Search
Close this search box.

Ciste na jajnicima – Simptomi, Uzroci, Dijagnostikovanje, Lečenje, Prevencija, Komplikacije…

Ciste na jajnicima

Ciste na jajnicima (ovarijalne ciste) su šuplje strukture ispunjene tečnim ili polutečnim sadržajem (krv, gnoj, serozna tečnost). One su česte i obično se formiraju tokom ovulacije.

Mnoge žene svih uzrasta će imati ciste na jajnicima u nekom trenutku tokom svog života.

Većina cista na jajnicima su male, bezopasne i nestaju bez lečenja.

U nekim slučajevima, cista će izazvati simptome, posebno ako pukne ili poraste, i zahtevaće medicinsku intervenciju, uključujući uklanjanje ciste ili samog jajnika.

Simptomi

Ciste na jajnicima su u najvećem broju slučajeva male i ne izazivaju simptome.

Ako imate simptome, oni mogu uključivati:

 • Pritisak
 • Nadimanje
 • Otok
 • Bol u karlici
 • Bol u donjem delu stomaka na strani gde je cista

Bol može biti oštar ili tup i može se javljati u naletima.

Manje uobičajeni simptomi za ciste na jajnicima su:

 • Tup bol u donjem delu leđa i butinama
 • Problemi pri potpunom pražnjenju bešike ili creva
 • Bol tokom seksa
 • Neobjašnjivo povećanje telesne težine
 • Bol tokom menstruacije
 • Neobično vaginalno krvarenje
 • Nežnost dojke
 • Potreba za mokrenjem češće nego obično

Uzroci i faktori rizika za ciste na jajnicima

Vaš rizik od razvoja ciste na jajniku se povećava ukoliko:

 • Uzimate lekove koji stimulišu ovulaciju, uključujući lek za plodnost klomifen (Clomid)
 • Ste trudni
 • Imate endometriozu
 • Imate tešku infekciju karlice
 • Ste prethodno već imali ciste na jajnicima

Tipovi ovarijalnih cista

Većina cista na jajnicima se razvija kao rezultat vašeg menstrualnog ciklusa. Vaši jajnici obično rastu folikule (strukture slične cistama) svakog meseca. Folikuli proizvode hormone estrogen i progesteron i oslobađaju jaje kada ovulirate. Ako normalan mesečni folikul nastavi da raste, poznat je kao funkcionalna cista.

Postoje dve vrste funkcionalnih cista:

 • Folikularna cista. Nastaju u toku ovulacije, ako ne dođe do pucanja folikula nakon oslobađanja jajne ćelije.
 • Cista žutog tela. Kada folikul oslobodi svoje jaje i počne da proizvodi estrogen i progesteron, to se naziva žuto telo. Ponekad se tečnost akumulira unutar folikula, uzrokujući da žuto telo preraste u cistu.

Postoje i druge vrste cista koje nisu povezane sa normalnom funkcijom vašeg menstrualnog ciklusa. One se nazivaju nefunkcionalne ciste.

Tu spadaju:

 • Dermoidne ciste. Mogu sadržati dlake, kožu ili zube ili neko drugo tkivo, jer se formiraju iz embrionalnih ćelija. Uglavnom nisu kancerogene.
 • Cistadenomi. Ove ciste se razvijaju na površini jajnika i mogu biti ispunjene vodenom ili mukoznom materijom. Cistoadenomi imaju tendencuiju za intezivan rast, tako da često dostižu velike dimenzije i tada je neophodno njihovo hirurško uklanjanje.
 • Endometriomi. Ove ciste se razvijaju kao rezultat endometrioze — stanja u kojem ćelije materice rastu van materice. Zbog svoje veličine, često mogu deformisati jajnik i time nepovoljno uticati na plodnost.

Kako se dijagnostikuju ciste na jajnicima?

Cista na vašem jajniku može se naći tokom karličnog pregleda.

U zavisnosti od veličine ciste, vaš lekar može preporučiti bilo koji od sledećih testova kako bi odredio vrstu ciste koju imate.

 • Test na trudnoću. Ako je pozitivan, može da sugeriše da imate cistu žutog tela.
 • Ultrazvuk karlice. Vaš lekar može da koristi ultrazvuk da potvrdi prisustvo ciste, pomogne u određivanju njene lokacije i otkrije da li je čvrsta, ispunjena tečnošću ili mešana.
 • Laparoskopija. Uz upotrebu laparoskopa (duge, tanke cevi sa kamerom visoke rezolucije pričvršćene na kraju) umetnutog kroz mali rez na stomaku, vaš lekar može da vidi vaše jajnike i da ukloni cistu sa jajnika.
 • CA 125 test. Ako je vaša cista delimično čvrsta i imate visok rizik od raka jajnika, vaš lekar može zatraži ovaj test. Nivoi proteina koji se nazivaju antigen raka 125 (CA 125) u krvi su često povišeni kod žena sa rakom jajnika. Nekancerozna stanja kao što su endometrioza, fibroidi materice i inflamatorna bolest karlice takođe mogu izazvati povišene nivoe CA 125.

Prognoza za lečenje

Veća je verovatnoća da će ciste nestati kod žena koje još uvek imaju menstruaciju, a obična ciste na jajnicima (punjena tečnošću) je najverovatnije benigna. Cista koja se razvije nakon menopauze može biti kancerogena.

Opcije lečenja i lekova za ciste na jajnicima

Lečenje varira u zavisnosti od starosti, tipa i veličine ciste i simptoma.

Vaš lekar će možda želeti da sačeka i vidi da li će cista nestati u roku od nekoliko meseci. Ovo je obično najbolja opcija kada nemate simptome i imate malu cistu ispunjenu tečnošću, bez obzira na vaše godine. Lekar takođe može da preporuči da naknadno uradite ultrazvuk karlice, da vidi da li cista menja veličinu.

Ostale opcije uključuju:

Hormonski kontraceptivi kao što su pilule za kontrolu rađanja mogu sprečiti ponavljanje cista. Ali pilule za kontrolu rađanja neće smanjiti postojeću cistu.

Ako je vaša cista velika, ne izgleda kao funkcionalna cista, raste, nastavlja se kroz dva ili tri menstrualna ciklusa ili izaziva bol, vaš lekar može predložiti da se hirurški ukloni. Neke ciste se mogu ukloniti bez uklanjanja jajnika (cistektomija jajnika), ali u drugim slučajevima, lekar može predložiti da uklonite zahvaćeni jajnik (ooforektomija).

Prevencija

Ako ovulirate, ne možete sprečiti pojavu funkcionalne ciste na jajnicima. Ali ako redovno razvijate ciste, vaš lekar može da vam prepiše hormonsku kontrolu rađanja kako bi sprečio ovulaciju, što može smanjiti vaše šanse za razvoj novih cista. Redovni pregledi karlice mogu da pomognu u otkrivanju promena na vašim jajnicima (iako je za mnoge pacijente ultrazvuk neophodan da bi se identifikovala cista).

Moguće komplikacije ciste na jajnicima

Iako retke, neke komplikacije povezane sa cistama na jajnicima su:

 • Torzija jajnika. Bolno uvijanje jajnika, torzija jajnika može se desiti kada uvećane ciste uzrokuju da se jajnik okreće oko sebe. Simptomi mogu biti: nagli početak jakog bola u karlici, mučnina i povraćanje. Torzija jajnika zahteva hitnu medicinska pomoć i operaciju odvrtanja ili uklanjanja jajnika.
 • Ruptura. Što je cista veća, veća je verovatnoća da će da pukne. Neke rupture izazivaju samo blage simptome koji se mogu lečiti lekovima protiv bolova, ali u drugim slučajevima, puknuta cista može izazvati jak bol u stomaku i krvarenje. Ovi simptomi zahtevaju hitnu medicinsku pomoć. Snažna aktivnost koja utiče na karlicu kao što je vaginalni odnos povećava rizik od rupture.

Istraživanje i statistika: Koliko žena ima ciste na jajnicima?

Ciste na jajnicima su uobičajene i teško je doći do tačnih brojeva, delom zato što mnoge ciste prolaze same od sebe. Procena je da između 8 i 18 procenata žena u premenopauzi i nakon menopauze ima ciste na jajnicima.

Povezane bolesti

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je poremećaj koji se može okarakterisati brojnim malim cistama koje se formiraju u jajnicima. Ali neke žene sa PCOS-om nemaju ciste.

Žene sa PCOS-om ne proizvode dovoljno hormona potrebnih za ovulaciju. Kada ovulacija ne dođe, jajnici mogu razviti mnogo malih cista. Ove ciste stvaraju hormone koji se nazivaju androgeni, a visoki nivoi androgena mogu izazvati probleme sa menstrualnim ciklusom žene, kao i neplodnost. Funkcionalne ciste na jajnicima nisu isto što i ciste uzrokovane hormonskim stanjima kao što je PCOS.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj