Search
Close this search box.

Hrono hleb – Kako se pravi, koji se sastojci koriste i zašto je tako popularan?

Hrono hleb

Hrono hleb predstavlja važnu namirnicu ukoliko ste na hrono dijeti. Međutim, njega može da konzumira svako ko želi da se zdravo hrani.

Zašto je ova vrsta hleba toliko popularna?

Ovaj hleb je pre svega odlično izbalansiran i ima mnogo hranljivih sastojaka.

Hrono hlebovi su karakteristični po tome što se prave od drugačijeg brašna nego klasični beli hlebovi. To znači da možete da koristite  heljdino, raženo, pšenično i integralno brašno kada ge pravite.

Takođe, ukoliko to želite, slobodno dodajete i semenke bundeve, lana, susama, ovsene mekinje.

Pravljenjem hrono hleba postajete pravi „mađioničar“ u kuhinji, jer možete da eksperimnentište dok ga pravite.

Koristite sodu bikarbonu ili prašak za pecivo, a ne kvasac. To je jedan od glavnih razloga zašto vas ovaj tip hleba brzo zasiti.

Morska ili himelajska so mogu da se dodaju, kako bi imali dobar ukus hleba.

Koje brašno može da se koristi da bi se napravio hrono hleb?

Hrono hleb

Možete da koristite nekoliko tipova brašna da bi ste napravili hrono hleb.

Tu spadaju:

  • Heljdino brašno. Lako se vari, a pritom je bogato nitratima, magnezijumom, cinkom, kalijumom, jodom, vitaminom E. I važno je da se naglasi da ne sadrži gluten.
  • Ražano brašno. Najveća prednost ovog tipa brašna je što će vas brzo zasititi. Pored toga, hrono hleb od raženog brašna sadrži: vlakna, fosfor, minerale, vitamin E, magnezijum, selen…
  • Speltino brašno. Spelta ima bitno viši sadržaj belančevina, masti i dijetetskih vlakana od drugih žitarica. Integralno brašno spelte sadrži sve vitamine B grupe (osim vitamina B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih vrsta brašna. Pošto su u speltinom brašnu ti minerali vezani organskim ugljenikom, mogu kompletno da se apsorbuju u organizmu.
  • Ovseno brašno. Zahvaljujući svom sastavu integralno ovseno brašno se smatra idealnom namirnicom u periodu rekonvalescencije, deluje na regulisanje kiseline u želucu i stolice. Ne sadrži gluten i odličan je izvor proteina, vitamina E, kalcijuma, gvožđa.
  • Pšenično integralno brašno. Integralno pšenično brašno se često koristi kada se pravi hrono hleb i sadrži u sebi sve delove zrna pšenice, što mu daje izvanredna nutritivna svojstva. Osnovne upotrebne karakteristike integralnog pšeničnog brašna su: sortno poreklo, čistoća, granulacioni sastav, sadržaj vode (vlažnost), sadržaj mineralnim materija (pepeo), sadržaj dijetalnih vlakana (uglavnom celuloza i hemiceluloza) kao i odsustvo štetnih  mikroorganizama.

Recepti za pravljenje hrono hleba

Hrono hleb

Zaista ima izuzetno mnogo recepata, a mi smo izdvojili dva.

Hrono hleb – recept broj 1

Sastojci:

  • 450 g ječmenog brašna
  • 450 g speltinog brašna
  • 150 g heljdinog brašna
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 60 g semena suncokreta
  • 5 g soli
  • 1 kašika sode bikarbone
  • mlaka voda

Priprema:

U činiji pomešajte sve sastojke i zamesite testo postepeno dodavajući vodu. Testo treba da bude mekano, ali ne lepljivo. Umotajte testo u čistu kuhinjsku krpu i ostavite da odstoji 60 minuta. Zatim ga stavite u pleh obložen papirom za pečenje, formirajte hleb i pecite na 230 stepeni oko 60 minuta.

Hrono hleb – recept broj 2

Sastojci:

  • 300 g raženog brašna
  • 100 g speltinog brašna od celog zrna
  • 100 g heljdinog brašna
  • pola šolje semenki (lan, susam, semenke bundeve, semenke suncokreta)
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • minimalno soli
  • 1 pakovanje praška za pecivo
  • 1/2 kašike sode bikarbone
  • 500 ml tople vode

Priprema:

Stavite sve sastojke u jednu posudu i pomešajte ih sa toplom vodom.

Testo treba da bude mekše, ali ne previše.

Pecite hrono hleb sat vremena na 200 stepeni C, pa otklopiti desetak minuta da dobije koricu. Umotajte ga u vlažnu kuhinjsku krpu i konzumirajte najviše tri dana, jer ne može duže da traje.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj