Search
Close this search box.

Upala uha – Sve o upali uha

Upala uha

Upala uha je neverovatno česta i pogađa 80 posto dece do treće godine života.

U većini slučajeva, upale uha se javljaju u srednjem uhu, što je prostor iza bubne opne gde se nalaze vibracione kosti uha. Ove upale uha medicinski se nazivaju otitis media i mogu biti uzrokovane bakterijama ili virusima.

Manje su česte upale uha koje se javljaju unutar ušnog kanala. Ove upale su formalno poznate kao akutni otitis ekterna, ali verovatno ih znate kao „plivačko uho“. Upale su stekle taj nadimak jer se obično javljaju nakon plivanja. Svaka voda koja se zaglavi u uhu može sadržati bakterije i na kraju dovesti do infekcije.

Retke su i upale unutrašnjeg uha koje se javljaju u delovima uha odgovornim za ravnotežu i sluh, a ponekad se nazivaju i labirintitisom. Ove upale mogu izazvati vrtoglavicu i probleme sa ravnotežom.

Znaci i simptomi upale uha

Upala uha može biti uzrokovana bakterijama ili virusima i javlja se kada se u srednjem uhu nakupi tečnost, koja je obično ispunjena vazduhom. Obično je prati bol, koji je rezultat upale područja u srednjem uhu. Upala može zahvatiti jedno ili oba uha, ali najčešće je na jednom uhu.

Odrasli opisuju upalu uha poput kamena u bubregu, može biti super bolno.

Simptomi ušnih upala srednjeg uha obično se javljaju iznenada. Odrasli najčešće osećaju bol u uhu i mogu imati problema sa sluhom ili dožive isticanje tečnosti iz uha. Takođe mogu osećati vrtoglavicu.

Upala uha kod dece uzrokuje sledeće simptome:

 • Probleme sa spavanjem
 • Razdražljivost i preteranu nervozu
 • Gubitak apetita, jer može biti bolno prilikom gutanja
 • Groznica

Znaci upale u ušnom kanalu mogu uključivati:

 • crvenilo uha
 • oticanje
 • osetljivost
 • iscedak

Upala uha – uzroci i faktori rizika

Upala uha je često povezana sa drugim bolestima, poput: prehlade, gripa ili alergija koje izazivaju začepljenje i oticanje u nosu i grlu. Upala uha je češća u jesenjim i zimskim mesecima kada dođe do povećanja bolesti.

Da biste razumeli šta uzrokuje upalu uha, pomoćiće vam da saznate malo o anatomiji uha. Eustahijeva tuba ide od sredine uha do iza nosnog prolaza u zadnjem delu grla. Kada se cev začepi – što može biti zbog otoka, upale ili sluzi – tečnost se nakuplja u uhu i vrši pritisak na bubnu opnu.

Dakle, imate prostor ispunjen pritiskom koji se širi. Uho vam je poput balona koji će se uskoro rasprsnuti.

Cevi se takođe mogu začepiti kada se upale adenoidi, koji su jastučići tkiva koji se nalaze blizu početka eustahijevih cevi u zadnjem delu grla. Začepljeni adenoidi mogu dovesti do infekcije.

Upala uha kod dece

Deca dobijaju upale uha češće nego odrasli, pri čemu su mala deca između 6 meseci i 2 godine u najvećem riziku. Upale srednjeg uha su odmah iza prehlade kao najčešća bolest kod dece.

Rizik od upale uha opada kako deca rastu. Mlađa deca imaju veće izgleda da imaju upalu uha. Veća je verovatnoća da će se njihove eustahijeve cevi začepiti zbog anatomije dečijeg uha. Cevi su obično uže i vodoravnije u odnosu na uho odrasle osobe, a njihovi adenoidi su obično veći od ušiju odrasle osobe. Ta dva faktora povećavaju verovatnoću da će tečnosti ostati zarobljene.

Rizik od upale se smanjuje kada se promeni oblik lica deteta i cevi postanu malo vertikalnije, obično sa oko 7 ili 8 godina.

Deca su takođe izložena većem riziku jer imaju tendenciju da dobiju više prehlada i respiratornih upala dok jačaju imunološki sistem, a kao rezultat toga mogu doživeti upalu uha. Deca često prenose ove prehlade i upale jedno drugom u školi ili dnevnom boravku.

Prenos virusa između dece je vrlo, vrlo čest, pa ćete videti decu u vrtićima koja imaju veće stope upale uha od dece koja su više odvojena od druge dece.

Dok su deca u većem riziku od razvoja upale uha,  ni odrasli nisu imuni na njih. Loš kvalitet vazduha, bilo zbog zagađenja ili dima cigareta u vazduhu može dovesti ljude bilo koje dobi u povećani rizik od razvoja infekcije. Pušenje i pasivno pušenje značajno doprinose tome.

Određeni faktori mogu učiniti da neko sam po sebi razvije infekciju. Dečaci češće doživljavaju upale ušiju nego devojčice. Čini se da je i  genetika bitna kada je upala uha u pitanju.

Neke dugotrajne bolesti takođe mogu dovesti do povećanja upale uha, posebno stanja koja negativno utiču na imunološki sistem.

Kako se dijagnostikuju upale uha?

Odrasli koji osećaju bol u uhu ili im ističe tečnost iz uha treba što pre da posete lekara. Deca treba da posete lekara ako simptomi traju duže od 24 sata, a bol je jak i praćen je iscedkom.

Lekar ili medicinska sestra će pomoću otoskopa pogledati uho da bi videli da li je bubna opna otečena ili crvena. Takođe mogu pumpati vazduh u bubnu opnu pomoću alata koji se zove pneumatski

otoskop. Ovo im pomaže da vide da li se bubna opna pomera. Ako se to ne dogodi, verovatno postoji tečnost u uhu.

Takođe se može koristiti timpanometrija, koja proverava da li u uhu ima tečnosti pomoću zvuka i vazdušnog pritiska.

Iako je često vrlo bolna, upala uha obično nije veliki razlog za zabrinutost. Ali ipak može doći do komplikacija.

Trajanje upala uha

Neke upale uha zahtevaju lečenje antibioticima, što može potrajati i do 20 dana. U većini slučajeva bol u uhu nestaje bez ikakvog tretmana. Kod pacijenata starijih od 2 godine, upale uha mogu se pratiti do 72 sata, jer će se većina njih sama rešiti ako samo kontrolišete bol i pustite da stvari idu svojim tokom.

Upala uha i mogućnosti lečenja

Ako bol ne nestane ili je praćen drugim ozbiljnijim simptomima, trebalo bi da posetite lekara ili otolaringologa, lekara koji je specijalizovan za poremećaje uha, nosa i grla. Ako vaše dete počne da se ponaša usporeno ili vam se čini da mu je vrat ukočen, odmah pozovite svog lekara.

Upala uha nije zarazna, a šanse za trajno oštećenje sluha su male. Vaš lekar može da sačeka da vidi da li se simptomi prolaze bez ikakvog tretmana, što se ponekad naziva i „budno čekanje“.

Opcije lekova

Budući da upala uha može biti jako bolna, fokus lečenja se fokusira na smanjene bola. Tretman bi mogao uključivati lekove protiv bolova koji se prodaju bez recepta. Najčešće su to: aspirin, ibuprofen i Tilenol, koji generalno počinju da deluju u roku od sat ili dva.

Ako pristup čekanja ne funkcioniše ili je upala ozbiljna, lekari mogu propisati antibiotike kao što je amoksicilin na 7 do 20 dana. Oralni antibiotici se obično propisuju za upale u srednjem uhu, dok će za upale u ušnom kanalu verovatno biti potrebne kapi. Ako imate temperaturu ili bol nakon dva dana uzimanja antibiotika,

upozorite svog lekara.

Važno je završiti čitav propisani tretman antibioticima, čak i ako su simptomi nestali, kako bi se osiguralo da se upala ne vrati. Vaš lekar će verovatno zakazati kontrolni pregled u roku od mesec dana kako bi bio siguran da je upala uspešno izlečena.

Neki ljudi se kunu u kućne lekove za lečenje upala uha, kao što je nanošenje tople obloge na zaraženo uho pre spavanja kada je bol najjači. Taj metod može da funkcioniše i u redu je za stariju decu i odrase. Ali može biti rizičan za decu mlađu od 2 godine koja su u povećanom riziku od mogućih komplikacija.

Prevencija upale uha

Deca i odrasli mogu sprečiti upale uha:

 • Izbegavanjem pasivnog dima
 • Držanjem alergija pod kontrolom
 • Hranjenjem bebe držeći bočicu pod uglom od 45 stepeni kako tečnost ne bi dospela u eustahijevu tubu
 • Budite u toku sa vakcinama za dete
 • Smanjite maksimalno šanse da se prehladite
 • Majčino mleko sadrži antitela koja smanjuju rizik od upale kod beba
 • Odvedite dete lekaru ako diše na usta ili hrče, to može biti znak velikih adenoida

Upala uha – moguće komplikacije

Uglavnom, ne morate brinuti o komplikacijama uzrokovanim upalama uha. Ali ponekad se dešavaju.

Deca koja i dalje imaju tečnost u srednjem uhu nakon tri meseca možda će morati da se podvrgnu proceduri koja se zove miringotomija. Za ovu proceduru, lekar će umetnuti cevi kroz bubnu opnu kako bi uravnotežio pritisak između srednjeg i spoljnog dela

uha. Ove cevi ispadnu same od sebe, uglavnom nakon šest meseci do godinu dana.

Vrlo retko, upala uha može dovesti do:

 • meningitisa
 • mastoiditisa
 • paralize lica

Problemi sa sluhom mogu nastati i zbog toga što upale često dolaze i prolaze ili se zadržavaju bez potpunog izlječenja.

Ako mala deca dožive gubitak sluha, čak i privremeno, mogu imati problema u razvoju govornih i društvenih veština.

Više od 80 procenata dece će imati najmanje jednu infekciju uha do treće godine života. Oko 25 procenata dece će doživeti ponovljene upale uha.

Stanja koja mogu biti povezana sa upalom uha

Iako su upale uha najčešći uzrok bola u ušima, one nisu jedine.

Drugi uobičajeni uzroci bolova u ušima i uha su:

 • Strep grlo
 • Upala sinusa
 • Ekcem u ušnom kanalu
 • Promene u vazdušnom pritisku, na primer pri letenju avionom
 • Nakupljanje ušnog voska
 • Strani predmet u uhu
 • Upotreba pamučnih brisa u uhu
 • Šampon ili voda zarobljeni u uhu

Manje uobičajeni uzroci bolova u ušima uključuju:

 • Sindrom temporomandibularnog zgloba (TMJ)
 • Perforisana bubna opna
 • Artritis koji pogađa vilicu
 • Zaražen zub
 • Udareni zub
 • Proteze za zube
 • Trigeminalna neuralgija ili hronični bol u nervu lica

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj