Search
Close this search box.

Zašto su neophodne dve doze za vakcinisanje protiv Korona virusa?

dve doze za vakcinisanje

Dve doze za vakcinisanje su neophodne da bi se stvorio imunitet na koronavirus. COVID 19 je bolest koju uzrokuje novi Korona virus, SARS-CoV-2. Iako mnogi ljudi sa COVID-19 imaju blage simptome, drugi mogu ozbiljno da se razbole. Nekoliko vakcina je razvijeno za zaštitu od COVID-19.

Američka „Uprava za hranu i lekove“ (FDA) do sada je odobrila tri COVID-19 vakcine za hitnu upotrebu. Dve od njih su vakcine Pfizer-BioNTech i Moderna. Obe ove vakcine zahtevaju dve doze.

Vakcina Johnson & Johnson je takođe odobrena za hitnu upotrebu. Međutim, za ovu vakcinu je potrebna samo jedna doza.

Zašto neke vakcine zahtevaju dve doze? Koliko treba da sačekate između doza? Da li imate imunitet nakon prve doze?

Ovaj članak će vam objasniti zašto su vam potrebne dve doze vakcina Pfizer-BioNTech i Moderna, a pružiće odgovore i na mnoga druga pitanja.

Kako deluju ove vakcine?

Vakcine Pfizer-BioNTech i Moderna koriste tehnologiju mRNA. Ćelije u vašem telu prirodno sve vreme koriste mRNK da bi stvorile mnogo različitih vrsta proteina koje su vam potrebne da biste ostali zdravi.

MRNK u dvodoznim COVID-19 vakcinama pružaju ćelijama vašeg tela uputstva o tome kako napraviti spajk protein (S protein), koji je specifičan za novi Korona virus. Ovaj protein se nalazi na površini virusa. Virus koristi ovaj spajk protein da se prikači i uđe u ćeliju domaćina u vašem telu.

Kada dobijete COVID-19 vakcinu, vaš imunološki sistem obrađuje informacije o spajk proteinu i generiše imuni odgovor na njega. To uključuje proizvodnju antitela.

Vakcine zavise od veoma važnog aspekta vašeg imunološkog sistema, a to je činjenica da ima memoriju. Nakon vakcinacije, vaš imunološki sistem nastavlja da čuva informacije o spajk proteinu.

Ako ste izloženi novom Korona virusu, vaš imunološki sistem će zatim koristiti ove uskladištene informacije da odgovori i zaštiti vas od virusa. Ovo vam može pomoći da sprečite da se razbolite od COVID-19.

Čitav proces imunizacije obično traje oko 2 nedelje nakon druge doze vakcine. Zbog toga i dalje možete da se zarazite korona virusom i razbolite se ako ste mu izloženi ubrzo nakon dobijanja vakcine.

Zašto vakcine Pfizer-BioNTech i Moderna zahtevaju dve doze?

Tokom ranih studija, istraživači su otkrili da vakcine Pfizer-BioNTech i Moderna izazivaju relativno slab imunološki odgovor pouzdanog izvora kada se daju kao samo jedna doza. Međutim, postojao je jači imunološki odgovor kada se doda druga doza.

U osnovi, prva doza vakcine započinje proces izgradnje zaštite. Druga doza deluje u velikoj meri da dodatno ojača ovu zaštitu.

Evo analogije koja će vam pomoći da ovo objasnite.

Vi i prijatelj pokušavate da pomerite teški sto preko sobe. Međutim, sto je pretežak i vas dvoje možete da ga premestite samo do pola sobe. Zatim vam još nekoliko prijatelja priskače u pomoć i svi ste u stanju da je premestite sto do mesta gde želite da bude.

Vakcine kojima je potrebno više doza nisu tako retke. Neki primeri drugih vakcina koje su deo serije više doza uključuju:

  • vakcina protiv ospice-zauške-rubeole (MMR)
  • vakcine protiv hepatitisa A i hepatitisa B
  • vakcina protiv herpes zostera

Postoje li druge COVID-19 vakcine za koje su potrebne dve doze?

Nekoliko drugih vrsta COVID-19 vakcina, uključujući one koje su još uvek u fazi razvoja, takođe zahtevaju dve doze.

Neki primeri uključuju:

  • Oxford-AstraZeneca: dve doze date na 8 do 12 nedelja
  • Novavax: dve doze date na 3 nedelje
  • Sputnik V: dve doze date na 3 nedelje
  • Coronavac: dve doze date na na mesec dana

Da li neke COVID-19 vakcine zahtevaju samo jednu dozu?

Vakcina COVID-19 koju su razvili Johnson & Johnson zahteva samo jednu dozu.

Nakon pregleda podataka o bezbednosti i efikasnosti iz opsežnih kliničkih ispitivanja, FDA je ovoj vakcini odobrila odobrenje za hitnu upotrebu.

Koliko treba da sačekate između prvog vakcinisanja i revakcinacije?

I za vakcinu Pfizer-BioNTech i Moderna postoji period čekanja između prve i druge doze. Vremenski okvir između doza zavisi od vakcine koju ste primili. Najčešće iznosi tri nedelje, mada može da bude i nešto duže od toga.

Vremenski okvir između vakcina sa dve doze

Ovo je najčešće očekivani period između prvog vakcinisanja i primanja revakcine:

  • Pfizer-BioNTech. Drugu dozu dobijate 3 nedelje (21 dan) nakon prve doze.
  • Moderna. Drugu dozu dobijate 4 nedelje (28 dana) nakon prve doze.

Zašto vam je potreban ovaj period čekanja?

Prva doza pomaže u pripremi imunološkog sistema. Uvodi protein spajk (S protein) i omogućava mu da generiše mali imunološki odgovor pre druge doze. Potrebno je vreme da bi se ovaj proces mogao pravilno razvijati.

Takođe je važno da drugu dozu ne dobijete prerano, jer to može uticati na efikasnost vakcine. Zato budite strpljivi, jer je čak i bolje dobiti revakcinu i par dana kasnije nego ranije.

Prema smernicama „Centra za kontrolu i prevenciju bolesti“ (CDC), drugu dozu možete dobiti do 4 dana ranije nego što je preporučeno.

Šta se dešava ako čekate duži vremenski period da biste dobili drugu vakcinu?

Američki „Centar za kontrolu i prevenciju bolesti“ (CDC) preporučuje da drugu dozu primite što je bliže preporučenom vremenskom intervalu.

Možda se pitate šta se dešava ako drugu dozu ne uspete da dobijete u navedenom roku. CDC i za ovo ima vodič. U ovim situacijama, druga doza se može dati do 6 nedelja (42 dana) nakon prve doze.

Trenutno ne znamo da li odlaganje druge doze duže od ovog utiče na imunitet.

Ako je moguće, pokušajte da zakažete termin za revakcinaciju na dan kada dobijete prvu dozu. Ako niste zakazali termin za revakcinaciju, kontaktirajte Dom zdravlja na lokaciji na kojoj ste primili prvu dozu da biste se dogovorili za zdravstvenim radnicima kada da dodjete.

Ovo ne bi trebalo da predstavlja problem, jer kod popunjavanja formulara prilikom dobijanja prve vakcine, ostavite vaše podatke.

Tako da ćete sve neophodne informacije vezane za datum revakcinisanja i dobijanja elektronske potvrde da ste vakcinisani dobiti putem SMS-a i vašeg e-mail.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj