Search
Close this search box.

Biljni proteini – 10 namirnica koje su bogate biljnim proteinima

Biljni proteini

Biljni proteini su puni vlakana, minerala i aminokiselina, ali nijedan biljni izvor ne sadrži baš sve esencijalne amino kiseline.

Povrće je kamen temeljac svakog obrasca zdrave ishrane. Ono je prepuno sa vitamina i hranljivim materijama koje su vašem telu potrebne da bi funkcionisalo.

Povrće najčešće nije toliko bogato proteinima u poređenju sa drugim namirnicama kao što su mahunarke, mlečni proizvodi ili meso, ali smo odabarli za vas nekoliko vrsta povrće koje ima veći sadržaj proteina ( u odnosu na druge vrste povrća).

Proteini su važni za mnoge delove tela, od vaše kose do mišića.

Telu su potrebni proteini u ishrani da bi obezbedili aminokiseline za rast i održavanje naših ćelija i tkiva.

Sada ćemo da vidimo koje povrće sadrži mnogo proteina i drugih hranljivih materija.

Da bi vam olakšali čitanje teksta, povrće sa visokim sadržajem proteina je prvo na listi, pa kako se taj procenat bude smanjivao, naši kandidati će biti sve niže na lestvici.

Neka od namirnica na ovoj listi mogu vas iznenaditi.

Pa da vidimo, u kom povrću mogu da se nađu biljni proteini?

1. Grašak

1 šolja: 8,6 g proteina

Grašak je super svestrano povrće koje je iznenađujuće prepuno proteina. Takođe je dobar izvor vlakana (sadrži 35% od dnevne preporučene vrednosti) po šoljici. Jedite grašak uz testeninu, vege ćufte, pirinač, meso ili supu, da bi ste povećali unos proteina.

2. Spanać

1 šolja: 5,2 g proteina

Pored toga što je drugi na ovoj listi, spanać ima da vam ponudi još mnogo toga dobrog za zdravlje (osim proteina).

Pun je hranljivih materija poput vitamina A, vitamina K i vitamina C, koji su važni za zdrav imuni sistem, utiču na zdravlje očiju, pomažu u  protoku krvi…

3. Artičoka

1 šolja: 4,8 g proteina

Kao i kod drugih vrsta povrća na ovoj listi, biljni proteini su zastupljeni u artičokama (u solidnoj količini), kao i vlakana i mnoge druge hranljive materije.

Artičoka ima malu energetsku vrednost i izrazito je bogata mineralima (kalijum, fosfor, kalcijum, mangan, magnezijum i sumpor), vitaminima (provitamin A, vitamini grupe B i C ).

Artičoka je ukusno, zemljano povrće koje zaslužuje mesto da često bude na vašem tanjiru.

4. Kukuruz

Biljni proteini

1 šolja: 4,7 g proteina

Suprotno onome što neki misle, kukuruz šećerac je zdrava hrana sa impresivnom sastavom.

Slično kao i zeleni grašak, dobar je izvor vlakana (12% preporučene dnevne vrednosti po šoljici) koja vam pomažu da budete siti i zadovoljni, posebno kada su uparena sa proteinima.

5. Avokado

1 šolja: 4,6 g proteina

Postoji toliko razloga za uživanje u avokadu. On pomaže kod gubitka težine, poboljšava zdravlje srca… Uz proteine, avokado je dobar izvor kalijuma i vlakana.

Možete ga jesti na zaista mnogo načina: u omletu, na tostu, u salatama, kao sastojak smutija…

6. Špargla

1 šolja: 4,3 g proteina

Špargla je povrće sa visokim sadržajem proteina, malo ugljenih hidrata i sa impresivnom količinom nekoliko hranljivih materija.

Odličan je izvor folata i vitamina A, koji su važni za rast ćelija, vid i zdravu kožu.

7. Prokelj

Biljni proteini

1 šolja: 4 g proteina

Vlakna i biljni proteini u kombinaciji sa nekoliko vitamina i hranljivih materija su nešto što čine da je brokelj uvek visoko pozicioniran na listama zdrave hrane.

Takođe je dobar za: održavanje mentalnih sposobnosti, borbu protiv raka i snižavanja krvnog pritiska.

Uživajte u njemu sa pečenim belim lukom i parmezanom ili u svežim salatama.

8. Pečurke

1 šolja: 4 g proteina

Mesni ukus pečurke izdvaja je od drugog povrća. Ne samo da je ukus odličan, već one imaju više proteina od većine povrća. Pored proteina, pečurke su prepune vitaminom B. Pečurke koje se uzgajaju pod UV svetlom, sadrže i vitamin D.

Lake su za kombinovanje i možete da ih jedete uz ogroman broj jela.

9. Kelj

Biljni proteini

1 šolja: 3,5 g proteina

Kelj je stekao reputaciju super zdrave hrane, a njegov sastav potvrđuje te tvrdnje. Pun je antioksidanata, vitamina i hranljivih materija koji pomažu u sprečavanju hroničnih bolesti poput dijabetesa i raka.

10. Krompir

1 šolja: 3 g proteina

Krompir možda nema tako dobru reputaciju, ali je zapravo dobar izvor nekoliko hranljivih materija.

Jedan krompir srednje veličine sadrži 20% vaših dnevnih potreba za kalijumom i 25% vaših potreba za vitaminom C.

Takođe su u krompiru prisutni i biljni proteini, ali u manjoj kiličini.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj