Pobačaj – 7 činjenica vezanih za gubitak trudnoće

Pobačaj

Pobačaj je gubitak trudnoće koji se javlja u prvih 20 nedelja. Iako je pobačaj, poznat i kao spontani pobačaj, uobičajen, mnoge žene imaju pogrešne predstave o tome, kažu doktori. A većina žena koje su imale pobačaj jednostavno ne govore o tome.

Lekari podržavaju otvorenosti, obrazlažući da što žene više znaju, to su bolji izgledi da se nose sa gubitkom ako dožive sopstveni pobačaj.

Evo sedam činjenica o pobačaju koje bi svaka žena trebalo da zna.

1. Pobačaj je čest

Pobačaj je mnogo češće nego što verovatno mislite. „Američki kongres akušera i ginekologa“ (ACOG) procenjuje da se 10 odsto poznatih trudnoća završava pobačajem, stvarni broj je verovatno veći.

Mnogi od njih se dešavaju i pre nego što žene shvate da su trudne. Potencijalno će do trećine žena doživeti pobačaj u nekom trenutku svog života.

Sa godinama, rizik raste, napominje ACOG.

2. Krvarenje i grčevi su simptomi pobačaja

U stvari, oni su među najčešćim simptomima, prema ACOG-u. U ranoj trudnoći, možete doživeti malu količinu krvarenja i grčeva. Trebalo bi da vas pregleda vaš ginekolog ako se bilo šta od ovoga desi.

Kada imate ove simptome tokom trudnoće, vaš lekar će uraditi fizički pregled i može zatražiti da se uradi ultrazvuk, kao i testovi krvi za merenje nivoa hormona, pre postavljanja konačne dijagnoze.

3. Pobačaj i opcije lečenja nakon gubitka trudnoće

Nakon pobačaja, možete da birate između sledeća tri pristupa, koji su svi podjednako efikasni, prema ACOG-u.

Imate sledeće opcije:

  • Jedna opcija je da sačekate i pustite da tkivo trudnoće koje ostane u vašoj materici prođe prirodnim putem. Ovo može potrajati do dve nedelje.
  • Druga opcija je uzimanje leka pod nadzorom vašeg ginekologa pod nazivom Cytotec (misoprostol), koji pomaže da se tkivo izbaci u roku od jedne nedelje.
  • Treća je dilatacija i kiretaža (D&C). To je operacija uklanjanja tkiva. Ona može biti preporučljiva ako je vaše krvarenje intenzivno ili se sumnja na infekciju.

Ove metode su dovoljno bezbedne i sve dok pacijent nema kontraindikacija [medicinski razlog da se to ne uradi] za jednu od metoda, može da posluša savet ginekologa i odabere šta joj je najbolje.

4. Ne trebaju vam nikakvi posebni testovi nakon jednog pobačaja

Obično nije potrebno raditi dodatne testove i evaluacije u ovom trenutku. Pobačaj nije neobičan i nažalost je relativno čest. Tek nakon dva ili više pobačaja povećava se rizik od budućeg pobačaja. Posle dva, postoji povećan rizik, ali nije značajno veći sa statističke tačke gledišta. Tek nakon tri pobačaja rizik raste na ozbiljniji nivo.

Nakon nekoliko gubitaka trudnoće, lekar može savetovati testiranje kako bi pokušao da odredi probleme koji ometaju napredovanje zdrave trudnoće.

5. Osećaj krivice se očekuje nakon pobačaja

Žene imaju tendenciju da sebe nepotrebno krive nakon pobačaja. Često govoreći stvari poput: „Da sam bar ranije uzela taj prenatalni vitamin“ ili „Da nisam tako naporno vežbala“.

Prema ACOG-u: rad, vežbanje, seks ili upotreba kontracepcijskih pilula pre trudnoće ne izazivaju rani gubitak trudnoće. Pored toga, žene ponekad misle da su pad, udarac ili strah izazvali pobačaj. U većini slučajeva, to nije tačno.

Najčešće, ne postoji ništa što bi žena mogla da uradi drugačije da promeni ishod svoje trudnoće ako je imala pobačaj.

Mnogi pobačaji su zbog hromozomskih abnormalnosti u fetusu. Pobačaj je često način na koji telo ispravi ono što neće biti zdrava trudnoća.

6. Tugovanje nakon pobačaja je normalno i zdravo

Žene bi trebalo da odvoje vreme da prihvate gubitak, kao i njihovi partneri. Zaista je normalno tugovati, čak i ako se pobačaj desio u ranoj fazi trudnoće. Verovatno je da  ste možda već počeli da se povezujete sa nerođenom bebom.

Oba partnera mogu tugovati nakon pobačaja, iako možda u različitim vremenskim periodima i na različite načine.

Stručnjaci se slažu da je tugovanje zbog gubitka veoma prirodno.

Žene češće tuguju duže od svojih partnera. Ne ustručavajte se da posetite socijalnog radnika ili drugog stručnjaka za mentalno zdravlje ako imate probleme ili ne možete da se pomirite sa gubitkom.

Nasuprot tome, neke žene mogu da odahnu ako nisu planirale trudnoću. I to je takođe sasvim normalno.

7. Većina žena koje su imale pobačaj mogu ponovo da zatrudne

Većina žena koje su imale pobačaj mogu nesmetano ponovo da zatrudne i dobiju zdravo dete.

Svakako nećete moći da imate bebu već sutra. Naoružajte se strpljenjem i verom i imajte na umu da ćete u budućnosti dobiti zdravu bebu. Pozitivan ishod je dostižan i realan za većinu žena.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci