Search
Close this search box.

Seks u trudnoći? Da li će povrediti bebu? 9 pitanja vezanih za siguran seks u trudnoći

Seks u trudnoći

Seks u trudnoći nije opasan i generalno je preporučljiv, sve dok predstavlja uživanje i dok je uz obostrani pristanak.

Ali šta ako ne želite da imate seks u trudnoći? To je normalno. Na to može uticati više faktora, od vaših hormona do navikavanja na vaše novo telo.

Tipično je drugo tromesečje zlatna tačka. U trećem tromesečju, rastući stomak može seks učiniti neugodnijim.

Ali evo temelja svega što ćete naučiti kada je reč o seksu u trudnoći: Svaki seks je dobar seks sve dok je ugodan i dok ga žele oba partnera.

Tokom trudnoće možete osećati bilo šta, od erotskog do senzualnog ili da nemate želju za seksom. Ali nemojte upasti u zamku da mislite da nije moguće biti trudna i seksualno aktivna.

U stvari, naučite tačno šta znači imati trudnički seks, od toga kakav je osećaj, do toga kako to zapravo utiče na bebu.

Koliko je siguran seks u trudnoći?

Ako vaš lekar nema striktne, specifične razloge zbog kojih ne smete imati odnose, onda su oni apsolutno sigurni. I za vas, vašeg partnera i vašu bebu u razvoju. Ako vaš lekar jednostavno kaže „seks“, ne bojte se da pojasnite da li to znači samo penetracija ili se odnosi na svu seksualnu stimulaciju.

Trenutno se naslađujte saznanjem da trudnički seks nije samo siguran. Verovatno je dobar za vas.

Žene koje imaju orgazam tokom trudnoće imaju koristi od smirivanja hormona i povećanog kardiovaskularnog krvnog pritiska, a te blagodati prenose se na bebu.

Sada znate da je bezbedno i zdravo, pa kakav je osećaj?

Zbog hormona, neke žene mogu osećati da im je vagina manje „uska“. Kombinacija faktora može da izazove ovaj osećaj, poput povećane vaginalne lubrikacije i promene hormona.

Drugima će mišići dna karlice biti suviše uski (jer genitalije takođe mogu postati osetljivije), čineći penetrativni seks sasvim neugodnim.

Zbog toga se preporučuje više vremena za predigru. Takođe biste mogli da upražnjavate nežniji seks i da preskočite penetraciju.

Promene na vašem telu i sa vašim hormonima koje ćete možda iskusiti tokom seksa u trudnoći

 • Možda ćete lakše doživeti orgazam.

Neke žene mogu čak prvi put doživeti orgazam tokom trudnoće zbog promena hormona. To zaista zvuči neverovatno. Tokom trudnoće, vaše telo se menja, i svakog dana, nedelje i meseca možete se osećati drugačije od prethodnih.

 • Možete da imate povećanu seksualnu želju.

Zbog hormonalnih promena, neke žene smatraju da su njihovi seksualni apetiti povećani. Jednostavno, ne mogu se zadovoljiti koliko god upražnjavale seks. Šta stimuliše tu potrebu?

Razlog je za 50 posto povećani protoku krvi koji se dešava tokom trudnoće. Ta krv takođe odlazi u vulvu, vaginu, klitoris i karlicu. Zavisno od osobe, može se osećati ugodno, iritirajuće ili negde između ta dva stanja. Muškarci ponekada kažu da osećaju veću punoću u vagini, čak i tokom prvog tromesečja.

 • Možda ćete se osećati malo vlažno.

A ako se osećate malo vlažno, to je zato što jeste. Uobičajeno je da se javljaju povećane sekrecije i vaginalna lubrikacija, uglavnom za borbu protiv bakterija i bakterijske infekcije.

 •  I ostatak vašeg tela je verovatno osetljiviji.

U pripremi za proizvodnju mleka, oblik i veličina dojki mogu se promeniti i povećati u izvesnoj meri.

Najčešća pitanja i odgovori za buduće roditelje koji hoće da praktikuju seks u trudnoći

Ovo su neke od čestih nedoumica sa kojima se susreću parovi. U nastavku teksta pokušaćemo da damo odgovore na njih.

1. Da li će penetracija naštetiti trudnoći?

Jednostavno rečeno, ne.
Tokom seksa materica se može malo pomeriti. Ljudi su izbezumljeni da se nešto događa bebi. U stvari, materica je samo pokretnija tokom trudnoće. Ona postaje svojevrsna mobilna kućica.
Beba je super zaštićena i ima svoj sistem filtera koji je zaista selektivan u pogledu toga šta ulazi i izlazi. Sem ako vam lekar nije naložio da se odmarate, seks je u redu.
Odmaranje karlice može se propisati za probleme poput nesposobnog grlića materice ili previje placente.
Međutim, jedno istraživanje pokazalo je da se do 80 procenata muškaraca brine da li će „povrediti bebu“. Ako je potrebno, povedite
partnera sa sobom na sledeći pregled kod ginekologa. Mogu direktno saznati od lekara da njihov penis ne može da povredi bebu.

2. Da li će seks u trudnoći izazvati pobačaj?

Seks u trunoći neće prouzrokovati pobačaj. Pobačaji su često rezultat ploda koji se ne razvija normalno. Seks ne izaziva prevremeni porođaj u trudnoći sa niskim rizikom. Neki parovi imaju seksualne odnose sve do samog porođaja.
Osim ako postoji medicinski razlog ili jedan ili oba partnera nisu zainteresovani, parovi mogu raditi šta god požele.
Međutim, ako imate seks sa novim ili više partnera, nosite kondom. Polno prenosive infekcije mogu rezultirati potencijalnom inflamatornom bolešću karlice, što može dovesti do: ranog porođaja, pobačaja i drugih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

3. Da li bi trebalo da brinem zbog krvarenja nakon seksa u trunoći?

Uvek je najbolje razgovarati sa svojim lekarom u vezi sa svim zdravstvenim problemima. Ali nemojte još da se uplašite.
Zbog promena u trudnoći, grlić materice je osetljiv i lako se može nadražiti, što dovodi do krvarenja. Možda primetite krv nakon seksa, kada se obrišete ili sledećeg dana.
Razgovarajte sa svojim ginekologom o idejama o tome kako da umanjite bilo kakvu iritaciju (poput kontrolisanja dubine penetracije).

4. Da li je normalno da osećate bol tokom seksa u trunoći kada ste trudni?

Senzitivne dojke i bradavice mogu biti seksi. Ali za neke interakcija može biti bolna.
Protok krvi i hormoni takođe mogu učiniti klitoris takođe vrlo osetljivim. Problemi sa karličnim dnom mogu biti nezgodni.
 Seks nikada ne sme da boli i najbolje je da razgovate sa partnerom i lekarom otvoreno. Postoji mnogo načina da budete intimni. Parovi moraju da pronađu one koji im najviše odgovaraju tokom trudnoće.

5. Da li je normalno da imate „vlažne“ snove noću tokom trudnoće?

Da. Mnoge žene imaju neverovatne „mokre snove“ ili orgazam tokom sna u trudnoći.
To je još jedan bonus zbog većeg nivoa estrogena i povećanog protoka krvi.
To je normalno i najverovatnije će nestati nakon što se porodite, zato uživajte!

6. Mogu li različiti položaji u seksu u trudnoći uticati na pol moje bebe?

Postoje mitovi o trudnoći, seksu i polu deteta. Međutim iza takvih priča uopšte ne stoji nauka.
Tu najčešće spadaju:
položaj začeća
seksualni položaj tokom trudnoće
datum začeća ili vreme

7. Zašto se ne osećam dovoljno seksi?

Trudnoća je tako jedinstveno iskustvo za sve žene. U zapadnim kulturama obično ćete osetiti jednu od dve krajnosti. „Osećaćete se divno ili užasno, ili blistate ili povraćate.“
Uz stalno promenljive hormone i navikavanje na novo telo, postoje mnoge promene koje mogu zakomplikovati seksualnu želju. Prema nekoliko studija, mnoge žene primećuju smanjenje interesa, udobnosti i želje za seksom u trećem tromesečju. I dok umor i jutarnje mučnine mogu proći, neke prepreke na putu mogu biti povezane sa vašim načinom razmišljanja.
Trudnoća takođe može biti vreme psiholoških i seksualnih istraživanja za trudnicu i njenog partnera.
Moguće je da više ne nalazite ono što vas je nekada uzbuđivalo. To je možda stvar različitih ukusa (poput privremene želje za hranom) i eksperimentisanja da bi se videlo šta deluje.

8. Mogu li nešto učiniti da se ponovo povežem sa svojim seksualnim ja?

Iako se svaka osoba, trudnoća i tromesečje razlikuju, postoji nekoliko stvari koje biste mogli da pokušate da smirite strepnje oko promena vašeg tela:
Prvo se preporučuje gledanje slika golih trudnica (da, isključite Google SafeSearch). Kada radite ovu vežbu možete pronaći određeni vizuelni oblik i reći: „Liči na mene! Oh, lepa je. “
Ponudite sebi pozitivan govor, izgovarajući izjave poput „Lepa sam“ ili „Danas odlično izgledam“.
Primetite kako često milujete svoj stomak. Zbog trudnoće imate povećanu osetljivost nerva zajedno sa povećanim protokom krvi. Milujte svoju kožu i uživajte u pojačanim senzacijama.
Ako vam vaš donji veš više ne odgovara, nastavite da tražite nešto zbog čega ćete se osećati lepo i seksi i što možda pomaže u prikazivanju vašeg rastućeg stomaka. Postoji puno opcija za donji veš za trudnice.

9. Da li postoji nešto što ima veze sa seksom, a da nije bezbedno?

Ako se nadate da ćete izvesti 50 nijansi sive u trudnoći, samo napred. Ali ipak u umerenijoj varjanti.
Ako praktikujete agresivniji seks ili sado-mazo, definitivno ne smete da primate udarac u stomak. Stvorite granice i nemojte da preterujete.
I dok je analani seks sasvim ok (ako ga vi i vaš partner preferirate), ne dozvolite nikome da vam duva vazduh u vaginu. Iako je retko, vazduh koji ulazi u vaginu može izazvati emboliju, pa čak i smrt.

10. Kada mogu započeti sa seksom nakon porođaja?

Standardna preporuka je – za oko šest nedelja.

Seks u trudnoći i seksualne pozicije za parove

Držite se položaja koji ne prave pritisak i težinu na stomak. Verovatno će to biti ugodnije za vas i vašu trudnu partnerku.

Takođe, seks u trudnoći zahteva položaj koji neće praviti preveliki pritisak na leđa. Ovo pomaže u izbegavanju potencijalne kompresije krvotoka, što može dovesti do vrtoglavice i drugih problema.

Poze koje se preporučuju

U zavisnosti od vaših preferencija, ovo su neke od poza koje se bezbedno mogu praktikovati tokom seksa u trudnoći:

 • seks od pozadi (doggy)
 • ona na njemu (kaubojka)
 • obrnuta kaubojka
 • stojeći
 • seks u sedećem položaju
 • oralni seks
 • analni seks
 • bočno

Za dodatnu udobnost koristite jastuke (čak možete koristiti i svoj trudnički jastuk), lubrikante i seks igračke. Seks ne zahteva uvek penetraciju za maksimalno zadovoljstvo. Umesto toga usredsredite se na stimulisanje partnera igračkama ili prstima.

Poze koje treba izbegavati tokom seksa u trudnoći

Sledeće poze nisu preporučljive tokom trudnoće:

 • Misionarska poza nije dobra ideja, jer komprimira protok krvi majci i bebi, naročito nakon 20. nedelje.
 • Položaji gde je ona na stomaku svakako nije dobar izbor.
 • Takođe, kao što je primetio svaki lekar u knjigama o trudnoći koju ćete ikada pročitati, ne duvajte vazduh „tamo“ (ako imate oralni seks). Ovo se naravno odnosi na muškarce.

Bez obzira u kojoj ste fazi trudnoće, otkrivanje načina zaobilaženja izazova tokom trudnoće može biti vreme eksperimentisanja. Shvatite to kao izlazak iz okvira.

Fokusirajte se na pozitivne aspekte trudnoće

Trudnoća i seks se međusobno ne isključuju.

Neposredno pre dolaska bebe, koja će verovatno suzbiti nalet erotske energije, možete da oživite svoj seksualni život.

U stvari, eksperimentisanje i fleksibilnost u kojima sada uživate mogu vam pomoći da vašu vezu seksualno ispunite i u narednim decenijama. Ove promene u seksu se mogu dogoditi sa svakom trudnoćom, sa svakom fazom trudnoće i svakih nekoliko godina kako bi spavaća soba bila začinjena.

Kada potražiti pomoć lekara?

Posetite svog ginekologa ako imate:

 • bol
 • krvarenje
 • gubite dah
 • bilo kakav fizički problem

Takođe možete potražiti pomoć od seksualnog terapeuta ili psihologa, ukoliko imate neki psihički problem i problem sa seksualnošću.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj