Search
Close this search box.

Endometrioza – Simptomi, lečenje, prevencija, moguće komplikacije i još mnogo toga

Endometrioza

Endometrioza je hronično i često bolno stanje. Endometrijum je sluznica materice, a endometrioza se dešava kada tkivo nalik endometrijumu raste izvan materice na drugim organima, kao što su jajnici, jajovodi, creva i spoljašnji zidovi materice. Retko, može završiti na bubrezima, bešici ili plućima.

Endometrioza – znaci i simptomi

Simptomi endometrioze mogu uključivati obilne ili bolne menstruacije, bol u crevima ili donjem delu stomaka, mrlje ili krvarenje između menstruacija, umor, dijareju, konstipaciju i mučninu ili nadutost, naročito tokom menstruacije. Kod tihe endometrioze nema očiglednih simptoma.

Neke žene sa endometriozom doživljavaju jak bol u karlici koji može ometati svakodnevne aktivnosti poput pražnjenja creva, mokrenja i seksualnog odnosa, a može se pogoršati tokom menstruacije. Prvi znak ili simptom za druge žene je problem sa začećem.

Bol povezan sa endometriozom može varirati od pacijenta do pacijenta. Neke žene nemaju simptome. Druge imaju jak karlični bol ili pritisak. Ozbiljnost bolesti nije povezana sa stepenom bola. Možete imati slučaj da u ranoj fazi osećate jači bol od nekoga čija je bolest mnogo uznapredovala.

Endometanoza se može opisati i kao bolest koju karaterišu grčevi i intenzivni bolovi tokom menstruacije koji ne reaguju na nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAID) ili pilule za kontrolu rađanja. Može se manifestovati kroz intenzivne, pulsirajuće kontrakcije Ili iznenadni, oštri, probadajući bol zbog kojeg možete ostati bez daha. Može početi pre menstruacije i ne popušta nekoliko dana. Neke žene to nazivaju „ubojitim grčevima“.

Najčešći simotomi su još:

 • Tup, pulsirajući bol u vreme ovulacije.
 • Gastrointestinalne tegobe, uključujući: nadutost, gasove i grčeve, ponekad praćene dijarejom i zatvorom. Simptomi se pogoršavaju tokom menstruacije.
 • Bol pri seksualnoj aktivnosti ili orgazmu.
 • Bolno pražnjenje creva ili mokrenje.
 • Neuropatija zbog otoka i ožiljaka na tkivu. To može uzrokovati išijas (oštar, peckajući, zračeći bol u nozi, unutrašnjem delu bedra ili leđima) koji može učiniti hodanje ili čak prekrštanje nogu neugodnim.

Uzroci i faktori rizika endometrioze

Stručnjaci nisu sigurni šta tačno uzrokuje endometriozu, ali imaju nekoliko teorija o faktorima koji doprinose tome.

 • Genetika

Endometrioza se javlja u porodicama. Vaš rizik je veći ako jedan ili više rođaka imaju ovo stanje.

 • Hormoni

Višak estrogena ili disregulacija hormona stimuliše rast endometriotskih implantata.

 • Problemi sa menstruacijom

Retrogradni menstrualni tok ili protok unazad, u kome deo tkiva koji se otapa tokom perioda teče unazad kroz jajovode i u karlicu je povezan sa endometriozom. S druge strane, većina žena to doživi, a u mnogim slučajevima to ne dovodi do endometrioze.

 • Nizak prenatalni testosteron

Nedostatak testosterona može neke žene izložiti većem riziku od razvoja endometrioze.

Drugi faktori koji mogu povećati rizik od razvoja endometrioze uključuju sledeće:

 • Početak menstruacije u ranom dobu
 • Kratki mesečni menstrualni ciklusi (manje od 27 dana)
 • Obilne menstruacije koje traju više od sedam dana
 • Ako nikada niste rađali

Kako se dijagnostikuje endometrioza?

Rana dijagnoza i lečenje su posebno važni jer neizlečena bolest neće nestati. Bez sveobuhvatnog lečenja, endometrioza može izazvati hronični bol, kao i neplodnost.

Dijagnostikovanje endometrioze nije lako. Grupe kao što je „Američka fondacija za endometriozu“ (EFA) procenjuju da je mnogim ženama potrebno čak 10 godina da dobiju pravilnu dijagnozu endometrioze.

Dijagnostički alati mogu uključivati pregled karlice i testove snimanja, kao što su ultrazvuk ili MRI. Ali za definitivnu dijagnozu potrebna je laparoskopska operacija, u kojoj lekar ili posmatra rast tkiva ili uklanja uzorak tkiva (biopsija).

Laparoskopska hirurgija se smatra minimalno invazivnom jer se zahvatom izbegava otvorena operacija. Dok je žena pod opštom anestezijom, tanka cevčica sa video kamerom umetnuta je u karlicu kroz rez blizu pupka. Cev takođe sadrži hirurške instrumente. Osvetljava unutrašnju šupljinu tako da hirurg može videti dok koristi instrumente za uklanjanje tkiva ili izrezivanje lezija endometrioze.

Prema klasifikacionom sistemu koji je uspostavilo Američko društvo za reproduktivnu medicinu, postoje četiri stadija endometrioze.

Faza 1 je minimalna, faza 2 je blaga, faza 3 je umerena, a faza 4 je teška.

Postavljanje se određuje prema lokaciji, dubini i veličini tkiva. Važno je napomenuti da ovaj metod klasifikacije možda ne odražava težinu simptoma.

Endometrioza – prognoza za lečenje

Iako se endometrioza ne može potpuno iskorieniti, pacijenti mogu videti značajno smanjenje bolnih simptoma. Možda se čak mogu i potpuno izlečiti, putem tradicionalnih i netradicionalnih tretmana, kao i izmenama u ishrani i načinu života.

Neke žene mogu primetiti poboljšanje endometrioze nakon prirodne menopauze, jer se okončava menstrualni ciklus i telo prestaje da proizvodi estrogen.

Trajanje endometrioze

Trenutno ne postoji lek za endometriozu, ali rana dijagnoza i potpuno uklanjanje bolesti verovatno će sprečiti naprednu, duboko infiltrativnu endometriozu.

Endometrioza – mogućnosti lečenja i lekovi

Ako sumnjate da imate endometriozu, važno je da pronađete specijalistu za endometriozu. Ako ne poznajete nikoga ko ima ovu bolest, potražite preporuke od drugih žena sa endometriozom na forumima ili grupama za podršku pacijentima.

Između ostalih faktora, odgovarajući tretmani zavise od starosti, težine simptoma i od toga da li i kada se može poželeti trudnoća. Ne odlažite razgovor sa lekarom, ako imate bolove u karlici, donjem delu stomaka ili lošu menstruaciju. Ne morate da trpite ove simptome, a lečenje može pomoći u poboljšanju opšteg zdravlja i kvaliteta života.

Opcije lekova

Iako se bolest ne može potpuno iskoreniti, lekovi su obično prva opcija za smanjenje simptoma.

Lekovi mogu uključivati sledeće:

 • Lekovi koji se izdaju sa ili bez lekarskog recepta za ublažavanje bolova
 • Hormonska kontrola rađanja

Hormonska terapija

Terapija hormonom koji oslobađa gonadotropin (GnRH-a), snižava nivo estrogena i sprečava menstruaciju (menstruacija i vaša sposobnost da zatrudnite se vraćaju nakon prestanka uzimanja ovog leka).

Ako imate jake bolove zbog endometrioze ili pokušavate da zatrudnite, laparoskopska operacija za uklanjanje viška tkiva može pomoći.

Alternativne terapije

Komplementarni tretmani kao što su upravljanje stresom, akupunktura i promene u ishrani mogu pomoći u ublažavanju simptoma endometrioze.

 • Pokazalo se da konzumiranje puno voća i povrća smanjuje rizik od razvoja endometrioze. Masno meso, punomasni mlečni proizvodi, kofein i alkohol mogu povećati vaš rizik, pa ograničite ili izbegavajte ovu hranu.
 • Akupunktura može smanjiti bol od endometrioze i nivo CA-125, proteina povezanog sa bolešću u krvi.
 • Vežbanje je možda poslednja stvar koju želite da uradite kada osetite bol u karlici, ali neka istraživanja sugerišu da vam može pomoći u upravljanju simptomima i ublažavanju bolova.
 • Biofeedback je alternativna terapija koja vas uči kako da preoblikujete svoj odgovor na bol.
 • Studije ukazuju na to da biljni ekstrakti, poput kurkumina, resveratrola, epigalokatehin-3-galata (EGCG) i ginsenozida Rg3, mogu pomoći u smanjenju lezija endometrioze. Važno je da o bilo kakvim biljnim suplementima razgovarate sa svojim lekarom, kako biste izbegli interakcije sa drugim lekovima koje uzimate.
 • Marihuana, sada legalna u mnogim državama, pokazala je potencijal da smanji bol, mučninu, povraćanje i poboljša san.

Endometrioza – prevencija

Endometrioza je pomalo misteriozna bolest. Pošto nije jasno šta tačno uzrokuje endometriozu, trenutno ne postoji način da se spreči. Visoki nivoi estrogena su, međutim, stalno povezani sa endometriozom, a istraživanja pokazuju da estrogen stimuliše rast endometriotičnog tkiva.

Snižavanje nivoa estrogena u vašem telu može pomoći u smanjenju ozbiljnosti simptoma. Da bi nivo estrogena u cirkulaciji bio niži, lekari predlažu sledeće:

 • Razmislite o upotrebi hormonskih kontrola rađanja, poput pilula, flastera ili prstena sa nižim dozama estrogena
 • Vežbajte više od četiri sata nedeljno. Redovne vežbe i manja količina telesne masti pomažu u smanjenju količine estrogena koji cirkuliše kroz telo
 • Alkohol povećava nivo estrogena, pa se ograničite na najviše jedno piće dnevno
 • Izbegavajte pića sa kofeinom

Endometrioza – moguće komplikacije

Endometrioza može otežati trudnoću. Skoro 40 procenata žena sa endometriozom ima probleme sa plodnošću zbog:

 • Upala endometrioze, koja može oštetiti jajašca i ometati kretanje jaja i sperme
 • Ožiljno tkivo od endometrioze, koje može blokirati jajovode (cevi koje povezuju jajnike i matericu)

Bez obzira na to, i dalje je moguće zatrudneti ako imate endometriozu. Hirurgija za uklanjanje nekog tkiva sličnog endometrijumu može pomoći.

Čini se da su brojna druga zdravstvena stanja češća kod žena sa endometriozom, ali naučnici nisu sasvim sigurni kako su (ili da li) povezani ovi zdravstveni problemi:

 • Alergije i astma
 • Autoimune bolesti (kod kojih imunološki sistem tela sam sebe  napada), uključujući: multiplu sklerozu, lupus i neke oblike hipotiroidizma
 • Sindrom hroničnog umora i fibromialgija
 • Određeni karcinomi, uključujući rak jajnika, rak dojke i ne-Hodgkinov limfom (vrsta raka krvi)
 • Jaki bolovi tokom seksualnog odnosa
 • Hronične ili ponavljajuće glavobolje

Istraživanje i statistika: Ko ima endometriozu?

Iako se endometrioza smatra uobičajenim stanjem, teško je sa sigurnošću znati koliko žena je ima, jer neke žene nemaju simptome. „Američki koledž ginekologa“ procenjuje da endometrioza pogađa oko 10% žena u reproduktivnom dobu u Sjedinjenim Državama. Endometrioza se najčešće dijagnostikuje kod žena u tridesetim i četrdesetim godinama, ali može se desiti bilo kojoj ženi nakon menarhe ( vaša prva menstruacija).

Endometrioza i srodne bolesti

Ovo su neke od bolesti koje

 • Endometrioza creva

Može biti posebno teška za otkrivanje. Endometrioza creva, koja se često pogrešno dijagnostikuje kao sindrom iritabilnog creva, javlja se kada lezije endometrioze rastu na peritoneumu (membrana koja oblaže unutrašnjost trbuha i prekriva trbušne organe), rektum, crevima.

 • Duboko infiltrirajuća endometrioza

Duboka infiltrirajuća endometrioza je invazivna, prerasta u peritonealno tkivo karličnog organa.

 • Rizik od pobačaja

Može biti nešto veći kod endometrioze, ali podaci nisu konačni. Dokazi o ovoj temi su pomalo kontradiktorni. Neke studije su otkrile povećan rizik od pobačaja kod žena sa endometriozom. Stručnjaci ne razumeju ovu vezu u potpunosti. Nije jasno da li je povećani rizik povezan sa upalom materice izazvanom endometriozom, disfunkcionalnim kontrakcijama materice ili nekim drugim faktorom.

 • Pitanja plodnosti

Mit je da žene sa endometriozom ne mogu zatrudneti, ali istina je da će im za postizanje tog cilja trebati više vremena.

Endometrioza se lako može pomešati sa drugim stanjima, pa je važno da se obratite svom ginekologu ili specijalisti kako biste dobili tačnu dijagnozu.

Bol u karlici koji osećate takođe može biti povezan sa ovim uslovima:

 • Apsces na jajovodima ili jajnicima
 • Adenomioza
 • Rak reproduktivnih organa
 • IBS (sindrom iritabilnog creva)
 • Ciste na jajnicima
 • Zapaljenska bolest karlice
 • Problemi sa urinarnim traktom ili crevima
 • Miomi materice (benigni tumori u zidu materice)

Možda je iznenađujuće čuti da bolove u kukovima kod žena ne izazivaju samo artritis i burzitis. Ginekološki problemi, ka što je endometrioza, takođe mogu izazvati osetljivost karlice koju neke žene identifikuju kao bol u kuku.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj