Search
Close this search box.

Sok od pomorandže – Zašto je zdrav i šta se dešava ako preterate sa konzumiranjem?

Sok od pomorandže

Sok od pomorandže predstavlja možda i najpopularnije zdravo piće širom sveta.

Pravi se ceđenjem pomorandže da bi se izvukao samo sok, bilo ručno ili korišćenjem aparata koji su namenjeni za to.

Zdravstvene prednosti od konzumiranja soka od pomorandže

Prirodno je bogat vitalnim hranljivim materijama, kao što su vitamin C i kalijum. Osim toga, komercijalne sorte su često obogaćene kalcijumom i vitaminom D.

Bez obzira na to, postoje kontroverze o tome da li doprinosi zdravoj ishrani ili ne.

U nastavku teksta sledi 5 zdravstvenih prednosti soka od pomorandže.

1. Sok od pomorandže sadrži nekoliko važnih hranljivih materija

U soku od pomorandže ima mnogo hranljivih materija, uključujući vitamin C, folat i kalijum.

Čaša od (240 ml) soka od pomorandže sadrži:

  • Kalorije: 110
  • Proteini: 2 grama
  • Ugljeni hidrati: 26 grama
  • Vitamin C: 67% preporučenog dnevnog unosa
  • Folat: 15% preporučenog dnevnog unosa
  • Kalijum: 10% preporučenog dnevnog unosa
  • Magnezijum: 6% preporučenog dnevnog unosa

Sok od pomorandže je koncentrisani izvor vitamina C, vitamina koji igra centralnu ulogu u imunološkoj funkciji.

Pored toga, vitamin C pomaže u: formiranju kostiju, zarastanju rana i zdravlju desni.

Sok od pomorandže je takođe bogat folatom, koji je potreban za sintezu DNK i utiče rast i razvoj fetusa.

Da ne spominjemo, da je odličan izvor minerala kalijuma, koji reguliše krvni pritisak, sprečava gubitak koštane mase i štiti od srčanih bolesti i moždanog udara.

2. Bogat je antioksidansima

Antioksidansi u soku od pomorandže doprinose zdravlju sprečavajući oksidativna oštećenja (neravnotežu između antioksidanata i slobodnih radikala).

Istraživanja pokazuju da su antioksidansi ključni za održavanje opšteg zdravlja. Oni čak mogu pomoći u zaštiti od hroničnih bolesti, kao što su: bolesti srca, rak i dijabetes.

Sok od pomorandže je dobar izvor antioksidanata kao što su: flavonoidi, karotenoidi i askorbinska kiselina.

On se smatra jednim od glavnih izvora antioksidanata u prosečnoj ishrani – pored čaja, bobičastog voća, vina, suplemenata i povrća.

3. Može pomoći u sprečavanju formiranja kamena u bubregu

Kamen u bubregu su male naslage minerala koje se akumuliraju u vašim bubrezima, često izazivajući simptome kao što su: jak bol, mučnina ili krv u urinu.

Smatra se da je sok od pomorandže efikasniji od limunade u smanjenju nekoliko faktora rizika od formiranja kamenčića u bubregu.

Druga studija rađena na čak 194.095 ljudi otkrila je da su oni koji su konzumirali sok od pomorandže barem jednom dnevno imali 12% manji rizik od razvoja kamena u bubregu od onih koji su pili manje od jedne čaše nedeljno.

4. Sok od pomorandže pozitivno utiče na zdravlje srca

Sok od pomorandže

Bolesti srca uvek predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem, od koga svake godine umre preko 20 miliona ljudi širom sveta.

Neke studije ukazuju da konzumiranje soka od pomorandže može smanjiti nekoliko faktora rizika za srčana oboljenja.

Tu se misli pre svega na visok krvni pritisak i povišen holesterol. Ovo će doprineti tome da vaše srce bude zdravo i snažno.

Dugotrajna konzumacija soka od pomorandže snižava nivoe ukupnog i „lošeg“ LDL holesterola.

Pijenje voćnog soka je efikasno u snižavanju dijastolnog krvnog pritiska kod odraslih.

Takođe se pokazalo da sok od pomorandže povećava nivoe “dobrog” HDL holesterola kod ljudi sa povišenim nivoima, što bi moglo pozitivno da utiče na zdravlje srca.

Potencijalni rizici od preteranog konzumiranja soka od pomorandže

Iako je sok od pomorandže povezan sa nekoliko zdravstvenih prednosti, takođe je bogat kalorijama i šećerom.

Za razliku od celog voća, nedostaju mu vlakana, što znači da će manje da vas zasiti i potencijalno može dovesti do povećanja telesne težine.

U stvari, više studija je pokazalo da redovna konzumacija voćnog soka može dovesti do povećanja telesne težine tokom vremena.

Mnoge vrste sokova od pomorandže takođe sadrže dodatni šećer, što povećava nivo šećera u krvi.

Redovno konzumiranje napitaka sa šećerom (kao što je voćni sok), može biti povezano sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Odabir sveže ceđenog ili 100% soka od pomorandže pomaže da se maksimiziraju zdravstveni benefiti, dok istovremeno smanjuje rizik od štetnih efekata.

Takođe možete pokušati da razblažite sok od pomorandže vodom da biste smanjili kalorije i sprečili gojenje.

Za decu se preporučuje da se ograniči unos sokova na:

  • najviše 118 ml dnevno za decu uzrasta od 1 do 3 godine
  • 177 ml za decu uzrasta od 4 do 6 godina
  • 240 ml za decu uzrasta 7–18 godina.

Sok od pomorandže – rezime

Sok od pomorandže je ukusan i generalno zdrav napitak bogat antioksidansima i mikronutrijentima poput : vitamina C, folne kiseline i kalijuma.

Njegova redovna konzumacija je povezana sa nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući: poboljšanje zdravlja srca, smanjenog rizika od formiranja kamena u bubregu…

Međutim, sok od pomorandže je takođe bogat kalorijama i šećerom, pa je najbolje da ga konzumirate umereno i birate sveže ceđeni, kad god je to moguće.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj