Search
Close this search box.

Svrab kože – Proizvodi i sastojci koji ga izazivaju

Svrab kože

Svrab kože ume da bude izuzetno neprijatan problem.

U nastavku teksta ćemo da se fokusiramo na preparate koji mogu da uzrokuju probleme sa kožom i utiču da vas koža svrbi, pecka, boli na dodir…

Bez obzira na to šta uzrokuje svrab i osetljivost vaše kože ( neodgovarajući proizvod, izlaganje suncu ili vetru, fluktuacije hormona ili alergije), neki preparati mogu da umire čak i najteže slučajeve. Čitajte dalje da biste saznali šta da tražite na etiketi, a šta bi ste trebali da izbegavate.

Sredstva protiv starenja

Na vrhu liste sastojaka koje treba izbegavati ako imate osetljivu kožu nalaze se glikolna kiselina i alfa hidroksi kiseline (AHA). One imaju nizak pH i iritiraju osetljivu kožu. Ove kiseline, zajedno sa drugim uobičajenim iritatorom, retinolom, nalaze se u mnogim proizvodima protiv starenja i mogu da uzrokuju svrab kože.

Možete se boriti protiv bora i drugih znakova starenja ako sledite nekoliko strategija za osetljivu kožu. Hidrirana koža ima zdravu barijeru i bolje je toleriše stresore. Zdrava koža je manje osetljiva. Poznato je da brojni sastojci deluju umirujuće na kožu.

Tu spadaju:

  • ekstrakt sladića
  • lavanda
  • hrizantema
  • bisabolol
  • ekstrakt kvasca

Pokušajte da tretirate kožu hidratantnim, umirujućim kremama pre nego što pokušate sa tretmanom protiv starenja. I umesto da koristite preparate svakodnevno, pokušajte prvo da kreme protiv starenja nanosite svake druge noći ili svake treće noći, dok vaša koža ne izgradi toleranciju na njih.

Antibakterijski sapuni i dezodoransi

Ostatak vašeg tela može pokazati znake osetljivosti baš kao i vaše lice. Svrab kože umeju da uzrokuju dezodoransi i antibakterijski sapuni, pa čak i neki gelovi za tuširanje. Oni mogu sadržati natrijum lauril sulfat, sastojak koji uklanja prljavštinu i ulje (zaštitnu barijeru vaše kože). Bilo bi dobro da izbegavate antibakterijske agense, posebno zimi kada koža ima tendenciju da bude suva. Hidratantno sredstvo za pranje tela, održaće kožu zdravom. Kod nas na tržištu „Dove“ ima nekoliko preparata koji vam mogu biti od koristi. Svakako se prvo konsultujte sa dermatologom.

Ne radi se samo o tome šta stavljate na kožu, već i o tome kako se brinete o njoj. Dugo tuširanje veoma toplom vodom, prekomerni piling krpom ili izuzetno često pranje ruku, mogu da dovedu do razbijanja zaštitne barijere vaše kože. Ovo vas ostavlja podložnim iritacijama.

Umesto toga, odlučite se za tuširanje mlakom vodom. Ako morate da koristite krpu za kupanje, zamenite je sunđerom za kupanje, koji je mekši i nežniji. Za svoje lice izaberite kremasti proizvod kao što je „Cetaphil Gentle Skin Cleanser“. Što se sredstvo za čišćenje više peni, to više isušuje kožu. Posledica je svakako svrab kože.

Mirisi i svrab kože

Miris je poznati iritator, a kao sastojak, ne dodaje nikakvu korist proizvodima za negu kože.

Ovo znači da parfeme uvek kupujete u parfimerijama ili od pouzdanih ljudi. Na našem tržištu je veliki broj kopija parfema. Pored toga što su njihove preformanse očajne (projekcija mirisa i trajanje), mnogo opasnije je to što mogu da izazovu peckanje i svrab kože.

Iz tog razloga sa vemena na vreme i poznati proizvođači, kako dizajnerskih, tako i niš parfema rade reformulacije parfema. Nekada su uzrok tome supstance za koje se ispitivanjima utvrdi da mogu loše da utiču na zdravlje vaše kože.

To ne znači samo da izbegavate parfeme, već pokušajte da koristite proizvode sa oznakom „bez mirisa“ kad god je to moguće. Zapamtite, takođe, da proizvod opisan kao „bez mirisa“ nije nužno bez mirisa. Proizvodu se može dodati miris kako bi se prikrio njegov prirodni miris.

Talk i liskun

Talk i liskun koji se koriste u nekim puderima i bronzerima mogu iritirati kožu. Ove mineralne čestice često imaju grube ivice koje mogu izazvati mikroskopske suze, što će pogoršati stanje kod osetljive kožu. Pogledajte etikete – mnogi brendovi šminke kažu da ne sadrže talk ili liskun.

Hemijska krema za sunčanje i svrab kože

Neki sastojci hemijske kreme za sunčanje, uključujući oksibenzon, mogu upaliti osetljivu kožu. Međutim, ako je vaša koža osetljiva, ključno je da koristite redovnu kremu za sunčanje. Pošto izlaganje suncu može dodatno da iritira kožu.

Obavezno izaberite prave sastojke za zaštitu od sunca. Kreme za sunčanje na mineralnoj bazi sa cink oksidom i titanijum dioksidom se najlakše tolerišu.

Piling

Spa tretman lica može biti sve samo ne opuštajući za nekoga sa osetljivom kožom. Posebno je važno izbegavati ekstrakcije i hemijski piling, koji mogu izazvati crvenilo, ljuštenje, pa čak i stvaranje plikova.

Odlučite se za umirujuću njegu lica i razgovarajte o svojim brigama o nezi kože sa svojim kozmetičarem pre nego što počnete sa tretmanom. Nikada ne oklevajte da kažete, ako nešto počne da vas pecka ili boli tokom tretmana.

Alternativno, idite na piling u ordinaciju svog dermatologa kako bi medicinski stručnjak mogao pažljivije da prati vašu reakciju. Takođe možete sebi napraviti kućni tretman lica sa umirujućom maskom, koja sadrži izvorsku vodu i ulje šafranike za umirivanje vaše kože.

Iritirana i suva koža će biti vaša prošlost ukoliko se budete pridržavali ovih saveta.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj