Search
Close this search box.

Zdravlje stopala – Kako da nemate probleme sa stopalima

Zdravlje stopala

Zdravlje stopala je od izuzetne važnosti za kvalitetan i ispunjen život. Noge vas svakodnevno vode u nove avanture. Ako počnu da vas bole, morate ozbiljno shvatiti bol u stopalu i sve ostale potencijalne probleme koji mogu da nastanu.

Da ste imali glavobolju svaki dan, verovatno ne biste sebi rekli: “Oh, još jedan dan, još jedna glavobolja. To je deo života.” Ali mnogi ljudi prolaze kroz tu rutinu kada su u pitanju bolne noge.

Zdravlje stopala, uprkos udaljenosti od srca, može uticati na vaše celokupno zdravlje. Bolovi u stopalima mogu imati mnogo uzroka i ne biste trebali zanemariti bol u stopalu niti ga smatrati normalnim delom života.

Zdravlje stopala: Složeni i vitalni delovi tela

Američko podijatrijsko medicinsko udruženje (APMA) smatra da su vaša stopala čudo inženjeringa. Zajedno, vaša dva stopala sadrže više od 50 kostiju, što čini otprilike jednu četvrtinu svih kostiju u vašem telu. I nekako, takođe, prave prostor za više od 60 zglobova i 200 mišića, tetiva i ligamenata koji ih drže zajedno i pomažu im u kretanju.

Nije iznenađujuće što mnogi problemi mogu uticati na vaša stopala. Za početak, ona imaju veoma težak posao. Tokom svog života mnogo trošite noge. Jednostavno hodanje okolo u prosečnom danu opterećuje ih sa stotinama tona sile.

Razmislite o svim aktivnostima koje utiču na zdravlje stopala i opterećuju ih. Vaš posao može zahtevati da stojite ili šetate satima. Izbor vežbi, poput trčanja, zaista može uticati na zdravlje stopala. A tu je uključeno i pitanje stila trčanja. Žene često stavljaju svoja stopala u cipele koje im ne pružaju potrebnu potporu ili podršku. To su najčešće sandale se platformom ili par dizajnerskih štikli koje su bile neodoljive na popustu iako su možda bile za pola broja manje nego što bi trebalo.

Zdravlje stopala i povezani problemi

Stopala mogu razviti određene zdravstvene probleme jer su to najudaljeniji delovi tela od srca. Vaše srce pumpa krv do stopala kroz arterije i nekoliko medicinskih stanja, poput periferne arterijske bolesti, može smanjiti protok krvi do stopala. To je zbog nakupljanja plaka u ovim krvnim sudovima. Ako se to dogodi, stopala i potkolenice možda neće dobiti krv bogatu kiseonikom koja im je potrebna.

Dijabetes, stanje koje pogađa oko 24 miliona Amerikanaca, takođe može dovesti do smanjenog protoka krvi do stopala što dalje uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.

Mnoga druga uobičajena stanja mogu uticati na kožu na stopalima ili na kosti i tkiva iznutra. To znaju da budu relativno mali problemi, poput atletskog stopala, ali i ozbiljniji, kao što su čukljevi (deformisani zglobovi na prstima).

Obratite pažnju na upozorenja

Ne biste trebali zanemariti bilo koja stanja vezana za zdravlje stopala ili trpeti bol, jer to “samo” utiče na vaša stopala. Ako ne možete normalno da hodate, veća je verovatnoća da ćete prestati da budete fizički aktivni, što može smanjiti kvalitet vašeg života. Osim toga, mnoge uobičajene bolesti opasne po život, od srčanih oboljenja do nekih oblika raka, povezane su sa sedentarnim načinom života.

Ako vas bol u stopalima sprečava da vežbate ili se jednostavno krećete koliko god želite, vreme je da zakažete pregled kod svog lekara ili podijatra. Vaša stopala će vam biti zahvalna, a takođe i srce i pluća.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj