Search
Close this search box.

Zašto imam bol u levoj ruci? – Mogući uzroci i lečenje

Bol u levoj ruci

Bol u levoj ruci može biti mučan. Prva msisao bi vam mogla biti da ste povredili ruku. Bol u jednom delu tela ponekad može nastati na drugom mestu. Bol u levoj ruci može značiti da imate povredu kosti ili zgloba, priklješten nerv ili problem sa srcem.

Čitajte dalje da biste saznali više o uzrocima bolova u levoj ruci i koji simptomi mogu signalizirati ozbiljan problem.

Bol u levoj ruci: Uzroci sa pratećim simptomima

Postoji mnogo razloga zašto možda imate bol u levoj ruci, uključujući komplikacije izazvane artritisom i drugim hroničnim bolestima. Od jednostavnog naprezanja do srčanog problema, evo nekoliko mogućih uzroka:

Infarkt

Krvni ugrušak ili ruptura u koronarnoj arteriji može zaustaviti dotok krvi u deo vašeg srca. Kada se to dogodi, mišić se može brzo oštetiti. Bez lečenja, srčani mišić počinje da odumire.

Dodatni simptomi srčanog udara uključuju:

 • bol ili pritisak u grudima
 • bol u leđima, vratu, ramenu ili vilici
 • mučninu ili povraćanje
 • kratak dah
 • ošamućenost ili nesvesticu
 • hladan znoj
 • umor

Neki ljudi imaju intenzivne simptome. Drugi imaju simptome koji dolaze i prolaze ili mogu biti blagi kao slučaj sa probavnim smetnjama.

Angina

Angina je simptom koronarne bolesti srca. To znači da vaši srčani mišići ne dobijaju dovoljno krvi bogate kiseonikom.

Angina izaziva simptome poput srčanog udara, ali obično traje samo nekoliko minuta. Obično se pogoršava kada ste aktivni i bolje je kada se odmarate.

Burzitis

Burza je vreća ispunjena tečnošću između kosti i pokretnih delova zgloba. Može izazvati bol u levoj ruci.

Kada se burza upali, to se naziva burzitis. Burzitis ramena je često rezultat ponavljajućih pokreta. Rizik od bursitisa raste sa godinama.

Bol se obično povećava dok se krećete ili ako legnete na ruku ili rame. Možda nećete moći potpuno da rotirate rame. Ostali simptomi uključuju peckanje.

Slomljena kost

Uprkos bolu, ponekad nema spoljnih znakova da ste slomili kost u ruci ili zglobu.

Slomljena kost u ruci, zglobu ili šaci može uzrokovati bol koji se pogoršava pri kretanju. Ostali simptomi uključuju oticanje i utrnulost. Moguće je da imate prelom kosti ili prelom u ruci ili zglobu iako vaša ruka funkcioniše normalno.

Diskus hernija

Diskovi su jastučići između kostiju u kičmenom stubu. Oni su amortizeri vaše kičme. Hernija diska u vratu je pukla i pritiska živce.

Bol počinje u vratu. Tada se pomera na rame i niz ruku i može izazvati bol u levoj ruci.. Takođe možete osetiti utrnulost, peckanje ili svrab u ruci. Bol se može povećati pri kretanju.

Stisnuti nerv ili cervikalna radikulopatija

Stisnuti nerv je onaj koji je stisnut ili upaljen. To može biti posledica herniranog diska zbog traume ili povrede.

Simptomi prignječenja nerva slični su simptomima diskus hernije. Mogu uključivati: utrnulost, peckanje ili svrab u ruci. Možda ćete osetiti povećan bola dok se krećete.

Pucanje rotacione manžetne

Podizanje teškog predmeta ili izvođenje ponavljajućih pokreta može dovesti do pocepane tetive u rotacionoj manžetni ramena. Znatno oslabljuje rame i otežava obavljanje svakodnevnih zadataka.

Povrede rotacione manžete teže da bole više ako legnete na bok. Bol u ruci se pogoršava kada pomerite ruku na određeni način. Takođe može učiniti vašu ruku znatno slabijom. Domet pokreta u ramenu je takođe ograničen.

Uganuće i istezanje mišića

Uganuće je kada istegnete ili pocepate ligament. Uganuće ruke može se dogoditi kada se prilikom pada dočekate na ruke.

Istezanje mišića je kada uvrnete ili povučete tetivu ili mišić. To se može dogoditi kada podignete nešto na pogrešan način ili prenapregnete mišiće.

Modrice, otok i slabost su uobičajeni simptomi.

Tendinitis

Tetive su fleksibilne trake tkiva koje povezuju kosti i mišiće. Kada su tetive upaljene, to se naziva tendinitis. Tendinitis ramena ili lakta može izazvati bol u ruci. Rizik od tendinitisa raste kako starite.

Simptomi tendinitisa su slični simptomima burzitisa.

Sindrom gornjeg torakalnog otvora

Ovo je stanje u kojem se krvni sudovi ispod ključne kosti sabijaju zbog traume ili ponavljajuće povrede. Ako se ne leči, može doći do progresivnog oštećenja nerva.

Sindrom vaskularnog torakalnog izlaza može izazvati: utrnulost, trnce i slabost vaše ruke. U nekim slučajevima, ruka može nateći.

Ostali simptomi su:

 • promena boje šake
 • hladna šaka
 • slab puls u ruci

Šta da učinite ako imate bol u levoj ruci?

Srčani udar može doći iznenada ili početi polako. Najčešći simptom je nelagodnost ili bol u grudima.

Ako mislite da možda imate srčani udar, odmah pozovite hitnu pomoć. Osoblje hitne pomoći može početi da pomaže čim stigne. Što se tiče oštećenja srčanog mišića, svaka sekunda se računa.

Evo još nekoliko stvari koje treba imati na umu:

 • Ako vam je ranije dijagnostikovana srčana bolest, uvek treba proveriti bol u levoj ruci.
 • Kost koja ne zaraste na pravi način dugoročno će vam zadati više problema. Ako postoji mogućnost da ste slomili kost, odmah se obratite lekaru.
 • Bez lečenja, burzitis, tendinitis i povrede rotatorne manžete mogu dovesti do komplikacija poput „zaleđenog“ ramena, koje je mnogo teže lečiti. Ako ne možete u potpunosti da okrenete rame, lakat ili zglob, posetite lekara. Rani tretman može sprečiti njegovo pogoršanje.
 • U slučaju naprezanja i uganuća, pokušajte da odmorite ruku i držite je podignutu ako je moguće. Nanesite led 20 minuta nekoliko puta dnevno. Koristite lekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta.

Iako neka od ovih stanja nisu ozbiljna, mogu postati ozbiljna bez odgovarajuće nege. Pozovite svog lekara, ako kućni lekovi ne pomognu, problem počne da se pogoršava ili počinje da ometa vaš kvalitet života.

Metode lečenja za bol u levoj ruci

Ne odlažite odlazak kod lekara ako imate bol u levoj ruci praćen drugim simptomima srčanog udara. Odmah potražite hitnu pomoć. Ovo bi moglo biti stanje opasno po život.

Osoblje hitne pomoći će koristiti elektrokardiogram (EKG) za praćenje vašeg srca. Intravenozna igla će vam biti stavljena u ruku kako bi se osiguralo da unosite dovoljno tečnosti i lekove, ako je potrebno. Možda će vam trebati i kiseonik da biste lakše disali.

Dodatni dijagnostički testovi pomoći će vam da utvrdite da li ste imali ili imate srčani udar. Lečenje zavisi od stepena oštećenja.

Za druge uzroke bolova u ruci mogu biti potrebni testovi snimanja radi potvrde. To može uključivati: rendgen, MRI ili CT skeniranje.

Daljnje testiranje zavisi od vaših simptoma i onoga što se može utvrditi na osnovu rezultata testova.

Tretmani za bol u levoj ruci

Ako imate srčanu bolest, lečenje može uključivati lekove za ublažavanje simptoma, kao i promene načina života. Ukoliko imate tešku srčanu bolest, ponekad je potrebna operacija za čišćenje blokiranih arterija.

Slomljene kosti moraju se vratiti u položaj i imobilizirati dok ne zacele i one mogu da izazovu bol u levoj ruci. Ovo obično zahteva nošenje gipsa nekoliko nedelja. Ozbiljni prelomi ponekad zahtevaju operaciju.

Kod uganuća i istegnuća, podignite i odmorite ruku. Stavljajte led na bolno područje nekoliko puta dnevno. Zavoji ili obloge mogu biti od pomoći.

Fizikalna terapija, odmor i lekovi protiv bolova i upala glavni su tretmani za:

 • burzitis
 • diskus herniju
 • stegnut nerv
 • povrede mišića rotatorne manžetne
 • tendinitis
 • sindrom gornjeg torakalnog otvora

U nekim slučajevima mogu biti potrebni kortikosteroidi ili operacija.

Bol u levoj ruci – Zaključak

Ako je bol u levoj ruci posledica srčanog udara, biće vam potrebno dugotrajno lečenje srčanih oboljenja.

U većini slučajeva bol u ruci usled povrede će se izlečiti pravilnim lečenjem, odmorom i tretmanom. Kod nekih problema sa ramenima može biti potrebno duže vreme da se izleče, a neki se vremenom mogu pogoršati. Vreme oporavka može biti duže sa godinama i generalno zavisi od mnogo faktora.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj