenažu neprijatnog mirisa iz rane
 • pojačano crvenilo
 • bol na mestu rane
 • promene u boji ili veličini
 • crvene pruge na koži koja okružuje ranu
 • pojavu groznice

Ovi simptomi su svakako razlog za zabrinutost.

Takođe možete sprečiti razvoj kožnih infekcija i osip po koži tako što ćete svaki posekotinu ili ranu odmah očistiti sapunom i vodom i prekriti zavojem.

6. Koprivnjača

Misteriozno, ponekad nasumično oboljenje kože koje može doći i proći samo od sebe. Koprivnjača (poznata i kao urtikarija) ima mnogo pokretača, uključujući:

 • određenu hranu (kao što su kikiriki, jaja, orasi i školjke)
 • ekstremnu hladnoću ili toplotu
 • neke lekove i bolesti
 • ujed insekata

Ovo su podaci „Američkog koledža za alergije, astmu i imunologiju“. Genetika takođe ume da bude kriva. Može postojati genetska komponenta koprivnjače gde su pojedinci skloniji alergijama, astmi i ekcemu.

Kao odgovor na okidač, ćelije u vašem telu oslobađaju histamin, (organsko jedinjenje azota koje pokreće mnoge biološke reakcije). Koprivnjača i otok nastaju kada vaše telo reaguje na poplavu histamina.

Ako je koprivnjača praćena oticanjem očiju, usta, šaka, stopala, grla ili otežanim disanjem, možda imate angioedem. Stanje je slično koprivnjači, ali može biti teže i često pogađa oči i usne. U najtežim slučajevima mogu biti zahvaćeni unutrašnji organi kao što su respiratorni trakt i creva.

Lekovi i tretmani za koprivnjaču

Ponekad koprivnjača nestane sama od sebe bez ikakvog tretmana, iako nanošenje hladne obloge na to područje može pomoći u smirivanju kože.

Ako ovo ne pomogne, pokušajte sa oralnim antihistaminikom da biste smanjili svrab i oticanje. Još uvek ne prolazi? Onda se obratite svom lekaru za antiinflamatorne lekove kao što je prednizon.

Kao i kod svih alergijskih reakcija na koži, svako naredno izlaganje može se pogoršati i čak ume da bude opasno po život.

Naravno, najbolji lek je prevencija. Pokušajte da identifikujete okidač koprivnjače i izbegavajte ga.

7. Herpes (Herpes zoster)

Iako se infekcije virusom herpes simpleksa (HSV) mogu preneti seksom, to nije jedini način na koji se virus prenosi između ljudi.

Najmanje 80 odsto nas je bilo izloženo virusu herpesa do polaska u vrtić. Zahvaljujući zajedničkim igračkama, poljupcima rođaka i „slinavim prijateljima“.

Oralni herpes, obično HSV tipa 1, najčešće je krivac za herpes i nastaje tokom detinjstva kroz neseksualni kontakt.

Svaki bliski kontakt kao što je ljubljenje, deljenje pribora za jelo ili korišćenje testera za ruževe u robnoj kući može izazvati širenje. Ali HSV tipa 1 se takođe može preneti na genitalije tokom oralnog seksa.

Izbijanje herpesa može biti izazvano:

 • stresom
 • bolešću
 • umorom
 • izlaganjem suncu

Iako je retko, laserski i injekcijski postupci u ordinaciji takođe mogu izazvati izbijanje herpesa.

Herpes infekcije imaju tendenciju da se ponavljaju na istom mestu na vašem telu, jer virus živi u nervu ispod kože. Kada se ponovo aktivira na koži, nalazi se u blizini.

Lečenje herpesa

HSV može biti teško dijagnostikovati jer često izgleda kao alergijska reakcija. Vaš lekar može uzeti uzorak krvi ili biopsijom da potvrdi prisustvo HSV-a.

Ne postoji lek, ali antivirusni lekovi na recept kao što je „Valtrex“ mogu smanjiti broj izbijanja herpesa. Ovaj lek često smanjuje težinu i trajanje izbijanja.

Lekar u nekim slučajevima prepiše lokalne tretmane, kao što su aciklovir i hidrokortizon, kako bi se ublažili simptomi.

8. Šindre (Herpes zoster)

Herpes zoster, još jedan virusni osip, je reaktivacija virusa ovčijih boginja. Ovaj bolni, svrab i peckavi osip po telu obično se pojavljuju na torzu i prati put nerva na samo jednoj strani tela. Bira jedan nerv na levoj ili desnoj strani tela. Prolazi oko rebra, jednog dela lica, i veoma ga je lako dijagnostikovati.

Ljudi sa šindrom neće širiti šindre na druge ljude, ali mogu ih zaraziti ovčijim boginjama ako ih druga osoba sa kojom su bili u kontaktu nije preležala.

Šindre se mogu pojaviti kod ljudi koji su ranije imali ovčije boginje. Pošto je većina odraslih imala ovčije boginje dok su bili deca, svi su u opasnosti. Posebno ako ste stariji od 50 godina i imate slabiji imuni sistem.

Osip po telu od šindre obično nestaje u roku od pet nedelja, a većina ljudi će dobiti šindre samo jednom. Ponekad, bol će se zadržati, posebno kod starijih ljudi. Poznata kao postherpetična neuralgija (PHN), može dovesti do: depresije, problema sa spavanjem i gubitka težine.

Metode lečenja za herpes zoster i osip po telu

Postoje dve vakcine protiv herpes zostera, koje bi trebalo da spreče infekciju. Kao i kod herpesa, antivirusni lek može smanjiti težinu i trajanje izbijanja osipa po telu. Posebno kada se uzme u roku od tri dana od pojave osipa.

Ako imate blage bolove:

 • lek protiv bolova (koji se može kupiti bez lekarskog recepta)
 • hladna krpa za pranje
 • Calamina losion

mogu vam pomoći.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj