Search
Close this search box.

Naočare za sunce – Saznajte sve o zdravstvenim benefitima koje vam one pružaju

Naočare za sunce

Da li znate da naočare za sunce imaju svoj dan?

Ne, ne šalimo se, 27. jun je nacionalni dan naočara za sunce.

Zakasnili smo nedelju dana, da baš na ovaj datum obajavimo tekst o naočarima za sunce, ali smo se barem setili ( sa malim zakašnjenjem doduše).

Nadamo se da još uvek nismo zakasnili da vam ukažemo zašto su naočare za sunce izuzetno važne, ali sa stanovištva zdravlja.

Da, znamo da sa njima izgledate više “cool”, ili delujete poslovnije, ozbiljnije, sexy, možete da iskažete i buntovni stil, autentičnost…

Sve je to sjajno i tačno, ali naša primarna briga i “tema svih tema” na ovom sajtu je zdravlje.

U ovom članku želimo da vam ukažemo na sve zdravstvene benefite koje vam pružaju kvalitetne naočare za sunce ( a verujete nam ima ih mnogo).

Za sve one kojima je fokus više okrenut ka modi i trendovima, možemo da poručimo – mislimo i na vas. U narednim danima očekujte nekoliko članaka gde ćemo da vidimo koji su to modni trendovi na ovom polju u 2022 godini. Tako da niko neće biti razočaran ili uskraćen za temu koja ga zanima.

Pošto je počela letnja sezona, a njen “špic” se očekuje za par nedelje možete da uhvatite poslednji voz i da budete “najljepši (momak ili đevojka) na plažu”.

Kao što već znate, kod nas na sajtu možete da nađete teme vezane za: zdravlje, trening, ishranu… Ne budite lenji, pročitajte vaše omiljne članke, naoružajte se informacijma i spremni ste da na svim poljima dominirate ovoga leta.

Da se vratimo na naočare za sunce. Pred vam je nekoliko pasusa gde ćete dobiti koncizna objašnjenja zašto bi trebalo da ih nosite i zbog čega su one mnogo, mnogo više od lepog modnog detalja.

Zaštitite oči, kao što štitite svoju kožu

Naočare za sunce

Naočare za sunce sa UV zaštitom su neophodne. Zaštita od UV zraka je izuzetno važna, jer su oni izuzetno štetni za vaš vid. Možemo slobodno da kažemo da je ovo i najbitnija stvar kod odabira naočara.

Nemojte da dozvolite da vas boja stakla zavara. UV-blokiranje i tamna stakla na naočarama nemaju uvek veze jedno sa drugim. UV zaštita zavisi od toga da li su određene hemikalije stavljene na stakla tokom proizvodnje, a ne od boje ili nijanse.

Da biste bili potpuno sigurni da su vaše oči adekvatno zaštićene, tražite naočare za sunce na kojima piše da blokiraju 99% ili 100% UV zraka. Na pojedinim etiketama možete da primetite „UV apsorpcija do 400 nm“ ili UV400, što je ekvivalentno 100-postotnoj zaštiti.

Zaštita očiju od negatvnih efekata UV zraka bi morao da bude vaš prioritet kada birate kvalitetne naočare za sunce.

Navikli ste da štitite kožu od sunca i da brinete o zdravlju kože. Ali zaštita očiju je jednako važna kao i zaštita vaše kože. Zdrav vid je blagoslov, zato nosite naočare za sunce koje će zaštititi vaše oči od štetnih ultraljubičastih zraka.

Smanjite verovatnoću od raka kože

Istraživanja pokazuju da se oko 5% do 10% svih karcinoma kože nalazi u blizini očnih kapaka. Zato je veoma važno da zaštitite svoje oči i okolna područja.

Kada nosite naočare za sunce, štitite ove delove tela od UV zraka. Gledajte da izaberite model koji pokriva dobar deo kože oko očiju.

Zaštitite se od makularne degeneracije

Makularna degeneracija je neizlečiva bolest oka koja ponekada dovodi do slepila. Štetni UV zraci pojačavaju i pogoršavaju stanje žute mrlje i to može dovesti do velikih problema sa vidom. Zato je važno za vaš vid da nosite naočare koje vas štite od UV zračenja.

Većina naočara za sunce  kategorije UV 400 blokiraju sve svetlosne zrake sa talasnim dužinama do 400 nanometara (nm). Ovo pokriva sve UVA i UVB zrake.​

Naočare za sunce su dobra prevencija za pterigijum

Pterigijum je zadebljanje konjunktive u unutrašnjem uglu oka koje leptirasto polako prelazi ivicu rožnjače i napreduje prema njenom centru.

Ovo najčešće nije ništa ozbiljno, ali ume da iritira i nervira, a ponekad postaje bolno. Kapi i operacija su uobičajeni tretmani.

Ako je pterigijum mali, onda se koriste veštačke suze. Kod početnih pterigijuma obavezno nosite naočare za sunce sa UV zaštitom.

Međutim, kada je pterigijum veliki, prelazi najvećim delom preko rožnjače i ometa vid, tada se leči hirurškom intervencijom. Radi se u lokalnoj anesteziji i posle par dana možete da nastavite sa svakodnevnim aktivnostima. Pterigijum može ponovo da se vrati.

Svaki lekar će vam reći da je najbolji tretman prevencija. I zato lekari preporučuju naočare sa UV zaštitom (kao i nošenja šešira, kačketa, kapa), po sunčanom vremenu. Obavezno nosite naočare za sunce i kada su oblačni dani. Čak i tada UV zraci mogu oštetiti vaš vid.

Smanjite rizik od katarakte

Katarakta nastaje kada se proteini u sočivima vašeg oka skupe, što uzrokuje zamućen ili zamagljen vid, zajedno sa nizom drugih simptoma.

Ponekad je katarakta uzrok slepila. Postoji nekoliko načina kako možete dobiti kataraktu. Izlaganje UV zračenju koje emituje sunce je, nažalost, jedan od tih načina.

Takođe je iz tog razloga veoma važno da zaštitite svoje oči od UV zraka, tako što ćete nositi naočare za sunce sa UV zaštiom.

Naočare za sunce mogu da utiču da ređe imate migrene

Migrena je vrsta neurološkog oboljenja čija je glavna karakteristika glavobolja koja se često ponavlja i koja može da bude veoma intezivna.

Sunčevi zraci često mogu da predstvljaju okidač za migrenu. Redovno nošenje dobrih naočara za sunce smanjuje učestalost migrena. A čak i kada patite od migrene, naočare za sunce blokiraju prekomernu svetlost, što bar malo ublažava bol. To je bonus razlog zašto bi trebalo da ih nosite.

Nošenje naočara za sunce po zimskom vremenu? Odlična ideja.

Neophodno je da zaštite oči i u ekstremnijim zimskim uslovima. Ovde na scenu stupa refleksija i odsjaj izazvan ledom i snegom. Ovo je dobro poznata pojava koja se naziva „snežno slepilo”.

Poznato kao i fotokeratitis, ovo je vrlo neprijatno i često bolno stanje, koje može uzrokovati i privremeni gubitak vida. Uglavnom se javlja kao posledica prevelike izloženosti sunčevim zracima bez adekvatne zaštite, ali i odbljeska o snežne površine. Simptomi su najčešće primetni kada je već prekasno, a šteta učinjena.

Naočare za sunce sa polarizovanim staklima naručito pomažu, ako ste ljubitelj “zimskih čarolija”.

Polarizovana stakla su takođe veoma dobra tokom vožnje. Zašto? Zato što blokiraju horizontalnu svetlost koja se odbija od površine puta. Ovo će vas sprečiti da sve vreme žmirkate. Samo se pobrinite da skinete naočare za sunce kada sunce zađe.​

Zaštita od mehaničkih povreda

Vetar raznosi pesak, zemlju i druge predmete i na taj način može da vam nanese povredu. Vetar takođe može da pretvori sunce u džinovski “fen za kosu”, gde vam vruć vazduh neprestano duva u oči. Ovo dovodi do iritacije očiju ili ih čak oštećuje.

Zamislite samo koliko samo jedno zrno peska može da boli kada vam se zaglavi u oku. Važno je da zaštitite oči od vetra, toplote i krhotina, tako što ćete nositi naočare za sunce kada izlazite napolje.

Naočare za sunce vam omogućavaju jasan vid

Naočare za sunce

Sunčane naočare sa pravim staklima će povećati jasnoću vašeg vida. To će zauzvrat dovesti do poboljšanih performansi tokom: vožnje, aktivnosti u prirodi, bavljenja sportom, pecanja…

Videćete jasnije, bolje ćete raditi, više ćete se zabavljati i vozićete bezbednije.

Personalizujte svoj stil

Naočare za sunce

Kao što smo naveli na početku teksta, fokus ovoga članka je stavljen na zdravlje. Međutim mi nismo “pećinski ljudi” niti “srednjovekovni monaški prosjački red” da ne znamo koliko su naočare za sunce bitne kada govorimo o stilu.

Biće dovoljno tekstova na tu temu na sajtu, ali moramo i u okviru ovoga teksta da se osvrnemo malo na modu.

Izlišno je govoriti koliko naočare za sunce (koje su u skladu sa fizionomijom lica) mogu da pobljšaju nečiji izgled.

Mnogi ljudi se praktično i ne slikaju bez njih. Em lepše izgledaju, em nema problema ako trepnu ili skrenu pogled.

Takođe naočare mogu da budu taj finalni dodatak vašoj odevnoj kombinaciji. Bilo da nosite farmerke, odelo, kožnu jaknu, uz sve mogu da se uklope.

Određeni legandarni modeli poput “aviator naočara” ili “wayfarera” od Rej Bana jednako dobro idu uz šorc za kupanja ili Armanijevo odelo.

Zato mislite na svoje zdravlje, ali ostanite upečatljivi, intrigantni i drugačiji. Nabavite kvalitetne naočare za sunce sa UV zaštitom (polarizovane su naš predlog) i izdvojte se iz mase, ali ne zaboravite na vaše zdravlje.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj