Proliv kod beba – Uzroci, simptomi i šta možete da preduzmete

Proliv kod beba

Proliv kod beba nije retka pojava, ali ponekada ipak postoji opravdani razlog za zabrinutost.

Kao što je većini roditelja već poznatao mališani ponekada znaju da imaju ogromnu količinu stolice. I često zna da bude retka i tečna.

U nastavku teksta ćemo da vam damo opširnije informacije vezane za proliv kod beba i male dece.

Kako se manifestuje proliv kod beba i male dece?

Dijareja kod dece nije prava bolest, već samo simptom. Ona je uobičajena među malom decom i ne predstavlja pretnju po njihovo zdravlje.

Dijareja kod dece obično ima sledeće karakteristike:

 • Bezbolna je.
 • Neprijatnog je mirisa.
 • Dete ima tri ili više pražnjenja, neformirane stolice najmanje četiri uzastopne nedelje.
 • Često sadrži nesvarenu hranu i sluz.
 • Javlja se tokom budnog stanja.
 • Simptomi počinju između 6 i 36 meseci starosti, ali mogu trajati do predškolskog uzrasta.
 • Simptomi se obično povlače do školskog uzrasta ili ranije, a 90 procenata dece nema dijareju do 40-og meseca života.

Dijareja često počinje nakon napada gastroenteritisa. Ovo je virusna infekcija želuca i creva koja obično izaziva groznicu, bol u stomaku, povraćanje i dijareju.

Nakon oporavka od ove akutne, intenzivne bolesti, dete može da nastavi da ima bezbolnu, čestu stolicu, kao što je gore navedeno, ali se ponaša savršeno normalno. U ovoj situaciji, roditelji često misle da bolest traje, ali dete je zdravo, raste, jede i dobro se oseća, što je u značajnoj suprotnosti sa njegovim modelom ponašanja tokom bolesti.

Šta uzrokuje proliv kod beba?

Mnoštvo faktora može da igra ulogu, uključujući sledeće.

Ishrana: Mala deca često unose višak sokova i drugih tečnosti sa visokim sadržajem fruktoze i sorbitola, koji se dovode u vezu sa dijarejom kod mališana. Takođe tome doprinosi i ishrana sa vrlo malo masti i malo vlakana.

Povećano vreme prolaska hrane kroz creva: Kod nekih mališana, hrana putuje kroz debelo crevo veoma brzo, što dovodi do manje apsorpcije vode i to zna da uzrokuje proliv.

Povećana fizička aktivnost: Fizička aktivnost je povezana sa povećanom količinom stolice generalno.

Individualna crevna mikroflora: Creva sadrže milijarde bakterija, ali one su neophodne, jer pomažu u procesu varenja. Međutim, tačan sastav ovog gustog mikrobioma varira od osobe do osobe, a kod nekih beba i dece su prisutnije bakterije koje utiču da dođe do dijareje.

Šta možete da učinite?

Većina lekara ne preporučuje nikakav tretman lekovima.

Zapravo ne postoji „pravi lek“ za dijareju kod mališana, jer to i nije tipična bolest. Ali postoje neke stvari koje možete da preduzmete da bi vašem detetu bilo bolje.

Beležite šta je vaše dete jelo

Vodite dnevnik ishrane i povežite ga sa količinom, učestalošću i vremenom dijareje. Ovo može pomoći lekaru vašeg deteta da eliminiše sve druge uzroke dijareje koji mogu da budu opasniji, kao što su netolerancija na određenu vrstu hrane ili alergije.

Proverite da li dete ima krvave stolice

Uverite se da nema krvi u stolici. Ovo je bar izuzetno lako proverljivo kod beba (pošto koriste pelene). Ako nađete krv u stolici, odmah se obratite lekaru vašeg deteta.

Ponekad krv u stolici zna da bude vidljiva samo mikroskopski, tako da pedijatar vašeg deteta može zatražiti uzorak stolice za testiranje, ako postoji bilo kakav razlog za zabrinutost.

Razgovarajte sa lekarom, ako pored dijareje kod vašeg deteta primetite i gubitak težine ili slabo napredovanje na dobijanju težine.  

Dodatni simptomi koji mogu da prate dijareju, a zahtevaju medicinski tretman su:

 • povraćanje
 • groznica
 • bol u stomaku
 • sluz u stolici

Preskočite voćne sokove

Ograničite sokove i druge tečnosti sa fruktozom i sorbitolom, kao što su sportska pića i Koka Kola.

Povećajte unos vlakana

Više vlakana će zapravo pomoći kod učvršćivanja stolice. Birajte žitarice od celog zrna, sveže voće i povrće. I dodavanje malo više masti u ishranu takođe može da bude od koristi.

Ovo bi moglo biti iznenađujuće za neke, jer se toliko pažnje posvećuje ograničavanju unosa masti. Ali ako vaše dete nema prekomernu težinu i dovoljno je aktivno, onda bi malo više masti u ishrani trebalo da bude sasvim u redu.

Obavezno proverite sa svojim lekarom da li je ovo prikladno za vaše dete. Ako dodate masti, neka budu zdrave masti koje ima u: mlečnim proizvodima, avokadu, maslinovom ulju, jajima…

Probajte sa probioticima

Probiotici su dostupni u slobodnoj prodaji i mogu da se kupe u svakoj apoteci. Probiotici su žive bakterije i kvasci koji su korisni za vaše telo. Oni najverovatnije neće štetiti detetu i mogu da budu od pomoći.

Mada je uvek najbolje da se prvo posavetujete sa lekarom.

Proliv kod beba – rezime

Ako ste uradili sve gore navedeno i vaše dete zaista raste, jede i ponaša se normalno, ali i dalje ima dijareju, nema potrebe za brigom.

Ovo je jedan od onih problema koji je mnogo gori za roditelja, nego za dete.

Dakle, ako je sve drugo u redu, posmatrajte dijareju kod mališana poput nicanja zuba i sisanja palca. I ovo će proći.

Ipak, ukoliko se pojave simptomi koji prate dijareju ili ona sama ne prođe posle 48h, najbolje bi bilo da dete odvedete kod lekara, jer u tom slučaju dijareja može da simptom neke ozbiljnije bolesti.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika