Search
Close this search box.

Opadanje kose posle korone – Uzročno-posledična veza

Opadanje kose posle korone

Opadanje kose posle korone nije neuobičajeno i u ovom tekstu ćemo pokušati da vam damo što više informacija vezanih za ovu temu.

Dugotrajni neželjeni efekti nakon infekcije COVID-19 izazvali su mnoge ozbiljne simptome, od gubitka ukusa i mirisa do nedostatka snage i umora. Gubitak kose je takođe zabeležen kao uobičajeni simptom. Iako bi ovaj neželjeni efekat mogao biti jedan od najalarmantnijih, u većini slučajeva je na sreću kratkotrajan.

Šta uzrokuje opadanje kose posle korone?

Pacijenti koji dožive gubitak kose zbog infekcije SARS-CoV-2 mogu primetiti da velike količine kose ostaju tokom svakodnevnog češljanja ili dok peru kosu pod tušem. Fenomen je poznat kao telogen efluvijum.

Oko 90 procenata vlasi na našem skalpu je u fazi rasta (anagen faza), a oko 10 procenata vlasi je u fazi mirovanja (telogen faza). Anagen faza traje oko tri godine, a zatim dolazi telogen faza, koji traje između dva do šest meseci. Na kraju telogen faze, naše dlake opadaju, a nove vlasi počinju da rastu.

U proseku, kod ljudi opada oko 100 do 150 vlasi dnevno. Ali kada prođete kroz stresan period, gde svakako spada infekcija COVID-19, naše telo može prerano da prebaci veću količinu rastućih dlaka u telogen fazu mirovanja. Umesto uobičajenih 10 procenata vlasi koje su u fazi mirovanja i opadanja, do 50 procenata vlasi miruje i opada, što je mnogo više od normalnog.

Šta može izazvati gubitak kose (generalno)?

Gubitak kose može da bude posledica:

  • Virusne infekcije
  • Hospitalizacije
  • Operacije
  • Rođenje deteta
  • Lekova, posebno hormonskih lekova
  • Disfunkcije štitne žlezde
  • Ulazka u menopauzu
  • Značajanog emocionalnog stresa

Koliko dugo traje opadanje kose posle korone?

Dobra vest je da se u većini slučajeva telogeni efluvijum završi za otprilike tri do šest meseci, kada opadnu one dodatne dlake koje su prerano prebačene u telogen fazu. 

Ovaj karakterističan oporavak se dešava nakon podsticajnog događaja, kao što je infekcija COVID-19. Kada se taj period završi, te dlake će se polako vratiti u normalu. Telogeni efluvijum ne uzrokuje da pacjent izgubi folikule kose. Iako kosa možda neće privremeno rasti, folikuli dlake su i dalje prisutni i kosa će na kraju ponovo izrasti.

Čak i nakon što je opadanje kose (posle korone) prestalo, pacijenti mogu primetiti da njihova kosa nije tako gusta kao što je nekada bila. To je zbog toga što kosa sporo raste u proseku (oko centimetar mesečno). Ako neko ima kosu do ramena, može proći više od dve godine da nova kosa ponovo dostigne tu dužinu i da konjski rep ponovo bude pun.

U manje od 10 procenata slučajeva, pacijenti mogu doživeti stanje koje se zove hronični telogeni efluvijum, gde prekomerno opadanje kose može da traje duže od šest meseci. Ovo zna da potraje i nekoliko  nekoliko godina, i obično se ne može pronaći očigledan uzrok. U ovoj situaciji lečenje simptoma je najbolje što može da se uradi medicinskom terapijom.

Hronični telogeni efluvijum može biti simptom pacijenata sa COVID-om. Ovo je verovatno zato što su njihova tela pod velikim stresom i još uvek se nisu vratila u normalu. Pacijenti koji dožive hronični telogeni efluvijum neće izgubiti svu kosu, jer udeo telogenih dlaka nikada ne prelazi 50 procenata.

Infekcija COVID-19 i opadanje kose

Opadanje kose posle korone

Prema objavljenim izveštajima, opadanje kose posle korone može se desiti malo ranije od proseka. Umesto tri meseca od događaja koji je uzrok opadanja kose, ovaj period se najčešće samnjuje na dva meseca.

Druge studije su takođe primetile brži oporavak, oko dva do tri meseca u poređenju sa šest meseci, koji je prosek kod drugih slučajeva.

Tretmani

Za lečenje opadanja kose potrebno je vreme i strpljenje.

Pacijentima se obezbeđuju alati za procenu svog stanja i praćenje njihovog napredovanja kod kuće. Na primer, od pacijenta može biti zatraženo da urade 60-sekundni “test četkanja kose”, nakon kojeg skupe dlake u gomilu da vide koliko je opadanje kose intenzivno.

Lekovi mogu biti nezgodni, posebno za pacijente sa akutnim telogenim efluvijumom. Ovi pacijenti će se gotovo izvesno oporaviti spontano i bez pomoći lekova. Kada počnete da uzimate lek za rast kose, teško je znati kada bi trebalo da se prestane sa uzimanjem leka.

Lekovi se generalno ne preporučuju tokom akutne faze. Međutim, lekovi ili druge terapije imaju smisla za pacijente kojima opada kosa četiri do šest meseci.

Svaka vrsta gubitka kose može biti značajan emocionalni stresor, koji sam po sebi doprinosi opadanju kose ako se ne leči. Iako je potpuno razumljivo biti uznemiren, podstrekivanje pacijenata od strane lekara da prate sopstveni napredak kod kuće, idu na kontrole i pokušaju da izbegnu stres od neprocenjive je važnosti za uspešan oporavak.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj