Search
Close this search box.

Prvi simptomi trudnoće – Kako da prepoznate znake koji ukazuju da ste u drugom stanju?

Prvi simptomi trudnoće

Prvi simptomi trudnoće mogu da se manifestuju na zaista mnogo načina i često su isti kao i simptomi raznih bolesti koje nemaju baš nikakve veze sa trudnoćom.

Da li je prerano reći da ste trudni? Koji simptomi mogu biti najraniji znaci trudnoće?

U nastavku teksta odgovaramo na ova i još mnoga pitanja.

Koliko rano možete da znate da li ste trudni?

Za to je uvek najbolje da odete na ginekološki pregled ili da makar (za prvu pomoć) uradite kućni test.

Kada su u pitanju prvi simptomi trudnoće, gotovo da su svi različiti.

Neke žene počinju da primećuju promene u roku od nedelju dana nakon začeća, dok druge možda neće ništa primetiti dok im ne izostane menstruacija.

Kada bi trebalo da uradite test za trudnoću?

Obično se preporučuje da uradite test na trudnoću nakon što ste propustili menstruaciju. To je zato što testovi na trudnoću mere nivo humanog horionskog gonadotropina (hCG) u vašem telu.

Humani horionski gonadotropin (hCG) je hormon koji proizvodi placenta trudnice. U ranoj trudnoći nivo hCG se povećava u krvi i eliminiše se u urinu.

Može proći oko tri do četiri nedelje od prvog dana vaše poslednje menstruacije da bi u vašem telu bilo dovoljno hCG kojeg aparat na testu može da registruje.

Koji su prvi simptomi trudnoće?

Prvi simptomi trudnoće

Najčešći znak rane trudnoće? Propušteni ciklus.

Naravno, kašnjenje ili izostanak menstruacije ne znači uvek da ste trudni. Ako je vaše telo pod velikim stresom ili imate hormonsku neravnotežu, možda imate nepravilan menstrualni ciklus.

Koji drugi simptomi mogu biti rani znaci trudnoće?

Svaka žena i svaka trudnoća su priča za sebe. Dakle, ako ste trudni, verovatno ćete iskusiti jedinstvenu kombinaciju uobičajenih, a možda i ne tako čestih i preklapajućih simptoma.

I mogu se pojaviti ranije ili kasnije nego što se očekivalo.

Evo koji koji su sve moguće prvi simptomi trudnoće.

1. Mrlje ili lagano krvarenje

Mnoge žene su iznenađene kada saznaju da mrlje ili lagano krvarenje mogu biti rani znak trudnoće, ali oko jedne trećine žena to doživljava.

Ovo se često naziva implantacijsko krvarenje. Implantacijsko krvarenje nastaje kada se oplođena jajna ćelija pričvršćuje za zid materice i trudnoća nastavlja da se razvija. Ono je uglavnom veoma oskudno, mada postoje i slučajevi kada se javi obilno krvarenje.

Ovo se razlikuje od krvarenja koje može nastati usled pobačaja.

2. Bol u donjem delu stomaka ili grčevi

Prvi simptomi trudnoće su često grčevi i bol u donjem delu stomaka. Međutim, oni mogu signalizirati i nadolazeću menstruaciju pa ova dva stanja mogu lako da se pobrkaju.

3. Bazalna temperatura

Bazalna temperatura tela (BTT) je najniža temperatura tela u periodu od 24 časa.

Merenje bazalne temperature služi da za kratko vreme možete dobro upoznati svoj ciklus i utvrdite da li imate ovulaciju i kada se ona događa.

Ako ste trudni, vaša temperatura može ostati povišena umesto da se ponovo spusti.

Naravno, mogli biste da imate povišenu temperaturu i iz drugih razloga, ali ako ona traje duže od nekoliko nedelja, trudnoća može biti objašnjenje.

4. Praćenje cervikalne sluzi

Cervikalna sluz ima važnu ulogu u ostajanju u drugom stanju, zato što hrani i štiti spermatozoide tokom dugog putovanja kroz reproduktivni trakt žene – do jajne ćelije. Ova sluz menja svoj izgled tokom ciklusa i ima specifičan izgled u plodnim danima.

Menjaju se i konzistencija i količina. Plodna cervikalna sluz je znak ovulacije i tada je najbolje vreme za seksualni odnos ukoliko želite da zatrudnite.

5. Osetljivost dojke, otok ili peckanje

Prvi simptomi trudnoće često uključuju i promene na grudima.

Kada ste trudni, vaše telo doživljava velike hormonske promene, konkretno, povećanje estrogena i progesterona. Ovo doprinosi pojavi mnogih simptoma, uključujući osetljivost dojki.

Često, povećana osetljivost dojke, otok ili peckanje počinju da postaju primetni nekoliko dana pre izostanka menstruacije.

Ako obično imate osetljivost dojki pre menstruacije ili ubrzo nakon njenog početka, ovaj osećaj će tokom trudnoće verovatno biti intenzivniji nego što ste navikli.

Takođe možete osetiti bol u bradavicama.

6. Umor

Prvi simptomi trudnoće

Umor u ranoj trudnoći je čest. U stvari, umor se može pojaviti već nedelju dana nakon začeća.

To je zahvaljujući tim naglim promenama u nivou hormona, posebno povećanju progesterona.

7. Često mokrenje

Ako idete u toalet češće nego obično, to može biti znak da ste u drugom stanju.

Prvi simptomi trudnoće pored već navedenih uključuju i učestalo mokrenje.

Svakako,unos tečnosti u toku dana igra veliku ulogu u tome koliko puta idete u toalet. Međutim, trudnoća povećava količinu krvi u vašem telu, što vašim bubrezima daje više tečnosti za filtriranje i više otpada koga treba da se otarase.

Dakle, ako ste trudni, možda ćete primetiti da mokrite mnogo više – simptom koji može početi rano i (nažalost) trajati tokom trudnoće.

8. Mučnina ili povraćanje

Lista gde se nabrajaju prvi simptomi trudnoće sigurno ne može da prođe bez mučnine i povraćanja.

Jutarnja mučnina je verovatno i najpoznatiji od svih simptoma trudnoće. Ovaj simptom se može manifestovati samo dve nedelje nakon začeća.

Međutim, mnoge žene uopšte nemaju ovaj problem tokom trudnoće. I uprkos svom imenu, jutarnja mučnina se zapravo može desiti u bilo koje doba dana ili noći.

9. Tamnjenje areola

Kada ste trudni, vaše areole (područja oko bradavica) će verovatno rasti i potameti.

Obično su ove promene postepene i nastavljaju se tokom trudnoće. Međutim, neke žene primećuju ove promene veoma rano u kombinaciji sa drugim simptomima.

10. Nadimanje ili zatvor

Prvi simptomi trudnoće

Svi mi sa vremena na vreme doživljavamo nadimanje ili zatvor, ali i jedno i drugo su prilično česte pojave tokom trudnoće.

I opet su glavni krivci hormoni. Oni usporavaju varenje, što može izazvati nakupljanje vazduha u crevima i dovesti do zatvora.

Nadimanje ili zatvor mogu biti praćeni drugim simptomima trudnoće. Ovi simptomi mogu ostati tokom cele trudnoće.

11. Metalni ukus u ustima

Mnoge žene prijavljuju metalni ukus u ustima tokom trudnoće. Još jednom da naglasimo, za to su krivi hormoni, a posebno estrogen.

Tipično, ovaj simptom (kao i sveukupne promene ukusa) je uobičajen u prvom tromesečju, ali se može javiti i kasnije u trudnoći.

12. Osetljivost na miris

Prvi simptomi trudnoće, pored nabrojanih uključuju i pojačane senzacije kada je reč o mirisima.

Mnoge žene navode da je osetljivost na miris bio jedan od njihovih prvih znakova trudnoće. U stvari, čak dve trećine žena postaje osetljivije ili intenzivnije reaguje na mirise oko sebe tokom trudnoće.

I često, pojačano čulo mirisa može se zadržati tokom prvog tromesečja ili kasnije, i doprineti drugim simptomima kao što su: mučnina, žudnja za hranom ili odbojnost prema nekim namirnicama.

13. Promene raspoloženja

Od stresnog dana na poslu do prirodnih čuda vašeg menstrualnog ciklusa, mnogo je stvari koje mogu uticati na vaše raspoloženje.

Promene raspoloženja su veoma česte tokom trudnoće i mogu biti posebno primetne u ranoj fazi, kada vaše telo dobije iznenadni nalet estrogena i progesterona.

Ako ste trudni, sve promene raspoloženja koje doživljavate su verovatno povezane sa drugim simptomima kao što su umor ili mučnina. Možda ćete biti osetljiviji ili plačljiviji.

A možda ćete imati “kraći film”, pa ćete biti skloniji neracionalnim izlivima besa.

14. Glavobolje

Prvi simptomi trudnoće

Glavobolje su deo života. Dolaze sa prehladama, alergijama, stresom, umorom…  Ali mogu doći i sa trudnoćom. Prvi simptomi trudnoće veoma često uključuju glavobolje.

Glavobolje se mogu javiti zahvaljujući povećanom volumenu krvi i hormonskim promenama koje se javljaju u ranoj trudnoći. Takođe možete da imate glavobolju ako ste dehidrirani (kao rezultat mučnine).

15. Vrtoglavica

Kako se protok krvi povećava tokom trudnoće, krvni pritisak se takođe može smanjiti i dovesti do vrtoglavice.

Obično je vrtoglavica više simptom drugog tromesečja, ali neke žene je mogu imati i dosta ranije.

Da li biste mogli da imate rane simptome trudnoće, a da niste trudni?

Da. Kao što smo spomenuli, mnogi prvi simptomi trudnoće mogu se preklapati sa simptomima drugih bolesti ili stanja, posebno sa predmenstrualnim simptomima.

Dakle, najbolji način da saznate da li su simptomi koje doživljavate povezani sa trudnoćom, jeste da pokušate da se opustite i strpljivo sačekate dok ne dođe vreme da uradite test na trudnoću ili još bolje posetite ginekologa.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj