Search
Close this search box.

Najraniji simptomi trudnoće – Šta sve može da ukazuje da ste u drugom stanju?

Najraniji simptomi trudnoće

Najraniji simptomi trudnoće su najčešće: izostanak menstruacije, mučnina, malaksalost i umor, učestalo mokrenje…

U nastavku teksta ćemo detaljnije da analiziramo koji to simptomi mogu da ukazuju da se nalazite u drugom stanju.

Klasični znaci i najraniji simptomi trudnoće

Najčešći i najraniji simptomi trudnoće su:

 • Izostanak menstruacije. Ako ste u godinama kada biološki možete da ostanete u drugom stanju i ako je prošlo nedelju dana ili duže bez početka očekivanog menstrualnog ciklusa, možda ste trudni. Međutim, ovaj simptom može da zavara, ako imate nepravilan menstrualni ciklus.
 • Osetljivost u grudima ili natečene grudi. Hormonske promene u ranoj trudnoći mogu učiniti vaše grudi osetljivim i možete da osetite bol kada ih dodirnete. Nelagodnost će se verovatno smanjiti nakon nekoliko nedelja kako se vaše telo prilagodi hormonskim promenama.
 • Mučnina sa ili bez povraćanja. Jutarnja mučnina, koja se može javiti u bilo koje doba dana ili noći, često počinje jedan do dva meseca nakon što zatrudnite. Najraniji simptomi trudnoće gotovo uvek uključuju mučninu, mada neke žene nikada nemaju ovaj problem.
 • Učestalo mokrenje. Možda ćete primetiti da urinirate češće nego obično. Količina krvi u vašem telu se povećava tokom trudnoće, što dovodi do toga da vaši bubrezi obrađuju dodatnu tečnost koja završava u vašoj bešici.
 • Umor. Umor je takođe visoko rangiran među ranim simptomima trudnoće. Niko sa sigurnošću ne zna šta uzrokuje pospanost tokom prvog tromesečja trudnoće. Međutim, brz porast nivoa hormona progesterona tokom rane trudnoće može doprineti nastanku umora.

Sada kada smo videli koji su najraniji simptomi trudnoće, hajde da se osvrnemo i ne ostale simptome koji mogu da ukazuju na trudnoću.

Ostali znaci i simptomi trudnoće

Drugi manje očigledni znaci i simptomi trudnoće koje možete iskusiti tokom prvog trimestra su:

 • Promene raspoloženja. Poplava hormona u vašem telu u ranoj trudnoći može učiniti da budete neobično emocionalni i plačljivi.
 • Nadimanje. Hormonske promene tokom rane trudnoće mogu uzrokovati da se osećate naduveno, osećaj je sličan onome na početku menstruacije.
 • Grčevi. Neke žene imaju blage grčeve u materici u ranoj fazi trudnoće. Tako da najraniji simptomi trudnoće mogu da budu grčevi.
 • Zatvor. Hormonske promene dovode do usporavanja vašeg digestivnog sistema, što može dovesti do zatvora.
 • Averzija prema određenoj hrani ili mirisima. Kada ste trudni, često postajete osetljiviji na određene mirise i vaše čulo ukusa se može promeniti. Kao i kod većine drugih simptoma u trudnoći, ovo se pripisuje hormonskim promenama.
 • Nazalno začepljenje. Povećanje nivoa hormona i proizvodnje krvi može dovesti do toga da sluzokoža u vašem nosu otekne. Ovo zna da uzrokuje začepljen nos ili da vam curi sekret iz nosa.

Da li ste stvarno trudni?

Mi smo vam rekli koji su najčešći i najraniji simptomi trudnoće, ali…

Mnogi od ovih znakova i simptoma nisu jedinstveni samo za trudnoću. Neki mogu ukazivati na to da ste se prosto razboleli ili da ćete uskoro da dobijete menstruaciju. Isto tako, možete biti trudni, a da nemate mnoge od ovih simptoma.

Ipak, ukoliko ne dobijete menstruaciju i primetite neke od gore navedenih simptoma, uradite kućni test trudnoće ili posetite svog lekara.

Ako je vaš kućni test za trudnoću pozitivan, zakažite pregled kod ginekologa. Što se pre potvrdi vaša trudnoća, pre možete započeti prenatalnu negu.

Ukoliko planirate da zatrudnite ili ste tek saznali da ste trudni, počnite da svakodnevno uzimate prenatalne vitamine.

Prenatalni vitamini sadrže važne vitamine i minerale, kao što su folna kiselina i gvožđe, koji pomažu u rastu i razvoju vaše bebe.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj