Search
Close this search box.

Histerektomija – Operacija kojom se uklanja materica

Histerektomija

Histerektomija je hirurška procedura uklanjanja materice (šupljeg, kruškolikog mišićnog organa koji se nalazi u donjem delu stomaka i karlice kod žena). Ovaj organ, neophodan za reprodukciju, nalazi se iza bešike i ispred rektuma.

Za matericu (uterus) sa svake strane je pričvršćen po jedan jajovod i jedan jajnik.

Tokom trudnoće, oplođeno jaje se implantira u sluzokožu materice gde se fetus u razvoju hrani pre rođenja.

Nakon histerektomije, žena više nema menstruaciju i ne može zatrudneti.

Koliko je česta histerektomija (hirurško uklanjanje materice)?

Histerektomija je vrlo česta vrsta operacije. Posle carskog reza, to je druga najčešće izvođena hirurška procedura za žene u reproduktivnom dobu u Sjedinjenim Državama.

Svake godine se u Sjedinjenim Državama uradi oko 600.000 histerektomija.

Prema „Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti“ (CDC),  do 60-e godine, više od jedne trećine svih žena u Sjedinjenim Državama imalo je histerektomiju. To je nekoliko desetina miliona žena, što dovoljno govori o tome koliko je ovo česta hirurška procedura.

Većina ovih operacija se izvodi kada alternativne terapije (lekovi, hormonski tretmani ili manje invazivne hirurške procedure) nisu bile dovoljno uspešne u potpunom ublažavanju simptoma kao što su krvarenje i bol.

U mnogo manjem broju slučajeva, histerektomija može biti neophodna da bi se spasio život žene. Na primer, da bi se zaustavilo krvarenje opasno po život nakon rođenja bebe ili da bi se sprečilo širenje određenih ginekoloških karcinoma.

Histerektomija i vrste operacija

U suštini postoje tri tipa histerektomije, u zavisnosti od toga koje strukture se uklanjaju:

 • Totalna histerektomija. Ovo je uklanjanje cele materice, uključujući i grlić materice (donji uži deo materice). Totalna histerektomija je korisna za pacijentkinje jer je sam grlić materice pogodno tlo za nastanak premalignih i malnih promena na grliću materice.

Zbog toga ga treba otkloniti kada se već radi jedna ozbiljna i obimna operacija kao što je ukanjanje materice (bez koje i sam grlić gubi svoju funkciju).

 • Supracervikalna (subtotalna) histerektomija. Obuhvata uklanjanje samo tela materice bez grlića, koji ostaje povezan sa vaginom. Izvodi se obično kod postojanja benignih stanja koja ne reaguju na konzervativno lečenje, a uzrokuju značajne tegobe.
 • Radikalna histerektomija. Ovo je potpuna histerektomija koja takođe uključuje uklanjanje okolnog tkiva oko materice, nazvanog parametarijum. Ovde se uklanja cela materica. Ova procedura je obično rezervisana za slučajeve gde je prisutan rak.

Osim materice i grlića materice, koji se drugi organi ili strukture uklanjaju kao deo histerektomije?

Ponekad će hirurg izvršiti dodatne operacije u vreme histerektomije.

Jedan ili oba jajnika takođe mogu biti uklonjeni. Ovo se zove salpingooforektomija. Ooforektomija je hirurško uklanjanje jajnika.

Salpingektomija je uklanjanje jajovoda. Jajnici i jajovodi se mogu ukloniti u određenim situacijama. Primer za to je kada su zahvaćeni endometriozom.

Histerektomija i kako se izvodi operacija?

Postoji nekoliko pristupa histerektomiji. Materica se može ukloniti kroz otvoreni rez u donjem delu stomaka, kroz vaginu ili

laparoskopskom tehnikom u kojoj se materica uklanja kroz nekoliko malih rezova napravljenih na stomaku.

Svaka opcija uključuje jedinstvene rizike i koristi, a vreme oporavka može da varira u zavisnosti od metode koja se koristi. U nekim slučajevima, izbor procedure je ograničen. Ukoliko žena ima veoma veliku matericu, vaginalni ili laparoskopski zahvat možda neće biti dobra opcija.

Abdominalna histerektomija nudi hirurgu najveću fleksibilnost. Može se preporučiti u odnosu na druge vrste histerektomije ako imate veliku matericu, ili imate mnogo ožiljaka od prethodnih abdominalnih operacija, ukoliko ste gojazni ili ako postoji rak. Abdominalna histerektomija je najčešća metoda koja se koristi u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Prosečna operacija traje otprilike jedan do dva sata.

Koje su manje ili minimalno invazivne opcije histerektomije dostupne?

I vaginalne i laparoskopske tehnike smatraju se minimalno invazivnim. Kod njih hirurzi prave manje rezove i koriste manje hirurške instrumente.

Tokom vaginalne histerektomije, materica se uklanja kroz vaginu. Ne pravi se abdominalni rez. Vaginalna histerektomija generalno izaziva manje komplikacija od abdominalne ili laparoskopske hirurgije. Vreme oporavka je takođe uglavnom nešto kraće. Kad god je to moguće, ovo bi bila poželjna metoda. Možete očekivati da ćete biti u operacionoj sali oko jedan do dva sata.

Kako se izvodi laparoskopska histerektomija?

Ovom procedurom, hirurzi treba da naprave samo nekoliko malih (oko 1,3 cm) rezova na stomaku. Zatim se laparoskop (optički instrument) ubacuje u jedan od ovih otvora. Laparoskop omogućava hirurgu da vidi karlične organe. Materica se može ukloniti u malim komadima kroz rezove, kroz veći rez napravljen u abdomenu ili kroz vaginu (procedura poznata kao laparoskopska vaginalna histerektomija ili LAVH). Ova metoda dovodi do manje infekcije nego kod abdominalne opcije. Postupak traje oko dva sata.

Opcije lečenja koje nisu histerektomija

Većina histerektomija je elektivna. To znači da žena treba da ima vremena i priliku da istraži i razgovara o drugim opcijama za lečenje ili operaciju.

Sa izuzetkom određenih ginekoloških karcinoma ili retkih hitnih slučajeva, kao što je nekontrolisano krvarenje nakon porođaja, postoje alternative histerektomiji koje mogu da leče svako stanje i simptom gde se razmatra hirurško uklanjanje materice.

Opcije lečenja uključuju:

 • lekove
 • hormonske tretmane
 • minimalno invazivne procedure

Osnovni problem određuje opcije lečenja. Na kraju, osnovni uzrok ili poreklo problematičnih simptoma određuje rešenje zdravstvenog problema. Na primer, rast mioma materice (koji su nekancerozni tumori), može se usporiti lekovima.

Stanja i simptomi koji mogu zahtevati histerektomiju

Histerektomija se može koristiti za lečenje nekoliko različitih stanja i zdravstvenih problema. Mnogi od njih se smatraju „ženskim problemima“.

Fibroidi materice

To su nekancerozni tumori (benigne izrasline) mišićnog tkiva materice koji mogu izazvati bol i druge simptome

Fibroidi su benigni (nekancerozni) tumori koji nastaju iz glatkih mišićnih ćelija materice. Neki procenjuju da do 80 procenata svih žena razvije miome tokom godina rađanja. Pošto često ne izazivaju simptome, lekari ih obično otkrivaju slučajno tokom pregleda karlice ili prenatalnog ultrazvuka.

Simptomi fibroida (mioma) materice uključuju:

 • obilno menstrualno krvarenje
 • produženi menstrualni period (koji traje više od nedelju dana)
 • bol u karlici
 • učestalo mokrenje
 • bol u donjem delu leđa
 • bolan odnos

Dok se simptomi često mogu uspešno lečiti lekovima ili nehirurškim lečenjem, ponekad su simptomi dovoljno jaki da zahtevaju histerektomiju. Histerektomija je jedino trajno rešenje za fibroide materice.

Endometrioza

To je bolest u kojoj sluznica materice raste izvan materice, uzrokujući simptome kao što su bol i neplodnost.

Endometrioza je benigna bolest kod žena, kod koje se mali komadi endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, mogu pronaći izvan materice, gde im inače nije mesto.

Ovo često bolno stanje pogađa oko 10 procenata svih žena u reproduktivnom dobu (20-35 godina). Najčešće se endometrioza nalazi na jajnicima, jajovodima i peritoneumu (bočni zid karlice). Takođe se može pojaviti u crevima i bešici. Retko se pojavljuje u drugim delovima tela kao što su pluća ili čak oko.

Simptomi uključuju:

 • veoma bolne menstrualne grčeve
 • hronični bol u donjem delu leđa i karlice
 • bolove u crevima
 • krvarenje između menstruacija
 • probleme sa varenjem, uključujući: dijareju, zatvor ili mučninu, posebno kada imate menstruaciju

Hormonska terapija i lekovi protiv bolova mogu pomoći u ublažavanju bolova. Minimalno invazivne procedure se mogu izvoditi da bi se uklonila bolest, ali se često lezije vrate u roku od godinu ili dve. Ponekad nakon ponovljenih hirurških tretmana za uklanjanje bolesti, ili slučajeva kada hormonska terapija nije uspela pomogne u lečenju, žene se odlučuju za histerektomiju. Mada se to generalno smatra poslednjim sredstvom.

Druga stanja koja mogu zahtevati hirurško uklanjanje materice ili histerektomiju

Navešćemo stanja i bolesti koja mogu uzrokovati nelagodnosti i zdravstvene probleme koji se odnose na matericu. Histerektomija ponekada može da bude jedino trajno rešenje za rešavanje tih zdravstvenih problema.

1.      Problemi sa podrškom karlice, kao što je prolaps materice

Trudnoća, porođaj i starenje mogu oslabiti ili istegnuti ženina tkiva i ligamente koji podržavaju karlicu. U nekim slučajevima, materica se može spustiti u vaginu. Žene sa ovim stanjem mogu iskusiti pritisak u karlici, urinarnu inkontinenciju ili poteškoće u kretanju creva.

Ponekad možete pronaći rešenje od ovih simptoma u histerektomiji.

2.      Abnormalno krvarenje iz materice

Obilno krvarenje tokom menstruacije je jedan primer abnormalnog krvarenja iz materice.

Drugi slučajevi uključuju:

 • krvarenje i mrlje između menstruacija
 • krvarenje ili mrlje nakon seksa
 • menstrualni ciklus koji traje duže od 38 dana ili kraće od 24 dana
 • krvarenje nakon menopauze

Benigne izrasline u materici, bilo polipi ili fibroidi, su česti uzroci krvarenja. Lekovi su najčešće prva opcija za lečenje. Ako lekovi ne uspeju da smanje krvarenje, hirurške procedure, kao što je ablacija endometrijuma ili embolizacija uteralne arterije, su dodatne opcije. Ponekad kada svi drugi tretmani nisu uspeli, žena se može odlučiti za histerektomiju.

3.      Hronični bol u karlici

Hronični bol u karlici je bol u predelu karlice koji traje šest meseci ili duže. Većina hroničnih bolova u karlici može se pripisati endometriozi.

Ostala stanja koja mogu dovesti do hroničnog karličnog bola su:

 • fibroidi
 • ciste na jajnicima
 • sindrom iritabilnog creva
 • intersticijski cistitis (sindrom bolne bešike)

U zavisnosti od stanja, lečenje može uključivati:

 • lekove
 • fizikalnu terapiju
 • biofeedback
 • minimalno invazivne procedure

Kao poslednje sredstvo, može se predložiti histerektomija za hronični bol u karlici koji nije reagovao ni na jedan drugi tretman.

4.      Adenomioza

Adenomioza je stanje u kojem se endometrijsko tkivo (tkivo sluznice maternice) nalazi u miometriju (mišićnom sloju maternice). Ovo stanje ponekad rezultira povećanjem materice i bolnim, obilnim menstruacijama. Adenomioza se najčešće javlja kod žena između 36 i 45 godina, posebno onih koje su imale više porođaja. 

Bolest se obično povlači nakon menopauze.

Lekari ga tretiraju na isti način kao i endometriozu. Ponekad hormonalni tretmani pomažu u lečenju.

Histerektomija (uklanjanje materice) je definitivni lek za adenomiozu.

Da li je histerektomija tretman za rak?

Oko 10 procenata histerektomija se radi za lečenje raka. Histerektomija je glavni tretman za karcinom endometrijuma, koji je najčešći ginekološki karcinom. Lekari smatraju da je operacija najbolja opcija u mnogim slučajevima.

Rak endometrijuma se često otkriva u ranoj fazi zbog simptoma kao što je abnormalno vaginalno krvarenje, što može ubrzati posetu lekaru. Histerektomija često može izlečiti rak.

Za razliku od raka endometrijuma, koji se često javlja u ranijim fazama, rak jajnika, koji počinje u jajnicima, često ostaje neotkriven dok se ne proširi unutar karlice i stomaka. Lečenje raka jajnika obično uključuje kombinaciju operacije i hemoterapije. Operacija može uključivati histerektomiju, posebno ako je rak obiman.

Histerektomija je takođe najčešći tretman za ranu fazu raka grlića materice, koji počinje u ćelijama koje oblažu grlić materice (donji deo materice).

Da li je histerektomija neophodna?

Više od 600.000 histerektomija godišnje se obavi samo u Sjedinjenim Državama. Primenjuje se za lečenje raka i smatra se potencijalno spasonosnom operacijom. Ostatak urađenih histerektomija su u suštini elektivni zahvati, a neki stručnjaci smatraju da su mnoge od njih nepotrebne.

Na primer, problematični fibroidi materice mogu se rešiti alternativnim tretmanima, kao što su hormonski lekovi, embolizacija arterija materice ili miomektomija.

Da li se histerektomija (hirurško uklanjanje materice) smatra bezbednim?

Da. Sa stopom smrtnosti od manje od 1 procenta, procedura se smatra bezbednom operacijom niskog rizika.

Zdravstveni rizici operacije histerektomije

Iako je histerektomija jedna od najsigurnijih hirurških procedura, ona je ipak operacija, tako da može doći do problema.

Rizici povezani sa histerektomijom su:

 • groznica
 • infekcije
 • prekomerno krvarenje
 • neželjena reakcija na anesteziju
 • bol
 • oštećenje urinarnog trakta, rektuma ili drugih karličnih struktura

Koliko dugo žene koje su podvrgnute histerektomiji moraju da ostanu u bolnici?

Možda ćete morati da ostanete u bolnici dan ili dva, ponekad i malo duže nakon abdominalne histerektomije. Ako žena ima laparoskopsku histerektomiju, često može ići kući istog dana.

Oporavak od histerektomije i šta uključuje post-operativno zarastanje

Možete očekivati bol prvih nekoliko dana, ali lekovi bi trebali da pomognu da se to sanira.

Morate izbegavati vaginalni seks i svako dizanje teških tereta (preko 10 kilograma) šest nedelja nakon operacije.

Vreme oporavka od abdominalne histerektomije je otprilike šest nedelja.

Potpuni oporavak nakon vaginalne histerektomije može trajati tri do četiri nedelje.

Cena histeroktomije u Srbiji

Cene su date okvirno na osnovu pregledanih cenovnika sa nekoliko privatnih klinika u Beogradu. Za detaljnije informacije se obaritite lekaru ili pozovite kliniku na kojoj želite da zakažete pregled ili operaciju.

Pregledi

 • Pregled lekara specijaliste 2.700 – 7,500 dinara
 • Pregled profesora univerziteta 5.000 – 10.000 dinara
 • Kontrolni pregled lekara specijaliste 2.400 – 4.500 dinara
 • Ginekološki ultrazvuk 2.500 – 5.500 dinara
 • Kolposkopija 2.500 – 5.000 dinara
 • PAPA bris oko 700 dinara
 • Vaginalni oko 700 dinara
 • Cervikalni bris oko 700 dinara

Operacija

 • Adneksektomija minimalno-invazivno – laparoskopski oko 300 000 dinara
 • Adneksektomija klasično 350 000 – 420 000 dinara
 • Histerektomija minimalno-invazivno – laparoskopski 470 000 – 550 000 dianra
 • Histerektomija vaginalno 400 000 – 480 000 dinara
 • Histerektomija klasično 360 000 – 410 000 dinara
 • Radikalna histerektomija sa apendektomijom minimalno-invazivno – laparoskopski 650 000 – 800 000 dinara
 • Radikalna histerektomija sa apendektomijom klasično 400 000 – 570 000 dinara

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj