Search
Close this search box.

Probiotik za bol u stomaku – Šta je najbolji izbor?

Probiotik za bol u stomaku

Probiotik je lek za bol u stomaku, koji pomaže pri varenju i jača imunitet kroz bolju apsorpciju hranljivih materija tokom varenja.

Trilioni bakterija žive u nama i bakterije koje se nalaze u našim crevima su neophodne za dobro zdravlje. Međutim, postoje različite vrste bakterija i drugih mikroorganizama koji žive u našim crevima. Neki su prijateljski raspoloženi i rade u koaliciji sa imunim sistemom kako bi bili zdravi (oni su poznati kao „probiotici“). Ali drugi mikroorganizmi su manje poželjni i oni su poznati kao ‘patogeni’ i mogu izazvati stomačne tegobe.

Pogledajmo različite faktore koji mogu da poremete delikatnu ravnotežu u našim crevima i izazovu uznemireni stomak i bolove, kao i na koji način probiotici mogli da pomognu.

Uzroci bolova u stomaku

Iako su simptomi često isti – tipično bol u stomaku, grčevi i dijareja – postoji niz različitih uzroka za ‘uznemiren stomak’:

Trovanje hranom

Trovanje hranom je glavni uzrok gastroenteritisa. Uzrokuje ga konzumiranje hrane kontaminirane infektivnim organizmima, kao što su patogene bakterije, virusi ili paraziti. Najčešći krivci su salmonela i norovirus. Trovanje hranom i gastroenteritis imaju tendenciju da se povuku nakon nekoliko dana, tako da lečenje obično uključuje kontrolisanje simptoma stomačnih grčeva i dijareje i sprečavanje dehidracije i gubitka mineralnih elektrolita.

Stomačni grip (virusni gastroenteritis) je virusna infekcija koja je veoma zarazna i prenosi se sa osobe na osobu. Uobičajeni virusi koji izazivaju stomačni „grip“ uključuju: Adenovirus, Rotavirus i Norovirus. Simptomi su veoma slični onima kod trovanja hranom, ali obično može da prođe malo više vremena, pre nego što nestanu.

Putnička dijareja

Normalno, naša creva su izložena određenoj vrsti bakterija u svakodnevnom životu i naš imuni sistem je na to navikao. Međutim, kada putujemo u druge zemlje, naše telo postaje izloženo veoma različitim vrstama bakterija sa kojima se možda ranije nismo susreli, obično konzumiranjem hrane i vode za piće.

Shodno tome, naše telo prelazi u „odbrambeni režim“ koji izaziva stomačne tegobe, mučninu, dijareju i opštu nelagodnost. Probanje lokalne hrane u zemljama kao što su: Tajland, Indija, Egipat ili Kambodža takođe može dovesti do dijareje ili bolesti, koja se često naziva „proliv putnika“. Takođe i pijenje vode iz česme, u nekim zemljama može izazvati bolest.

IBS-D

Ovo je podskup sindroma iritabilnog kolona i označava IBS- dijareju. IBS može biti izazvan infekcijom creva, ishranom ili načinom života, mada ponekad nema očiglednog uzroka. Simptomi proliva i grčeva u stomaku slični su nekim simptomima zaraznih stomačnih tegoba. Simptomi mogu biti prisutni stalno, ili oboleli mogu doživeti periode olakšanja, isprekidane sa problemima sa stolicom.

U nastavku teksta ćemo da vidimo zašto je probiotik dobar lek za bol u stomaku.

Probiotik kao lek za bol u stomaku usled trovanja hranaom

Ljudi se često pitaju da li probiotici pomažu kod trovanja hranom, i ukratko, odgovor je da. Pokazalo se da specifični sojevi dobrih bakterija pomažu u ublažavanju simptoma mnogih bolesti, uključujući i dijareju.

Jedan poseban soj, klinički ispitan za smanjenje efekata stomačnih tegoba, je Saccharomyces boulardii. Jedinstven je od drugih bakterijskih sojeva, kao što je Lactobacillus acidophilus, jer je zapravo probiotski kvasac.

Bulardi Probiotik, kao probiotska gljivica je prirodno otporan na sve antibiotike što ga čini savršenim u borbi protiv antibiotskih dijareja.

Zanimljivo je da se smatra da ima lepljivu spoljašnju membranu koju koristi da se pričvrsti za štetne bakterije, uključujući E. coli i salmonelu. Smatra se da ovaj proces pomaže u uklanjanju svih patogena iz creva. Saccharomyces boulardii je jedini probiotik koji funkcioniše na ovaj način, što ga čini vrednim terapeutskim sredstvom za rešavanje većine stomačnih tegoba i nameće se kao odičan probiotik za bol u stomaku.

Čak je utvrđeno da pomaže u ograničavanju infekcije izazvane Clostridium difficile u crevima. C. difficile je poznati patogen koji je teško iskoreniti, jer postaje sve otporniji na antibiotike.

Probiotici za virusni gastroenteritis/stomačni grip

Lactobacillus bulgaricus bakterija

U prethodnom odeljku smo saznali da se Saccharomyces boulardii može koristiti za čišćenje creva od patogena uključenih u trovanje hranom. Međutim, ovaj neverovatan probiotički soj se čak pokazao efikasnim protiv određenih virusa, uključujući rotavirus (jedan od virusa koji su često uzrok za stomačni grip).

Dakle, čini se da je Saccharomyces boulardii najbolji probiotik za želudačne tegobe i bol u stommaku, bilo da su simptomi izazvani konzumiranjem kontaminirane hrane ili jednostavno kontaktom sa osobom koja boluje od stomačnog virusa.

Još jedan probiotik koji bi ovde mogao biti značajan je Lactobacillus paracasei. Ovaj soj je poznat po svojim imunomodulatornim svojstvima.

Lactobacillus paracasei se pokazao da pomaže kod dijareje kod

dece, i dobar je za podršku imunitetu, tako da može biti još jedna opcija koju treba razmotriti za one koji često pate od virusnih poremećaja stomaka.

„Latopic lek“ sadrži posebno odabrane sojeve bakterija Lactobacillus casei i Lactobacillus paracasei.

Pokazuje povoljne efekte kod pacijenata sa atopijskim dermatitisom udruženim sa alergijama na hranu.

Probiotici za putničku dijareju

Bilo da idete na poznato odredište, vraćate se kući da vidite porodicu ili idete u daleke zemlje, odmor je uvek nezaboravno iskustvo. Međutim, ponekad ova nova iskustva mogu izazvati i neke gadne i neprijatne nuspojave vezane za stomačne probleme.

Saccharomyces boulardii je takođe opsežno klinički istraživan za „putničku dijareju“ i utvrđeno je da podržava zdravlje creva kod onih koji putuju u inostranstvo i na egzotične lokacije. S. boulardii, kao što je gore pomenuto, deluje drugačije od drugih probiotika, posebno zbog svojih jedinstvenih kvaliteta. To znači da može proći kroz sistem bez vezivanja za zid creva. Deluje tako što se vezuje za štetne bakterije i uklanja te neželjene patogene iz sistema.

Kada putujete u inostranstvo, dobra je ideja da uz Saccharomyces boulardii uzimate i druge vrste probiotika kako biste pružili dodatni nivo zaštite crevima i borili se protiv loših bakterija. L. acidophilus i L. rhamnosus poseduju kvalitete koji im omogućavaju da oblože unutrašnjost crevnog zida, stvarajući fizičku barijeru i jačajući prirodnu odbranu creva. Oni takođe stvaraju okruženje u crevima koje obeshrabruje rast patogena, tako da mogu biti dodatna pomoć u borbi protiv uznemirenog stomaka u zemljama u kojima su stomačni problemi čest problem za putnike.

Probiotik za bol u stomaku uzrokovan IBS-D

Za razliku od gore navedenih uzroka ‘poremećenog stomaka’, IBS-D nije infekcija, ali u nekim slučajevima može biti izazvan GI infekcijom, kao što je trovanje hranom. Mnogi oboleli od IBS-a imaju crevnu disbiozu sa smanjenjem „prijateljskih“ sojeva bakterija i povećanim nivoom patogena. Iz tog razloga, Saccharomyces boulardii se još uvek može koristiti sa odličnim efektom protiv simptoma dijareje kod obolelih od IBS-D.

Još jedan probiotički soj „Lactobacillus acidophilus“ se može koristiti u kombinaciji sa S. boulardii za simptome IBS-D i pruža dobru podršku crevima. Jedno ispitivanje koje je koristilo ovaj određeni soj, otkrilo je da su učesnici studije koji su uzimali ovaj probiotički soj u kombinaciji sa 2 druga soja, tokom perioda od 14 nedelja, primetili značajno smanjenje epizoda i težine dijareja.

Probiotici za uznemiren stomak

Bez obzira da li osećate nelagodnost u stomaku kod kuće, zbog trovanja hranom ili virusne infekcije, ili u hotelu u Kairu, zbog putničke dijareje, sada ste svesni da određeni sojevi probiotika mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Probiotici takođe mogu ponuditi i zaštitu od njihovog razvoja.

Održavanje zdravog mikrobioma kroz redovnu upotrebu visokokvalitetnog probiotičkog suplementa, dodaje još jedan „sloj“ podrške za creva i može smanjiti težinu ili trajanje simptoma bilo koje od gore navedenih vrsta stomačnih tegoba.

Probiotik za bol u stomaku – rezime

Pokazalo se da Saccharomyces boulardii pomaže kod bolova u stomaku koji su nastali zbog različitih uzroka. Ovaj probiotik efikasno čisti patogene iz digestivnog trakta i pomaže da se crevna flora vrati u zdravu ravnotežu. Može se uzimati samostalno ili koristiti u kombinaciji sa drugim probiotičkim sojevima.

Saccharomyces boulardii efikasno uklanja patogene iz creva, uključujući salmonelu i E. coli, tako da može pružiti prirodnu podršku kod trovanja hranom.

Lactobacillus paracasei povećava broj IgG antitela, što je jedan od prvih imunoloških odgovora organizma na virusne i bakterijske infekcije.

Uzimanje visokokvalitetnog, dobro istraženog probiotika pomaže u održavanju zdravog mikrobioma, što pozitivno utiče da se izbegne bol u stomaku.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj