Search
Close this search box.

Gasovi u stomaku i bol u leđima – Kako su ova dva stanja povezana i koji su uzroci bola?

Gasovi u stomaku i bol u leđima

Gasovi u stomaku u nekim slučajevima mogu da uzrokuju i bol u leđima.

Ako se borite sa bolom u leđima, možete se utešiti saznanjem da niste sami. Procenjuje se da je oko 65 miliona ljudi, samo u Americi prijavilo da je makar jednom u životu imalo bol u leđima. Od toga, oko 16 miliona je reklo da ima hronične ili uporne bolove u leđima koji značajno ometaju njihov svakodnevni život. Imajući to u vidu, nekoliko zdravstvenih problema može doprineti bolovima u leđima, uključujući artritis i osteoporozu.

Bol u leđima takođe može izazvati i:

  • Skeletne nepravilnosti
  • Istezanje mišića ili ligamenata
  • Diskus herniju

Da li gasovi u stomaku mogu da izazovu i bol u leđima?

Iako se o tome retko govori, nekoliko studija je povezalo bol u leđima sa prekomernim gasovima i nadutošću. U stvari, nadimanje, koje je stanje izazvano vazduhom ili gasom koji ispunjava gastrointestinalni trakt, odgovorno je za veliki procenat slučajeva koji uključuju bol u leđima.

Za neke ljude, isti bol u stomaku povezan sa prekomernim gasovima može prelaziti u donji deo leđa, pa čak i na vrat. A bol može biti pojačan gastrointestinalnim bolestima (ulcerozni kolitis, Kronova bolest i divertikulitis).

Sledeći zdravstveni problemi mogu da izazovu da se pojave gasovi u stomaku i bol u leđima istovremeno:

  • Poremećaji jetre
  • Kancer pankreasa
  • Aneurizme abdominalne aorte

Šta bi trebalo da znate o nadimanju i gasovima?

Čak i bez da su hronični zdravstveni problemi faktor, svi sa vremena na vreme imaju nadimanje i gasove. Za one koji su inače zdravi, gas koji se stvara u gastrointestinalnom traktu ponekad može biti rezultat gutanja previše vazduha, što je često uzrokovano žvakanjem, pušenjem ili nošenjem proteza koje ne odgovaraju. Poznato i kao aerofagija, gutanje previše vazduha može čak proizaći iz prebrzog jela ili pijenja.

Zajedno sa aerofagijom, gasovi se mogu formirati u gastrointestinalnom traktu kada se hrana koju konzumiramo ne vari dobro. Normalno, nakon žvakanja i gutanja, hrana se kreće u tanka creva. Tamo se dalje razgrađuje. Međutim, tanka creva ne mogu u potpunosti da razgrade ugljene hidrate zbog nedostatka određenih enzima. Ove namirnice koje se ne razgrađuju u tankom crevu na kraju prelaze u debelo crevo i bakterije je razgrađuju i apsorbuju.

Iako je ovo prirodan proces, može izazvati prekomernu pojavu gasova usled povećanja proizvodnje vodonika i ugljen-dioksida. Bez obzira da li je gas uzrokovan aerofagijom ili nesvarenom hranom koja se kreće u debelo crevo, telo će raditi na tome da ga se reši tako što će izazvati podrigivanje, nadimanje ili oboje. A za neke pojedince, gasovi u stomaku mogu da izazovu i čak pogoršaju bol u leđima.

Ukoliko me muče gasovi u stomaku i bol u leđima, da li bi trebalo da se javim lekaru?

U većini slučajeva, uzimanje lekova koji se izdaju bez lekarskog recepta za otklanjanje hroničnog gasa mogu pomoći u ublažavanju bolova u leđima.

Na primer, antacidi su efikasni u neutralizaciji želudačnih kiselina koje izazivaju gas. Lekovi protiv nadimanja, mogu pomoći u ublažavanju osećaja sitosti, bolnog pritiska i nadimanja. Često će, rešavanje nakupljanja gasova u telu indirektno ublažiti ili eliminisati bol u leđima. Naravno, ako ovi lekovi bez lekarskog recepta ne ponude olakšanje, bilo bi dobro da vas pregleda lekar što je pre

moguće, jer prekomerni gasovi mogu biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj