Search
Close this search box.

Konjuktivitis kod dece – Koji su simptomi i uzroci, kako se dijagnostikuje i leči i još mnogo toga

Konjuktivitis kod dece

Konjuktivitis kod dece se najčešće manifestuje se crvenilom, otokom kapaka, suzenjem očiju, a u određenim slučajevima i gustom sekrecijom iz oka.

Konjuktivitis (bolest crvenog oka) je vrlo česta bolest kod male dece. Prilično je zarazna, a deca se najčešće zaraze u predškolskim ustanovama i školi. Međutim i tinejdžeri i odrasli mogu dobiti konjuktivitis.

Inače konjuktivitis je infekcija ili otok u vašoj konjuktivi, koja je tanka, providna membrana i leži preko unutrašnje površine kapka i pokriva beonjaču.

Ukoliko vaše dete ima simptome konjuktivitisa, važno je da ga odvedete kod doktora. Neke vrste konjuktivitisa nestaju same, ali drugima je potrebno lečenje.

Šta uzrokuje konjuktivitis kod dece?

Infektivni konjuktivitis može biti uzrokovan mnogim bakterijama i virusima odgovornim za prehladu i druge infekcije.

Ovde spadaju: infekcije uha, infekcije sinusa i upale grla. Ponekad ga uzrokuju iste vrste bakterija koje uzrokuju hlamidiju i gonoreju, dve polno prenosive bolesti.

Neke vrste konjuktivitisa su neinfektivne i ovde spadaju:

  • Alergijski konjunktivitis – koji se češće javlja kod dece sa drugim alergijskim stanjima, poput polenske groznice. Alergeni mogu da budu: trava, polen ambrozije, životinjska perut i grinje.
  • Konjunktivitis nakon izlaganja iritansima – uzrokovan je bilo čime što iritira oči, kao što je zagađenje vazduha ili hlor u bazenima.

Konjuktivitis kod novorođenčadi

Novorođenčad su izložena riziku od konjuktivitis i mogu razviti ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne leče. Ukoliko trudnica ima polno prenosive bolesti, tokom porođaja bakterija ili virus mogu proći iz porođajnog kanala u bebine oči, izazivajući konjuktivitis.

Da bi to sprečili, lekari daju antibiotsku mast ili kapi za oči svim bebama odmah nakon rođenja. Povremeno, ovaj tretman izaziva blagi hemijski konjunktivitis, koji obično nestaje sam od sebe. Lekari takođe mogu da testiraju trudnice na polno prenosive bolesti i leče ih tokom trudnoće kako bi sprečili širenje infekcije na bebu.

Koji su znaci i simptomi konjuktivitisa?

Konjuktivitis kod dece, pored crvene ili ružičaste boje oka ili očiju, stvara i neugodnost u očima i to je uobičajen simptom ove bolesti. Deca bi mogla da kažu da imaju osećaj peska u oku. Često se javlja i iscedak iz oka, bol i otok konjuktive. Neka deca imaju otečene kapke ili su osetljiva na jako svetlo. Konjuktivitis može uticati na jedno ili oba oka.

U slučajevima alergijskog konjunktivitisa, svrab i suzenje očiju su uobičajeni simptomi.

Da li je konjuktivitis kod dece zarazan?

Konjuktivitis je zarazan ako je uzrokovan bakterijama ili virusom:

  • Konjuktivitis koji je uzrokovan bakterijama može se proširiti na druge čim se pojave simptomi i sve dok postoji iscedak iz oka – ili do 24 sata nakon početka uzimanja antibiotika.
  • Konjuktivitis koje je uzrokovan virusom je generalno zarazan i pre nego što se pojave simptomi i može ostati sve dok simptomi traju.
  • Alergijski konjunktivitis i konjunktivitis koji je izazvan iritansima nisu zarazni.

Dete može dobiti konjuktivitis ako dodirne zaraženu osobu ili nešto što je ta osoba dodirnula (kao što je korišćena maramica). U letnjem periodu, bolest se može širiti kada deca plivaju u kontaminiranoj vodi ili dele kontaminirane peškire. Takođe se može širiti kašljanjem i kijanjem.

Takođe, neko ko ima bolest crvenih očiju na jednom oku može ga proširiti na drugo oko trljanjem ili dodirivanjem zaraženog oka, a zatim dodirivanjem drugog oka.

Kako se dijagnostikuje konjuktivitis?

Ako mislite da vaše dete ima konjuktivitis, važno je da posetite svog lekara da biste saznali šta ga uzrokuje i kako da ga lečite. I druga ozbiljna očna oboljenja mogu imati slične simptome, pa dete koje se žali na jak bol, promene vida, otok oko očiju ili osetljivost na svetlost treba pregledati.

Kako se leči konjuktivitis kod dece?

Konjuktivitis uzrokovan virusom obično nestaje bez ikakvog lečenja. Konjuktivitis uzrokovan bakterijama se leči antibiotskim kapima za oči ili mastima.

Može biti teško naterati decu da stavljaju kapi za oči nekoliko puta dnevno.

Stavite kapi na unutrašnji ugao zatvorenog oka vašeg deteta. Kada vaše dete otvori oko, lek će poteći u njega. Ako i dalje imate problema sa kapima, pitajte lekara za antibiotsku mast, koja se može staviti na mesto spajanja kapaka, pa će se otopiti i ući u oko.

Ako vaše dete ima alergijski konjunktivitis, lekar može da vam prepiše lek protiv alergija, bilo u obliku tableta, tečnosti ili kapi za oči.

Takođe možete dati acetaminofen (paracetamol) ili ibuprofen za ublažavanje nelagodnosti (proverite uputstva za tačnu količinu).

Kako roditelji mogu pomoći detetu?

Korišćenje hladnih ili toplih obloga na očima može učiniti da se vaše dete oseća malo bolje. Pažljivo očistite ivice zaraženog oka toplom vodom i gazom ili vatom. Ovo takođe može ukloniti kore osušenog sekreta zbog kojih se kapci ujutru lepe.

Ako vaše dete nosi kontaktna sočiva, lekar ili oftalmolog mogu da preporuče da se sočiva ne nose dok infekcija ne nestane. Zatim dezinfikujte sočiva i njihovu kutiju za skladištenje najmanje dva puta pre nego što dozvolite svom detetu da ih ponovo nosi.

Ukoliko vaše dete nosi kontaktna sočiva za jednokratnu upotrebu, bacite trenutni par i koristite novi par nakon što infekcija nestane.

Lekari obično preporučuju da deca koja imaju konjuktivits odsustvuju iz škole dok infekcija ne prođe.

Može li se konjuktivitis kod dece sprečiti?

Infektivni konjunktivitis je veoma zarazan, pa naučite decu da dobro i često peru ruke toplom vodom i sapunom. Takođe ne bi trebalo da dele kapi za oči, maramice, šminku za oči, krpe za pranje, peškire ili jastučnice sa drugima.

Obavezno dobro operite ruke nakon što dodirnete oči zaraženog deteta i bacite predmete poput gaze ili vate nakon što ste ih upotrebili. Operite peškire i posteljinu koju je dete koristilo u toploj vodi odvojeno od ostatka porodičnog veša, kako biste izbegli kontaminaciju.

Ako znate da je vaše dete sklono alergijskom konjunktivitisu, držite prozore i vrata zatvorene u danima kada ima mnogo polena i često čistite prašinu i usisavajte kako biste smanjili mogućnost da dete ima alergijsku reakciju. Ovaj tip konjunktivitisa može se sprečiti samo izbegavanjem alergena.

Skrining i lečenje trudnica na polno prenosive bolesti mogu sprečiti mnoge slučajeve konjuktivitisa kod novorođenčadi. Trudnica može imati bakterije u svom porođajnom kanalu čak i ako ne pokazuje simptome, zbog čega je prenatalni skrining jako važan.

Kada bi bilo najbolje da se obratite lekaru?

Ako se konjuktivitis ne povuče nakon 2 do 3 dana lečenja ili posle nedelju dana (ako se ne leči), odvedite dete kod lekara.

Ako vaše dete ima povećan otok, crvenilo i osetljivost na kapcima i oko oka, zajedno sa temperaturom, takođe pozovite lekara.

Ovi simptomi mogu značiti da je infekcija počela da se širi izvan konjunktive i da će biti neophodan dodatni tretman.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj