Search
Close this search box.

Hijaluron za usne – Odgovori na sva vaša pitanja

Hijaluron usne

Velika većina dama želi da zna kako hijaluron deluje na usne.

Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca u telu koja ima sposobnost da privuče vodu, pomažući koži da ostane hidrirana i lepa. Sintetički oblik ovog sastojka koriste kozmetički brendovi za injekcije koji se nazivaju dermalni fileri.

Dok se ove injekcije godinama koriste za tretiranje bora i druge tretmane protiv starenja, one su takođe odobrene za dodavanje volumena usnama.

Saznajte o potencijalnim prednostima korišćenja dermalnih filera za vaše usne, mogućim neželjenim efektima, koracima u ovoj proceduri i još mnogo toga.

Koje su prednosti hijaluronskih filera za usne?

Hijaluron usne

Kao i druge vrste dermalnih filera, kozmetički hirurzi strateški koriste injekcije hijakurona za rešavanje problema vezanih za gubitak volumena. Konkretno, ove injekcije za usne mogu ponuditi sledeće estetske prednosti.

Punije usne

Hijaluronske injekcije za usne imaju za cilj da vaše usne izgledaju punije i mlađe. One vam takođe mogu pomoći da redefinišete ivicu oko vaših usana, poboljšavajući njihov oblik.

Smanjenje bora

Hijaluronske injekcije za usne se takođe mogu koristiti za smanjenje pojave finih linija i bora oko područja usta. Konkretno, ovaj tretman je koristan za „pušačke linije“ koje se protežu oko područja usta.

Neposredni rezultati

Hijaluron usne

Efekti injekcije hijaluronom mogu se videti odmah nakon tretmana.

Hijaluron daje brze rezultate, pa usne veoma brzo dobiju na punoći. Ovo bi moglo da se dopadne onima koji traže brze rezultate.

Ko ne bi smeo da se podvrgne ovom tretmanu?

Važno je da obavestite svog lekara o svim  zdravstvenim problemima koja imate pre tretmana.

Ova procedura možda neće biti prikladna ako:

 • imate istoriju problema sa zgrušavanjem krvi
 • pušite
 • imate dijabetes
 • trenutno uzimate imunosupresivne lekove
 • imate herpes
 • ste trudni ili dojite

Čak i dobri kandidati za injekcije hijaluronom mogu imati neželjene efekte ove kozmetičke procedure. Razgovarajte sa svojim lekarom o svim mogućim rizicima pre lečenja.

Koji su potencijalni neželjeni efekti upotrebe hijaluronskih filera?

Hijaluron može da izazove određene neželjene efekte, koji će da  se odraze na vaše usne.

Uobičajeni neželjeni efekti  hijaluronskih filera na usnama su:

 • privremeno crvenilo  i oticanje usana
 • blage modrice i krvarenje oko mesta ubrizgavanja
 • privremene izbočine ili kvržice koje se mogu pojaviti oko mesta ubrizgavanja

Svaki privremeni bol ili otok obično nestaje u roku od 1 do 2 dana nakon procedure.

Trebali biste odmah da svom lekaru prijavite sledeće neuobičajene, ali potencijalno ozbiljne neželjene efekte injekcija.

To mogu da budu:

 • plikovi oko usana
 • utrnulost ili plavičasto obojenje usne
 • jak otok koji ne nestaje
 • promene vida
 • simptomi infekcije

Kako izgleda postupak ubrizgavanja filera hijaluronske kiseline?

Pre procedure, lekar može da vam preporuči da prestanete da uzimate određene lekove i suplemente, kao što su razređivači krvi. On će takođe napraviti „mapu“ područja oko vaših usana, kako bi odredio mesta ubrizgavanja.

Možete očekivati sledeće tokom postupka:

 • Prvo, vaš lekar će očistiti vaše usne antibakterijskim rastvorom.
 • Da bi se smanjio bol tokom i nakon procedure, vaš lekar će primeniti lokalni anestetik.
 • Kada se anestetik počne da deluje, lekar će započeti proces ubrizgavanja. Nakon svake injekcije, brzo će masirati mesto uboda i ubrizgati još rastvora, ako je potrebno.
 • I vi i vaš lekar ćete proceniti rezultate, pre nego što se oznake koje su stavljene pre procedure oko vaših usana očiste.
 • Pre nego što odete, lekar vam može dati led koji ćete naneti na usne.

Ceo ovaj proces traje samo nekoliko minuta, a nakon tretmana možete nastaviti sa većinom svojih normalnih aktivnosti. Možete se čak vratiti na posao odmah nakon tretmana, ali bi trebalo da izbegavate intenzivne fizičke aktivnosti 48 sati.

Da li povećanje usana boli?

Većina filera za usne sadrži lidokain koji pomaže u smanjenju bolova tokom procesa ubrizgavanja. U zavisnosti od brenda, svaki špric može da sadrži kombinaciju 20 mg/mL HA i 0,3 procenta lidokaina. Kao mera predostrožnosti, vaš lekar takođe može prethodno naneti sredstvo za umrtvljivanje na usne (anesteziju).

Da biste smanjili bol i otok nakon injekcije, vaš lekar će preporučiti nanošenje leda ili hladnih obloga na usne.

Koliko dugo traju injekcije hijaluronskog filera za usne?

Efekti filera su privremeni i biće vam potrebni redovni tretmani održavanja najmanje na svakih 6 meseci da biste održali svoje rezultate.

Ipak, tačan vremenski okvir varira. Nekim damama je potreban tretman održavanja i pre 6 meseci. U drugim slučajevima, može da prođe i do 12 meseci.

Mada dosta lekara smatra da hijaluron može da učini da vaše usne i mnogo duže izgledaju lepo.

Kada se filer prvi put stavi, posle šest meseci je dobro napraviti dopunu. Ukoliko ste zadovoljni oblikom i veličinom vaših usana, sledeći put možete doći na tretman posle 9 meseci, pa na godinu dana, a kasnije je najčešće dovoljno dopunjavati ih na dve pa i tri godine.

Jako je važno i kojom se tehnikom i na kojoj dubini ubrizga hijaluron.

Koliko koštaju injekcije hijaluronskog filera za usne?

Vaši sopstveni troškovi će se razlikovati u zavisnosti od klinike na koju odete, brenda hijaluronskih filera, eventualno od aktuelnih akcija, kao i od broja tretmana.

Pošto su fileri za usne kozmetičke procedure, zdravstveno osiguranje neće pokriti troškove.

Cena hijaluronskih filera za povećanje usana zavisi od količine preparata koji se koristi. Važno je da lekar praktikuje proveren i svetski poznat brend, a cena 1ml je orjentaciono oko 250 evra, odnosno oko 30 000 dinara (u trenutku pisanja teksta) i uključuje posebnu tehniku sa pixel kanilom.

Koja klinika je najpouzdanija?

Pre nego što se odlučite za tretman povećanja usana, važno je da vaš potencijalni lekar ima sertifikat i da je iskusan u ovoj proceduri.

Najbolje bi bilo da odete kod plastičnog hirurga sa iskustvom ili na kliniku koja ima dobru reputaciju i tradiciju.

Alternative hijaluronu za usne

Tokom konsultacija sa estetskim hirurgom, važno je da razgovarate i o mogućim alternativama filerima za usne. Na ovaj način možete doneti najbolju odluku, na osnovu željenih rezultata, budžeta i vremenskog okvira oporavka.

Druge popularne opcije kozmetičkog tretmana za usne su:

 • injekcije botulinum toksina (botoks)
 • injekcije kolagena za usne
 • presađivanje masti ili tkiva
 • implantati za usne

Hijaluron za usne – rezime

Hijaluronska kiselina je vrsta sastojka dermalnog filera koji se može koristiti za usne. Ako ste zainteresovani da koristite hijaluronske injekcije da biste dodali volumen usnama i smanjili pojavu bora, prvo se konsultujte sa estetskim hirurgom iza koga stoje rezultati.

Važno je da zapamtite da iako se ove injekcije smatraju neinvazivnim tretmanom, i dalje postoji rizik od neželjenih efekata. Rezultati nisu trajni, tako da ćete morati da se pripremite za povremene tretmane održavanja, da biste konstantno imali željene rezultate.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj