Search
Close this search box.

Tablete za vrtoglavicu – Lekovi koji se najčešće uzimaju ukoliko imate vrtoglavicu

Tablete za vrtoglavicu

Tablete (lekovi) za vrtoglavicu se daju kada lekar dijagnostikuje osnovni uzrok stanja.

Vrtoglavica je neprijatno stanje u kojem se pacijent oseća nestabilno ili ima utisak da se vrti. Ovaj osećaj je često praćen mučninom ili povraćanjem. Mnoge bolesti mogu dovesti do vrtoglavice ili neravnoteže i važno je otkriti tačan uzrok da biste mogli da pravilno upravljate ovim stanjem.

Uho je odgovorno za sluh kao i za održavanje ravnoteže tela.

Najčešći uzroci vrtoglavice ili neravnoteže nastaju usled:

 • Poremećaja uha, mozga i centralnog nervnog sistema
 • Sistemskih bolesti
 • Nedostataka u ishrani
 • Povreda ili infekcija
 • Određenih psihijatrijskih uzroka

Odgovarajući tretman ovih pacijenata je moguć identifikacijom osnovnog uzroka.

Pošto se osoba sa vrtoglavicom oseća nesigurno i može se plašiti gubitka ravnoteže i pada, često ima visok nivo anksioznosti. Važno je objasniti stanje zajedno sa osnovnim uzrokom kako bi se ublažila anksioznost pacijenta. Ovo se može kombinovati sa određenim lekovima za kontrolu vrtoglavice.

Tablete (lekovi) za vrtoglavicu se u većini slučajeva uzimaju kratko samo tokom akutnog napada. Sa ovim lekovima treba prekinuti nakon akutne epizode, jer kada se daju tokom dužeg perioda, oni ometaju oporavak koji pokreće centralni nervni sistem.

Nekoliko lekova se koristi da se smanji osećaj neravnoteže, kontroliše mučnina i povraćanje i ublaži anksioznost izazvana vrtoglavicom. Spisak nekih od najčešće korišćenih lekova je dat u nastavku. Međutim, ponovo se naglašava da će lečenje osnovnog uzroka nastanka vrtoglavice biti korisnije za ukupni oporavak pacijenta nego suzbijanje simptoma.

Često korišćeni lekovi – tablete za vrtoglavicu

Neki od najčešće korišćenih lekova (navedeni su po abecednom redu) u lečenju vrtoglavice su:

 • Benzodiazepini – poput klonazepama, diazepama, lorazepama
 • Betahistin
 • Cinarizin
 • Dimenhidrinat
 • Meklizin
 • Metaklopromid
 • Prokloperazin
 • Prometazin
 • Ondansteron
 • Piracetam
 • Skopalamin – može se koristiti kao flaster za kožu SSRI – poput amitriptalina

Lekove koji se koriste za suzbijanje vrtoglavice treba davati kratko (3-5 dana). Duže davanje vestibularnih supresiva može biti štetno za početni oporavak pacijenata.

Analiza lekova za vrtoglavicu

U nastavku je dat kratak opis najčešće korišćenih lekova.

 • Benzodiazepini

Benzodiazepini koji se obično koriste u ovoj grupi uključuju klonazepam, diazepam i lorazepam. Oni deluju kroz centralni nervni sistem potiskujući vestibularne odgovore. Senzorna neusklađenost vestibularnih odgovora dovodi do osećaja vrtoglavice. Ovi lekovi su korisni za ublažavanje anksioznosti pacijenta u kratkom roku, ali ih treba uzimati što kraće zbog rizika od zavisnosti, oštećenja pamćenja…

Benzodiazepine treba izbegavati kod pacijenata sa: mijastenijom gravis, bronhitisom, hroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (HOBP) i apnejom u snu jer mogu izazvati depresiju disanja.

 • Betahistin

Dostupan je u 2 oblika – betahistin hidrohlorid i betahistin mesilat. Koristi se u lečenju Menierove bolesti. Kaže se da je koristan u povećanju snabdevanja krvlju unutrašnjeg uha. U literaturi se navodi da je betahistin efikasan u visokim dozama.

Ovaj lek treba izbegavati kod pacijenata sa bronhijalnom astmom i čirom na želucu kod kojih veća koncentracija histamina može da pogorša stanje.

 • Cinarizin

Cinarizin je antihistaminik i blokator kalcijumskih kanala koji deluje tako što smanjuje razdražljivost receptora unutrašnjeg uha i pomaže u smanjenju senzorne neusklađenosti, sprečava sužavanje krvnih sudova i poboljšava fleksibilnost crvenih krvnih zrnaca kako bi se poboljšalo snabdevanje krvlju.

Efikasan je u akutnim epizodama vrtoglavice. Međutim, ne bi trebalo da se propisuje na duži period jer može dovesti do parkinsonizma izazvanog lekovima.

 • Dimenhidrinat

Dimenhidrinat je antihistaminik koji je dostupan u slobodnoj prodaji. To je efikasan lek za kontrolu mučnine i povraćanja koji mogu biti povezani sa vrtoglavicom. Koristi se samo tokom akutnih simptoma. Kombinacije lekova koje sadrže cinarizin sa dimenhidrinatom su sada dostupne za kontrolu vrtoglavice zajedno sa povraćanjem. Dimenhidrinat može izazvati suvoću usta i pospanost.

Zbog toga pacijenti koji uzimaju ovaj lek treba da izbegavaju vožnju. Ne treba ga davati pacijentima koji pate od glaukoma ili urinarnih problema.

 • Meklizin

Meklizin je lek koji pripada antihistaminskoj grupi. Efikasan je u smanjenju vrtoglavice tokom akutne faze. To su jedine tablete za vrtoglavicu koje su bezbedne za uzimanje tokom trudnoće i dojenja. Takođe su korisne za lečenje bolesti kretanja i morske bolesti.

Slično drugim antihistaminskim lekovima, meklizin takođe može izazvati pospanost i suvoću usta.

 • Metaklopromid, Prometazin i Ondansteron

Metaklopromid, prometazin i ondansteron su lekovi koji se daju za kontrolu mučnine i povraćanja. Pacijenti treba da izbegavaju da uzimaju bilo šta na usta najmanje 30 minuta nakon uzimanja ovih lekova (da bi bili efikasniji).

 • Piracetam

Poboljšava neuroplastičnost i pruža neuroprotektivne efekte. Smanjuje adheziju crvenih krvnih zrnaca, sprečava grčenje manjih krvnih sudova i poboljšava mikrocirkulaciju. Takođe poboljšava kogniciju.

Lekovi za benigni položajni paroksizmalni vertigo (BPPV)

BPPV, koji je jedan od najčešćih uzroka vrtoglavice u svim starosnim grupama, ne zahteva nikakav medicinski tretman.

Uzrokuju ga otoliti (kristali) koji se sastoje od kalcijum karbonata koji ulaze u unutrašnje uvo i remete funkcije nerva ravnoteže. Tablete (lekovi) za vrtoglavicu ovde ne pomažu. Ovo se tretira procedurom kao što je Epleijev manevar.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj